Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Κίνηση πάνω από τις 875 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, με τις τραπεζικές μετοχές να συνεχίζουν υψηλότερα. Πιέσεις για ΕΛΠΕ, Motor Oil, κινητικότητα σε Mytilineos, ΤΕΝΕΡΓ, άνοδος για Lamda. Τα σενάρια για τη συνεδρίαση.

Επιφυλακτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και το πιθανότερο είναι πως ορισμένοι θα κάνουν ένα... πέρασμα από το ταμείο.

Λίγο πάνω η Φρανκφούρτη, οριακά χαμηλότερα στο άνοιγμα το ΧΑ, με το βλέμμα στραμμένο στα συνήθη (συν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ).

Η επιβεβαίωση της στήριξης των 780 μονάδων για τον Δείκτη Τραπεζών είχε ως αποτέλεσμα να επανέλθουν οι αγοραστές και μετά τις 11:10 ο κλάδος να «γυρίσει» σε θετικό έδαφος, οδηγώντας και τον ΓΔ προς τις 875 μονάδες.

Ωστόσο σήμερα σημειώνεται μία μετατόπιση ενδιαφέροντος από τον τραπεζικό κλάδο προς αυτόν της ενέργειας. Το γιατί έχει την εξήγησή του, αφού πρώτα αναφερθούμε στη διακύμανση των δεικτών και στις επιμέρους συναλλαγές.

Στην περιοχή των 875-870 ο Γενικός Δείκτης, προς τις 785 ο Δείκτης Τραπεζών και πέριξ των 2.164 ο FTSE25. Με τις συναλλαγές στα 5 εκατ. ευρώ, στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης, με το 40% να πραγματοποιείται στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, αλλά ειδικά σήμερα ένα σημαντικό μερίδιο διεκδικεί ο ευρύτερος κλάδος της ενέργειας. Η επίσκεψη του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ στην Αθήνα και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έδειξε για τον συγκεκριμένο κλάδο, τις ΑΠΕ, είναι η αφορμή, σύμφωνα με χρηματιστές, για τη μετακύλιση μέρους του ενδιαφέροντος και της ρευστότητας προς μετοχές εταιρειών αυτού του κλάδου.

Ετσι δικαιολογούν την αυξημένη κινητικότητα, που από τις πρώτες κιόλας εντολές ενεργοποιήθηκαν σε τίτλους των Mytilineos και ΓΕΚ Τέρνα Ενεργειακή. Από την πλευρά της αξίας συναλλαγών, πολύ μπροστά η Τέρνα Ενεργειακή και ακολουθεί η Mytilineos, με την ΓΕΚ Τέρνα να έπεται. Είναι πολύ πιθανό, όπως στην περίπτωση του κλάδου της ενέργειας, έτσι και άλλοι κλάδοι που θα βρίσκονται στο στόχαστρο, στο ενδιαφέρον των ξένων να παρουσιάζουν αυξημένη κινητικότητα.

Ωστόσο στο επίκεντρο παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, με μία φυσιολογική διόρθωση προς τις 780 μονάδες και μία πιθανή επιβεβαίωση της εν λόγω στήριξης να είναι το ζητούμενο για το «κλείσιμο» της σημερινής συνεδρίασης. Σε μέτρια επίπεδα η προσφορά και στις 4 τραπεζικές μετοχές και κυρίως στην Εθνική, που οδήγησε την τελευταία ανοδική διόρθωση, με αυξημένες συναλλαγές. Με μικρές απώλειες και οι 4 τίτλοι, με την Εθνική στα 2,657 ευρώ, την Alpha Bank στο 1,647, τη Eurobank στο 0,814 και την Πειραιώς στα 3,052 ευρώ. Η μετοχή της Πειραιώς ήταν η πρώτη που λίγο μετά τις 11:10 «γύρισε» σε θετικό πρόσημο, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν αγορές και στις άλλες τρεις, έτσι ώστε και οι απώλειες για τον ΔΤΡ μειώθηκαν.

Από τα blue chips, πέραν του ενδιαφέροντος για Τέρνα Ενεργειακή, Mytilineos και ΓΕΚ Τέρνα, που προαναφέραμε, κινητικότητα σημειώνεται για τίτλους των ΟΠΑΠ, Motor Oil, OTE, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ αλλά και για μετοχές της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης όπως MIG, ΕΚΤΕΡ, αναφέρονται ενδεικτικά καθώς ο τζίρος αρχής είναι μεγαλύτερος του μέσου ημερήσιου.

Στα 31,50 η μετοχή της Coca Cola, στα 12,44 ο ΟΤΕ, αλλά με τη διαφορά για την αγορά να την κάνει ο τραπεζικός κλάδος, καθώς μετά την Πειραιώς ακολούθησε η Αlpha Βank ενώ ανέκαμψαν Εθνική και Eurobank. Πρακτικά η επιβεβαίωση των 780 μονάδων στάθηκε αφορμή για να ξαναβγούν αγοραστές στον κλάδο, με αποτέλεσμα να επιστρέψει σε θετικό πρόσημο λίγο μετά τις 11:18, οδηγώντας και την αγορά σε θετικό έδαφος.

Στις 39/20 η σχέση ανοδικών/πτωτικών. Στα 7,8 εκατ. ο τζίρος στις 11:25.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v