Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διστακτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Ελεγχόμενες απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, με χαμηλό τζίρο και τους πωλητές να διατηρούν την πρωτοβουλία των κινήσεων. Στις τράπεζες οι μεγαλύτερες πιέσεις. Ανοδος για Τιτάνα, Coca Cola, Lamda.

Διστακτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Συντηρείται η ήπια διόρθωση σε Ευρώπη και Αθήνα. Και για τα μεν χρηματιστήρια Φρανκφούρτης, Παρισίων, η μικρή και ελεγχόμενη διόρθωση είναι απόρροια της ισχυρής ανοδικής κίνησης που είχε προηγηθεί, οδηγώντας τα σε υψηλά 4ετίας, ενώ για το ΧΑ, η εικόνα της αγοράς σχετίζεται με την κωλυσιεργία που παρατηρείται στο θέμα της διαχείρισης/μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων.

Αλλαγή τάσης, προ 30' για τα futres του S&P 500, καθώς από την... πρόβλεψη για μικρό πτωτικό «άνοιγμα» από τις 3.081 έχει «γυρίσει» σε οριακά θετική, με τον δείκτη στις 3.086 μονάδες.

Να σημειωθεί πως το χθεσινοβραδινό νέο ιστορικό υψηλό συνοδεύτηκε από μικρή επιβάρυνση του δείκτη φόβου, καθώς ο VIX/CBOE διαμορφώνεται στις 12,77 μονάδες.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο ΧΑ, σήμερα τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι πωλητές διατηρούν, με 1-2 ισχνές αναλαμπές, την πρωτοβουλία των κινήσεων ενώ οι αγοραστές ενεργούν με γνώμονα τη δεύτερη γραμμή άμυνας. Στις 865 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, στις 838,94 για τον Δείκτη Τραπεζών, στις 2.147,09 μονάδες για τον FTSE25 οι στηρίξεις, σε ημερήσια/ενδοσυνεδριακή μέτρηση.

Διόρθωση με συναλλαγές χαμηλότερες του μέσου όρου εβδομάδας, των 65 εκατ. αλλά με το μεγαλύτερο μερίδιο να παραμένει επικεντρωμένο στον τραπεζικό κλάδο-κλειδί και για τη διαμόρφωση βραχυπρόθεσμης τάσης. Μένει να φανεί, στη συνέχεια, εάν θα ισχύσει και σήμερα ο... κανόνας των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με τον οποίο ένα 40% ή και 50% του ημερήσιου τζίρου πραγματοποιείται μετά τις 16:30, με κορύφωση προς το τελευταίο 15λεπτο και δη στη διαδικασία των δημοπρασιών.

Και ενώ το ΧΑ παραμένει στάσιμο, όσον αφορά στην πορεία των βασικών δεικτών, την ίδια ώρα στα αμοιβαία κεφάλαια οι εισροές υπερτερούν έναντι άλλων κλάδων της κεφαλαιαγοράς και της χρηματιστηριακής. Σύμφωνα με τον Κώστα Σιαμπράκο (Meizon, παροχή επενδυτικών υπηρεσιών), το ενεργητικό των ΟΣΕΚΑ πλησιάζει τα 8 δισ. καθώς η εβδομάδα ολοκληρώνεται με 7,7 δισ., ενώ από τις 19 κατηγορίες Α/Κ, οι 12 «κλείνουν» με θετικό πρόσημο, με τα Μετοχικά Αναπτυσσόμενων Αγορών να ενισχύονται κατά 2,18%. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα, η παρατεταμένη περίοδος συσσώρευσης, με την προσδοκία για επικείμενη κίνηση προς τις 900 μονάδες, με τις... αρκούδες να υπερισχύουν έναντι των... ταύρων, πιέζοντας τον ΓΔ από τις 882 προς τις 850/845 μονάδες.

Περισσότερες συναλλαγές στη μετοχή της Eurobank, με 3,9 εκατ. με δύο μεγάλα πακέτα για 1.500.000 και 1.000.000 στα 0,8815 και 0,8845 αντίστοιχα. Στο 1,819 η Αlpha Βank, στα 2,836 η Εθνική, στα 2,972 ευρώ η Πειραιώς.

Από τα blue chips, με αγοραστές σε τίτλους των Cenergy, Viohalco, TITAN C, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Coca Cola, Lamda Development, Mytilineos, Sarantis και Fourlis.

Στις 36 έναντι 53 και 94 χωρίς μεταβολή.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v