Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με το... «αριστερό» στο Σεπτέμβριο

Προς τις 860 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές να υφίστανται τις μεγαλύτερες απώλειες. Βασικό στοίχημα η επαναφορά σε θετικό τέμπο σε μηνιαία βάση. Τα blue chips που μπορούν να δώσουν τάση.

ΧΑ: Με το... «αριστερό» στο Σεπτέμβριο

Ευχές για Καλό Μήνα και Υγεία είπαμε χθες. Από σήμερα ξεκινά ένας κρίσιμος Σεπτέμβριος, που αναμένεται μεστός εξελίξεων σε όλα τα μέτωπα. Από τον αμερικανικό-κινεζικό «πόλεμο» για το εμπόριο (αλλά όχι μόνο), το Brexit, μέχρι τα οικονομικά με επιτόκια, μετοχές, ομόλογα, τραπεζικά στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον αυξημένης μεταβλητότητας, υψηλότερου επενδυτικού ρίσκου, θα πορευτεί και το ΧΑ, που μπορεί να έκανε τη θετική έκπληξη στο 7μηνο, διεθνώς, αλλά ο Αύγουστος ήταν ο πρώτος μήνας στο... κόκκινο και ο δεύτερος συνεχόμενα πτωτικός για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Με αυτά τα δεδομένα αλλά και με αρκετές προσδοκίες ξεκινούν εβδομάδα και μήνας, με ορίζοντα την Παρασκευή, με την κυβέρνηση να κινείται σε ρυθμούς ΔΕΘ, σύμφωνα με όσα σημείωνε χθες ο Φίλιππος Πανταζής.

Σε αυτή τη συγκυρία η Αγκελα Μέρκελ φέρεται, σύμφωνα με την Αγγελική Παπαμιλτιάδου, να επιμένει, όσον αφορά στη χώρα μας, σε μία ασφυκτική πολιτική σε καίρια ζητήματα για τη χώρα μας, όπως το μεταναστευτικό, τη συμφωνία των Πρεσπών, με το... μπαλάκι στο ελληνικό γήπεδο πλέον κυρίως με το πρώτο, η παρόξυνση του οποίου (κυρίως λόγω Τουρκίας) δημιουργεί ήδη πονοκέφαλο στην κυβέρνηση και τριβές με την αντιπολίτευση. Η Αγκελα Μέρκελ, η οποία αντί να κοιτάζει τα του οίκου της (επιβράδυνση ανάπτυξης της οικονομίας, τραπεζικό/Deutsche Bank, κατακόρυφη ενίσχυση του AfD στα πρώην μέρη της/Ανατολική Γερμανία) επιμένει να νουθετεί και να υπαγορεύει την πολιτική που ακολουθεί η χώρα μας.

Τέλος πάντων, αναφέρονται όλα αυτά, καθώς η Αθήνα θα τα βρει μπροστά της, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την άσκηση πολιτικής και στα οικονομικά, χρηματιστήριο, ομόλογα.

Από τις 868,10 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, από τις 781,99 ο Δείκτης Τραπεζών, τις 2.143,25 ο FTSE25 και από τις 1.362,17 ο FTMidCap.

Με αυξημένες συναλλαγές και υψηλούς τζίρους -για Αύγουστο- ειδικά στο δεύτερο 15νθήμερο στο ΧΑ έχει διαμορφωθεί ένα κλίμα προσδοκίας πως ο Σεπτέμβριος θα μπορούσε -υπό προϋποθέσεις- να είναι μήνας επαναφοράς στο θετικό πρόσημο και στον ρυθμό που είχε η αγορά μέχρι και τον Ιούλιο.

Σε μεγάλο βαθμό η τάση θα εξαρτηθεί από το πώς θα τα πάει ο τραπεζικός κλάδος, που με απόδοση 77,87% από την αρχή του έτους παραμένει με τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη μεταξύ των χρηματιστηρίων διεθνώς.

Εθνική και Alpha Bank «δείχνουν" να διαφοροποιούνται σε σχέση με Eurobank και Πειραιώς, αν και για την τελευταία χαρακτηριστικός είναι ο υψηλός συντελεστής βήτα. Με ό,τι αυτό σημαίνει σε ανόδους και διορθώσεις του κλάδου και της αγοράς.

Από τα blue chips, OTE και Coca Cola, παρότι υποχώρησαν τον Αύγουστο, είχαν μία καλή τελευταία εβδομάδα, με 1,17% και με 2,70% αντίστοιχα. Εάν οι δύο τους ή ο ένας εξ αυτών διατηρήσει την ανοδική τάση (σε εβδομαδιαίο), τότε μπορεί να σημειωθούν τιμές προς τα 12,20 έως 12,50 και 30,65 έως 35,2ο ευρώ.

Μεταξύ των μετοχών του δείκτη, που κατά γενική εκτίμηση θα παραμείνουν στο προσκήνιο, είναι αυτές της ΔΕΗ με τον Χρήστο Κολώνα να αναλύει τον τελικό λογαριασμό από τις αλλαγές στα τιμολόγια. Στα 2,77 η μετοχή, με «βλέψεις» προς τα 2,90-3 ευρώ.

Στο επίκεντρο και η μετοχή της Lamda Development, ενώ από τους κλάδους, ο κατασκευαστικός είναι αυτός όπου συντελούνται διεργασίες σε όλα τα επίπεδα. Σύμφωνα με τον Φώτη Κόλλια, ο διαγωνισμός για την Εγνατία οδηγείται σε ακύρωση, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει από τα του κλάδου μέχρι την ΕΕΣΥΠ και το ΤΑΙΠΕΔ, όπου οι αλλαγές είναι απλά θέμα χρόνου και αφορμών να προχωρήσουν.

Με την προϋπόθεση πως θα συντηρηθεί το κλίμα τόσο εκτός όσο και εντός, με σημαντικό μερίδιο συναλλαγών και ενδιαφέροντος να αφορά -για ακόμη μία εβδομάδα- την κινητικότητα που εδώ και μήνες καταγράφεται στη μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση. Νέα, ενθαρρυντική κατάσταση που έχει επανεργοποιήση μέρος του εγχώριου επενδυτικού ενδιαφέροντος, με αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των αποτιμήσεων για περισσότερες από 50 εισηγμένες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v