Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κρίσιμη αναμέτρηση στη ζώνη των 850 μονάδων

Στις τράπεζες εντοπίζονται οι ισχυρότερες πιέσεις, ενώ ο ΓΔ διορθώνοντας προσεγγίζει κρίσιμο τεχνικό όριο. Μικρές πιέσεις στη ΔΕΗ, μετά το χθεσινό ράλι. Σε ρόλο «αμυντικού» η μετοχή της Coca Cola, η οποία σημειώνει οριακά κέρδη.

ΧΑ: Κρίσιμη αναμέτρηση στη ζώνη των 850 μονάδων

Στο μείον τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, χαμηλότερα και το ΧΑ. Σε θέση αναμονής traders και επενδυτές από Φρανκφούρτη και Παρίσι, μέχρι Μιλάνο, με την προσοχή στραμμένη στο Λονδίνο/Brexit και στα νέα επεισόδια στο σίριαλ της αντιπαράθεσης Ουάσιγκτον-Πεκίνου.

Ενδεικτικά, στη Φρανκφούρτη, ο DAX χαμηλότερα κατά 0,48% στις 11.892 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE100 υποχωρεί οριακά στις 7.280 μονάδες, την ώρα που τα futures στη Νέα Υόρκη παραπέμπουν σε πτωτικό ξεκίνημα. Από τις 2.896 μον. ο S&P 500, μετά τη χθεσινή αργία.

Σε αυτό το περιβάλλον, στο ΧΑ εξακολουθούν να έχουν το προβάδισμα οι πωλητές, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί προς τις 850 μονάδες. Δεύτερη συνεχόμενη δοκιμασία της ευρύτερης περιοχής, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα στην περίπτωση που διασπαστεί το κάτω όριο του εύρους στήριξης, δηλαδή κάτω από τις 850 μονάδες. Θα τα δούμε αυτά στη συνέχεια και περισσότερο μετά τις 14:00-15:00, όταν θα περάσουν στο σύστημα οι εντολές από ξένα funds, ειδικότερα από τα αμερικανικά, που χθες ήταν εκτός παιδιάς.

Απώλειες σχεδόν 3% μετά τα πρώτα 35', για τον τραπεζικό κλάδο, καθώς είναι αυτός που είτε σε ανόδους είτε σε διορθώσεις ενισχύεται ή διορθώνει περισσότερο και κατά κανόνα με τον μεγαλύτερο τζίρο, σε σχέση με τον συνολικό.

Μέτριες, μάλλον στα χθεσινά επίπεδα η αξία των συναλλαγών, με το 52% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, όπου δίνεται και το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων, από τα πρώτα κιόλας λεπτά της συνεδρίασης.

Στην Alpha Bank και τη Eurobank οι μεγαλύτερες πιέσεις, με την Πειραιώς και την Εθνική να ακολουθούν. Ομως στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης η μετοχή της ΔΕΗ με περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις, από τα 3,158 ευρώ. ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Fourlis, ΟΤΕ και Jumbo συμπληρώνουν την πρώτη 10άδα.

Στην περιοχή των 2.105 μονάδων ο FTSE25, καθώς για την πλειονότητα των blue chips επικρατούν οι πωλητές, ασκώντας μικρότερη ή μεγαλύτερη πίεση. Και όμως η συνεδρίαση έχει ειδήσεις: από το ΥΠΟΙΚ (υπογράφονται οι ΚΥΑ για το Ελληνικό), τη Handelsblatt που... αποθεώνει το λιμάνι του Πειραιά εκτιμώντας πως σε ορίζοντα χρόνου θα βρεθεί στην τρίτη θέση (μεταξύ των ευρωπαϊκών) πίσω από τα δύο ολλανδικά και μπροστά από το Αμβούργο, μέχρι την Intralot που συζητά με τράπεζες για τον υψηλό δανεισμό της, οι ασφαλιστικές ενισχύουν τα μεγέθη τους στο πρώτο 6μηνο. Ειδήσεις που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διαφοροποίηση επιμέρους κλάδων, μετοχών, διαμορφώνοντας μια εικόνα καλύτερη από αυτή της υποχώρησης προς τις 850 μονάδες. Ωστόσο ευρύτερα τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση τη βαραίνει το μείον 3% του τραπεζικού κλάδου. Κυρίως για τις μετοχές του FTSE25, η διόρθωση των τραπεζικών παρασύρει την πλειονότητα των μη τραπεζικών.

Ενδεικτικό πως από τις 21 μη τραπεζικές του δείκτη, με θετικό πρόσημο ήταν (στις 11:17) οι Viohalco, Coca Cola και Fourlis, με σταθερή την Aegean.

Στις 23/45 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 116 αμετάβλητες. Μεγαλύτερη άνοδο η Intrakat με 8,25%, στα 2,10 ευρώ. Επονται ΜΕΡΚΟ, Entersoft, Κορδέλλου με λιγότερες συναλλαγές/τζίρο και Ευρωπαϊκή Πίστη, ΕΚΤΕΡ, ΚΕΚΡΟΨ, όλες από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία.

Για το GREK, η εικόνα δεν μπορεί να λογισθεί ως αντιπροσωπευτική, γι' αυτό συγκεκριμένη αναφορά θα έχουμε στο επόμενο σχόλιο.

Το 10ετές στο 1,602% με ιστορικό χαμηλό στο 1,543%, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει, ακόμη με τον... πειρασμό μίας νέας έκδοσης κρατικού ομολόγου. Θα δείξει.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v