Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κόπηκε η... φόρα των αγοραστών

Χάθηκαν τα ισχυρά κέρδη που κατέγραψε στο ξεκίνημα η εγχώρια αγορά, με τον Γενικό Δείκτη, ωστόσο, να παραμένει σε θετικό πρόσημο. Οι τράπεζες ηγούνται της προσπάθειας να μπει τέλος στη διολίσθηση. Βελτιωμένος ο όγκος συναλλαγών.

ΧΑ: Κόπηκε η... φόρα των αγοραστών

Θετικά κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, σήμερα Τετάρτη, αφότου ο Βρετανός πρωθυπουργός έχασε την πλειοψηφία αλλά και την κρίσιμη ψηφοφορία χθες στο Κοινοβούλιο.

Ασφαλώς, όμως, οι επόμενες εξελίξεις θα κριθούν μεταξύ 12 και 18 τρέχοντος μήνα, όταν και οι Αγορές θα πληροφορηθούν τις επόμενες κινήσεις των ΕΚΤ και Fed (στις 12 Σεπτεμβρίου ανακοινώνει τη νομισματική της πολιτική η ECB και στις 18 του μηνός η Fed), χωρίς να αποκλείονται αρνητικές εκπλήξεις για τους επενδυτές.

«Οι οικονομικές συνθήκες δεν δικαιολογούν την επανέναρξη του προγράμματος αγορών στοιχείων ενεργητικού από την ΕΚΤ», υποστήριξε ο Eσθονός Κεντρικός Τραπεζίτης Μάντις Μίλερ, τονίζοντας πως «δεν είναι αντίθετος σε μια μείωση επιτοκίων στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 12 Σεπτεμβρίου, αλλά η ΕΚΤ δεν μπορεί να είναι όμηρος των προσδοκιών της Αγοράς». Το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ παραδέχτηκε ότι οι οικονομικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί, αλλά δεν υπάρχει ύφεση και η Ευρωζώνη δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο αποπληθωρισμού.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η συμπλήρωση της πρώτης ώρας συναλλαγών βρήκε τον Γενικό Δείκτη με θετικό πρόσημο, αλλά να έχει υποχωρήσει σημαντικότατα από τα αρχικά υψηλά, ενώ σχετικά ενισχυμένος δείχνει ο τζίρος και με τις βοήθειες των προσυμφωνημένων συναλλαγών. Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται οριακά υψηλότερα των 855 μονάδων, έχοντας υποχωρήσει αισθητά από τα πρωινά υψηλά των 864,21 μονάδων (+1,21%), ενώ ο τζίρος ξεπερνά τα 16 εκατ., από τα οποία τα 5,5 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ).

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η μέχρι στιγμής αντίδραση είναι καθαρά «τραπεζική υπόθεση», ενώ λείπουν οι ουσιαστικές βοήθειες από τα μη τραπεζικά blue chips. Αξίζει υπενθύμισης ότι ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών ερχόταν από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 5,35%, και δικαιολογεί μία αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα.

Εκτός από το +1,53% του τραπεζικού δείκτη και όσον αφορά τους επιμέρους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ξεχωρίζουν θετικά οι Alpha Bank (+1,15%), Eurobank (+1,25%), Εθνική (+1,94%), Πειραιώς (+2,45%), Αεροπορία Αιγαίου (+1,04%), ΔΕΗ (+1,05%) και Lamda Development (+1,09%).

Από τις μετοχές που υποχωρούν προς χαμηλότερα επίπεδα, οι μεγαλύτερες απώλειες για Motor Oil (-2,01%) και Jumbo (-1,98%).

Η Αγορά περιμένει σήμερα να δει και τα στοιχεία που θα δημοσιεύσει η ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ. Πιο συγκεκριμένα, στις 12:00 μ. θα δημοσιευτούν τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο, τα οποία δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν κλίμα και διαθέσεις στο Χ.Α.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v