Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με πλεονέκτημα κινούνται οι πωλητές στο ΧΑ

Στις τράπεζες επικεντρώνεται η πίεση που καταγράφεται σήμερα στην εγχώρια αγορά. Ρευστοποιήσεις και σε ΕΛΠΕ, ΟΛΠ. Σε μέτρια επίπεδα ο όγκος συναλλαγών, λόγω και της αργίας στη Wall Street. Ανοδος 7% για τη μετοχή της ΔΕΗ.

Με πλεονέκτημα κινούνται οι πωλητές στο ΧΑ

Με απώλειες ξεκινά χρηματιστηριακά ο Σεπτέμβριος. Με τους πωλητές να αναλαμβάνουν από την αρχή της συνεδρίασης τα ηνία με ρευστοποιήσεις, που ξεκινούν από τον τραπεζικό κλάδο και διαχέονται στα blue chips.

Στις 858 μονάδες, με απώλειες 1,10%, με πρώτη σειρά άμυνας στην περιοχή των 850 μονάδων. Στις 760 μονάδες με απώλειες 2,75% ο Δείκτης Τραπεζών και κατά 1,15% χαμηλότερα προς τις 2.110 μονάδες ο FTSE25.

Συναλλαγές και τζίρος σε μέτρια επίπεδα, χαμηλότερα του μέσου όρου Αυγούστου, με 45% του τζίρου να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο. Χρηματιστηριακοί αναλυτές εκτιμούν πως η πτωτική αρχή οφείλεται στην προσπάθεια... ωραιοποίησης των αποδόσεων Αυγούστου, με το «τράβηγμα» της Παρασκευής. Σήμερα πάντως ξεκινά η αποτίμηση των αποτελεσμάτων 6μήνου των τραπεζών, με παράλληλους κύκλους παρουσιάσεων σε Road Shows και επενδυτικές ημερίδες, κυρίως στο Λονδίνο.

Η όλη τάση αποτυπώθηκε και στη διακύμανση του GREK στη Νέα Υόρκη, την Παρασκευή, καθώς όπως σημειώνουν αναλυτές της Λ. Δεπόλας στη διάρκεια της συνεδρίασης, στο ΧΑ, ακολουθούσε ανοδική φορά, για να «γυρίσει» μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης, με κατάληξη να διαμορφωθεί σε αρνητικό έδαφος.

Το GREK δικαιολογημένα θεωρείται από αρκετούς «δείκτης» προπομπός, καθώς σε αυτό το «καλάθι» μετρώνται οι εισροές ή εκροές των αμερικανικών funds. Σημειωτέον πως σήμερα η Wall Street είναι κλειστή, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ο σημερινός τζίρος θα είναι περιορισμένος. 

Με σημείο αναφοράς την περιοχή των 850 μονάδων, εκτιμάται πως η πρώτη «μάχη» πωλητών vs αγοραστών θα γίνει πέριξ αυτής, με τους αγοραστές να έχουν ενεργοποιήσει περιορισμένης έκτασης εντολές από τα χαμηλά ημέρας. Η προσοχή των traders στρέφεται κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, καθώς είναι αυτός που... πρωταγωνίστησε στο δεύτερο 15νθήμερο του Αυγούστου και περισσότερο στην τελευταία εβδομάδα του μηνός.

Από τον τραπεζικό κλάδο, μεγαλύτερος τζίρος πραγματοποιείται σε Εθνική και Alpha Bank, με την Τέρνα Ενεργειακή να ακολουθεί και τις Eurobank, OTE, Πειραιώς, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Intralot, ΑΒΑΞ κ.ά.

Παράγοντες της αγοράς σημείωναν πως οι κινήσεις των traders γίνονται και με γνώμονα τα οικονομικά αποτελέσματα 6μήνου (κυρίως για τον τραπεζικό κλάδο), αλλά και σε μετοχές εισηγμένων με ενδεικτική την περίπτωση της Intralot. Τα αποτελέσματα της εταιρείας «αποτιμώνται» στο χρηματιστηριακό ταμπλό με απώλειες 1,91%, υποχωρώντας στο 0,461 ευρώ.

Από τις μετοχές του δείκτη με θετικό πρόσημο ξεχωρίζει η ΔΕΗ με κέρδη 7%. Θετικό πρόσημο και για την Aegean.

Την ίδια ώρα, η σχέση ανοδικών/πτωτικών ήταν στις 17/52, με μεγαλύτερη άνοδο για Centric, ΕΛΓΕΚΑ, ΚΛΜ, Byte, Intertech, Profile, Παϊρης. Στα 6,8 εκατ. ο τζίρος, θυμίζοντας και πάλι ότι σήμερα λόγω κλειστής Wall Street εκτιμάται πως η αξία των συναλλαγών θα κυμανθεί στα επίπεδα των 50 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v