Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος δια χειρός... Coca Cola στο Χρηματιστήριο

Στις 870 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με πρωταγωνιστή τον τίτλο της Coca Cola που «έγραψε» +5%. Μεικτά πρόσημα για τις τράπεζες, ξεχώρισε και η Lamda Development. Τα σινιάλα για τη συνέχεια.

Ανοδος δια χειρός... Coca Cola στο Χρηματιστήριο

Παρά το γεγονός ότι ο τζίρος παρέμεινε στα γνωστά χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών και στο πρώτο μισό της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης αναλώθηκε σε εναλλαγές προσήμων, στο υπόλοιπο μισό των συναλλαγών οι αγοραστές έδειξαν περισσότερο αποφασιστικοί στις κινήσεις τους, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί μόνιμα με θετικό πρόσημο, με την γνωστή αδιαφορία να παραμένει για την πλειονότητα των τίτλων μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Αυτό το τελευταίο είχε σαν αποτέλεσμα οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο να “πάρουν κεφάλι” και να το διατηρήσουν μέχρι τις τελικές δημοπρασίες, όπου η τελική αναλογία κρίθηκε με “σκληρό φώτο φίνις”, επιβεβαιώνοντας την απαξίωση ενδιαφέροντος και συναλλαγών, που χαρακτηρίζει τους τελευταίους μήνες, το μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη εν μέσω ουδέτερων μηνυμάτων από την Αγορά ομολόγων και επιφυλακτικού κλίματος, όσον αφορά την εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, καθώς δείχνουν να επιστρέφουν οι ανησυχίες στο μέτωπο των εμπορικών διαφορών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Πιο συγκεκριμένα, νέα επίθεση στη Fed και στην Κίνα εξαπέλυσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε ομιλία που έδωσε στην Οικονομική Λέσχη της Νέας Υόρκης, υποστηρίζοντας ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια πολύ γρήγορα, ενώ τα μείωσε με πολύ αργό ρυθμό.

“Η Fed βάζει τις ΗΠΑ σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα, έναντι άλλων Χωρών”, τόνισε ο Ίδιος. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της εισαγωγής αρνητικών επιτοκίων.

Μιλώντας στο Economic Club of New York, ο Αμερικανός Πρόεδρος κατηγόρησε την Κίνα ότι "έκλεβε τεχνολογίες και δουλειές από τις ΗΠΑ και επιδοτούσε τις Βιομηχανίες της", ενώ εκτίμησε ότι “το Πεκίνο πεθαίνει να κάνει μια συμφωνία, αλλά αυτό θα το αποφασίσουμε εμείς".

"Μπορεί να γίνει σύντομα η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας, αλλά αυτό θα γίνει μόνο αν συμφέρει τις ΗΠΑ", τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

“Η Αμερικανική Οικονομία έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μας κατά πολύ”, διαβεβαίωσε ο Ένοικος του Λευκού Οίκου και υπεραμύνθηκε της απόφασής του να επιβάλλει επιπρόσθετους τιμωρητικούς δασμούς.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη υπό την “ευγενική χορηγία” της ΕΕΕ (+5,09%), καθώς ήταν ο μοναδικός τίτλος από όλες τις μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Παρά ταύτα, οι περισσότεροι των Αναλυτών, συνεχίζουν να εκτιμούν ότι η προσοχή των traders θα παραμείνει επικεντρωμένη στον Τραπεζικό κλάδο, η κίνηση του οποίου θα καθορίζει κλίμα και διαθέσεις. Από την άλλη και στην παρούσα φάση, δύσκολα μπορεί να βρεθεί Παράγοντας της Αγοράς, που να υποστηρίζει ότι το Χ.Α. μπορεί να κινηθεί άμεσα, προς σημαντικά υψηλότερα επίπεδα και να μην προκρίνει το σενάριο της συσσώρευσης – πλάγιας κίνησης, σαν επικρατέστερο.

Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τέσσερις τίτλοι των συστημικών Τραπεζών, άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Η ίδια συμπεριφορά και από τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, που κινήθηκε μεταξύ 835,81 (-1,44%) και 852,7 μονάδων (+0,55%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 849,33 (+0,16%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 851,84 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,45%.

Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω δείκτης είναι σε ημερήσιο “short”, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 886 μονάδων.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, το Σχήμα Fortress - doValue έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, το προβάδισμα για την ανάληψη διαχείρισης του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων εν Ελλάδι ανοιγμάτων της Eurobank μαζί με την πώληση του 80% της FPS, καθώς και μέρους των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης του project “Cairo”.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Eurobank, κατά την χθεσινή, μαραθώνια, συνεδρίασή του, φέρεται να κρίνει ότι η προσφορά των Fortress - doValue είναι καλύτερη, λόγω του ύψους του τιμήματος και του χρονισμού καταβολής του.

Σε κάθε περίπτωση η οριστικοποίηση των όρων της συναλλαγής θα διενεργηθεί, μετά τη ψήφιση του Νόμου για την παροχή Κρατικής εγγύησης στους τίτλους πρώτης διαβάθμισης (senior note) τιτλοποιήσεων (σχέδιο “Ηρακλής”).

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, δικαιωματικά το πρώτο σχόλιο ανήκει στην ΕΕΕ (+5,09%), ο τίτλος της οποίας συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, κινούμενος μόνιμα με θετικό πρόσημο, μετά τα αποτελέσματα εννεαμήνου που ανακοίνωσε η Εισηγμένη.

Σύμφωνα με τους Αναλυτές, τα αποτελέσματα της Εταιρείας ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αγοράς, οπότε η σημερινή σημαντική άνοδος δεν αποκλείεται να ήταν κλείσιμο “short” πονταρισμάτων, από χαρτοφυλάκια που περίμεναν χειρότερες ανακοινώσεις.

Να σημειωθεί η σχετική υποχώρηση του τίτλου από τα υψηλά ημέρας των 29,83 ευρώ (+8,35%), ενώ με το σημερινό κλείσιμο η μετοχή γύρισε σε ημερήσιο “long” με “stop” στα 27,05 ευρώ. Κλείσιμο υψηλότερα των 29,70 ευρώ, ανοίγει τον δρόμο για κίνηση προς τα 30,80 – 31,00 ευρώ.

Υποσημειώστε ότι η βαρύτητα συμμετοχής του τίτλου στον Γενικό Δείκτη, έχει υποχωρήσει στο 7,62%.

Συνεχίζει να δείχνει δυσκολίες κίνησης υψηλότερα των 5,63 ευρώ, η μετοχή της Fourlis (+2,44%). Το “stop long” στα 5,25 ευρώ, ενώ κλείσιμο υψηλότερα των 5,63 ευρώ, δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τα 6,10 – 6,20 ευρώ.

Με την “χορηγία” εκθέσεων από Εγχώριες ΑΧΕ, που έδωσαν τιμές – στόχους σημαντικά ψηλότερες, κινήθηκε η Lamda Development (+5,59%). Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με Παράγοντες της Αγοράς, τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, καλό θα ήταν να τηρήσουν στάση αναμονής, περιμένοντας να ανακοινωθούν οι όροι της επικείμενης Α.Μ.Κ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, η Τεχν. Ολυμπιακή (+2,99%) ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Belterra Investments, εταιρεία συμφερόντων του Επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, για την πώληση των μετοχών του Πόρτο Καρράς.

Πιο συγκεκριμένα μεταξύ της Εταιρείας "Τ.Ο. International Holding Ltd" και της Εταιρείας “Belterra Investments Ltd" καταρτίσθηκε μνημόνιο συναντίληψης (MoU) για τη διενέργεια διαπραγματεύσεων σχετικά με την πώληση μετοχών της Πόρτο Καρράς που ανήκουν στην "ΤΟ International Holding Ltd". Αντίστοιχη συμφωνία καταρτίσθηκε και για τις μετοχές της Πόρτο Καρράς που ανήκουν σε συνδεδεμένα με την Εταιρεία Πρόσωπα.

Η κατάρτιση της οριστικής σύμβασης τελεί υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις (διαμόρφωση των τελικών όρων, έγκριση των Αρμόδιων Αρχών κ.λπ.). Η Εταιρεία θα ενημερώσει το Επενδυτικό Κοινό για κάθε εξέλιξη επί του θέματος.

Από εκεί και πέρα, με αυξομειώσεις στον όγκο συναλλαγών κινείται η Επίλεκτος (+5,60%), αντέδρασε στο χθεσινό -8,06% η Ιντεάλ (+10,53%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Άβακα (+5,20%), το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 5/11 για την Newphone (+2,64%), ενώ σε υψηλά 123 μηνών κινείται η Fieratex (+2,88%).

Επέστρεψε στα πρόσφατα υψηλά η Mevaco (+14,10%), η τελευταία πλαγιοκαθοδική κίνηση ξεκίνησε από τα 7,98 ευρώ (κλείσιμο 23/10) για την ΕΥΔΑΠ (-0,13%), όλο και χειρότερα η Καράτζης (-1,88%), έκανε συναλλαγές η Κρέκα (+19,12%), ενώ επιστροφή πωλητών σημειώθηκε σε MLS (-4,05%) και Profile (-4,05%).

Χωρίς αλλαγές τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.

Το ημερήσιο “stop long” για τον Γενικό Δείκτη στις 818 μονάδες και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 2118 μονάδες. Οι πρώτες αντιστάσεις στις 872 – 875 και στις 2180 μονάδες, αντίστοιχα.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η ΕΕΕ ανακοίνωσε σήμερα τα μεγέθη της για το 9μηνο. Η Επενδυτική Κοινότητα καλείται να αξιολογήσει την απόφαση της Eurobank για μετάθεση της απόφασης για τον προτιμητέο Επενδυτή, μετά την ψήφιση του Ν/Σ για τα ‘κόκκινα’ δάνεια. Η τεχνική εικόνα σημείωσε βελτίωση, με την υπέρβαση του ορίου των 878 μονάδων να έχει κομβική σημασία, για την εκτροφή του αισιόδοξου σεναρίου κίνησης προς τις 900 μονάδες, στο επόμενο διάστημα”, επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Ο ΓΔ συνάντησε αντίσταση για άλλη μια φορά στην περιοχή των 875 - 880 μονάδων και βρήκε στήριξη στον ΚΜΟ-60 στις 855 μονάδες. Συνεπώς, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ το trading range μεταξύ 855 - 880 μονάδων. Το εύρος αυτού του trading range είναι ιδιαίτερα στενό και σύντομα θα πρέπει να διευρυνθεί. Στις Διεθνείς Αγορές προβληματίζει η συνέχιση της ανόδου με μικρά ποσοστά. Η προσοχή σήμερα επικεντρώνεται στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ - Γερμανία τον Οκτώβριο, στη κατάθεση του επικεφαλής της Fed και σε εταιρικά αποτελέσματα (NetApp, Cisco)”, σημειώνει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Η χθεσινή ανοδική κίνηση δεν άλλαξε ουσιαστικά την συνολική εικόνα του ΓΔ, ενώ οι Τράπεζες θα παραμείνουν σταθερά στο προσκήνιο, με τις εξελίξεις σχετικά με το Ελληνικό APS να τρέχουν. Σήμερα, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα εννεάμηνου της ΕΕΕ, με τα έσοδα Γ΄ τριμήνου να αυξάνονται κατά 5% σε ετήσια βάση, στα €1.962 εκατ., σε ευθυγράμμιση με το consensus της Αγοράς. Στις ΗΠΑ σταδιακά ολοκληρώνεται η περίοδος αποτελεσμάτων, με την Cisco και Walmart, εκ των Δεικτοβαρών Εισηγμένων, να ανακοινώνουν αντίστοιχα σήμερα και αύριο”, αναφέρει η Leon Depolas Sec.

“Πλάτη’ στον Γενικό Δείκτη, μετά από αρκετούς μήνες, έβαλε σήμερα η μετοχή της ΕΕΕ, απόρροια της ανακοίνωσης των οικονομικών μεγεθών εννεαμήνου, αντισταθμίζοντας και με το παραπάνω τις απώλειες της Αγοράς, μετά τη χθεσινή ανοδική αντίδραση. Όπως έχει επισημανθεί και στο παρελθόν, η στασιμότητα της Αγοράς, παρά την υπεραπόδοση των Διεθνών Χρηματιστηρίων, προβληματίζει ιδιαίτερα, με μία ενδεχόμενη διόρθωση αυτών, να επιβαρύνει περεταίρω το ήδη βεβαρυμμένο κλίμα στο Χ.Α.”, τονίζει ο Νικόλας Πετράκης.

Το μεγαλύτερο μέρος των προσδοκιών της νέας Κυβέρνησης έχει προσαρμοστεί στις αποτιμήσεις, ενώ οι ειδήσεις που ανέμεναν οι Επενδυτές από τους Οίκους αξιολόγησης, δεν επηρέασαν θετικά το εγχώριο επενδυτικό κλίμα.

Η ειδησεογραφία το ερχόμενο διάστημα θα περιοριστεί στα εταιρικά αποτελέσματα, με την ανακοίνωση αποτελεσμάτων εννεαμήνου των τεσσάρων συστημικών την ερχόμενη εβδομάδα, να έχουν στραμμένα τα φώτα επάνω τους. Τα “καύσιμα” των αγοραστών φαίνεται να έχουν τελειώσει σε αυτή τη φάση, αναμένοντας νέους θετικούς καταλύτες που θα ενεργοποιήσουν και πάλι το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Διαγραμματικά, ο Γενικός Δείκτης παραμένει εγκλωβισμένος στην πολύμηνη συσσώρευση, έχοντας απωλέσει το σήμα αγοράς, μετά τις πρόσφατες πτωτικές συνεδριάσεις. Η τάση παραμένει απούσα, με το σύνολο των ταλαντωτών να συντηρείται σε ουδέτερες ζώνες τιμών, αδυνατώντας να δώσουν την παραμικρή ένδειξη. Τα τεχνικά όρια διακύμανσης της Αγοράς, σε αυτή τη φάση, περιορίζονται μεταξύ των 790 - 800 (προηγούμενο χαμηλό και ΚΜΟ 200 ημερών) και 900 μονάδων (διπλή κορυφή έτους), υπό την αίρεση ότι θα διατηρηθεί το συγκεκριμένο μοτίβο. Ενδιάμεσα επίπεδα αντιστάσεων παραμένουν οι 880 μονάδες ενώ οι στηρίξεις της Αγοράς εντοπίζονται στις 855 και 820 μονάδες.

Ο δείκτης Τραπεζών, οδηγός της Αγοράς για την φετινή χρονιά, κράτησε με ευκολία την τασική στήριξη των 820 μονάδων, έχοντας αντιστοίχως απωλέσει το βραχυπρόθεσμο σήμα αγοράς. Οι ταλαντωτές έχουν υποχωρήσει από τις πρόσφατες υπεραγορασμένες ζώνες τιμών, επιτρέποντας στον ΔΤΡ να κινηθεί το ερχόμενο διάστημα μεταξύ των 900 και 780 μονάδων, όπου και αποτελούν τις πρώτες αντιστάσεις και στηρίξεις αντίστοιχα. Τα αποτελέσματα των συστημικών Τραπεζών την ερχόμενη εβδομάδα θα δώσουν τον τόνο, όπως και οι εξελίξεις γύρω από το σχέδιο “Ηρακλής”, μετά τις πρόσφατες καθυστερήσεις.

Ο Γενικός Δείκτης παραμένει εντός του γνώριμου εύρους τιμών, αδυνατώντας να κάνει την αναπόφευκτη διαφυγή. “Άξιος αναφοράς, ο σχηματισμός Bollinger Squeeze, δηλαδή ο παραλληλισμός και η στενότητα του εύρους του δείκτη Bollinger, όπου παρατηρείται σε περιόδους χαμηλής μεταβλητότητας, ή και συσσώρευσης και συνήθως ακολουθείται από έντονες κινήσεις διαφυγής, με ότι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς”, επισημαίνει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με επικράτηση των πωλητών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη, οριακές μεταβολές στην Wall Street.

Μικρές μεταβολές σε Πετρέλαιο και Ευρώ.

Προσπαθούν να αντιδράσουν Χρυσός και Ασήμι, προς τα $8700 κινείται το Bitcoin.

Κατά 1,1% ενισχύθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, επιβεβαιώνοντας την πρώτη εκτίμηση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας. Έναν μήνα πριν ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν στο 1,2%. Σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, οι τιμές ήταν 0,1% υψηλότερες.

Ανοδικά κινήθηκε σε μηνιαία βάση η βιομηχανική παραγωγή τον Σεπτέμβριο στην Ευρωζώνη, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Όπως μετέδωσε το Reuters, η παραγωγή στα Εργοστάσια των 19 Χωρών του Ευρώ αυξήθηκε κατά 0,1% τον Σεπτέμβριο, σε μηνιαία βάση. Τον Αύγουστο είχε κινηθεί ανοδικά κατά 0,4%, ενώ οι Αναλυτές προέβλεπαν ότι θα υποχωρήσει κατά 0,3%.

Κατά 1,5% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στο Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Ήταν η πιο χαμηλή αύξηση από τον Νοέμβριο του 2016, ενώ τον Σεπτέμβριο είχαν ενισχυθεί κατά 1,7%.

Άνοδο 0,4% κατέγραψε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν κέρδη 0,3%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Μάρτιο.

Σε ομιλία του στην Οικονομική Επιτροπή στο Κογκρέσο ο κ. Πάουελ ανέφερε ότι “η Fed βλέπει παρατεταμένη επέκταση της Αμερικανικής Οικονομίας. Το βασικό outlook παραμένει ευνοϊκό”.

Ο πρόεδρος της Fed, διαμήνυσε ότι “τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα, εφόσον δεν υπάρξει σημαντική επιδείνωση της Οικονομίας”.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας “εντός των τειχών” και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “ακόμα και εάν ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δεν έκανε ούτε μια έξοδο στις Αγορές το 2020, το Ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε, με τα δικά του μέσα, να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Χώρας το επόμενο έτος, χωρίς να ‘ακουμπήσει’ το ‘μαξιλάρι’ διαθεσίμων, το οποίο αισίως έχει φτάσει τα 35 δισ. ευρώ. Το 2020, με τα σημερινά δεδομένα, για την κάλυψη των χρεολυσίων απαιτούνται 4,9 δισ. ευρώ. Σύντομα, το ποσό αυτό θα μειωθεί σχεδόν στο μισό, καθώς είναι θέμα χρόνου η ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόωρης αποπληρωμής ακριβών δανείων του ΔΝΤ, ύψους 2,7 δισ. ευρώ. Τα 4,9 δισ. ευρώ των χρηματοδοτικών αναγκών θα έχουν μειωθεί σε 2,2 δισ. ευρώ και τώρα έρχεται η ώρα των πρωτογενών πλεονασμάτων να συνδράμουν”.

Με τιμή - στόχο τα 12,60 ευρώ ανά μετοχή και σύσταση “overweight” ξεκινά η Euroxx Sec. να καλύπτει τη μετοχή της Lamda Development, κάνοντας λόγο για “πλήρη έκθεση στο έργο - ορόσημο του Ελληνικού, με ελκυστική αποτίμηση”.

Με σύσταση “outperform” και στόχο NAV για τις υφιστάμενες δραστηριότητες 722 εκατ. ευρώ, ή 9,2 ανά μετοχή, ξεκινά κάλυψη για την Lamda Development η Piraeus Sec.

Αύξηση 8,4% στις πωλήσεις εννεαμήνου της Σαράντης αναμένει η Optima Bank, εκτιμώντας πως οι πωλήσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 4%, υποδηλώνοντας εντυπωσιακή άνοδο 16% το γ’ τρίμηνο, ενώ οι πωλήσεις από τις Χώρες του εξωτερικού προβλέπεται πως θα εμφανίζουν αύξηση 11% σε ετήσια βάση το εννεάμηνο και 8% το γ’ τρίμηνο.

Η Optima Bank διατηρεί αμετάβλητη την τιμή - στόχο των 9 ευρώ ανά μετοχή και τη σύσταση "Accumulate". Η Σαράvτης ανακοινώνει αύριο 14 Νοεμβρίου τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου/9μήνου.

Στα 5,5 ευρώ από 5,8 ευρώ μειώνει την τιμή - στόχο για τα Ελληνικά Χρηματιστήρια η Optima Bank, διατηρώντας τη σύσταση "buy".

Η ΕΧΑΕ ανακοινώνει αποτελέσματα στις 25 Νοεμβρίου, μετά το κλείσιμο της Αγοράς.

Ερχόμενοι στα “υπόλοιπα” της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 861,82 (-0,54%) και 872,07 μονάδες (+0,65%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 870,06 (+0,41%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 870,93 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,51%.

Ο τζίρος στα 57,5 εκατ., από τα οποία τα 4,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΕΤΕ), ενώ ΕΕΕ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΛΑΜΔΑ, ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 73% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΕΕΕ και με το θετικό οι ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΤΕ, TITC και Motor Oil.

Στο φίνις κρίθηκε η τελική εικόνα με 58 ανοδικές μετοχές, έναντι 57 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων.

Οι συνεχιζόμενες μετακυλίσεις θέσεων, αύξησαν αισθητά τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ καθίζηση παρουσίασε ο όγκος, στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (11.939 συμβόλαια).

Στα 7.250 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 8.806 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.644, 4.376 για τον Νοέμβριο, 3.237 για τον Δεκέμβριο και 31 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.180) κινήθηκε μεταξύ 2.146,25 και 2.185 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (9.000 ΟΤΕ, 5.900 Jumbo), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.050), Alpha Bank (1.713), Πειραιώς (931), ΔΕΗ (643), Εθνική (3.166), MIG (531), Ελλάκτωρα (524), ΕΕΕ (662), ΓΕΚ (320), Μυτιληναίο (143), ΟΠΑΠ (279), Τέρνα Ενεργειακή (119), Lamda Development (255).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 35.106, Alpha Bank 52.077, Εθνική 38.846, MIG 76.481, ΔΕΗ 15.259, Ελλάκτωρα 14.499, Πειραιώς 27.820, Μυτιληναίο 12.274.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

    Position Holder                                   Name of Issuer                    NSP       Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,01%

2019-08-07

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,61%

2019-11-05

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,61%

2019-10-30

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 46.986.598 τεμ., (από 47.090.381 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.107.032 τεμ. (24.117.032), ΔΕΗ 6.866.038 τεμ. (6.876.914), Eurobank 59.311.356 τεμ. (59.191.167), Εθνική 20.757.245 τεμ. (20.957.248), ΟΠΑΠ 1.279.606 τεμ. (1.279.606), MIG 1.659.474 (1.659.474) Folli Follie Group 1.172.888 τεμ. (1.172.888).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v