Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Πτώση με… καθίζηση συναλλαγών

Διάλλειμα στην καθοδική πορεία των τελευταίων ημερών αποδείχθηκε η χθεσινή αντίδραση. Επανήλθαν οι πωλητές στις τράπεζες, σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από τη μείωση των συναλλαγών στα 35 εκατ. ευρώ.

XA: Πτώση με… καθίζηση συναλλαγών

Τουλάχιστον αποκαρδιωτική, από πλευράς συναλλακτικής δραστηριότητας, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους Αναλυτές να επισημαίνουν ότι μπορεί, τεχνικά, το Χ.Α. να διατηρεί επαφή με το ανοδικό momentum, όμως αν συνεχιστούν αυτοί οι τζίροι, η Εγχώρια Αγορά δεν μπορεί να ελπίζει σε κάτι εντυπωσιακά καλύτερο.

Τεχνικά και όσο ο Γενικός Δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 846 μονάδων, τίποτα δεν έχει χαθεί από τα συγκρατημένα αισιόδοξα σενάρια, όμως αν συνεχιστούν οι άνευρες συνεδριάσεις, όλο και περισσότεροι traders, θα μπουν στον πειρασμό να μειώσουν θέσεις, παρά τα συνεχόμενα ρεκόρ της Wall Street.

Επιστρέφοντας στον σημερινό τζίρο, που ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων 23 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 7/10 (29,7 εκατ.) η συναλλακτική δραστηριότητα δεν άφησε “παράθυρα” αμφιβολιών από το ξεκίνημα της συνεδρίασης, καθώς το πρώτο ημίωρο συναλλαγών συμπληρώθηκε με τζίρο 2,6 εκατ., από τα οποία τα 1,5 εκατ. αφορούσαν “πακέτα” (ΦΡΛΚ) και η πρώτη ώρα συνεδρίασης, με τζίρο 4 εκατ., με τα “πακέτα” να διατηρούνται στα 1,5 εκατ.

Όλα τα παραπάνω, εν μέσω ελεγχόμενων απωλειών, όσον αφορά την εικόνα των κυριότερων Ευρωπαϊκών Αγορών, τουλάχιστον αξιοπρόσεκτων ρευστοποιήσεων, από κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετους να αναρριχάται στο 1,344% και στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων της MSCI.

Υπενθυμίζεται ότι χωρίς αλλαγές που να σχετίζονται με προσθήκες, ή αφαιρέσεις Ελληνικών μετοχών, πέρασε η αναθεώρηση των δεικτών MSCI.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Οίκου MSCI, οι οκτώ μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη MSCI Greece Index είναι οι εξής: ΟΤΕ (ποσοστό συμμετοχής 20,26%), Alpha Bank (ποσοστό συμμετοχής 16,48%), Eurobank (ποσοστό συμμετοχής 14,64%), ΟΠΑΠ (ποσοστό συμμετοχής 13,52%), Jumbo (ποσοστό συμμετοχής 11,83%) Εθνική Τράπεζα (ποσοστό συμμετοχής 10,36%), Μotor Oil (ποσοστό συμμετοχής 8,37%) και Titan Cement International (ποσοστό συμμετοχής 4,55%).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επόμενη αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI θα πραγματοποιηθεί στις 20 Φεβρουαρίου 2020, με ημερομηνία εκτέλεσης την 2α Μαρτίου 2020.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων τεσσάρων εβδομάδων, με εβδομαδιαίες απώλειες 1,78% για τον Γενικό Δείκτη και απώλειες 5,63% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 40,99% και ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 89,93%.

Ξεκινώντας και σήμερα από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι Alpha Bank (-3,63%), Εθνική (-3,03%) και Πειραιώς (-0,67%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο τίτλος της Eurobank (-1,07%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο Τραπεζικός δείκτης, υποχωρώντας μέχρι τις 835,15 μονάδες (-2,33%).

Στις 17.00 βρέθηκε στις 836,06 (-2,22%) μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα χαμηλά στις 834,53 (-2,40%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 835 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,35%.

Για τον εν λόγω δείκτη, σημεία – κλειδιά παραμένουν οι 800 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών) και οι 857 μονάδες, καθώς διαφυγή σε ένα από τα δύο επίπεδα, θα σηματοδοτήσει την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με την τελευταία κατάσταση της Επ. Κεφαλαιαγοράς, μετά την Marshall Wace που αύξησε στο 0,61% την καθαρή αρνητική της θέση στην Εθνική, από 0,59% προηγουμένως, ήταν η σειρά της Oceanwood που αύξησε στο 1,61% την καθαρή αρνητική της θέση στην Εθνική, από 1,57% προηγουμένως.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “καθοριστική θα είναι η επόμενη εβδομάδα για την Eurobank καθώς τη Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου, αναμένει την κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς από το Σχήμα Fortress - doValue για το 80% της FPS και τις ομολογίες ενδιάμεσης διαβάθμισης του project ‘Cairo’, ενώ την επόμενη ημέρα συνεδριάζει το Διοικητικό της Συμβούλιο. Υπενθυμίζεται ότι η PIMCO έχει υποβάλει, ήδη, δεσμευτική προσφορά, η οποία δεν κρίθηκε ικανοποιητική από την Eurobank και ακολούθησε νέος γύρος διαπραγμάτευσης, κατά τη διάρκεια του οποίου, λέγεται ότι επήλθαν βελτιώσεις”.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό FTSE25, η σημερινή εικόνα ήλθε να επιβεβαιώσει όσους εκτιμούσαν ότι η χθεσινή κινητοποίηση των αγοραστών ήταν απόλυτα βραχύβιου χαρακτήρα και σήμερα τα μη Τραπεζικά blue chips επέστρεψαν στις “απονευρωμένες”, από πλευράς ενδιαφέροντος, συνεδριάσεις.

Έτσι, με θετικό πρόσημο και στις περισσότερες των περιπτώσεων με οριακές μεταβολές, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,45%), Lamda Development (+0,14%), Jumbo (+0,72%), ΟΠΑΠ (+0,15%), Σαράντης (+0,13%), TITC (+2,66%), Fourlis (+0,36%) και αμετάβλητες οι μετοχές των ΟΛΠ και Αεροπορίας Αιγαίου.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις του MSCI, δεν “έδειξαν την έξοδο” από τον δείκτη MSCI Greece Index, για τον Τιτάνα (+2,66%) και όσοι, φοβούμενοι μία τέτοια εξέλιξη, προχώρησαν σε μειώσεις θέσεων, σήμερα έσπευσαν να επανατοποθετηθούν, με αποτέλεσμα ο τίτλος να κινηθεί μόνιμα με θετικό πρόσημο, συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση (είχαν προηγηθεί τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις).

Αν η μετοχή συνεχίσει ανοδικά, η πρώτη σημαντική αντίσταση στην ζώνη 18,90 – 19,00 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 17,90 ευρώ.

Συμπλήρωσε 41 συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 4,00 ευρώ, η μετοχή της Viohalco (-1,11%), με ενδιάμεσες αντιστάσεις στα 3,66 και 3,80 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, η πρώτη στήριξη στα 3,465 ευρώ.

Η τελευταία πλαγιοκαθοδική κίνηση, έχει ξεκινήσει από τα 3,785 ευρώ (κλείσιμο 22/10).

Συνεχίζει να δείχνει δυσκολία κίνησης υψηλότερα των 1,40 ευρώ, ο τίτλος της Cenergy (-1,65%), καθώς συμπλήρωσε 35 συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα από το εν λόγω όριο. Στα 1,376 ευρώ το ημερήσιο “stop short”, ενώ το σημερινό κλείσιμο χαμηλότερα των 1,33 ευρώ, δημιουργεί προϋποθέσεις υποχώρησης προς τα 1,254 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι νέες 375.241.586 (ΚO) μετοχές της ΕΛΧΑ (+3,58%), οι οποίες προέκυψαν από μετατροπή ισαρίθμων (ΚΑ) μετοχών. Από την ίδια ημερομηνία το σύνολο των εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που διαπραγματεύονται στο Χ.Α. ανέρχεται σε 375.241.586 (ΚO) μετοχές.

Από εκεί και πέρα, η Εταιρεία Καράτζη, σε απάντηση της υπ΄ αριθμ. πρωτ. 4023/07.11.2019 επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ενημέρωσε την Επενδυτική Κοινότητα ότι όλες οι διαδικασίες για την πώληση του 100% ποσοστού της Θυγατρικής εταιρείας ΚΕΝ ΑΕ ολοκληρώθηκαν την 6/11/2019.

Επισημαίνει ότι η αγοράστρια Εταιρεία VOLTON ΑΕ δεν είναι συνδεδεμένη με κανέναν τρόπο με την Εισηγμένη, ή με Μέλη της Διοίκησης, ή με βασικούς Μετόχους της.

Το τίμημα της συναλλαγής ανήλθε στα 14,1 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι η θετική επίδραση στα οικονομικά αποτελέσματα της Καράτζη (+3,80%) θα είναι της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ και θα αποτυπωθεί στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του Ομίλου για την χρήση 2019.

Αν και τα 10 εκατ. δεν είναι επαναλαμβανόμενα, ασφαλώς και ο τίτλος θα τύχει της προσοχής των traders, στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Από εκεί και πέρα, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Ιντρακάτ (+2,58%) και Newsphone (+6,76%), τρεις οι ανοδικές για BriQ (+0,87%) και Μινέρβα (+10%, σήμερα με αυξημένες συναλλαγές), ενώ πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Ιντρακόμ (-0,57%) και έξι η MIG (-8,44%).

Υπό πίεση, μετά την υποβάθμιση από την Fitch η Intralot (-2,20%), ενώ πέντε πτωτικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις, αθροίζει η Τεχν. Ολυμπιακή (-1,70%), δικαιώνοντας τις εκτιμήσεις της στήλης, σύμφωνα με τις οποίες όσο αργούν οι εξελίξεις – ανακοινώσεις, η μετοχή δεν αποκλείεται να υποχωρήσει προς χαμηλότερα επίπεδα.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Επιφυλακτική συνεδρίαση σήμερα, σε συνδυασμό με την ανανέωση της νευρικότητας στις Διεθνείς Αγορές, καθώς οι Επενδυτές προσπαθούν να αφομοιώσουν τις εξελίξεις στο εμπορικό μέτωπο των ΗΠΑ -Κίνας”, αναφέρει η Eurobank Eq.

“Σαφώς πιο ισορροπημένη συνεδρίαση σήμερα, μετά τη χθεσινή αντίδραση η οποία αποδίδεται σε τεχνικούς λόγους, καθώς οι Τραπεζικές μετοχές ήταν, βραχυπρόθεσμα, σε υπερπουλημένα επίπεδα” επισημαίνει η Beta Sec.

“Δεν υπήρξαν προσθήκες, ή αφαιρέσεις μετοχών στους δείκτες του MSCI για Ελληνικές μετοχές, με συνέπεια να παραμένουν οκτώ μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη MSCI Greece Index, εξέλιξη που μεταθέτει το Ελληνικό ενδιαφέρον στις 27 Νοεμβρίου (καταληκτική ημερομηνία για το rebalancing). H βελτίωση της τεχνικής εικόνας του ΓΔ επαναφέρει την αισιοδοξία και την προσδοκία περαιτέρω ανοδικής κίνησης, εφόσον υπερπηδηθεί το όριο των 878 μονάδων”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Ο ΓΔ, μετά από τέσσερεις πτωτικές συνεδριάσεις, κατάφερε και έβγαλε, χθες, θετική αντίδραση, ακριβώς πάνω στις στηρίξεις και τις γραμμές τάσης. Η Αγορά, αν και δεν ικανοποιεί, όσον αφορά την δυναμική και τον όγκο συναλλαγών, κινείται ακόμη εντός ορίων, αφήνοντας ανοιχτά τα περιθώρια για μια ανοδική κίνηση προς το τέλος του χρόνου. Επόμενος στόχος οι 900 και η στήριξη παραμένει στις 855 μονάδες. Ο ΔΤΡ δοκιμάζει κίνηση προς τα υψηλά των 886 μονάδων, με στόχο τις 910 μονάδες. Οι Διεθνείς Αγορές βρίσκονται στα υψηλά τους, με ώθηση από το Εμπόριο και αποφυγή ύφεσης το 2020 στις ΗΠΑ, παρ΄ όλο που αυτό δεν επιβεβαιώνεται από τα οικονομικά στοιχεία και την πολιτική της FED”, σημειώνει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Σταθεροποιητικά κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης, τη βδομάδα που πέρασε, αν και δεν καταφέραμε να αποκτήσουμε δυναμική ανόδου” επισημαίνει ο Κώστας Φέγγος.

Από τις 14 Οκτωβρίου ο εκθετικός κινητός μέσος όρος των 21 μετρήσεων με εβδομαδιαία στοιχεία, διέσπασε ανοδικά (και γερά) τον εκθετικό κινητό μέσο όρο των 200 μετρήσεων, με εβδομαδιαία στοιχεία. Μια τέτοια διάσπαση για τους τεχνικούς Αναλυτές, σημαίνει το ξεκίνημα μεγάλης και μακροχρόνιας ανόδου και όποτε έχει συμβεί τα τελευταία τριάντα χρόνια στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, το σήμα έχει επιβεβαιωθεί.

Οδεύουμε στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, που αρκετοί Ξένοι Θεσμικοί κλείνουν τα βιβλία τους και τα επιτεύγματα των Ελληνικών μετοχών για το 2019 είναι ικανοποιητικά, οπότε κανείς δεν θέλει μεγάλες αλλαγές.

Εξάλλου ο Γενικός Δείκτης δίνει από την αρχή του έτους πάνω από 40% απόδοση, ενώ ο FTSE25 αποδόσεις πάνω από 34%.

Η χρονιά εκτός από μεγάλες αποδόσεις στο μέσο όρο των μετοχών, που περιγράφεται από τη συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη, δίνει επίσης μεγάλες αποδόσεις σε κάποιες “μικρές” μετοχές, που μέχρι πέρυσι ήταν ξεκάθαρα στο περιθώριο του ενδιαφέροντος.

Το γεγονός αυτό είναι ενθαρρυντικό για την περαιτέρω πορεία.

Επίσης ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι σχεδόν 60 μετοχές έδωσαν μέρισμα για το 2018.

Στη Βουλή μπήκε για ψήφιση το φορολογικό νομοσχέδιο που φέρνει μεγάλες θετικές αλλαγές για τις Επιχειρήσεις. Μάλιστα η στόχευση έχει και χρηματιστηριακό χαρακτήρα, καθώς μειώνεται η φορολογία των Επιχειρήσεων, η φορολογία μερισμάτων αλλά Σχημάτων όπως οι ΑΕΕΑΠ.

Η αφομοίωση των επιπτώσεων για τα μέτρα που ψηφίζονται, αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στην μετά φόρους κερδοφορία των Επιχειρήσεων. Και οι Επενδυτές εκτιμούν τα μετά φόρους κέρδη και τα μερίσματα.

Παρά την καλή πορεία των ομολόγων που σηματοδοτεί εισροή κεφαλαίων στην Ελλάδα, είναι προφανές ότι η εμπιστοσύνη στο Ελληνικό επιχειρείν απέχει πολύ από το επιθυμητό. Σε αυτό συμβάλλει το αντιπαραγωγικό Κράτος. Σημαντική παράμετρος όμως είναι και οι Επιχειρηματίες, που μόλις τους πεις να “βάλουν το χέρι στην τσέπη” σχεδόν παρεξηγούνται.

Γενικά οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για μετοχές σε τομείς της Οικονομίας, με καλά θεμελιώδη μεγέθη και που σέβονται τους Επενδυτές παραμένουν καλές.

“Όσο όμως αργεί η ανάκαμψη μεγαλώνουν οι αβεβαιότητες, ιδιαίτερα στην Περιοχή της Ελλάδας που είναι και γεωπολιτικά αβέβαιη”, τονίζει ο πρόεδρος της Prelium Investment Services.

“Χωρίς να αλλάξουν πολλά, σε επίπεδο τάσης, ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα, αφού τα αποτελέσματα των Εταιρειών κινήθηκαν κοντά στις εκτιμήσεις της Αγοράς, ενώ οι αναδιαρθρώσεις είχαν εξαιρετικά βραχύβια επίδραση”, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Προς ώρας οι τζίροι δεν δείχνουν κατεύθυνση, καθώς η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα δεν είναι ικανή να ωθήσει αποφασιστικά τις τιμές και να οδηγήσει σε διαφυγή από την συσσώρευση που είναι σε εξέλιξη από τον Αύγουστο, υπαγορεύοντας υπομονή τόσο σε αγοραστές όσο και στους πωλητές.

Οι μεν πρώτοι έχασαν την ευκαιρία να ακολουθήσουν την έντονα ανοδική εικόνα των Αμερικανικών Αγορών και να κατακτήσουν νεότερα φετινά υψηλά, οι δε πωλητές δεν φαίνεται να έχουν “συμμάχους δεύτερου χρόνου”, εξαντλώντας την δυναμική τους σε σχετικά περιορισμένο εύρος.

Οι “συνήθεις ύποπτοι” από τον Τραπεζικό κλάδο και η ΔΕΗ, φαίνονται πιο “ώριμοι” με τους δείκτες συσχέτισης (Beta) αποφορτισμένους από το πρόσφατο παρελθόν, δείγμα, ενδεχομένως και της μερικής μείωσης της συμμετοχής γρήγορων κεφαλαίων στην καθημερινή διαπραγμάτευσή τους.

Ως εκ τούτου η συσσώρευση υπαγορεύει αναμονή, καθώς τα κίνητρα δεν φαίνεται να δημιουργούν δυναμική συμμετοχή προς την μία, ή την άλλη κατεύθυνση.

Ο αρχικός ενθουσιασμός στις Τράπεζες φαίνεται πάντως ότι έχει περιοριστεί και ο βασικός λόγος είναι η αδυναμία να δοθούν πειστικές απαντήσεις, στο πως οι Τράπεζες θα συμμετάσχουν στο επενδυτικό κεφάλαιο ειδικού σκοπού, που φέρει την ονομασία “Ηρακλής”.

Η αδυναμία αυτή προκύπτει και από την προσπάθεια της Eurobank στο project τιτλοποίησης “Cairo”, η οποία επίσης καθυστερεί, με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Αυτό που προκύπτει πάντως, είναι ότι η συμμετοχή στο πλάνο μείωσης θα γίνει με γνώμονα την αντοχή των Τραπεζικών ισολογισμών, να υποστούν την απώλεια που προκύπτει από την διαφορά μεταξύ των ακάλυπτων προβληματικών δανείων και του κεφαλαίου που θα θεωρηθεί εγγυημένο, καθώς και από το ποιος (το SPV, ή οι Τράπεζες) θα απορροφήσει το κόστος των εγγυήσεων, ή/και της διαχείρισής.

Ειδικά η πρώτη παράμετρος φαίνεται να ευνοεί πολύ Εθνική και Εurobank, στην Alpha Bank υπάρχουν αποθέματα κεφαλαίου και κέρδη ομολόγων που δυνητικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για μια επιταχυνόμενη τιτλοποίηση, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς θα έχει μικρές ωφέλειες, αναλογικά με το ποσοστό των προβληματικών δανείων που έχει στα βιβλία της.

Στο τριήμερο δημοσίευσης των αποτελεσμάτων εννεαμήνου μεταξύ 20 – 22 Νοεμβρίου, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν πολλά, ή τουλάχιστον τα περισσότερα από τα εκκρεμή ζητήματα.

Αν δεν ξεκαθαρίσουν, δύσκολα θα υπάρξει νέος ανοδικός κύκλος διαρκείας και η Αγορά θα συνεχίσει να ταλαιπωρείται.

Τεχνικά, μετά το σερί των τεσσάρων πτωτικών συνεδριάσεων, η Αγορά ανέκαμψε από τις 856 μονάδες, μάλλον αναμενόμενα, καθώς οι επιμέρους υποτιμήσεις είχαν εισέλθει σε ζώνες υπερβολών.

Ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, καθώς παρά το κλείσιμο στο υψηλό της συνεδρίασης της Πέμπτης, ο Γενικός Δείκτης δεν έδειξε ανάλογο ζωηρό συναλλακτικό ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στο σύνηθες ημερήσιο σφιχτό εύρος διακύμανσης.

Το κέρδος από την ανάκαμψη που παρατηρήθηκε, ήταν η απόκτηση απόστασης ασφαλείας από τους βραχυπρόθεσμους κινητούς, οι οποίοι για μια ακόμη φορά έχουν συγκλίνει απόλυτα και οριοθετούν την βραχυπρόθεσμη ζώνη στήριξης των 860 μονάδων.

Ο MACD έχει γυρίσει εκ νέου σε θέση πώλησης, μετά την γρήγορη διόρθωση από τις 882 μονάδες, ενώ οι ταλαντωτές κινούνται αναποφάσιστοι πέριξ των ουδέτερων ζωνών.

Συμπερασματικά, η πλάγια κίνηση (έως και οριζόντια), δεν αναμένεται να μεταβληθεί στο κοντινό μέλλον.

Χωρίς το υπόλοιπο μερίσματος χρήσης (0,28 ευρώ ανά μετοχή) θα διαπραγματεύεται η Jumbo στο άνοιγμα της συνεδρίασης της ερχόμενης Δευτέρας, ενώ την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένη η τακτική γενική συνέλευση της Εταιρείας Νάκας με θέματα, μεταξύ άλλων, την διανομή μερίσματος ύψους 8,5 λεπτών ανά μετοχή.

Την Τετάρτη 13/11 η Coca Cola HBC, πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης, θα ανακοινώσει τα στοιχεία τζίρου για το εννεάμηνο του 2019.

“Την ερχόμενη Παρασκευή 15 Νοεμβρίου οι μέτοχοι της Ε-ΝET καλούνται να αποφασίσουν για την μετάταξη της Εταιρείας από την Εναλλακτική, στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. με αύξηση κεφαλαίου και παραίτηση των παλαιών Μετόχων, ενώ την ίδια ημέρα λήγουν οι σειρές Παραγώγων για το μήνα Νοέμβριο”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές.

Αρνητικός βηματισμός στην Ευρώπη, μικτές οι διαθέσεις στους δείκτες της Wall Street.

Απώλειες για Πετρέλαιο και Ευρώ.

Προσπαθεί να αντιδράσει στο σφυροκόπημα των τελευταίων ημερών ο Χρυσός, υποχωρεί, εκ νέου, το Ασήμι, χαμηλότερα των $8800 το Bitcoin.

Ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, δήλωσε σήμερα ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος την επόμενη χρονιά, σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα υλοποίησης ενός Ψηφιακού Νομίσματος με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι το σχέδιο έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα και αντιμετωπίζει προκλήσεις.

“Κίνα και ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει να απομακρυνθούν οι δασμοί, εάν ολοκληρωθεί η ‘πρώτη φάση’ της εμπορικής συμφωνίας”, σύμφωνα με το Reuters.

Ωστόσο, ο Σύμβουλος για το Εμπόριο του Λευκού Οίκου, Πίτερ Ναβάρο, έδωσε εντελώς διαφορετική εικόνα από την πλευρά του: “Δεν υπάρχει προς το παρόν συμφωνία για απομάκρυνση των δασμών, ως προϋπόθεση για την πρώτη φάση του deal. Οι Κινέζοι απλώς διαπραγματεύονται δημόσια, προσπαθώντας να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ τα σχετικά δημοσιεύματα, προερχόμενα από τον Κινεζικό Τύπο, είναι αποτέλεσμα προπαγάνδας”.

“Δεν υπάρχει συγκεκριμένη συμφωνία για μια σταδιακή κατάργηση των δασμών”, δήλωσε ο Michael Pillsbury, Εξωτερικός Σύμβουλος του Τραμπ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι δεν έχει συμφωνήσει σε άρση των δασμών που έχει επιβάλλει σε Κινεζικά Προϊόντα, διαψεύδοντας τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι υπήρχε σχετικά συμφωνία των ΗΠΑ με την Κίνα.

Οι Κινεζικές εξαγωγές διολίσθησαν κατά 0,9% τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, μετά την πτώση κατά 3,2% του Σεπτεμβρίου. Οι Αναλυτές προέβλεπαν ότι θα υποχωρήσουν κατά 3,1%.

Παράλληλα, οι εισαγωγές κινήθηκαν 6,4% χαμηλότερα, μετά τις απώλειες 8,5% του Σεπτεμβρίου.

Το συνολικό εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας ήταν $42,81 δισ. τον Οκτώβριο, διευρυμένο από τα $39,65 δισ. του Σεπτεμβρίου.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν θα επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές Ευρωπαϊκών αυτοκίνητων”, δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, στη “Sueddeutsche Zeitung”.

Οι ΗΠΑ πρέπει να αποφασίσουν ως τις 14 Νοεμβρίου αν θα επιβάλλουν δασμούς ως και 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων. Οι δασμοί έχουν καθυστερήσει ήδη κατά έξι μήνες.

Στα 19,2 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,5% σε μηνιαία βάση. Την ίδια ώρα, οι εισαγωγές έκαναν άλμα κατά 1,3%.

Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ότι οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 0,4% και πως οι εισαγωγές θα παραμείνουν αμετάβλητες. Το εμπορικό πλεόνασμα αναμενόταν στα 18,1 δισ. ευρώ.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, σε αύξηση της τιμής - στόχου για την μετοχή της ElvalHalcor στα 2,70 ευρώ, από 2,40 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε η Euroxx Sec., διατηρώντας αμετάβλητη τη σύσταση “overweight”.

“Τα ελληνικά ομόλογα αναφοράς γίνονται όλα και πιο ισχυρά και αυτό φαίνεται περισσότερο στη διαφορά της απόδοσής τους σε σχέση με αυτή των αντίστοιχων Ιταλικών τίτλων. Η διαφορά αυτή είναι η μικρότερη εδώ και περισσότερο από δέκα χρόνια, δείχνοντας ότι οι Επενδυτές βλέπουν την Ελλάδα όλο και περισσότερο ως ασφαλές μέρος για να τοποθετήσουν τα χρήματά τους, παρά την έλλειψη επενδυτικής διαβάθμισης της Χώρας. Η εμπιστοσύνη αυξάνεται μετά την εκλογή μίας πιο φιλικής στην Αγορά Κυβέρνησης τον Ιούλιο”, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Την πώληση όλων των Ελληνικών ομολόγων με ωρίμανση πέραν της διετίας, συνεχίζει να προτείνει στους Πελάτες της η UBS.

Όπως αναφέρει, “η Ελλάδα συνεχίζει να τηρεί το πλάνο δημοσιονομικής προσαρμογής και οι πρόσφατες εκλογές οδήγησαν σε μια Κυβέρνηση που φαίνεται να συνεργάζεται με τους Διεθνείς Πιστωτές και έχει δεσμευτεί σε συνετές πολιτικές. Το ρίσκο χρεοκοπίας, ως το 2021, είναι περιορισμένο, λόγω του μεγάλου ‘μαξιλαριού’ ρευστότητας και του μακρινού ορίζοντα ωρίμανσης των ομολόγων. Ωστόσο, το χρέος συνεχίζει να μην είναι βιώσιμο, σε περίπτωση που εκλείψει η παρατεταμένη εξωτερική στήριξη”.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 870,17 (+0,08%) και 864,12 μονάδων (-0,62%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 865,16 (-0,50%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 864,69 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,55%.

Ο τζίρος στα 34,7 εκατ., από τα οποία τα 5,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΡΛΚ, ΕΥΡΩΒ, ΟΛΠ, ΜΠΕΛΑ), ενώ ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΟΤΕ απασχόλησαν το 52% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΛΑΜΔΑ, ΣΑΡ, TITC, ΦΡΛΚ και με το θετικό οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Jumbo και στο χαμηλό οι Alpha Bank, Viohalco, Cenergy, Fourlis, Εθνική, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και Σαράντης.

Κακή η τελική εικόνα με 39 ανοδικές μετοχές, έναντι 65 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων.

---ΧΠΑ

Επιστροφή των πωλητών και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν οριακά χαμηλότερα τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (19.681 συμβόλαια).

Στα 12.901 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 13.070 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.373, 1.249 για τον Νοέμβριο και 124 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.138) κινήθηκε μεταξύ 2.137,5 και 2.160 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (7.100 Jumbo), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.043), Alpha Bank (4.309), Πειραιώς (3.023), ΔΕΗ (192), Εθνική (4.455), MIG (5.767), Ελλάκτωρα (182), Intralot (254).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 34.717, Alpha Bank 54.099, Εθνική 39.693, MIG 75.625, ΔΕΗ 15.099, Ελλάκτωρα 13.966, Πειραιώς 28.337, Μυτιληναίο 12.374.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                                  Name of Issuer                  NSP        Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,01%

2019-08-07

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,61%

2019-11-05

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,61%

2019-10-30

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 47.090.381 τεμ., (από 47.090.381 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 23.980.189 τεμ. (23.935.311), ΔΕΗ 6.854.914 τεμ. (6.854.914), Eurobank 57.189.917 τεμ. (57.284.883), Εθνική 20.538.391 τεμ. (20.288.391), ΟΠΑΠ 1.279.606 τεμ. (1.279.606), MIG 1.759.474 (1.759.474) Folli Follie Group 1.172.888 τεμ. (1.172.888).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v