Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεχίζουν με πλεονέκτημα οι πωλητές

Θετικό το ξεκίνημα για το Γενικό Δείκτη. Σε προϋπολογισμό και κόκκινα δάνεια η προσοχή. Στα τέλη του μήνα «μιλά» η Fitch για την ελληνική οικονομία. Η συσχέτιση της εγχώριας αγοράς με τα μεγάλα χρηματιστήρια.

ΧΑ: Συνεχίζουν με πλεονέκτημα οι πωλητές

Εβδομάδα με σημαντικές απώλειες, που για τον Γενικό Δείκτη και τον FTSE25 κυμάνθηκαν στο 4,5%-5,5%, ενώ για τον Δείκτη Τραπεζών το ποσοστό ήταν οριακά διψήφιο.

Στις εκτός συνόρων εξελίξεις αλλά και στις εντός, που προκαλούν ανησυχίες στους traders, αποδίδεται από χρηματιστηριακούς κύκλους η νέα διόρθωση στο ΧΑ, με Έλληνες και ξένους διαχειριστές να ρευστοποιούν μέρος των θέσεών τους. 

Ο Οκτώβριος έχει... μπροστά του την αξιολόγηση από τον οίκο Fitch αλλά και την έγκριση του σχεδίου του ΤΧΣ για το APS.

Αυτά τα δύο ορόσημα θεωρείται πως μπορούν να αλλάξουν τον ρου της αγοράς και να επαναπροσελκύσουν ξένα επενδυτικά κεφάλαια, που από τις αρχές Αυγούστου μειώνουν μεθοδικά και χωρίς να δείχνουν πως επείγονται, μέρος των θέσεών τους.

Tο ενθαρρυντικό, για τους long,  είναι πως είμαστε σε μία φάση που η πραγματική οικονομία τρέχει πιο γρήγορα από το χρηματιστήριο, μιας και το τελευταίο είχε ήδη προεξοφλήσει την πρώτη φάση του. Η οικοδομική δραστηριότητα έχει εκτοξευτεί, κάτι που θα φανεί και στα επίσημα νούμερα το επόμενο διάστημα.

Ο τραπεζικός κλάδος κάνει προσπάθεια να κάνει και πάλι τη δουλειά του, δηλαδή να δανείζει, κάτι που έχει ξεχάσει εδώ και χρόνια, έχοντας μπροστά του βέβαια να λύσει βιαστικά τα θέματά του.     

Μεσοπρόθεσμα παραμένουμε ιδιαίτερα αισιόδοξοι, όσο δεν χάνουμε και τεχνικά το πρόσφατο 792, ενώ περιμένουμε το volatility ανάμεσα στο 800 και το 900 να συνεχίζεται μέχρι να βρούμε την αφορμή για να αλλάξουμε επίπεδo. Ομως αυτή η προσέγγιση αφορά στη μεσοπρόθεσμη τάση, γιατί σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη, το πλεονέκτημα το διατηρούν οι πωλητές.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με τις εξελίξεις από το μέτωπο της Eurobank-PIMCO να διαμορφώνουν σήμερα την τάση τόσο για τη μετοχή της τράπεζας όσο και για τον κλάδο, την αγορά γενικότερα. Αποκαλυπτικό το ρεπορτάζ του Χρήστου Κίτσιου, με το χρηματιστηριακό ταμπλό να είναι σήμερα ο κριτής και αποτιμητής όσων διαδραματίζονται αναφορικά με τις συζητήσεις των δύο πλευρών.

Ημέρα προ-προϋπολογισμού η σημερινή, με την Έλενα Λάσκαρη να εστιάζει στις προσπάθειες της κυβέρνησης για το πώς θα κλείσει ο προϋπολογισμός με παράλληλη επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, όσο και με τη μη λήψη νέων μέτρων. 

Τεχνικά η εστίασή μας γίνεται, κατ' αρχάς στη Wall Street, ειδικότερα στον S&P500. Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, η μεγάλη στήριξη κράτησε ανεβάζοντας κατά τι το stop στο 2.855. Το 2.889 κύρια στήριξή μας, με το 2.973 να έχει γίνει σημαντική κοντινή αντίσταση που κατοχύρωση και μόνο μπορεί να δοκιμάσει τις 3.000 μονάδες.

Και δευτερευόντως στον Δείκτη Τραπεζών, απώλειες πάνω από 11% έδωσε η εβδομάδα που πέρασε στον τραπεζικό, που είχε και τα μεγαλύτερα κέρδη το τελευταίο διάστημα και έχοντας και το μεγαλύτερο beta στην αγορά. Οι 767 μονάδες είναι κοντινή αντίσταση, που κατοχύρωση σε μέρα μπορεί να δώσουν κίνηση στο 800. Οι 750 μπορούν να δώσουν αντίδραση, αν και το επόμενο ουσιαστικό επίπεδο είναι οι 697 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v