Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Κόκκινος Αύγουστος με πολύ... σασπένς

Τρίτο συνεχόμενο κλείσιμο στο υψηλό ημέρας. Μάζεψε την «χασούρα» των πρώτων εβδομάδων του Αυγούστου ο Γενικός Δείκτης αλλά δεν απέφυγε το κλείσιμο με μηνιαίες απώλειες 3,5%. Πώς διαβάζουν οι αναλυτές τις εξελίξεις.

XA: Κόκκινος Αύγουστος με πολύ... σασπένς

Τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου και στο ΧΑ όλα κύλησαν περίπου, όπως τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις.
Με την βοήθεια, κυρίως, των διεθνών αγορών το θετικό κλίμα διατηρήθηκε και σήμερα, με αποτέλεσμα για βασικούς δείκτες να μειωθούν και οι απώλειες του πρώτου 15νθημέρου.

Στις 868,10 μονάδες ο ΓΔ με νέα άνοδο σήμερα 1,12% που συνέβαλε στη μείωση των μηνιαίων απωλειών στο 3,5%. Στις 781,99 μονάδες με άνοδο σήμερα 2,11% ο τραπεζικός δείκτης, αλλά με απώλειες 5,58% και στις 2.143,25 ο FTSE25 με πτώση 3,65%.

Σε διάστημα μηνός, συνεκτιμώντας πως σήμερα η συνεδρίαση προσφερόταν για... ωραιοποίηση χαρτοφυλακίων, από τις 4 τραπεζικές Εθνική και Πειραιώς που εμφάνισαν θετική απόδοση 2,37% και 6,13% αντίστοιχα. Από τα 21 blue chips, κερδισμένα τον Αύγουστο ήταν μόλις 4 τίτλοι: ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΔΕΗ, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή. 

Κλάδος-κλειδί, που έκανε και πάλι την θετική/ανοδική κίνηση παρασύροντας την πλειονότητα των blue chips, αφήνοντας χώρο να συνεχίσουν το «παιχνίδι» τους στα μεσαιό-μικρά τα εγχώρια επενδυτικά σχήματα.

Τέλος μήνα, με δύο πρόσωπα... Ιανός, όπως σημειώναμε σε προηγούμενα σχόλια μας, καθώς στο πρώτο 15νθήμερο η όψη ήταν αρνητική με κύριον υπαίτιο τη μείωση μέρους θέσεων κυρίως για ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια. Ακολούθηση η ανατροπή από την συνεδρίαση της 19 του μηνός, με την κίνηση του ΓΔ από την περιοχή των 790 προς τις πολύ σημαντικές 880 μονάδες. Ανοδική διόρθωση μέχρι τα επίπεδα των 850- 860 μονάδων, προς διαμόρφωση ανοδικού momentum μετά την υπέρβαση των 860 στη σημερινή συνεδρίαση.

Οπως και την Τετάρτη και Πέμπτη, έτσι και σήμερα η συνεδρίαση ξεκίνησε με προσεκτικές κινήσεις, κυρίως από την πλευρά των αγοραστών, συνεχίστηκε με επιτάχυνση των αγορών μέχρι τις 16.00' . Ο ρυθμός εντάθηκε μετά τις 16.30΄ για να κορυφωθεί προς το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Βάσει των αυξανόμενων συναλλαγών (από την Τρίτη και μετά) αλλά και των πακέτων σε μετοχές-σηματωρούς που έγιναν σε υψηλές τιμές η αγορά δίνει την εικόνα, πως τα "ισχυρά χέρια" προετοιμάζουν το έδαφος για υψηλότερες τιμές. Σαφέστερη εικόνα θα έχουμε από Δευτέρα και με την προϋπόθεση πως για τον ΓΔ θα καταγραφούν τρία συνεχόμενα "κλεισίματα" πάνω από τις 860 μονάδες.

Αυξημένη και σήμερα η αξία των συναλλαγών, με 50 εκατ., στις 16.00' , με 60 στις 16.40' , με 73 στις 17.00' και τελικό... ταμείο στα 91,18 εκατ. Θεωρώντας, πως ως στόχο είχαμε θέση έναν τζίρο στα 80 εκατ. ευρώ η τελική εικόνα της αγοράς ήταν απόλυτα συγχρονισμένη με την κλιμακούμενη ενίσχυση της αξίας των συναλλαγών, σε ανοδική φορά.

Ο κανόνας θέλει αυτοί οι σχηματισμοί να είναι προοίμια περαιτέρω ενίσχυσης δεικτών και μετοχών. Θα δείξει, από την Δευτέρα και με την εκ των ων ουκ άνευ προυπόθεση πως η Wall Street δεν θα δώσει αφορμές στους short παίκτες.

Στον τραπεζικό κλάδο, σήμερα, η μερίδα του λέοντος, σε διαφορά με Τετάρτη-Πέμπτη οπότε ο τζίρος ήταν καταμερισμένος σε τραπεζική και blue chips. 

Πρωταγωνιστής για τον κλάδο η Εθνική με σημαντική ενίσχυση στην εβδομάδα για να ακολουθήσουν Alpha Bank και Eurobank, Πειραιώς διαμορφώνοντας- κατά κάποιο τρόπο- 2 ζεύγη μετοχών. Κάτι, που αποτυπώθηκε και με την απόδοση στο...ταμπλώ και με το μέσο όρο συναλλαγών για αυτή την εβδομάδα.

Στην περιοχή των 780 ο ΔΤΡ με επόμενη αντίσταση προς τις 805 μονάδες.

Ικανοποιητική η εικόνα και για την πλειονότητα των blue chips, με τον ΟΤΕ να ξεχωρίζει και συναλλακτικά και χρηματιστηριακά, δείχνοντας να κατοχυρώνει τα 12 ευρώ ως βάση στήριξης. Κινητικότητα και σε τίτλους των Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, ΔΕΗ (η μόνη με απώλειες από όσες αναφέρονται).

Με τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση σε ανοδικό ρυθμό, δεν αφέθηκε να χαθεί η ευκαιρία για όσους δραστηριοποιούνται σε μεσαία- χαμηλότερη κατηγορία. Ετσι και σήμερα για περίπου 30 μετοχές, αυτών των κατηγοριών, η απόδοση ήταν μεγαλύτερη του 2%.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v