ΧΑ: Αποχαιρετισμός στο Νοέμβριο με το «9» μπροστά

Μια συνεδρίαση με εξαιρετικά στενό εύρος διακύμανσης, ο Γενικός Δείκτης ανέβηκε στις 901,58 μονάδες. Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και Βιοχάλκο οι βασικοί πρωταγωνιστές. Σε νέα υψηλά 57 μηνών η εγχώρια αγορά.

ΧΑ: Αποχαιρετισμός στο Νοέμβριο με το «9» μπροστά

Αυτοεκπληρούμενη προφητεία είναι μια πρόβλεψη που άμεσα, ή έμμεσα προκαλεί η ίδια την πραγμάτωσή της, λόγω θετικής ανάδρασης μεταξύ πεποίθησης και συμπεριφοράς.

Συνεδρίαση – αυτοεκπληρούμενη προφητεία, λοιπόν η σημερινή, καθώς δεν υπήρχε Επαγγελματίας του χώρου, ο οποίος στην αρχή της συνεδρίασης, ή και στα χαμηλά ημέρας, να μην ήταν πεπεισμένος ότι κάτι θα γίνει στο τελευταίο κομμάτι της συνεδρίασης, ή στις τελικές δημοπρασίες, προκειμένου ο Γενικός Δείκτης να πετύχει την ανοδική διαφυγή από το περίφημο όριο των 900 μονάδων, εκμεταλλευόμενος και το πιθανό “window dressing”, λόγω λήξης μήνα και χρηματιστηριακού 11μηνου.

Να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη σηματοδοτεί νέα υψηλά 57 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 26/2/2015 (904,59 μονάδες).

Κατά τα άλλα, ακόμα μία συνεδρίαση, κατά την οποία ο Γενικός Δείκτης αναλώθηκε σε συνεχόμενες “αντιπαραθέσεις” με το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, ενώ συνεχίστηκε το απόλυτα επιλεκτικό ενδιαφέρον των αγοραστών, σε όλο το εύρος του χρηματιστηριακού ταμπλώ.

Με τον Δεικτοβαρή Τραπεζικό κλάδο να δείχνει σχετικά αδύναμος, τις περισσότερες πρωτοβουλίες ανέλαβαν τα μη Τραπεζικά blue chips, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η “περίφημη” ανοδική διαφυγή, ενώ απόλυτα μετρημένες ήταν οι κινήσεις των “buyers” σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Δεν ήταν κακός ο τζίρος, αν συνυπολογιστεί η σημερινή ημιαργία στην Wall Street (Black Friday).

Ιδιαίτερα επιφυλακτική η εικόνα για τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ ουδέτερα παρέμειναν τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων (στο 1,441% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της εβδομάδας, του μήνα και του χρηματιστηριακού 11μηνου.

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αποδείχθηκε τρίτη συνεχόμενη ανοδική για τον Γενικό Δείκτη, με εβδομαδιαία κέρδη 1,15%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημείωσε κέρδη 0,35%.

Τρίτος συνεχόμενος ανοδικός ο μήνας που ολοκληρώθηκε, ενώ ο ΓΔ του Χ.Α. συμπλήρωσε και δέκα θετικά μηνιαία κλεισίματα, στο 11μηνο.

Ο Νοέμβριος έδωσε μηνιαία κέρδη 2,15% για τον Γενικό Δείκτη και κέρδη 1,99% για τον Τραπεζικό δείκτη.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 47% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κέρδη 105,6%

Μετοχή του χρηματιστηριακού 11μηνου η Αλουμύλ, με κέρδη 535,36%.

Ξεκινώντας, ως συνήθως, την αναφορά από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η Εθνική (-1,66%), δεν “πρασίνισε” η Eurobank (-0,52%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Alpha Bank (+0,58%) και Πειραιώς (+1,92%).

Μόνιμα στο “κόκκινο” κινήθηκε ο Τραπεζικός δείκτης που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 889,3 μονάδες (-1,73%). Στις 17.00 είχε αντιδράσει στις 903,82 (-0,13%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 903,89 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,12%.

Για τον εν λόγω δείκτη παραμένει η πρώτη ζώνη αντίστασης στις 924 – 940 μονάδες και το ημερήσιο “stop long” κατέβηκε στις 869 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “με ηχηρές απουσίες αλλά και εκπλήξεις ως προς την ποιότητα συμμετοχής private equity funds ξεκίνησε, πρακτικά, η νέα διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση τουλάχιστον του 80% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μη δεσμευτικές προσφορές κατέθεσαν κυρίως private equity funds, μεταξύ των οποίων και μεγάλα ονόματα, όπως η Lone Star και η CVC Capital. Προσφορά κατέθεσε και η I3CP, Εταιρεία ειδικού σκοπού, που χρηματοδοτείται από την LCP. Στον αντίποδα, εκτός διαδικασίας έμεινε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Fairfax. Ερώτημα αποτελεί η στάση που κράτησε, τελικώς, η Fosun, το Επιτελείο της οποίας αμφιταλαντευόταν για το αν θα διεκδικήσουν, ή όχι τη μεγαλύτερη Ελληνική Ασφαλιστική Εταιρεία, λόγω του γεωπολιτικού ανταγωνισμού με τις ΗΠΑ”.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό FTSE25, που σήμερα οι αγοραστές “ξεδίπλωσαν” περισσότερες πρωτοβουλίες, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΑΔΜΗΕ (-0,23%), Motor Oil (-0,93%), Jumbo (-1,73%), TITC (-0,75%), ΟΤΕ (-0,66%) και αμετάβλητος ο τίτλος του Fourli.

Εν τω μεταξύ, στις Διεθνείς Αγορές ετοιμάζεται να βγει ο Όμιλος Ελλάκτωρ, με έκδοση Ευρωομολόγου. Η Εταιρεία προτίθεται να αντλήσει ως 600 εκατ. ευρώ και οι παρουσιάσεις θα διενεργηθούν από σήμερα, με στόχο το βιβλίο να ανοίξει μεσοβδόμαδα. Στόχος είναι να εξασφαλισθεί ένα επιτόκιο 4% με 5%. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων θα πάει για αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού.

Με “BB” και σταθερό outlook αξιολογεί αρχικά η Fitch την Ελλάκτωρ και την Θυγατρική “Ellaktor Value PLC” που θα εκδώσει το Ευρωομόλογο 600 εκατ. ευρώ του Ομίλου. Όπως επισημαίνει ο Οίκος, “η τελική αξιολόγηση θα εξαρτηθεί από την μελέτη των οριστικών στοιχείων τα οποία θα ενσωματωθούν σε όσα έχει ήδη λάβει”.

Την αξιολόγηση “Β” με σταθερό outlook για την Ελλάκτωρ επιβεβαίωσε η Standard and Poors εν όψει και της έκδοσης ομολόγου 600 εκατ. ευρώ από την Εισηγμένη. Όπως αναφέρει ο Οίκος, “αν και υπάρχουν ενδείξεις λειτουργικής και χρηματοοικονομικής ανάκαμψης το 2019, παραμένει ακόμη η αβεβαιότητα για τη βιωσιμότητα της στρατηγικής μετάβασης”.

Το σταθερό outlook αντανακλά την εκτίμηση του Οίκου ότι οι μετρήσεις του χρέους της Εταιρείας θα βελτιωθούν, με στήριξη από τους κλάδους των Παραχωρήσεων και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Να σημειωθεί ότι στο σημαντικά μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης, ο τίτλος του Ελλάκτωρα (+3,18%) κινήθηκε με θετικό πρόσημο, συμπληρώνοντας τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Στα 1,804 ευρώ, εντοπίζεται το ημερήσιο “stop short”.

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, κινήθηκε σήμερα η μετοχή της Μυτιληναίος (+2,64%), έστω και αν υποχώρησε σχετικά από το υψηλό ημέρας των 10,20 ευρώ (+3,66%). Με το σημερινό κλείσιμο ο τίτλος γύρισε σε ημερήσιο “long”, με “stop” τα 9,655 ευρώ, ενώ η επόμενη – σημαντική αντίσταση εντοπίζεται στα 10,36 – 10,50 ευρώ.

Μεταφερόμενοι στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα, οι 13.191.620 (ΚΑ) μετοχές της Yalco μετετράπησαν σε ισάριθμες (ΚΟ) μετοχές, όντας σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης.

Εν τω μεταξύ, τη συμφωνία αναχρηματοδότησης δανεισμού με την Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο της οποίας παρατείνονται οι προθεσμίες αποπληρωμής των ομολογιακών δανείων, ανακοίνωσε η Marfin Investment Group (+2,38%). Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η MIG προσλαμβάνει Ανεξάρτητους Συμβούλους για αναζήτηση εναλλακτικών χρηματοδότησης, ή πώληση περιουσιακών στοιχείων.

Από εκεί και πέρα, επτά οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Μαθιό (+3%), τέσσερις για την Ίλυδα (+6,63%), επιμένει πλαγιοανοδικά η Εβροφάρμα (+3,69%), ενώ πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Mermeren (+2,97%), πάντα με ελάχιστες συναλλαγές.

Με λίγες συναλλαγές ανεβαίνει η Optronics (+19,83%), αντέδρασε μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ο Άβακας (+3,25%), επιστροφή αγοραστών σε Profile (+0,56%) και BriQ (+1,90%), συνεχίζει ανοδικά η Κρέκα (+19,59%), στα ιστορικά της υψηλά η Quest (+0,28%), ενώ προσεγγίζει το ιστορικά υψηλότερο κλείσιμο ο Καρέλιας (+1,43%).

Για τον Γενικό Δείκτη, παραμένει η πρώτη στήριξη στις 882 και η πρώτη αντίσταση στις 901 - 911 μονάδες. Σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 925 και 938 μονάδες. Το ημερήσιο “stop long” στις 853, με πρώτη στήριξη στις 882 και 867 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η πρώτη αντίσταση 2295 μονάδες και η πρώτη στήριξη στις 2250 και 2200 – 2193 μονάδες. Σε περίπτωση περαιτέρω υποχώρησης, οι επόμενες στηρίξεις στις 2167, 2150 και 2118 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Black Friday’ σήμερα σε πολλές Χώρες του Πλανήτη, με τους Καταναλωτές να προσκαλούνται να ανταποκριθούν στις προσφορές των Εταιρειών. Ηχηρή διάσπαση του ‘οχυρού’ των 900 μονάδων για το ΓΔ, καθώς δεν έλειψε η διάθεση των Θεσμικών Επενδυτών για ένα ‘καλλωπισμό’ των χαρτοφυλακίων τους (window dressing) στην τελευταία συνεδρίαση του 11μηνου”, επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Το πρώτο σημείο στήριξης, για τον Γενικό Δείκτη, βρίσκεται στις 890 μονάδες και το πρώτο σημείο αντίστασης 910 μονάδες. Αδύναμη η εικόνα των αποτελεσμάτων για την Κρι Κρι, καθώς η αύξηση των καθαρών κερδών (+€2 εκατ.), δεν ακολούθησε την αύξηση του κύκλου εργασιών (+€15 εκατ.), λόγω της αύξησης του κόστους πωληθέντων (+€11 εκατ.) Επιπλέον, η παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών μειώθηκε κατά €2 εκατ. σε ετήσια βάση και το καθαρό ταμείο διαμορφώθηκε περίπου στα €600.000, από €5,1 εκατ. το 2018”, τονίζει η Merit Sec.

“Το ανοδικό ξέσπασμα, πιθανότατα να αποδίδεται και στο κλείσιμο του μήνα και σχετική ‘ωραιοποίηση’ των χαρτοφυλακίων που ολοκληρώθηκε σήμερα Παρασκευή με το ‘window dressing’. Αντίσταση έχουμε στις 903 και στήριξη στις 890 μονάδες”, αναφέρει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Το μάζεμα των ενδοσυνεδριακών απωλειών με κλείσιμο στα υψηλά ημέρας υποστηρίζει την συνέχεια της πλαγιοανοδικής κίνησης. Από την άλλη, οι Αγορές του εξωτερικού συνεχίζουν να είναι ‘ευερέθιστες ‘σχετικά με την εμπορική συμφωνία. Σήμερα το πρωί σημειώθηκαν αυξημένες απώλειες στις Ασιατικές Αγορές, καθώς πλησιάζει χρονικά η δεύτερη ‘παρτίδα’ Αμερικανικών δασμών, που αναμένεται να ξεκινήσει στις 15 Δεκεμβρίου”, επισημαίνει η Leon Depolas Sec.

“Σήμερα ήταν ιδιαίτερη μέρα, μιας και τα βιβλία του έτους έκλεισαν για τους Ξένους, οπότε η Δευτέρα θα μας δείξει τις προθέσεις της τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα”. Συνήθως ο Δεκέμβριος είναι μήνας ‘εσωτερικών υποθέσεων’ με τους Έλληνες Θεσμικούς να παίρνουν θέσεις μάχης, για το κλείσιμο του έτους”, υπενθυμίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου, συνεχίζει να κινείται στα ψηλά πενταετίας καθώς επίπεδα τιμών στις 900 μονάδες, είχαμε να δούμε από το τέλος του 2014 (με μια στιγμιαία εξαίρεση το Φεβρουάριο του 2015). Αυτό δίνει στην Ελληνική Αγορά, αποδόσεις της τάξης, περίπου, 50%, καθώς ξεκινήσαμε σχεδόν στις 600 μονάδες και βρισκόμαστε στις 900” αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Με το κλείσιμο της Παρασκευής να συμπίπτει με την τελευταία συνεδρίαση του Νοεμβρίου, καλό θα είναι να περιμένουμε την επόμενη βδομάδα για να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Όμως είναι προφανές ότι κάτι κινείται στο πονεμένο Χρηματιστήριο της Ελλάδας.

Σημαντική εξέλιξη είναι ότι μπαίνουμε στον Δεκέμβριο με δύο ενεργές Αυξήσεις Μετοχικών Κεφαλαίων, για τις Εταιρείες LAMDA Development και BRIQ Properties (του ομίλου QUEST).

Οι Επενδυτές πρέπει να θυμούνται πως οι Α.Μ.Κ. απορροφούν ρευστότητα, ενώ οι Κάτοχοι μετοχών των παραπάνω Εταιρειών, θα κληθούν να καταθέσουν πολλά χρήματα στις αυξήσεις. Επίσης σε περιόδους αυξήσεων, κάποιοι Επενδυτές ρευστοποιούν θέσεις σε μετοχές που δεν κινούνται, για να λάβουν (έστω και βραχυπρόθεσμα) θέσεις στις μετοχές που κάνουν τις αυξήσεις και προφανώς βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Φυσικά οι αυξήσεις προσελκύουν και νέα χρήματα στην Αγορά.

Τα Ανεπτυγμένα Χρηματιστήρια, επίσης, κινούνται σε υψηλά έτους, με τα Αμερικανικά μάλιστα να κατακτούν νέα υψηλά επίπεδα τιμών, παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις πολλών Διεθνών Οίκων και την ανησυχία που εκδηλώθηκε τον Αύγουστο.

Ο Δεκέμβριος έρχεται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο με πολλά θέματα σε εκκρεμότητα.

Οι δύο ενεργές αυξήσεις θα προσελκύσουν νέα κεφάλαια, αλλά και θα αναλώσουν κεφάλαια που ήδη βρίσκονται εδώ.

Η δυναμική των επιτοκίων έχει εξαντληθεί, καθώς φτάσαμε τα Ευρωπαϊκά επίπεδα και αρκετές Εταιρείες προχωρούν, ή σχεδιάζουν ομολογιακές εκδόσεις που επίσης αντλούν ρευστότητα από την Αγορά.

Το σχέδιο “Ηρακλής” βρίσκεται στο τελικό στάδιο αποδοχής του και θα δημιουργήσει την τάση για τον Τραπεζικό τομέα.

Τα θετικά μέτρα του νέου φορολογικού πρέπει να γίνουν κατανοητά και να απορροφηθούν από την Αγορά.

Ο Δεκέμβριος αναμένεται με ενδιαφέρον, αν και οι απαιτήσεις για κεφάλαια είναι αυξημένες και αυτό μπορεί να είναι προβληματικό.

“Οι επενδυτές πρέπει να είναι ψύχραιμοι, αν δουν έντονες διακυμάνσεις και πρέπει να θυμούνται ότι ο Ιανουάριος κάθε έτους είναι συνήθως καλός χρηματιστηριακά”, τονίζει ο πρόεδρος της Prelium Investment Services.

“Σε υψηλό έτους έκλεισε ο Νοέμβριος ο οποίος εκτός από το θετικό πρόσημο (+2,15%) πέτυχε και κάτι μοναδικό στην σύγχρονη ιστορία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου: Να κλείσουν 10 από τους 11 μήνες της χρονιάς με θετικό πρόσημο, όταν η προηγούμενη καλύτερη επίδοση σε όρους δωδεκαμήνου ήταν 9 θετικά κλεισίματα. Όλη αυτή η δυναμική ως φαινόμενο, αντανακλά την εγχώρια και διεθνή αισιοδοξία για την προοπτική των εταιρικών κερδών, αλλά την διάθεση ανάληψης ρίσκου από την πλευρά των Επενδυτών” επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα και ως το τέλος της χρονιάς, οι Ελληνικές Επιχειρήσεις αναμένεται να εκταμιεύσουν 1,9 δισ. ευρώ σε ομολογιακές εκδόσεις και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (Lamda Development, BriQ, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ), δείγμα της “όρεξης” που υπάρχει διεθνώς (ενδεχομένως και λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών αποδόσεων σε σταθερούς τίτλους) και της ανανέωσης της εμπιστοσύνης, που σταδιακά ανακτάται απέναντι σε Ελληνικά ονόματα.

Το “στοίχημα”, πλέον, της Ελληνικής Αγοράς είναι να πείσει νέους Επενδυτές να τοποθετηθούν ενόψει των εγχειρημάτων χρηματοδότησης νέων έργων και ότι υπάρχει συνέχεια και συνέπεια σε ότι οι Διοικήσεις έχουν υποσχεθεί στο προγραμματισμό των νέων επενδύσεων που υλοποιούν, ώστε το αρχικό ενδιαφέρον να αποκτήσει διάχυση σε μεγαλύτερο τμήμα της Αγοράς.

Παρά το γεγονός ότι απομένουν μόλις 19 συνεδριάσεις για το τέλος της χρονιάς, οι χρηματιστηριακές εκκρεμότητες που απομένουν δεν είναι αμελητέες.

Φορολογικό νομοσχέδιο, “Ηρακλής”, ΑΕΠ γ’ τριμήνου, πώληση ΔΕΠΑ και οτιδήποτε σχετίζεται με το Ελληνικό (άδεια Καζίνο, αύξηση κεφαλαίου Lamda), θα κρατήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον, σε ένα μήνα όπου το ενδιαφέρον εποχικά μετριάζεται ενόψει των Χριστουγεννιάτικων διακοπών.

Επομένως η χρονιά, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να κάνει ένα δυνατό φινάλε, εφόσον πάψουν κάποιες από τις εν λόγω εκκρεμότητες να αποτελούν πηγές αβεβαιότητας.

Τεχνικά, η συσσώρευση μετατοπίσθηκε ελαφρώς υψηλότερα, με το τζίρο να ενισχύεται μεν, αλλά να μην επαρκεί για μια ισχυρή πειστική διαφυγή από την ζώνη των υψηλών του Ιουλίου.

Το γεγονός βέβαια ότι ο Γενικός Δείκτης “δουλεύει” σε αυτή την περιοχή δύο εβδομάδες, έχει αδυνατίσει την προσφορά και ενδεχομένως η προϋπόθεση της ισχυροποίησης των συναλλαγών να μην είναι τόσο απαιτητή, τουλάχιστον στην φάση της κατάκτησης των νέων υψηλών.

Οι αγοραστές έδειξαν σε όλη την διάρκεια της εβδομάδας διάθεση να κρατήσουν τα κεκτημένα και να ενισχύσουν την παρουσία τους στα κλεισίματα των τιμών, διατηρώντας, έστω και οριακά, το Δείκτη πάνω από τα προηγούμενα κλεισίματα.

Οι ταλαντωτές, λόγω της ήπιας μεταβλητότητας, βρίσκονται ακόμα στην ουδέτερη ζώνη και αυτό είναι άλλο ένα καλό νέο για τους κατέχοντες, καθώς το δυνητικό περιθώριο έως την πρώτη αντίσταση έχει πλέον μετατοπισθεί στις 940 μονάδες.

Ένα άλλο θετικό στοιχείο είναι η δομή της ανόδου και το μοτίβο της κατάκτησης νέων υψηλών.

Όλη η ζώνη των 880 – 900 μονάδων έχει πλέον χαρακτήρα στήριξης, αποτελεί δηλαδή ένα βραχυπρόθεσμο ανάχωμα σε μια ενδεχόμενη διόρθωση. Για τους αισιόδοξους αυτό είναι και το μεγαλύτερο κέρδος του αργού μεν, αλλά θετικού Νοεμβρίου.

Η επίτευξη νέων φετινών υψηλών την Παρασκευή διατηρεί το σενάριο της ανόδου, το οποίο κάποια στιγμή, στην κορύφωσή του, θα αποκτήσει και momentum.

Πλούσια η ατζέντα της ερχόμενης εβδομάδας καθώς η έλευση του Δεκεμβρίου αποτελεί ορόσημο για την ολοκλήρωση κεφαλαιακών δράσεων και νομοθετημάτων που θα ανοίξουν το δρόμο για περισσότερο ενδιαφέρον στο Χ.Α.

Η εβδομάδα που ξεκινάει έχει Eurogroup στις 4 Δεκεμβρίου, το οποίο θα δώσει και το “πράσινο φως” για την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ, που αφορούν τα κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών.

Νωρίτερα την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου η ΕΧΑΕ φιλοξενεί το Κυπριακό Χρηματιστήριο, το οποίο έρχεται στην Αθήνα με παρουσιάσεις έξι Εισηγμένων Εταιρειών, ενώ την ίδια ημέρα ανακοινώνει αποτελέσματα ο ΑΔΜΗΕ και ξεκινάει η διαπραγμάτευση του δικαιώματος προτίμησης της Lamda Development.

Την Τρίτη η Μυτιληναίος θα πραγματοποιήσει την ετήσια συνάντηση με τους Αναλυτές, ενώ την Τετάρτη θα ακολουθήσει η παρουσίαση της Quest Συμμετοχών.

Την Πέμπτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει τις πρώτες εκτιμήσεις για το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου στις 12.00.

“Προς το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να λάβει χώρα η προσφορά Ευρωομολόγου της Ελλάκτωρ, μέσω του ανοίγματος βιβλίου προσφορών, η οποία θα αναζητήσει από τις Αγορές κεφάλαια έως 600 εκατ. ευρώ”, σημειώνει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των πωλητών, κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, ελεγχόμενες απώλειες στην Wall Street.

Σημαντικές πιέσεις στο Πετρέλαιο, οριακές μεταβολές για το Ευρώ.

Προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης από Χρυσό και Ασήμι, πάνω από τα $7700 κινείται το Bitcoin.

Κατά 1,9% υποχώρησε ο τζίρος στο Λιανεμπόριο στη Γερμανία τον Οκτώβριο, σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας. Η πτώση του περασμένου μήνα ήταν η μεγαλύτερη από πέρυσι τον Δεκέμβριο. Σε ετήσια βάση οι λιανικές πωλήσεις κινήθηκαν ανοδικά μόλις κατά 0,8%, μετά την άνοδο κατά 3,4% του Σεπτεμβρίου.

Υποχώρησε η ανεργία στη Γερμανία τον Νοέμβριο. Όπως μετέδωσε το Reuters, ο αριθμός των Ανθρώπων εκτός εργασίας κινήθηκε χαμηλότερα κατά 16.000 Άτομα, φτάνοντας στα 2,266 εκατ. σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση. Ήταν η μεγαλύτερη πτώση από τον Φεβρουάριο, ενώ πρόβλεψη των Οικονομολόγων έκανε λόγο για άνοδο κατά 5.000. Το ποσοστό ανεργίας διατηρήθηκε στο 5%, ελαφρώς υψηλότερο από το ιστορικό χαμηλό του 4,9%, που έφτασε νωρίτερα φέτος.

Με πιο γρήγορο ρυθμό από ότι αναμενόταν αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις 19 Χώρες που μοιράζονται το Ευρώ ενισχύθηκε κατά 1%, σε σύγκριση με τον περσινό Νοέμβριο, ανεβάζοντας ταχύτητα από την άνοδο κατά 0,7% του Οκτωβρίου. Οι Οικονομολόγοι ανέμεναν ετήσια αύξηση 0,9%.

Η ανεργία στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 7,5% τον Οκτώβριο, στο πιο χαμηλό σημείο από τον Ιούλιο του 2008. Ο αριθμός των Ανθρώπων χωρίς εργασία κινήθηκε χαμηλότερα κατά 31.000, φτάνοντας στα 12,334 εκατ.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων, διάρκειας 26 εβδομάδων, του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατ. ευρώ, λήξεως 5 Ιουνίου 2020.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 893,57 (-0,69%) και 901,69 μονάδων (+0,22%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 899,52 (-0,03%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 901,58 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,20%.

Ο τζίρος στα 85,9 εκατ., από τα οποία τα 9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ), ενώ ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 68% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΒΙΟ, CENER, ΜΥΤΙΛ, ΣΑΡ και με το θετικό οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΜΠΕΛΑ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Motor Oil και στο υψηλό οι Πειραιώς, Αεροπορία Αιγαίου, Viohalco, Lamda Development, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή.

Στο τέλος κρίθηκε η αναλογία ανοδικών (73) – πτωτικών (50) μετοχών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

---ΧΠΑ

Με συνεδρίαση μικρής ανόδου, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, του μήνα και του χρηματιστηριακού 11μηνου και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν σταθερά χαμηλές στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν ευδιάκριτη αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (22.599 συμβόλαια).

Στα 10.732 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 11.026 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 951, 887 για τον Δεκέμβριο και 64 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.273) κινήθηκε μεταξύ 2.255 και 2.273 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.762), Alpha Bank (4.195), Πειραιώς (1.148), ΔΕΗ (1.308), Εθνική (4.524), MIG (1.431), Ελλάκτωρα (3.613), Μυτιληναίο (1.091), ΟΠΑΠ (1.320), Intralot (241), Jumbo (237), ΟΤΕ (136).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 38.949, Alpha Bank 61.617, Εθνική 37.712, MIG 78.446, ΔΕΗ 15.911, Ελλάκτωρα 21.788, Πειραιώς 29.974, Μυτιληναίο 13.554, ΓΕΚ 10.629.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                               Name of Issuer                    NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,01%

2019-08-07

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,61%

2019-11-05

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,61%

2019-10-30

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.326.468 τεμ., (από 43.326.468 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 23.356.551 τεμ. (23.372.886), ΔΕΗ 6.766.456 τεμ. (6.776.019), Eurobank 57.716.517 τεμ. (57.716.517), Εθνική 22.296.553 τεμ. (22.296.553), ΟΠΑΠ 1.697.605 τεμ. (1.697.605), MIG 1.659.474 (1.659.474) Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847), OTE 1.078.798 (1.078.798).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v