Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επιασε ενδοσυνεδριακά τις 900 μονάδες ο ΓΔ

Θετικό (οριακό) γύρισμα του ΓΔ επέτρεψε την υπέρβαση των 900 μονάδων. Ανοδική κίνηση για Μυτιληναίο και Ελλάκτωρ (που βγαίνει στις αγορές με 5ετές ομόλογο). Πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο και αποκόμιση βραχυπρόθεσμων κερδών στον ΟΠΑΠ.

ΧΑ: Επιασε ενδοσυνεδριακά τις 900 μονάδες ο ΓΔ

Με απώλειες ξεκίνησε η τελευταία συνεδρίαση Νοεμβρίου, αλλά στις 11:35 οι αγοραστές πήραν, έστω και οριακά, κεφάλι και ο ΓΔ ξεπέρασε τις 900 μονάδες, κόντρα στην ήπια διόρθωση στις  ευρωπαϊκές αγορές.

Σχεδόν 2 εβδομάδες από τις κρίσιμες εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την... παράμετρο αυτή να έχει αρχίσει να συνεκτιμάται στην Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά αυστηρά στα του ΧΑ, το θέμα σχετίζεται με τη διπλή παρουσία της Coca-Cola HBC σε Λονδίνο και Αθήνα, με τις συναλλαγές εξισορρόπησης να επηρεάζουν τη διακύμανση της Coca-Cola στο ΧΑ. Arbitrage που, λόγω των συναλλαγματικών διακυμάνσεων στερλίνας/ευρώ/δολαρίου, διαμορφώνει τάση για τη «βαριά» μετοχή.

Με καθοδικό χάσμα ξεκίνησε η συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη από τις 893,57, για να ανακάμψει λίγο, στη συνέχεια, προς τις 900 μονάδες. Τελευταία συνεδρίαση μηνός, με τις συναλλαγές για «κλείδωμα» θέσεων/κερδών να θεωρούνται απολύτως φυσιολογικές, που πρακτικά σημαίνει πως προσφορά, ελεγχόμενη όμως, είναι αναμενόμενη, κυρίως στις τραπεζικές.

Στην περιοχή των 893,25-898,56 για τον τραπεζικό δείκτη, που σε ένα καλό ενδεχόμενο θα έπρεπε να διαμορφωθεί, έστω και οριακά, πάνω από το όριο των 900 και σε κάθε περίπτωση, όχι χαμηλότερα των 890 μονάδων.

Ωστόσο, στο επίκεντρο παραμένει ο ΟΠΑΠ ενώ προστίθενται ΔΕΗ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ, λόγω αποτελεσμάτων τριμήνου και έκδοσης ευρωομολόγου αντίστοιχα, με τους traders να περιορίζονται σε επιλεκτικές κινήσεις. 

Ενα από τα στοιχήματα της συνεδρίασης, το αν για τον ΓΔ... γραφτεί το 9άρι μπροστά, με τον δείκτη να συσσωρεύει για μία εβδομάδα λίγο χαμηλότερα αυτού του ορίου. Ομως, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ένα «κλείσιμο» Νοεμβρίου με τον ΓΔ, ει δυνατόν, υψηλότερα και των 892 μονάδων.

Μέχρι τώρα, με τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας, φαίνεται πως ο χαμηλός τζίρος -λόγω Νέας Υόρκης- διευκολύνει τους traders στο να μη χαλάσει η θετική εικόνα της αγοράς για τον Νοέμβριο.

Στις 2,259 μονάδες ο FTSE 25, με τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να σημειώνει μικρότερες απώλειες (0,54%) έναντι του τραπεζικού (1,04%), ένδειξη πως χάρη σε συγκεκριμένα blue chips (Coca Cola, OTE και αυτή την εβδομάδα ΟΠΑΠ) μειώνεται η απόκλιση μεταξύ αυτών των δύο κατηγοριών.

Στη μετοχή του ΟΠΑΠ έχουν γίνει συναλλαγές αξίας 3,2 σε σύνολο 8,3 εκατ., με τη μετοχή λίγο χαμηλότερα, στα 10,83 ευρώ. Υπεραποδίδει η Mytilineos, στα 10,13 ευρώ, λίγο υψηλότερα, στο 1,72 η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Στις 38/38, απόλυτη ισοπαλία οι ανοδικές/πτωτικές, με 110 χωρίς μεταβολή. Για ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ, ΜΑΘΙΟΣ, Profile, BYTE, Moda Bagno, η μεγαλύτερη απόδοση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v