Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Μαζεύει» τις απώλειες ο Γενικός Δείκτης

Εχοντας προηγουμένως «δοκιμάσει» τη ζώνη των 850 μονάδων ο Γενικός Δείκτης περιορίζει τις απώλειες. Βοήθειες από Coca Cola και Βιοχάλκο. Πίεση στις τραπεζικές μετοχές. Σε μέτρια επίπεδα συντηρείται ο όγκος συναλλαγών.

ΧΑ: «Μαζεύει» τις απώλειες ο Γενικός Δείκτης

Σε αρνητικό έδαφος τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στο μείον τα futures στη Wall Street, παραμένει χαμηλά το ΧΑ.

Σε Λονδίνο και ΗΠΑ-Κίνα παραμένει στραμμένη η προσοχή traders και επενδυτών, αλλά (κυρίως) για τους Ευρωπαίους το μεγάλο «στοίχημα» παίζεται την προσεχή Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου, όταν συγκαλούνται τα διοικητικά όργανα της ΕΚΤ, με πολλούς επενδυτές και αναλυτές να περιμένουν πως ο Μάριο Ντράγκι θα ανοίξει τα χαρτιά του, όσον αφορά στα εργαλεία τόνωσης που προτίθεται να χρησιμοποιήσει, μπας και πάρει «ανάσες» και χρόνο η ασθμαίνουσα οικονομία της Ευρωζώνης.

Μάλιστα ορισμένοι σπεύδουν να προεξοφλήσουν την ανακοίνωση συγκεκριμένων μέτρων, καθώς η επόμενη συνεδρίαση είναι για τις 24 Οκτωβρίου, ενώ ενδεχόμενη ενδιάμεση έκτακτη απόφαση θα προκαλούσε περισσότερο ερωτήματα και ανησυχία παρά τόνωση των αγορών.

Συνεπώς, οι traders μπορεί να φτάνουν μέχρι και την Παρασκευή αλλά έχουν αρχίσει και κοιτάζουν προς τη 12η Σεπτεμβρίου, "May Day" για την ευρωπαϊκή οικονομία, σύμφωνα με την εκτίμηση των πιο... ακραίων.

Σε αυτό τον ρυθμό κινείται και το ελληνικό χρηματιστήριο, μοιράζοντας -μέχρι τώρα- ακόμη και διψήφιες αποδόσεις, όντας στην πρώτη θέση διεθνώς, για το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου. Για να δούμε λοιπόν πώς θα μας πάει ο Σεπτέμβριος.

Αρνητική η χθεσινή συνεδρίαση αλλά με τζίρο ούτε στα 40 εκατ. λόγω της αργίας στη Wall Street. Σήμερα, με τη Νέα Υόρκη σε συνεδρίαση, αναμένονται από τη μία πτωτικό ξεκίνημα, ενδεικτικά για τον S&P 500 από τις 2.906 (χαμηλότερα ήταν προ τριών ωρών...), από την άλλη κινητικότητα για το GREK (στα 9,19$ το συμβόλαιο του ελληνικού καλαθιού, στις 14:40) αλλά και αύξηση των συναλλαγών όσο πλησιάζουμε προς τις 16:00.

Εως το... χείλος του εύρους στήριξης ο ΓΔ, καθώς διόρθωσε έως τις 11:45 τοπικός πυθμένας, απ' όπου επιχειρήθηκε μία αντίδραση για να ξαναγυρίσει χαμηλότερα, λίγο πριν τις 14:00. Επίπεδο όπου ενεργοποιήθηκαν εντολές στις τραπεζικές, με αποτέλεσμα ο ΔΤΡ από τις 733,17 να κινηθεί περί τις 5-6 μονάδες υψηλότερα. Οι απώλειες ξεκινάνε από το μείον 1,88% της Alpha Bank, στο 1,568 ευρώ, έως το μείον 3,3% της Πειραιώς στα 2,85 ευρώ.

Πέριξ των 2.105 ο FTSE25, έχοντας... γλιστρήσει και μέχρι τις 2.096,43 μονάδες, απ' όπου εκδηλώθηκε αντίδραση, κυρίως από την πλευρά της Coca Cola. Από τα 30,20 στα 30,74 με πειστική επαναφορά πάνω από το όριο, με τη μετοχή να ευνοείται από την άνοδο της CC/HBC στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και από τη συναλλαγματική ισοτιμία στερλίνας/ευρώ. Βέβαια οι έχοντες μετοχές του ομίλου θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το βράδυ καθώς συνεχίζεται στη Βουλή η συνεδρίαση για το Brexit, με ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στο Η.Β.

Κυρίως η υπεραπόδοση της Coca Cola αλλά και οι σημαντικές όσο καλοδεχούμενες -για τους long- βοήθειες από Viohalco, Lamda, Jumbo, Μυτιληναίος, Fourlis. Ομάδα εισηγμένων ευνοείται από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, από το δολάριο, κάτι που επιχειρείται να αποτυπωθεί στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Στις 34/61 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με μεγαλύτερη απόδοση για: Χαϊδεμένο, Mevaco, Pasal, IntraKat, Κορδέλλου, Ευρωπαϊκή Πίστη, Τεχνική Ολυμπιακή, Intracom, ΜΕΡΚΟ κ.α. από τις χαμηλότερες κατηγορίες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v