Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ηρθε η άνοδος, έφυγαν οι επενδυτές!

Με συναλλαγές μόλις 30,9 εκατ. ευρώ, τις μικρότερες του τελευταίου εξαμήνου, ο ΓΔ κατέγραψε περιορισμένα κέρδη. Motor Oil, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ στους κερδισμένους, πιέσεις σε Ελλάκτωρ και ΕΧΑΕ. Μικρή άνοδος για τον τραπεζικό κλάδο.

ΧΑ: Ηρθε η άνοδος, έφυγαν οι επενδυτές!

Παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, η σημερινή εικόνα της Αγοράς έδειξε ότι στο Χ.Α. υπάρχουν και “εσωτερικοί προβληματισμοί” και σε συνδυασμό με την δριμεία επιστροφή της εσωστρέφειας και της συναλλακτικής απονεύρωσης (ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 6 μηνών, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 15/2, 26,2 εκατ.), το εγχείρημα να ακολουθηθεί ο ήπια θετικός βηματισμός των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, εμπεριείχε υψηλό βαθμό δυσκολίας.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι, ανεξάρτητα από τελικό πρόσημο της συνεδρίασης, η “μεγάλη εικόνα” της Αγοράς ήταν απογοητευτική, ενώ δυσκολία βρήκε ο Γενικός Δείκτης να υπερφαλαγγίσει και το επίπεδο των 830 μονάδων, το οποίο από στήριξη δείχνει να μετατρέπεται σε βραχυπρόθεσμη αντίσταση, παρά και τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών.

Όλα τα παραπάνω, με το επιφυλακτικό κλίμα να παρατείνεται στις Διεθνείς Αγορές και πάρα πολλά, για την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση, να εξαρτώνται από τις δηλώσεις των κεντρικών τραπεζιτών.

“H Αμερικανική Οικονομία είναι αντιμέτωπη με κάποια ρίσκα και προκλήσεις, αλλά σε γενικές γραμμές βρίσκεται σε καλή κατάσταση”, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ σε συνέδριο της Κεντρικής Τράπεζας.

Εν τω μεταξύ, η Fed ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα συνεχίσει την παροχή ρευστότητας στις Αγορές Χρήματος ως τον Νοέμβριο. Η Κεντρική Τράπεζα θα πραγματοποιεί καθημερινά δημοπρασίες repos ύψους, τουλάχιστον, $75 δισ. ως τις 4 Νοεμβρίου. Πρόκειται για τη συνέχιση ενός μέτρου το οποίο υποτίθεται ότι θα ολοκληρωνόταν την τρέχουσα εβδομάδα και αυτό θέλει προσοχή.

Σύμφωνα με Αναλυτές, οι ομιλίες του Jerome Powell, (Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη), καθώς και η δημοσίευση των πρακτικών των συνεδριάσεων της Fed και της ΕΚΤ, θα διαμορφώσουν κλίμα και διαθέσεις στις Αγορές, κατά την διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας.

Από την άλλη και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Εγχώριων Αναλυτών, “οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και ο προϋπολογισμός του 2020 θα τραβήξουν τα βλέμματα των ενεργών Επενδυτών, στο Χ.Α.”.

“Υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για ανάπτυξη 2% το 2019, η εκτίμηση για επιτάχυνση της ανάπτυξης στο 2,8% το 2020 θεωρείται μεν ιδιαίτερα απαιτητική, αλλά με αφετηρία τον θετικό αντίκτυπο του 2019, είναι υπό προϋποθέσεις επιτεύξιμη”, εκτιμά το Δημοσιονομικό Συμβούλιο για το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Ελεγχόμενες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Αγορά ομολόγων με αποτέλεσμα την μικρή αύξηση των αποδόσεων (στο 1,414% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Μένοντας στα Κρατικά “χαρτιά”, το Ελληνικό Δημόσιο έδωσε εντολή στις BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan να επανανοίξουν υφιστάμενη έκδοση 10ετους ομολόγου λήξης τον Μάρτιο του 2029.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος είναι να αντληθεί ποσό της τάξης του 1 - 2 δισ. ευρώ και να προσελκυστούν Επενδυτές με μακροπρόθεσμο επενδυτικό χαρακτήρα.

“Η κοινοπρακτική συναλλαγή θα λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον, αναλόγως και των συνθηκών στις Αγορές”, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Ελληνικού Δημοσίου.

Εν τω μεταξύ, το προσχέδιο, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, προβλέπει φορολογικές ελαφρύνσεις και νέες κοινωνικές πρωτοβουλίες συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ και θέτει τον πήχη της ανάπτυξης στο 2,8% τηρώντας τη δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Μάλιστα ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα τίθεται οριακά υψηλότερα στο 3,56% του ΑΕΠ. Με ισοδύναμα μέτρα 1,231 δισ. ευρώ, καλύπτεται το πακέτο παροχών 1,2 δισ. Η Κυβέρνηση περιμένει επιπλέον έσοδα 642 εκατ. από ηλεκτρονικές συναλλαγές, 142 εκατ. από τις νέες αντικειμενικές και 60 εκατ. από το Airbnb. Εξοικονομήσεις 500 εκατ. στις δαπάνες.

“Οι Πιστωτές εξακολουθούν να βλέπουν δημοσιονομικό κενό, έως και 900 εκατ. ευρώ”, σημειώνει το Bloomberg, στη σκιά της κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή, εξαιτίας του κόστους των παροχών που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ερχόμενοι στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, με εμφανή την αδυναμία να διεκδικήσουν κάτι εντυπωσιακά καλύτερο, παρά τις σημαντικές βοήθειες που πήραν από τις τελικές δημοπρασίες.

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ και οι τέσσερις τίτλοι των συστημικών Τραπεζών, έχουν γυρίσει σε ημερήσιο “short”, με το “stop” να εντοπίζεται για την Alpha Bank (+1,36%) στα 1,736 ευρώ, την Εθνική (+1,40%) στα 2,80 ευρώ, την Eurobank (+0,60%) στα 0,893 ευρώ και την Πειραιώς (+1,49%) στα 3,084 ευρώ.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο Τραπεζικός δείκτης κινούμενος μεταξύ 756,06 (+1,22%) και 743,04 μονάδων (-0,53%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 752,19 (+0,70%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 755,35 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,12%.

Για τον εν λόγω δείκτη, το ημερήσιο “stop short” στις 831 μονάδες, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 767 και 808 – 816 μονάδες. Αντίθετα, επιστροφή χαμηλότερα των 750 μονάδων, διατηρεί σε ισχύ το σενάριο για υποχώρηση προς τις 700 – 697 μονάδες.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, η τελική εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή, με σχετική υπεροπλία των “πράσινων” τίτλων.

Υστέρησαν οι Ελλάκτωρ (-4,29%), ΕΕΕ (-0,89%), ΕΧΑΕ (-2,02%), Τέρνα Ενεργειακή (-0,14%), Lamda Development (-0,40%), TITC (-0,33%) και αμετάβλητοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι τίτλοι των ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Fourli.

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο κινήθηκε σήμερα η μετοχή του Ελλάκτωρα (-4,29%), συνεχίζοντας την πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 2,195 ευρώ (κλείσιμο 6/9).

Επιβεβαιωμένη απώλεια της στήριξης στα 1,69 ευρώ, ανοίγει τον δρόμο για υποχώρηση προς τα 1,50 ευρώ.

Οι πρώτες αντιστάσεις στα 1,86, 1,91 και 2,01 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Profile (+1,71%), αλλά και για Mevaco (+1,90%) και Autohellas (+3,50%), οι δύο τελευταίες με αυξημένες συναλλαγές, ενώ τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο Λύκος (+5,19%).

Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, έδωσε ανοδική αντίδραση ο Άβακας (+1,06%), επιμένουν πλαγιοκαθοδικά από τα 0,4835 ευρώ (κλείσιμο 16/9) η Intralot (-4,74%), από τα 4,8 ευρώ (κλείσιμο 5/9) η MLS (-9,34%) και από τα 0,84 ευρώ (κλείσιμο 5/8) η Ιντερτέκ (-3,01%).

Αντίθετα, συνεχίστηκε το “διακριτικό μάζεμα” στην Τεχνική Ολυμπιακή (+3,69%), που συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Οι μικρές μεταβολές και η σχετική κινητοποίηση των λίγων αγοραστών, στο τελευταίο κομμάτι της συνεδρίασης, δεν θα μπορούσαν να αλλάξουν τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.

Τόσο ο Γενικός Δείκτης, όσο και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, παραμένουν σε ημερήσιο “short” με “stop” τις 878 και 2166 μονάδες, αντίστοιχα.

Για τον Γενικό Δείκτη οι επόμενες στηρίξεις στις 812 – 808 και 792 μονάδες και για τον FTSE25 στις 2007 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Αναμένονται συνεδριάσεις μεταβλητότητας, με το ενδιαφέρον να είναι εστιασμένο στις γεωπολιτικές εξελίξεις και στον προϋπολογισμό του 2020” εκτιμά η Euroxx Sec.

“Εμφανής η επιφυλακτική διάθεση, ανάλογη με την ψυχολογία που επικρατεί στο εξωτερικό, ενόψει και του νέου γύρου διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αυτή την εβδομάδα”, επισημαίνει η Eurobank Eq.

“Οι Επενδυτές κράτησαν επιφυλακτική στάση στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς αυξάνονται οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, ωστόσο σημειώθηκαν κάποιες επιλεκτικές τοποθετήσεις, λόγω ειδησεογραφίας”, αναφέρει στις δικές της επισημάνσεις η Beta Sec.

“Σήμερα κατατέθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020, με το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος να παραμένει στο 3,5% του ΑΕΠ, ενώ την Πέμπτη η γ.σ. της Lamda Development αποφασίζει την ύψους 650 εκατ. ευρώ ΑΜΚ, το 1ο βήμα για την εκκίνηση του μεγάλου επενδυτικού σχεδίου στο Ελληνικό. Η εύκολη διάσπαση των ορίων στήριξης κάτω από τις 850 μονάδες, για τον ΓΔ, διέρρηξε την επενδυτική ψυχολογία, με την τεχνική ανάλυση να αναφέρεται και στο δυσμενές σενάριο περαιτέρω υποχώρησης. Ωστόσο, η επαναφορά θετικών καταλυτών μπορεί εξίσου εύκολα να οδηγήσει προς τις 850 μονάδες”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η αυξημένη βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα στο εξωτερικό, εν μέσω ελαφρώς αρνητικών, διεθνών, οικονομικών στοιχείων και διαπραγματεύσεων για το Εμπόριο έχει καθηλώσει τον ΓΔ στην περιοχή των 830 μονάδων, που αποτελεί σημείο ισορροπίας μετά τις εκλογές. Η Αγορά ενδέχεται να παραμείνει ‘ευερέθιστη’ στις εξωτερικές διακυμάνσεις και αυτό καθιστά ιδιαίτερα σημαντική την σωστή επιλογή τίτλων, αλλά και την ενεργή διαχείριση. Υπάρχει προγραμματισμένο Eurogroup την Τετάρτη, όπου θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη, η Αγορά εργασίας και η ανταγωνιστικότητα της Ευρωζώνης”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Οι Ξένες Αγορές έδωσαν την αφορμή για διορθωτική κίνηση, μιας και το 875, ενώ δοκιμάστηκε πολλές φορές, δεν κατοχυρώθηκε”. Το 855 επίπεδο έχει γίνει σημαντική κοντινή αντίσταση ενώ σε κάθε περίπτωση η ζώνη του 800 είναι σημαντική τόσο σε εβδομαδιαίο όσο και σε μηνιαίο γράφημα. Τα επίπεδα του 800 με 900 είναι λογικό να μας ταλαιπωρούν επί τριμήνου, ενώ προβλέπεται υψηλό volatility το επόμενο διάστημα” επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η Φθινοπωρινή μπόρα είναι μέσα στα πλαίσια, για να ακολουθήσει, συνήθως, ένα καλό κλείσιμο έτους.

Ο μήνας μπροστά του έχει την ανακοίνωση της S&P, ενώ η Αγορά περιμένει και τις εξελίξεις σε σχέση με το Ελληνικό, μιας και ο διαγωνισμός για το Καζίνο, που είναι και το τελευταίο προαπαιτούμενο, ολοκληρώθηκε χωρίς να έχουμε τις τελικές ανακοινώσεις.

Τo θετικό είναι πως είμαστε σε μία φάση που η πραγματική Οικονομία τρέχει πιο γρήγορα από το Χρηματιστήριο, μιας και το τελευταίο είχε ήδη προεξοφλήσει την πρώτη φάση της. Η οικοδομική δραστηριότητα έχει εκτοξευτεί, κάτι που θα φανεί και στα επίσημα νούμερα το επόμενο διάστημα. Ο Τραπεζικός κλάδος κάνει προσπάθεια να κάνει και πάλι την δουλειά του, δηλαδή να δανείζει, κάτι που έχει ξεχάσει εδώ και χρόνια, έχοντας μπροστά του βέβαια να λύσει βιαστικά τα θέματά του.

“Μεσοπρόθεσμα παραμένουμε ιδιαίτερα αισιόδοξοι, όσο δεν χάνουμε και τεχνικά το πρόσφατο 792, ενώ περιμένουμε το volatility ανάμεσα στο 800 και το 900 να συνεχίζεται, μέχρι να βρούμε την αφορμή για να αλλάξουμε επίπεδο”, σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Συγκριτικό πλεονέκτημα στους πωλητές, δίνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Οι Αγορές στο Χονγκ Κονγκ και στην Ηπειρωτική Κίνα παρέμειναν κλειστές, λόγω Εθνικής αργίας.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, ελεγχόμενες απώλειες στην Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακά θετική κίνηση για το Ευρώ.

Οριακές απώλειες για Χρυσό και Ασήμι, πέριξ των $8200 κινείται το Bitcoin.

Μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση σημείωσαν οι Γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες τον Αύγουστο. Τα συμβόλαια για “made in Germany” Προϊόντα κινήθηκαν αρνητικά κατά 0,6%, σε σύγκριση με τον Ιούλιο, με τη ζήτηση για κεφαλαιουχικά Αγαθά να υποχωρεί κατά 1,6%, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών. Οι Αναλυτές ανέμεναν ότι θα διολισθήσει κατά 0,3%.

Το κλίμα μεταξύ των Επενδυτών στην Ευρωζώνη κάνει “βουτιά” τον Οκτώβριο, υποχωρώντας στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων έξι ετών και περισσότερο. Ο δείκτης του Ερευνητικού Οργανισμού Sentix βυθίζεται στις -16,8 μονάδες αυτόν τον μήνα, από -11,1 τον Σεπτέμβριο. Είναι το πιο χαμηλό σημείο από τον Απρίλιο του 2013, ενώ ξεπερνάει τις προβλέψεις για πτώση στις -13.

Η μέτρηση που αφορά την τρέχουσα αποτίμηση κάνει επίσης “βουτιά” στις -15,5 μονάδες, από -9,5. Είναι η πέμπτη συνεχόμενη πτώση και η πιο αδύναμη ανάγνωση από τα τέλη του 2014.

“Χτύπημα” δέχεται και η μέτρηση που αφορά την οικονομική προοπτική, με τον δείκτη να υποχωρεί στις -18 μονάδες, από -12,8 τον προηγούμενο μήνα.

Με τον πιο χαμηλό ρυθμό των τελευταίων έξι ετών αυξήθηκαν οι τιμές κατοικιών στη Βρετανία τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον μηνιαίο δείκτη ακινήτων της Halifax.

Οι τιμές των κατοικιών ενισχύθηκαν κατά 1,1% τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Τον Αύγουστο είχαν κινηθεί ανοδικά κατά 1,8%.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές υποχώρησαν κατά 0,4%, μετά την άνοδο 0,2% του Αυγούστου.

Εν τω μεταξύ, ερωτήματα στο Facebook απηύθυναν οι Βρυξέλλες, όσον αφορά τους δυνητικούς οικονομικούς κινδύνους που θέτει το Κρυπτονόμισμα Libra, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να αναθεωρήσει τη ρύθμιση για τα Ψηφιακά Νομίσματα.

Οι μισές Τράπεζες της Ευρωζώνης δεν θα επιβίωναν από ένα εξάμηνο σοκ ρευστότητας, με τις μεγαλύτερες Τράπεζες να είναι μεταξύ των πιο ευάλωτων”, σύμφωνα με τεστ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το τεστ της ΕΚΤ σε 103 Τράπεζες, αποκαλύπτει τα αδύναμα σημεία στο Τραπεζικό Σύστημα της Ευρωζώνης, σε μια στιγμή όπου αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη ύφεση. Το τεστ δείχνει ότι τέσσερις Τράπεζες δεν θα επιβίωναν περισσότερο από έξι μήνες, αν έμεναν εκτός της Αγοράς χονδρικής χρηματοδότησης και 52 θα βούλιαζαν εντός έξι μηνών, αν κάποιοι Χρηματοοικονομικοί Αντισυμβαλλόμενοι και Εμπορικοί Πελάτες απέσυραν τα χρήματά τους.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας εντός των τειχών, η Αεροπορία Αιγαίου αποκτά το 1,66% της Lamda Development. Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΛΑΜΔΑ αποφάσισε την πώληση 1.319.840 ιδίων μετοχών, που αντιστοιχούν περίπου σε 1,66% του συνόλου των μετοχών και των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας.

Ως προς το τίμημα της συναλλαγής, αποφασίστηκε η πώληση των ως άνω ιδίων μετοχών να γίνει σε προσυμφωνημένη τιμή: α) €7,00 ανά μετοχή, ή β) σε περίπτωση που κατά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής η τιμή διαπραγμάτευσης της μετοχής της Εταιρείας είναι χαμηλότερη από €7,00 ανά μετοχή, σε τιμή ίση με την τιμή κλεισίματος της ημέρας συναλλαγής και με κατώτατο όριο την τιμή των €6,50 ανά μετοχή.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 830,94 μονάδες (+0,81%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 828,91 (+0,56%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 829,52 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,63%.

Ο τζίρος στα 30,3 εκατ., από τα οποία τα 0,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΓΕΚΤΕΡΝΑ), ενώ ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 37% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΔΕΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΦΡΛΚ, CENER και με το θετικό οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΤΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και στο χαμηλό οι ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Fourlis.

Μοιρασμένη η τελική εικόνα με 56 ανοδικές μετοχές, έναντι 52 πτωτικών, αλλά 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

----ΧΠΑ

Με θετικό πρόσημο, ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, όμως οι συναλλαγές ήταν αποκαρδιωτικές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (9.956 συμβόλαια).

Στα 15.383 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 16.636 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 694, 599 για τον Οκτώβριο, 95 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.065) κινήθηκε μεταξύ 2.041,5 και 2.069 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 Τρ. Αττικής, 9.872 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.838), Alpha Bank (1.402), Πειραιώς (1.148), ΔΕΗ (874), Εθνική (2.149), MIG (447), Μυτιληναίο (300), Ελλάκτωρα (811), Ελ. Πετρέλαια (143), Intralot (217), ΟΠΑΠ (152).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 31.424, Alpha Bank 49.096, Εθνική 38.719, MIG 65.203, ΔΕΗ 14.498, Ελλάκτωρα 11.068, Πειραιώς 21.791, Μυτιληναίο 11.984, ΓΕΚ 10.043.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

              Position Holder                         Name of Issuer                NSP             Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,01%

2019-08-07

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,57%

2019-09-24

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,59%

2019-09-13

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 56.336.166 τεμ., (από 56.600.823 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.402.365 τεμ. (25.395.365), ΔΕΗ 6.809.124 τεμ. (6.821.624), Eurobank 59.107.628 τεμ. (58.744.628), Εθνική 20.297.517 τεμ. (20.334.149), ΟΠΑΠ 1.279.607 τεμ. (1.279.607), Folli Follie Group 1.311.403 τεμ. (1.311.967).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v