Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένει στο... κόκκινο το χρηματιστήριο

Πτωτικά κινείται ο Γενικός Δείκτης, με ήπιες συναλλαγές. Οι τράπεζες «ηγούνται» για ακόμα μία συνεδρίαση της τάσης, ενώ πιέσεις ασκούνται και σε ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil και Jumbo. Αντίδραση για τη μετοχή του ΟΠΑΠ.

Επιμένει στο... κόκκινο το χρηματιστήριο

Σε οριακά αρνητικό έδαφος τα κύρια χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με μεγαλύτερες απώλειες το ΧΑ, συνεχίζει χαμηλότερα.

Οι εγγενείς αδυναμίες, στις οποίες αναφερόμασταν από το προσυνεδριακό σχόλιό μας, συντηρούν το πλεονέκτημα που έχουν ανακτήσει οι πωλητές, καθώς από τις πρώτες κιόλας εντολές η διάθεση για ρευστοποιήσεις ήταν εμφανής. Αυτό αποτυπώθηκε αφενός στο καθοδικό χάσμα, με το οποίο «άνοιξε» ο Γενικός Δείκτης, αφετέρου στην ευκολία που οι traders πίεσαν την αγορά προς τις 865 μονάδες.

Εντονότερες και σήμερα οι πιέσεις στα τραπεζικά χαρτιά, απόρροια της συνέχισης της μείωσης μέρους των θέσεων που είχαν αποκτηθεί στη διάρκεια της ανόδου (κατά το πρώτο 7μηνο) και σταδιακά ξεκίνησαν να κατοχυρώνονται από τα τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου.

Σημαντικά τα κέρδη για κάποιον που τοποθετήθηκε από την αρχή του έτους, με τον Δείκτη Τραπεζών να «μετρά» 93,98%, αλλά και σε διάστημα τριμήνου, με 20,32% αλλά και σε μηνιαίο, με 13,97%. Συνεπώς, απόλυτα φυσιολογικές οι πωλήσεις στις τραπεζικές μετοχές, όπως άλλωστε αποτυπώνεται, καθημερινά, στο αυξημένο ποσοστό επί της συνολικής αξίας συναλλαγών.

Δέλεαρ οι υψηλές αποδόσεις τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα. Αίτιο, η επικίνδυνη καθυστέρηση όσον αφορά στην ενεργοποίηση του ΑPS, οι επιφυλάξεις αρκετών για την επίτευξη της στοχοθεσίας για τον περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αφορμή οι εκ των υστέρων ενστάσεις από μερίδα των δανειστών (ECB/SSM) αλλά και επιμέρους εξελίξεις. Οι αλλαγές στη στάθμιση των δεικτών MSCI θα επηρεάσουν και το ελληνικό χρηματιστήριο, όπως την πλειονότητα των emerging markets. Ενδεικτικό το τι έγινε όταν άλλαξαν οι σταθμίσεις για μόνο μία μετοχή, του ΟΠΑΠ, από τον FTSE, εξέλιξη που ενεργοποίησε σημαντικές πωλήσεις.

Παράλληλα η αδυναμία -για ακόμη μία φορά- υπέρβασης των 880 μον. συνέβαλε στο να «γυρίσουν» πολλές θέσεις από long σε short, για τον μεν ΓΔ προς τις 865/860 μον., τον δε ΔΤΡ προς τις 840 μονάδες.

Στην περιοχή των 866 μονάδων ο ΓΔ, πέριξ των 850 ο ΔΤΡ και στις 2.145 ο FTSE25.

Η αξία των συναλλαγών σε μάλλον μέτρια μεγέθη και σε κάθε περίπτωση, μακράν της αυξημένης χθες, που έφθασε στα 90 εκατ.

Το 26% του τζίρου στις 4 μετοχές των συστημικών τραπεζών αλλά και συγκριτικά υψηλός για τίτλους των Lamda Development, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ κ.α., ένδειξη πως οι πωλητές δεν περιορίζονται στις τραπεζικές.
Στο μείον και οι 4 τραπεζικές, από τις 21 του δείκτη, με αγοραστές σε τίτλους των Cenergy, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΟΠΑΠ.

Στις 27 έναντι 57 και με 101 χωρίς μεταβολή. Στα 13,1 εκατ. ευρώ ο τζίρος στις 12:00.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v