Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζική υποχώρηση στο Χρηματιστήριο

Ως τις 856 μονάδες η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη, με τους short να πιέζουν χαμηλότερα και τη μηνιαία τάση να τίθεται σε κίνδυνο, παρά το θετικό διεθνές κλίμα. Μέτριος ο τζίρος. Κίνηση υψηλότερα για ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ.

Τραπεζική υποχώρηση στο Χρηματιστήριο

Διευρύνεται η διόρθωση στο ΧΑ, την ώρα που στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι long επανακτούν ένα μικρό προβάδισμα.

Κυρίως στην εικόνα των futures στη Wall Street αποδίδεται η ήπια αλλαγή τάσης, με τον DAX στις 13.168 μονάδες και το συμβόλαιο του S&P 500 να παραπέμπει σε οριακά θετικό «άνοιγμα» από τις 3.075 μονάδες. Μικρή επιβάρυνση για τον δείκτη... φόβου, με τον VIX/CBOE στις 13,46 μονάδες. Αύξηση του σχετικού δείκτη απόλυτα φυσιολογική μετά τα συνεχόμενα ιστορικά υψηλά.

Αυτά εκτός, γιατί εντός η κατάσταση στην αγορά δεν είναι και τόσο καλή -για τους long- καθώς συνεχίζονται σήμερα οι πωλήσεις/πιέσεις από την πλευρά των short, με συνέπεια ο Γενικός Δείκτης να έχει διορθώσει έως τις 856,61 μονάδες, ο Τραπεζικός έως τις 820,95 και έως τις 2.118,69 μονάδες ο FTSE25.

Ουσιαστικά και για τους τρεις κύριους δείκτες του ΧΑ, προσεγγίστηκαν τιμές χαμηλότερα σημαντικών στηρίξεων, γεγονός που θέτει σε αμφιβολία τη μηνιαία τάση, καθώς η εβδομαδιαία είναι εμφανώς αρνητική.

Ωστόσο ένα στοιχείο λειτουργεί κάπως πιο ενθαρρυντικά για τους αγοραστές, καθώς -μέχρι τώρα- η διόρθωση γίνεται με την αξία των συναλλαγών σε μετρημένα μεγέθη (*). Το 44% της αξίας συναλλαγών πραγματοποιείται στις 4 μετοχές των συστημικών ομίλων, με τη Morgan Stanley να εξετάζει το θετικό και το αρνητικό σενάριο για τον κλάδο-κλειδί. Και αυτός ο ξένος οίκος σχετίζει την πορεία των μετοχών του κλάδου με το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τον κίνδυνο στασιμότητας στην εκκαθάριση/διαχείρισή τους, καταδεικνύοντας ακριβώς ποια είναι η βασική πηγή επιφυλακτικότητας/ανησυχίας των ξένων funds.

Γι' αυτό, όσο καθυστερεί η ενεργοποίηση του APS (πολύ δύσκολα να επιτευχθεί μέσα στο 2019) τόσο η πίεση των ξένων θα εντείνεται, τόσο πολλά funds θα συνεχίσουν να κατοχυρώνουν μέρος των θέσεών τους στις 4 μετοχές.

Αναλυτικότερα, η Alpha Bank στο 1,779 ευρώ μετρά ένα 61,82% από την αρχή του έτους και 15,39% στον μήνα.

Η Εθνική στα 2,853 με απόδοση 159,45% και 17,93% στα αντίστοιχα διαστήματα. Επίσης, η Eurobank στο 0,85 ευρώ, με 57,99% και 2,60%, ενώ για την Πειραιώς, στα 2,94 ευρώ η απόδοση από την αρχή του έτους είναι στο 249,52% (!) και 9,55% σε μηνιαία μέτρηση.

Εθνική, ΟΤΕ, Eurobank, Lamda, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Coca Cola, Jumbo και Mytilineos απαρτίζουν την πρώτη 10άδα, με βάση την αξία των συναλλαγών. Για τις 9, κατά σειρά, ο τζίρος έχει υπερβεί το όριο του ενός εκατ. ευρώ, με την Εθνική στα 7,4 εκατ.

Μετρημένες και σήμερα οι μετοχές του δείκτη, με αγοραστές οι ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ.

Στις 33 έναντι 70 η σχέση ανοδικών - πτωτικών μετοχών και με 82 χωρίς μεταβολή, η σύνθεση του χρηματιστηριακού ταμπλό. Μεγαλύτερη άνοδος για Δρομέα, Κορδέλου, Alumil, BriQ, Byte και Autohellas. Με αυξημένες συναλλαγές η τελευταία (τζίρος στις 633 χιλ. ευρώ) και πακέτα για τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Lamda. Τα 2 μεγαλύτερα, για 98.677 στα 13,55 για τον ΟΤΕ και για 546.127 στα 7,27 για τη Lamda.

(*) στις 15:30 η αξία των συναλλαγών ήταν στα 43,3 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v