Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζεται η αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Καθυστερημένη απόπειρα συντονισμού με το «πάρτι» στις διεθνείς αγορές, με τον ΓΔ πάντως να χάνει μέρος των πρωινών κερδών. Υπεραποδίδει ο τραπεζικός κλάδος, ξεχωρίζει η Eurobank με άνοδο άνω του 3%. Κέρδη για ΟΠΑΠ, πιέσεις για ΟΤΕ.

Συνεχίζεται η αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Σε νέο ιστορικό υψηλό παραπέμπουν τα futures στη Wall Street, στα υψηλά 4ετίας τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ασθμαίνοντας το ΧΑ, επιχειρείται, έστω με καθυστέρηση 4 συνεδριάσεων, να συγχρονιστεί και πάλι με τις ξένες αγορές που κινούνται σε υψηλά επίπεδα, με «καύσιμο» τα οικονομικά αποτελέσματα, τις προσδοκίες ενόψει QE, τις πληροφορίες για κατάργηση δασμών μεταξύ ΗΠΑ- Κίνας κ.α.

Πρακτικά στις διεθνείς αγορές έχει στηθεί ένα ανοδικό... γαϊτανάκι, που ενισχύεται και από τεράστια προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει γενικότερα.

Εστω και από απόσταση, έστω και καθυστερημένα, οι traders στο ΧΑ επιχειρούν αναστροφή της διόρθωσης, που μέσα σε 4 συνεχόμενες συνεδριάσεις από τις 880 βρέθηκε προς τις 855 μονάδες. Και μάλιστα στην... εμβάθυνση της πτωτικής κίνησης, την Τρίτη και Τετάρτη, με αυξημένες συναλλαγές περίπου 160 εκατ., με το μεγαλύτερο μερίδιο να αφορά σε τζίρους που έγιναν κυρίως στις τραπεζικές μετοχές.

Στην περιοχή των 865 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με τον κίνδυνο να «κλείσει» χαμηλότερα των 848 μονάδων να απομακρύνεται αισθητά. Τουλάχιστον για τη σημερινή συνεδρίαση, καθότι στην αυριανή θα αποτιμηθεί και η αλλαγή σταθμίσεων στους δείκτες MSCI (θα ανακοινωθούν το βράδυ).

Στις 845 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με τον κλάδο να είναι αυτός με τη μεγαλύτερη άνοδο (από την αρχή του έτους), με την ευρύτερη διόρθωση τις προηγούμενες 4 συνεδριάσεις και σήμερα επίσης με το μεγαλύτερο ποσοστό μεταβολής (2,77%) έναντι τόσο του ΓΔ όσο και του FTSE25, που αντιδρά προς τις 2.150 μον.

Επιχείρηση αναστροφής της πτωτικής τάσης, επαναφοράς προς τις τεχνικές περιοχές, που πλέον έχουν μεταβληθεί σε αντιστάσεις από στηρίξεις (μέχρι και τη συνεδρίαση της 31ης Οκτωβρίου). Ομως σε επιχείρηση και κλιμάκιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού και έλεγχο στους συστημικούς ομίλους με τις συναλλαγές στο επίκεντρο, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της Αναστασίας Παπαϊωάννου.

Στο 1,814 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, στα 2,848 της Εθνικής, στο 0,878 της Eurobank και στα 2,96 ευρώ της Πειραιώς.

Στο συν και οι 4 μετοχές των συστημικών ομίλων, με περισσότερες συναλλαγές στη Eurobank, που με 3,49% καταγράφει και τη μεγαλύτερη ανοδική διόρθωση. Ωστόσο και οι 4 παραμένουν χαμηλότερα σημαντικών αντιστάσεων (στηρίξεων, μέχρι πρόσφατα).

Στα blue chips, ο ΟΤΕ -που ανακοίνωσε καλά οικονομικά αποτελέσματα πριν την αρχή της συνεδρίασης- υποχωρεί 0,89% στα 13,43 ευρώ, με ζητούμενο ένα «κλείσιμο» σήμερα-αύριο έστω και οριακά πάνω από τα 13,50 ευρώ.

Στα 17,90 η μετοχή της Jumbo, θυμίζοντας ότι τη Δευτέρα γίνεται η αποκοπή του... υπολοίπου μερίσματος, καθώς έχει αποκοπεί/διανεμηθεί ήδη 0,19 ευρώ/μτχ. και το 0,28 (μεικτά, με φόρο 10%) στην πρώτη συνεδρίαση της προσεχούς εβδομάδας.

Στα 27,53 ευρώ η μετοχή της Coca Cola, που ανακοινώνει τα οικονομικά μεγέθη της την προσεχή Τετάρτη (πριν τη συνεδρίαση).

Με αγοραστές σε 46, με πωλητές σε 47 μετοχές, με τους πωλητές να έχουν ενεργοποιηθεί λίγο μετά τις 15:15, με συνέπεια τόσο το ποσοστό μεταβολής του ΓΔ να υποχωρήσει στο 0,47% (863 μον.) όσο και ο αριθμός των μετοχών που είναι με θετικό πρόσημο.

Στις 15:18 η αξία των συναλλαγών ήταν στα 34 εκατ., με τα περίπου 7 να έχουν γίνει μέσω πακέτων σε Eurobank, Jumbo και ΟΤΕ.

Μάλιστα για τη Eurobank, μέσω πακέτων έχουν πραγματοποιηθεί τα 3,4 από τα συνολικά 8,6 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v