Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επιχείρηση... αποκόλλησης από τις 850 με διεθνή «αέρα»

Κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα για τον ΓΔ με σύμμαχο το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές μετά τη συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας για νέες εμπορικές συζητήσεις. Η «ψαλίδα» μεταξύ τραπεζών - blue chips και ποιες μετοχές δίνουν τάση.

ΧΑ: Επιχείρηση... αποκόλλησης από τις 850 με διεθνή «αέρα»

Ισχυρή ανοδική αντίδραση χθες βράδυ, με αφορμή τις νεότερες εξελίξεις στην κόντρα ΗΠΑ-Κίνας αλλά και τη Fed, που είναι θετική όσον αφορά στο βραχυπρόθεσμο θετικό outlook για επιχειρήσεις και οικονομία των ΗΠΑ.

Ο αντιπροσωπευτικός S&P 500 ενισχύθηκε 1,08% στις 2.937,78 μονάδες, δίνοντας θετικό σήμα στις αγορές για βραχυπρόθεσμης διάρκειας ανοδική κίνηση. Μπορεί να έχει ως ορίζοντα τη 18η του μηνός, οπότε και πραγματοποιείται μία κρίσιμη συνεδρίαση της Fed; Θα δείξει καθώς σε αγορές με τέτοια ταχύτητα κυκλοφορίας, αυξημένη μεταβλητότητα και σε ένα ρευστό περιβάλλον (λ.χ. Brexit), πολλά πάνω-κάτω θα μεσολαβήσουν μέχρι τότε. Θα έχουν προηγηθεί και τα νεότερα από Ευρώπη/Φρανκφούρτη, οπότε...

Στο ΧΑ, μία συνεδρίαση με «ταύρο» τον τραπεζικό κλάδο και «αρκούδα» τα blue chips, καθώς όπως επανειλημμένα αναφέρει από την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου καταγράφονται όχι μεγάλης έκτασης αλλά σταθερά κυκλικές εκροές από μετοχές του δείκτη. Το αν αυτό σημαίνει καθαρή εκροή, δηλαδή το χρήμα δεν μετακυλίεται σε άλλον κλάδο, λ.χ. στον τραπεζικό, τότε έχουμε ένα... θεματάκι. Τέλος πάντων για τα blue chips θα έχουμε πιο καθαρή εικόνα με τα στοιχεία Αυγούστου.

Τι μέλλει γενέσθαι σήμερα-Παρασκευή, με την αγορά να έχει δύο στοιχεία που δεν «άκουσε» χθες. Το σημαντικότερο αφορούσε στην Κριστίν Λαγκάρντ, και τυπικά στην προεδρία της ΕΚΤ και τα όσα δήλωσε (ως ΔΝΤ, αλλά λίγες ώρες αργότερα έλαβε το ΟΚ για την ΕΚΤ) περί επώδυνου στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα, της τάξεως του 3,5%, κάτι που ανοίγει ένα μικρό... παράθυρο για μείωση του συγκεκριμένου στόχου ακόμη και μέσα στο 2020, έστω και κατά 50 μ.β., στέλνοντας ένα μήνυμα στις διεθνείς αγορές και στα funds.

To δεύτερο αφορά στην επικείμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, αν και ο τραπεζικός κλάδος, που κυρίως αυτόν αφορά, αλλά με την υπόλοιπη αγορά να το αγνοεί. Ενδεχομένως, όπως μας αιτιολογούσε έμπειρος χρηματιστής, η αγορά να περιμένει τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για να βεβαιωθεί, πως οι φορομειώσεις στο επιχειρείν θα ισχύσουν από τη χρήση του 2019. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εκτιμούσε πως από Πέμπτη θα μπορούσαμε να δούμε κινήσεις και στα blue chips, καθώς το όφελος από μία τέτοια υλοποίηση μόνο αμελητέο δεν είναι.

Από τα blue chips, ο ΟΤΕ συνεχίζει να δίνει τη «μάχη» του για να κρατηθεί στα 12 (σε εξέλιξη πάντα και το πρόγραμμα αγοράς μετοχών), ο ΟΠΑΠ να μείνει κοντά στα 9,50, ο Μυτιληναίος να κρατήσει τα 10 και η Aegean, που ξεχώρισε με το 2,74%, στα 7,88 ευρώ με αυξημένες συναλλαγές αξίας 432.793 ευρώ, αλλά και Coca η Cola που παρέμεινε πάνω από τα 31 ευρώ, αποτελώντας με τον ΟΤΕ το δίδυμο ανάσχεσης των πιέσεων που δέχεται η μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Με την αγορά σήμερα να έχει λόγους να επιχειρηθεί η επαναφορά πάνω από τις 860 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο στο προσκήνιο (δες και πρωινό Εκηβόλο), στη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία δεν αναμένεται αλλαγή του σκηνικού. Μόχλευση σε συγκεκριμένες μετοχές και υπεραπόδοση για αρκετές από αυτές, όπως άλλωστε συμβαίνει τακτικά τις τελευταίες συνεδριάσεις. Στις 55/57 η αναλογία ανοδικών/πτωτικών, χθες, την αναμένουμε καλύτερη σήμερα. Για να δούμε, και με το GREK να επανέρχεται χθες βράδυ στη Wall Street πάνω από το όριο των 9$, στα 9,02$.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v