Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε στενό εύρος κίνησης ο Γενικός Δείκτης

Με χαμηλό όγκο συναλλαγών και χωρίς ξεκάθαρη κατεύθυνση κινείται η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, μετά τη χθεσινή ανάσα. Πτωτικά κινείται ο τραπεζικός κλάδος, αντίδραση για Τιτάν και αγοραστές σε Coca Cola, Φουρλή.

ΧΑ: Σε στενό εύρος κίνησης ο Γενικός Δείκτης

Καλά κρατεί το... πάρτι στη Νέα Υόρκη, καθώς στη χθεσινή συνεδρίαση καταγράφηκε νέο ιστορικό υψηλό για Dow Jones και S&P 500, με τον «δείκτη των δεικτών» να πατά και στις 3.090 μονάδες. Ωστόσο, όσο ενισχύεται η ανοδική τάση τόσο αυξάνεται το βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ρίσκο, κάτι που αποτυπώνεται στον δείκτη φόβου και στα futures. Πάνω από τις 13 μονάδες ο VIX/CBOE, στο μείον τα futures του S&P 500, παραπέμποντας σε οριακά αρνητικό «άνοιγμα» της συνεδρίασης από τις 3.081 μονάδες.

Νωρίτερα στην Ευρώπη, η αμφίσημη κατάσταση στις σχέσεις ΗΠΑ- Κίνας συντηρεί την απαισιοδοξία, με συνέπεια, στα κύρια χρηματιστήρια να διαμορφώνονται ήπια πτωτικές τάσεις. Αλλωστε, μόλις προχθές Τετάρτη, Φρανκφούρτη, Παρίσι κ.α. αντιδρούσαν προς νέα υψηλά, με αποτέλεσμα η μικρή διόρθωση να αποτιμάται ως απόλυτα φυσιολογική, δεδομένου ότι σήμερα είναι η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Συνεπώς, ένα μικρό... πέρασμα από το ταμείο σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα πρέπει να θεωρηθεί εντός προγράμματος.

Στα καθ' ημάς, που ούτως ή άλλως έχουμε αυτονομηθεί -πτωτικά- από την προηγούμενη Παρασκευή, πρώτη για τον Νοέμβριο και για ένα σερί 4 πτωτικών συνεδριάσεων, η χθεσινή αντίδραση -αναλαμπή, περισσότερο- δεν έχει συνέχεια.

Τουλάχιστον μέχρι και πριν λίγο, που ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε στις 865 μονάδες, απόρροια της επανόδου των πωλητών στον τραπεζικό κλάδο, συνακόλουθα αρκετών blue chips και μετοχών-σηματωρών. Ενδεικτικό το ότι ο Δείκτης Τραπεζών διόρθωνε κατά 1,27% στις 844 έναντι 0,39% στις 2.150 μονάδες του FTSE 25.

Προς ενίσχυση των όσων προαναφέρονται, το 50% της αξίας συναλλαγών που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα. Μεγαλύτερος τζίρος στη μετοχή της Εurobank, ισχυρότερη διόρθωση για τον τίτλο της Πειραιώς. Κατά 1,72% χαμηλότερα, στα 2,946 ευρώ.

Από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης έχει αναλύσει το πώς η πορεία του κλάδου-κλειδί ρυθμίζει την ευρύτερη εικόνα, τουλάχιστον της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Πρακτικά ο κλάδος έχει τον υψηλότερο συντελεστή μεταβλητότητας σε σχέση με άλλους κύριους κλάδους. Ο «συντελεστής βήτα» αντιστοιχεί στο 2/1 έναντι του FTSE25, που σημαίνει ότι σε ανοδικές διορθώσεις και υποχωρήσεις ο ΔΤΡ ενισχύεται ή κλίνει χαμηλότερα 2 φορές έναντι 1 των blue chips.

Στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, στις μη τραπεζικές μετοχές, οι πωλητές διατηρούν το μικρό προβάδισμα, που έχουν -σχεδόν- από την αρχή της συνεδρίασης. Με αγοραστές στις μετοχές των TITANC, Coca Cola, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, Lamda Development, ΟΛΠ, ΤΕΝΕΡΓΑ, Sarantis και Fourlis. Στη μετοχή του Fourlis έχει αλλάξει χέρια ένα μεγάλο πακέτο για 271,422 μετοχές στα 5,52 ευρώ.

Στις 36 οι ανοδικές έναντι 38 με απώλειες και 108 χωρίς μεταβολή.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v