Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καθίζηση τζίρου στο Χρηματιστήριο

Στη ζώνη των 825-830 μονάδων παραμένει ο Γενικός Δείκτης, με τους επενδυτές να τηρούν εμφανώς... στάση αναμονής. Μεικτά πρόσημα για τράπεζες, ανοδικά ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, πιέσεις για Coca Cola και ΟΤΕ.

Καθίζηση τζίρου στο Χρηματιστήριο

Με το βλέμμα σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο οι ευρωπαϊκές αγορές. Συντηρείται η ήπια ανοδική τάση στο ΧΑ, με κύρια χαρακτηριστικά τη μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα και τη διατήρηση του θετικού προσήμου από την αρχή της συνεδρίασης μέχρι και νωρίτερα, που ο Γενικός Δείκτης κυμαινόταν πέριξ των 825 μονάδων.

Στο συν ο DAX στη Φρανκφούρτη, στις 12.052 μονάδες, αλλά σε αβεβαιότητα η Wall Street σε αναμονή του ανοίγματος, σε λίγη ώρα.

Στο μείον τα futures του S&P500, παραπέμπουν σε ξεκίνημα από λίγο χαμηλότερα, από τις 2.946 μονάδες, αλλά και μεγάλη επιβάρυνση, κατά 5,34%, για τον αποκαλούμενο και δείκτη φόβου. Στο 17,98 που καταδεικνύει την επιφυλακή των traders, την απροθυμία τους να αναλάβουν μεγαλύτερο κίνδυνο στις αγορές μετοχών, ειδικότερα σε αυτές που απαρτίζουν τον 500άρη δείκτη του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Στα καθ' ημάς, όπως και στη Φρανκφούρτη, η μέχρι τώρα συναλλακτική δραστηριότητα, ο τζίρος ενισχύουν την εκτίμηση πως οι traders, οι διαχειριστές των funds, τελούν σε αναμονή. Οπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες, η αγορά έχει προεξοφλήσει, αποτιμήσει και... εισπράξει όλο το πολιτικό αφήγημα, τις εξελίξεις από τις ευρωεκλογές, τις εθνικές, την επικράτηση της Ν.Δ., με πλειοψηφία, μάλιστα, 158 εδρών, εκτίμηση που ενστερνίζεται ο Λουκάς Παπαϊωάννου (Fast Finance), ένας από τους νουνεχείς και έμπειρους παράγοντες της αγοράς μας (για μετοχές και ομόλογα).

Ολο αυτό το... στοίχημα οδήγησε το ΧΑ προς τις 880 μονάδες, την ώρα που ο τραπεζικός κλάδος υπολείπεται των blue chips, ενώ από τη συγκεκριμένη ομάδα μετοχών, για τις περισσότερες η τρέχουσα τιμή αντιστοιχεί σε πολύ υψηλότερες τιμές του δείκτη, την ίδια στιγμή που για ορισμένες, η αποτίμηση διαμορφώνεται υψηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Ως εκ τούτου, τα περιθώρια για περαιτέρω ανοδική αντίδραση του δείκτη FTSE Blue Chips είναι πολύ πιο περιορισμένα σε σχέση με αυτόν τον τραπεζών, που ακόμη δεν έχει πιάσει καν τις τιμές των αμκ του 2015.

Στην περιοχή των 750 μονάδων, με απαραίτητη προϋπόθεση για κάτι καλύτερο- για τους long, την επαναφορά πάνω από το όριο των 780 μονάδων. Το 32% της συνολικής αξίας έχει πραγματοποιηθεί στις τραπεζικές, το 16% στην Autohellas, το 11% στον ΟΤΕ και ένα ικανό ποσοστό σε τίτλους των Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil, Jumbo, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Coca Cola, Viohalco κ.α. Ωστόσο, ο τζίρος συνολικά περιορίζεται στα 16,2 εκατ. ευρώ (στις 15:20), υποδηλώνοντας τη... στάση αναμονής των εμπλεκόμενων. 

Με μικρές απώλειες τόσο η Coca Cola, με μείον 0,79% στα 28,90 ευρώ, όσο ο ΟΤΕ, με μείον 0,47% στα 12,69 ευρώ. Οι μικρές αυτές απώλειες των δύο βαρύτερων εισηγμένων/μετοχών του ΧΑ κρατούν τον FTSE25 στην περιοχή των 2.050-2.055 μονάδων. Και το αναφέρω αυτό γιατί η επίσης βαριά 3άδα των Mytilineos, Motor Oil και Jumbo είναι με θετικό πρόσημο και τιμές στα 9,46, στα 20,64 και στα 15,86 ευρώ αντίστοιχα. Ειδικότερα για τη μετοχή του ΟΤΕ, η διαγραμματική απεικόνιση (του Ηλία Ζαχαράκη) είναι ξεκάθαρη.

Παράλληλα με αυτές σε θετικό έδαφος διαμορφώνεται η τιμή για Cenergy, Viohalco, Aegean, ΔEH, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, αλλά και για ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Sarantis, Fourlis.

Στις 55/49 με 81 αμετάβλητες και μεγαλύτερο ποσοστό ανόδου για Mevaco, Perfomance, Lykos, FRIGOGLASS, Epsilon κ.α., με αρκετές εταιρείες που θα συμμετάσχουν στην επενδυτική ημερίδα/παρουσίαση της ΕΧΑΕ, την Πέμπτη, να διακρίνονται για την εικόνα τους στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Θυμίζουμε πως στην παρουσίαση ορισμένων από τα Small Caps θα λάβουν μέρος οι εισηγμένες AsCo, Alpha Trust, CNL, Δρομέας, Entersoft, Epsilon Net, Foodlink, International, MLS, Παπουτσάνης, Πετρόπουλος, Performance, Profile, Trastor και Revoil.

Συνολικά 15 εισηγμένες από τη χαμηλότερη κατηγορία, σε μία συγκυρία που ορισμένα Small Cap funds... ανιχνεύουν για τυχόν ευκαιρίες στις μικρότερες αποτιμήσεις.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v