Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα κρίσιμα μέτωπα του Σεπτεμβρίου

Τα αποτελέσματα των τραπεζών και οι παρουσιάσεις που προγραμματίζονται σε ξένους θεσμικούς καθοριστικά για την βραχυπρόθεσμη τάση. Το «σημάδι» που άφησαν τα δυο πρόσωπα του Αυγούστου και η εικόνα σε επίπεδο τεχνικής ανάλυσης.

ΧΑ: Τα κρίσιμα μέτωπα του Σεπτεμβρίου

Καλό μήνα, χρηματιστηριακά, με το ΧΑ να ξεκινά με ενθαρρυντικούς, για τους long, οιωνούς. Σε ένα διεθνές περιβάλλον ρευστότητας, αυξημένης μεταβλητότητας και επιβάρυνσης του επενδυτικού κινδύνου (περισσότερο για Ευρώπη και πολύ λιγότερο για ΗΠΑ) στο ΧΑ οι δύο πλευρές short vs long θα επιδιώξουν οι μεν πρώτοι να κερδίσουν έναν δεύτερο συνεχόμενα πτωτικό μήνα για την αγορά (αλλά δεύτερο συνεχόμενα πτωτικό για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση), οι δε δεύτεροι να κεφαλαιοποιήσουν την θετική φορά του δεύτερου 15μθημέρου, και την ανοδική κίνηση της αγοράς (έως τις 850/860) και να κινηθούν προς την περιοχή των 900 μονάδων.

Με γνώμονα, περισσότερο την απόδοση του ΧΑ, την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου (και λιγότερο τη μηνιαία) η προσέγγιση μας για αυτήν που ξεκινά αύριο. Με άνοδο 4,4% για τον ΓΔ και 5,3% για τον FTSE25, η προηγούμενη εβδομάδα, με την διαφορά να γίνεται από την υπεραπόδοση των τραπεζικών, και το +13,2% του ΔΤΡ.

Εδώ και εβδομάδες, μήνες θα έλεγα καλύτερα έχει εμπεδωθεί σε traders και επενδυτές πως την διαφορά μπορεί να την κάνει μόνο ο τραπεζικός, καθώς είναι ο δείκτης, ο κλάδος σε πολύ ευρύ discount σε σχέση με την πλειονότητα των μετοχών-σηματωρών, των blue chips. Μπορεί να έχει πάρει ένα 77,87% από την αρχή του έτους, αλλά η υποχώρηση του από τα υψηλά του φθινοπώρου 2007 παραμένει... χαώδης. Με long τάση, πλέον από την τελευταία εβδομάδα, και οι τρεις βασικοί δείκτες, με τον Ηλία Ζαχαράκη (Fast Finance) να εκτιμά, πως το momentum του τραπεζικού είναι αυτό, που θα μπορούσε να ωθήσει υψηλότερα και τα blue chips.

Στα τρία διαγράμματα που παρατίθενται, σημειώνονται όλες οι σημαντικές (και δευτερεύουσες) τεχνικές τιμές για τους βασικούς δείκτες, με την έμφαση να δίνεται στον τραπεζικό.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ

O FTSE 25

O TΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ

Στο 2ήμερο οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι ανακοίνωσαν τα οικονομικά μεγέθη 6μηνου, συνεπώς αύριο θα γίνει μία πρώτη αποτίμηση στην ημερίδα της Goldam Sachs, στο Λονδίνο και από Τρίτη (για 3 ημέρες) στο Road Show της HSBC, επίσης στην αγγλική πρωτεύουσα. 

Το ενδιαφέρον είναι, πως και οι δύο κύκλοι διοργανώνονται σε μία περίοδο, που οι Βρυξέλλες δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσουν την απαίτηση του Λονδίνου για τα ιρλανδικά σύνορα (τι περίεργο...) με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ε.Ε. για το Brexit, να μην αισιοδοξεί όσον αφορά τις πιθανότητες του Η.Β. χωρίς συμφωνία.

Στα του τραπεζικού και πάλι, με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να θεωρεί ως bonus προς τράπεζες- επενδύσεις η άρση των capital controls. Θα συμπλήρωνα, πως εάν επιβεβαιωθούν τα... μισά από όσα ο Φίλιππος Πανταζής αναφέρει για το "καλάθι" του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ τότε όντως η οικονομία, το επιχειρείν κατ’ επέκταση οι εισηγμένες στο ΧΑ θα έχουν αρκετά να ωφεληθούν.

Για τον FTSE25, το ερώτημα αφορά στην διακύμανση κυρίως των blue chips. Πιθανότερο σενάριο, αυτό της διαφοροποίησης της τάσης (και της απόδοσης) των μετοχών/εισηγμένων της μεγάλης κατηγορίας και του stock picking, τουλάχιστον για αύριο και μέχρι να «δείξει» το βράδυ, στην Wall Street, εάν ο S&P500 (στις 2.926 μον.) μπορεί να συνεχίσει ανοδικά προς τις 2.950 ή να επανέλθει προς τις 2.900 μονάδες. Δευτέρα, θα έχουμε εικόνα για την βραχυπρόθεσμη τάση, συνακόλουθα για την συνέχεια για τον DAX. Για την αγορά της Φρανκφούρτης θα «μετρήσει» και το αποτέλεσμα των εκλογών στα ανατολικά κρατίδια, με το AfD να προηγείται δημοσκοπικά.

Με αφορμή τις αναφορές μας σε Wall Street και Γερμανία, ενδιαφέρον έχει η διαγραφόμενη απόκλιση του ΧΑ από το γερμανικό χρηματιστήριο που «δείχνει» να πλησιάζει το αμερικάνικο.

Για τα blue chips, η διαφοροποίηση μεταξύ τους ήταν εμφανής για ακόμη μία εβδομάδα. Για παράδειγμα για τους τίτλους των TITC, Aegean, ΟΛΠ η απόδοση ήταν αρνητική, σε σχέση με αυτή των άλλων, με την Jumbo να καταγράφει την ισχυρότερη αντίδραση, με 12,05% και τους Sarantis (7,92%), Motor Oil (5,40%) κ.α. να ακολουθούν.

Το θετικό για τον δείκτη, είναι πως ΟΤΕ και Coca Cola με 1,17% και με 2,70% αντίστοιχα, συνέβαλαν στην διαμόρφωση της τάσης, κατ΄ αρχήν βραχυπρόθεσμα, και βλέπουμε από Δευτέρα-Τρίτη.

Σε αυξημένα μεγέθη συναλλαγές και τζίρος, αμφότερα ενδεικτικά πως ο φετινός Αύγουστος ήταν διαφορετικός από αυτούς των τελευταίων ετών. Για μερίδα αναλυτών, χρηματιστών η ανοδική διόρθωση στο δεύτερο 15νθήμερο, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο, με αυξανόμενους τζίρους- στο τελευταίο 10ήμερο- προοιωνίζεται καλύτερα επίπεδα για δείκτες και μετοχές τον Σεπτέμβριο.

Με την υπόθεση, πως ο αγορά θα κινηθεί στο πλαίσιο που «δείχνουν» τα τρία διαγράμματα (δες ανωτέρω) η μόχλευση στα μεσαία-χαμηλότερη κατηγορίας όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά θα ενταθεί, καθώς πραγματικά ή όχι dealάκια θα κυκλοφορήσουν για αρκετές εισηγμένες αυτών των κατηγοριών. Οι αποδόσεις των τελευταίων τριών μηνών, παραπέμπουν σε ενεργότερη συμμετοχή του «ελληνικού στοιχείου», κάτι που θα φανεί και στα στοιχεία για τον Αύγουστο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v