Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψάχνει «ανάσες» το Χρηματιστήριο

Στη ζώνη των 830 μονάδων επιστρέφει ο Γενικός Δείκτης, με τις περισσότερες μετοχές του FT 25 στο «πράσινο». Ξεχωρίζει η άνοδος της ΔΕΗ, θετικά πρόσημα για τις τράπεζες. Πιέσεις για Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα. Κινητικότητα στην Autohellas.

Ψάχνει «ανάσες» το Χρηματιστήριο

Αρχικά ανοδική, στη συνέχεια πτωτική, η τάση στις διεθνείς αγορές, λόγω κυρίως της αρνητικής εικόνας που διαμορφωνόταν στη Wall Street. Ενδεικτικό το ότι με το που τα futures του S&P 500 παρέπεμψαν σε αρνητικό άνοιγμα της συνεδρίασης, από τιμές κατά 0,47% χαμηλότερα και από τις 2.936 μονάδες. Από τις 12.046 προς τις 11.973 μονάδες ο DAX, με αρνητικό πρόσημο για τραπεζικές μετοχές και τίτλους βιομηχανικών επιχειρήσεων, απόρροια των ενεργειών Τραμπ.

Στα καθ' ημάς, στο ΧΑ, οι αγοραστές έχουν αναλάβει από την αρχή της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα τη διαφοροποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου σε σχέση με την πλειονότητα των ευρωπαϊκών αλλά και της Νέας Υόρκης, που παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα.

Με ανοδικό χάσμα το ξεκίνημα της συνεδρίασης, με τον Γενικό Δείκτη από τις 826,25 μονάδες, με μικρή ανάκαμψη του δείκτη κατά λίγες μονάδες, με στόχο την υπέρβαση των 830 μονάδων σε κλείσιμο συνεδρίασης.

Ως γνωστόν, η μεταβολή της τάσης έχει καταστήσει την ευρύτερη περιοχή των 850 μονάδων από στήριξη σε αντίσταση, για την υπέρβαση της οποίας θα απαιτηθούν αλλαγή φοράς στις διεθνείς αγορές, θετικές ειδήσεις/εξελίξεις στο εσωτερικό, με αιχμή σταθερά στον τραπεζικό κλάδο.

Κοντά στις 830 μονάδες ο ΓΔ, στην περιοχή των 2.058 o FTSE25 και πέριξ των 755 o Δείκτης Τραπεζών.

Συναλλαγές και τζίρος σε χαμηλά-μέτρια επίπεδα, με το 35% στον κλάδο ταξιδιών-αναψυχής (Autohellas) και το 28% στον τραπεζικό κλάδο. Χωρίς εμφάνιση πακέτων και προσυμφωνημένων πράξεων στη μετοχή της Autohellas, που το τελευταίο διάστημα είναι στην επικαιρότητα ως αποτέλεσμα σειράς αυξημένων συναλλαγών που πραγματοποιούνται στον συγκεκριμένο τίτλο. Είναι προφανές πως στην εταιρεία συμφερόντων Ευτ. Βασιλάκη κυοφορούνται εξελίξεις, τόσο σε μετοχική βάση όσο και επιχειρηματική.

Συν τω χρόνω οι αγοραστές εντείνουν τις κινήσεις τους, με τους δείκτες να ενισχύονται σταδιακά, με τον ΓΔ να καταγράφει αντίδραση της τάξεως του 0,65% (στις 11:25) προς τις 830 μονάδες.  Σε ΔΕΗ, Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo, Motor Oil, Jumbo, Profile, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Αttica Bank κ.α.

Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν με αγοραστές οι μετοχές και των 4 συστημικών τραπεζικών, αλλά και τίτλων όπως Cenergy, Titan CI, Aegean, Viohalco, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, η τριάδα των Jumbo, Motor Oil, Mytilineos, Fourlis, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΠΑΠ. Με μικρή υπερίσχυση των πωλητών σε Coca Cola, στα 29,04 ευρώ και ΟΤΕ, στα 12,69 ευρώ.

Στις 51 έναντι 26, με 101 αμετάβλητες η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με μεγαλύτερη απόδοση για μετοχές των Mevaco, Autohellas, Lykos, Alumil, Profile, ΑΒΑΞ, Ευρωπαϊκή Πίστη κ.α. από αυτές τις κατηγορίες μετοχών/αποτίμησης.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v