Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το χθεσινό «μάζεμα» και η επόμενη ημέρα

Σε ποιες μετοχές επικεντρώθηκαν οι αγοραστές για να «μαζευτούν» οι μεγάλες απώλειες. Ο προβληματισμός για την πορεία του τραπεζικού κλάδου μετά τα υψηλά κέρδη των προηγούμενων μηνών και η βελτίωση του όγκου των συναλλαγών.

ΧΑ: Το χθεσινό «μάζεμα» και η επόμενη ημέρα

Σε νέα ιστορικά υψηλά η Wall Street, διαδρομή εντελώς αντίθετη για το ΧΑ. Νωρίτερα στην Ευρώπη, οι αγοραστές είχαν τον έλεγχο στη μεγαλύτερη διάρκεια της συνεδρίασης, με τα όποια αρχικά μεγαλύτερα κέρδη να περιορίζονται προς το τέλος. Διαδρομή εντελώς αντίθετη για το ΧΑ, καθώς οι μεγάλες απώλειες μαζεύτηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης.

Κύριο χαρακτηριστικό της Τρίτης η εμφανής διαφοροποίηση του ελληνικού έναντι των περισσότερων ξένων χρηματιστηρίων, απόρροια εγγενών προβλημάτων που κρατούν σε επιφυλακή την πλειονότητα των ξένων funds, που ενεργοποιούνται μαζικότερα όταν δίνονται αφορμές για διόρθωση και ρευστοποιήσεις.

Ετσι και χθες, για λόγους και αφορμές που χρήζουν διευθέτησης το ταχύτερο δυνατό, οι πωλητές είχαν το πλεονέκτημα από τις πρώτες κιόλας εντολές, με συνέπεια τη διόρθωση του Γενικού Δείκτη έως τις 865,02 μονάδες, για τον Τραπεζικό έως τις 841,79 και για τον FTSE25 έως τις 2.141,40 μονάδες. Και για τους 3 δείκτες ενδοσυνεδριακά χάθηκαν οι (εβδομαδιαίες) στηρίξεις, ωστόσο επανακτήθηκαν προς το τελευταίο 15λεπτο με κορύφωση στο κλείσιμο, οπότε και σημειώθηκαν οι υψηλές τιμές ημέρας για Mytilineos, Motor Oil και Jumbo.

Κυρίως χάρη στη συντονισμένη αντίδραση αυτών των 3 blue chips, σώθηκαν τα προσχήματα για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, εν γένει για την αγορά, που προφανώς δεν παρουσιάζει καλή εικόνα τελευταία.

Στα 91,421 εκατ. ο τζίρος, μεγαλύτερος κατά 25 εκατ. από τον μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας, ισχυρότατη ένδειξη πως ενεργοποιήθηκαν και άλλοι πωλητές και με το μερίδιο αξίας συναλλαγών να επιμερίζεται μεταξύ τραπεζικών και ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, αλλά και Jumbo, Motor Oil, Mytilineos και ΔΕΗ, Coca Cola, Καράτζη.

Τι μέλλει γενέσθαι, κατ' αρχάς σήμερα, οπότε αναμένονται εξελίξεις και νεότερα για τη διαδικασία ενεργοποίησης του σχεδίου Ηρακλής για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Σειρά συναντήσεων εν μέσω ενστάσεων, πιέσεων εν γένει, με σημαντική καθυστέρηση για ένα εγχείρημα ζωτικής σημασίας για τον τραπεζικό κλάδο-κλειδί.

Δέλεαρ για τους short οι πολύ υψηλές αποδόσεις για τον κλάδο για φέτος (στο 92,03% ο κλαδικός δείκτης), πρόβλημα για τους long η μεγάλη κωλυσιεργία στο θέμα των NPLs, οι έντονες έξωθεν πιέσεις, η εύλογη επιφυλακτικότητα και... αποχή των περισσότερων ξένων.

Κοινή εκτίμηση πως χωρίς τις τραπεζικές μετοχές δεν είναι εφικτή η υπέρβαση των 880 μονάδων, επίσης κοινή εκτίμηση πως όσο καθυστερούν οι διεργασίες τόσο θα συνεχίζεται η μείωση μέρους θέσεων σε μετοχές των Εθνικής, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς.

Επίσης κοινή εκτίμηση πως με την... επιστράτευση των Coca Cola - OTE και της 3άδας Mytilineos, Motor Oil και Jumbo, απλώς θα σώζονται τα προσχήματα, χωρίς όμως να επαρκούν οι δυνάμεις τους για κάτι σημαντικά καλύτερο.

Συνεπώς, στις τραπεζικές το «κλειδί», με την αγορά να περιμένει με μεγάλο ενδιαφέρον την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ΟΤΕ.

Τεχνικά τα χθεσινά χαμηλά ημέρας είναι οι γραμμές άμυνας των long έναντι της πρόθεσης αρκετών short να πιέσουν χαμηλότερα των 860 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v