Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο ΟΠΑΠ γύρισε την παρτίδα στο Χρηματιστήριο

Με κέρδη ολοκληρώθηκε μια καθαρά πτωτική συνεδρίαση και ο Γενικός Δείκτης «άγγιξε ξανά τις 900 μονάδες. Κέρδη 5,38% για τον Οργανισμό μετά την ανακοίνωση για το μεγάλο μέρισμα. Συνέδραμαν Εθνική, Eurobank, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή.

Ο ΟΠΑΠ γύρισε την παρτίδα στο Χρηματιστήριο

Η λέξη “Κατενάτσιο” είναι Ιταλική και σημαίνει "αμπαρωμένη πόρτα". Ως ποδοσφαιρικός όρος καθιερώθηκε να σημαίνει την πολύ καλά οργανωμένη και σφιχτή άμυνα, η οποία είναι προσαρμοσμένη να μην δίνει στον αντίπαλο ευκαιρίες για γκολ.

Το σύστημα έγινε διάσημο από τον Αργεντινό Προπονητή Χελένιο Χερέρα, ο οποίος το εφάρμοσε στην Ιταλική Ίντερ τη δεκαετία του ’60.

Σε αυτή την τακτική δείχνει να εξειδικεύεται ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, που συνεχίζει να “κοντοστέκεται” στις παρυφές του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων, ελπίζοντας στις επαναλαμβανόμενες παρεμβάσεις των αγοραστών, προς το τελευταίο ημίωρο των συναλλαγών, που διορθώνουν τα “κακώς κείμενα” της συνεδρίασης και εξασφαλίζουν το κλείσιμο των βασικών δεικτών μακριά από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά και ει δυνατόν, κοντά στα υψηλά ημέρας.

Οι Αναλυτές αναφέρονται σε πολυήμερη συσσώρευση και κίνηση του Δείκτη σε εξαιρετικά στενό εύρος διακύμανσης μεταξύ των 880 και 900 μονάδων, με τους “buyers” και τους “sellers” να “μετρούν” τις δυνάμεις τους, όμως όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός ότι η εν εξελίξει συσσώρευση έχει κουράσει, με τον κίνδυνο της απότομης συναλλακτικής “απονεύρωσης” να δείχνει αυξανόμενος.

Το ζητούμενο παραμένει στο προς το ποια κατεύθυνση θα δώσει διαφυγή η Αγορά, έστω και αν, μέχρι στιγμής, οι αγοραστές δείχνουν να ελέγχουν την τάση.

Όλα τα παραπάνω εν μέσω συγκρατημένα αρνητικού κλίματος, όσον αφορά την εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών (σημειώνεται ότι οι Αγορές στις ΗΠΑ θα παραμείνουν σήμερα κλειστές, λόγω της αργίας για την Ημέρα των Ευχαριστιών), περιορισμένου τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων 11 συνεδριάσεων) ενώ ουδέτερα ήταν τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων (στο 1,429% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Από την άλλη, τα συνεχόμενα ιστορικά υψηλά της Wall Street, με τον Ντόναλντ Τραμπ να ποντάρει πολλά στην πορεία του NYSE, για την επανεκλογή, ασφαλώς και βάζει σε “δεύτερες σκέψεις” τους Ξένους Διαχειριστές, που δεν ξεχνούν τον περσινό Δεκέμβριο, όταν S&P 500 και Dow Jones έχασαν άνω του 15% της αξίας τους από τις 3 έως τις 24 Δεκεμβρίου.

Την ίδια ώρα, ο Μπιλ Γκρος προειδοποίησε ότι “οι Αγορές μετοχών και ομολόγων στις ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν δυσκολότερες στιγμές το 2020, καθώς η δημοσιονομική και νομισματική τόνωση χάνει ‘ορμή”.

Ξεκινώντας από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η Πειραιώς (-0,38%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (+1,82%), Εθνική (+2,26%) και Eurobank (+2,23%).

Εντυπωσιακά πράγματα, στο φίνις, από τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, ο οποίος αν και βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 869,16 μονάδες (-2,24%), η αντεπίθεση των αγοραστών τον έφερε μέχρι τις 905,53 (+1,85%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 905,45 (+1,84%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 905 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,79%.

Για τον εν λόγω δείκτη παραμένει η πρώτη ζώνη αντίστασης στις 924 – 940 μονάδες και το ημερήσιο “stop long” στις 875 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, κατατίθενται σήμερα οι μη δεσμευτικές προσφορές για την αγορά, τουλάχιστον, του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής, η ποιότητα των οποίων θα κρίνει αν συνεχισθεί η διαγωνιστική διαδικασία, ή ενεργοποιηθεί το “plan B” της διάθεσης στο Επενδυτικό Κοινό -υφιστάμενων- μετοχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δυνατότητα να υποβάλουν ενδεικτικές προσφορές απέκτησαν περίπου 10 Επενδυτές.

Σε συνέχεια ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Εθνική Τράπεζα ενημέρωσε το Επενδυτικό Κοινό για τα ακόλουθα:

H μεταβίβαση του 100% των μετοχών της National Bank of Greece (Cyprus) Ltd που κατέχει η ΕΤΕ, στην AstroBank Limited (η “Συναλλαγή”) και η καταβολή του σχετικού τιμήματος, αναμένεται να ολοκληρωθούν σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας εντός του Α’ εξαμήνου του 2020, προκειμένου να ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το τελικό τίμημα θα οριστικοποιηθεί και θα ανακοινωθεί στο Επενδυτικό Κοινό μετά το κλείσιμο της Συναλλαγής.

Η Συναλλαγή εκτιμάται ότι θα αυξήσει το δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών κατηγορίας 1 (CET1) της ΕΤΕ κατά περίπου 10 μονάδες βάσης.

Το νέο στρατηγικό σχέδιο της Alpha Bank, η μεγάλης κλίμακας εξυγίανση του ισολογισμού της, μέσω του σχεδίου “Galaxy”, αλλά και οι πρωτοβουλίες για τον λειτουργικό μετασχηματισμό και την οργανωτική αναδιάρθρωση της Τράπεζας, βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Διεθνών Επενδυτών, κατά τη διάρκεια του διήμερου roadshow που ολοκληρώθηκε χθες στο Λονδίνο.

Ο επόμενος κύκλος συναντήσεων προγραμματίζεται τον Δεκέμβριο σε Νέα Υόρκη και Βοστώνη.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, η τελική εικόνα είναι αποτέλεσμα των απόλυτα επιλεκτικών κινήσεων των αγοραστών σε λίγους τίτλους και των βοηθειών που έδωσαν η “καθυστερημένη” εμφάνιση των “buyers” και οι τελικές δημοπρασίες.

Έτσι με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Αεροπορία Αιγαίου (+1,47%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,14%), ΔΕΗ (+1,65%), Ελλάκτωρ (+0,35%), ΟΠΑΠ (+5,38%), Τέρνα Ενεργειακή (+2,78%), Μυτιληναίος (+0,36%), Motor Oil (+0,47%), Fourlis (+0,93%) και αμετάβλητος ο τίτλος της TITC.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος του ΟΠΑΠ (+5,38%) συμπληρώνοντας 5η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και κλείνοντας σε νέα υψηλά 22 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 30/1/2018 (11,05 ευρώ), στον απόηχο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων εννεαμήνου και της πρόθεσης για διανομή αυξημένου μερίσματος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Beta Sec., είναι πολύ πιθανό o ΟΠΑΠ να διανείμει μέρισμα 1,24 ευρώ ανά μετοχή, στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

Πιο συγκεκριμένα περιμένει καθαρά κέρδη 205 εκατ. ευρώ το 2019, που υποδηλώνουν μέρισμα 0,63 ευρώ με βάση την ανακοίνωση του ΟΠΑΠ και την πρόθεση να μοιράσει όλη την κερδοφορία. Επίσης περιμένει τακτικό μέρισμα 200 εκατ. ευρώ, ή 0,61 ευρώ ανά μετοχή.

Σύμφωνα με τη Eurobank το έκτακτο μέρισμα θα μπορούσε να ανέλθει στα 0,60 ευρώ ανά μετοχή, χωρίς να υπολογίζεται το τακτικό μέρισμα.

Σύμφωνα με την Optima Bank, ο ΟΠΑΠ θα μπορούσε να δώσει έκτακτο μέρισμα 0,60 ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2020. Η εκτίμηση της ΑΧΕ είναι για τακτικό μέρισμα 0,75 ευρώ ανά μετοχή το 2019 και αυτό σημαίνει πως θα μπορούσε συνολικά να δώσει ο Οργανισμός μέρισμα 1,35 ευρώ ανά μετοχή, μέσα στο 2020.

Από την άλλη, η Edison εκτιμά ότι μαζί με το τελικό μέρισμα για το σύνολο της χρήσης 2019, ο Οργανισμός θα διανείμει συνολικά 1,24 ευρώ ανά μετοχή.

Όμως, ίσως δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία, “η έκτακτη πληρωμή μερίσματος θα χρηματοδοτηθεί από υφιστάμενα ταμειακά διαθέσιμα, καθώς και από πρόσθετο εξωτερικό δανεισμό”, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Σήμερα η Διοίκηση του ΟΠΑΠ θα ενημερώσει τους Αναλυτές για την πορεία του τρίτου τριμήνου.

Τεχνικά, ο τίτλος έκλεισε μέσα στην ζώνη αντίστασης 10,95 – 11,15 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 9,405 ευρώ.

Τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την μετοχή της Viohalco (-1,09%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Η μετοχή, αργά αλλά σταθερά, προσεγγίζει το ημερήσιο “stop long” στα 3,465 ευρώ, ενώ δείχνει ενισχυμένη η πρώτη αντίσταση στα 3,80 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών τα 11.921.531 δικαιώματα (ΜΠΡΙΚΔ) της εταιρείας BriQ Properties συμμετοχής στην πρόσφατη ΑΜΚ με καταβολή μετρητών, διαπραγματεύσιμα από 28/11/2019 έως και 09/12/2019, με ελεύθερο ημερήσιο όριο διακύμανσης και τιμή εκκίνησης δικαιώματος €0,1200. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 28/11/2019, έως και 12/12/2019.

Από εκεί και πέρα, οι traders ψάχνουν τις πιθανές δημόσιες προτάσεις σε Νηρέα (+1,89%), Σελόντα (+1,92%) και πιθανότατα, σε Περσέα (+3%), επιστροφή αγοραστών στην Attica Group (+6,11%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Performance Technologies (+2,75%), ενώ την MLS (-11,53%) η τελευταία πλαγιοκαθοδική κίνηση ξεκίνησε από τα 1,66 ευρώ (κλείσιμο 20/11).

Δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Δρομέα (+4,19%), τρεις για την Ίλυδα (+20,67%, με διάθεση σταδιακής αύξησης του όγκου συναλλαγών), τέσσερις για την Μοτοδυναμική (+2,17%) και έξι ανοδικές για τον Μαθιό (+11,11%).

Για τον Γενικό Δείκτη, παραμένει η πρώτη στήριξη στις 882 και η πρώτη αντίσταση στις 901 μονάδες. Σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 911, 925 και 938 μονάδες. Το ημερήσιο “stop long” στις 854, με πρώτη στήριξη στις 882 και 867 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πρώτες αντιστάσεις στις 2267 – 2272 και 2295 μονάδες και η πρώτη στήριξη στις 2200 – 2193 μονάδες. Σε περίπτωση περαιτέρω υποχώρησης, οι επόμενες στηρίξεις στις 2167, 2150 και 2118 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Τι λένε οι Αναλυτές

“Το επιλεκτικό ενδιαφέρον θα κρατήσει την Αγορά σε επαφή με τα υψηλά έτους, με τον ΟΠΑΠ να είναι στο επίκεντρο. Σημειώνεται πως οι Αγορές στις ΗΠΑ είναι κλειστές σήμερα, λόγω της Ημέρας των Ευχαριστιών”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Beta Sec.

“Η συναλλακτική υποτονικότητα ελαττώνει την πιθανότητα άμεσης υπέρβασης των 900 μονάδων, καθώς μάλιστα η Wall Street αργεί λόγω της Ημέρας των Ευχαριστιών. Σε ελπιδοφόρα κατεύθυνση παραμένει, τεχνικά, η εικόνα του ΓΔ”, επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η Αγορά κινείται στα γνωστά όρια, κρατάει την επαφή με τα υψηλά της, δείχνει όμως αδυναμία για κάτι παραπάνω. Αντίσταση στις 903 και στήριξη στις 890 – 880 μονάδες. Στο εξωτερικό χαμηλή μεταβλητότητα, λόγω αργίας στις ΗΠΑ. Ιδιαίτερα θετικό ήταν το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2019 για τον ΟΠΑΠ, με ενίσχυση όλων των οικονομικών μεγεθών του Ομίλου, με τα καθαρά κέρδη να φθάνουν στα 140,6 εκατ. ευρώ”, τονίζει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Για τον Γενικό Δείκτη, το πρώτο σημείο στήριξης βρίσκεται στις 890 μονάδες ενώ το πρώτο σημείο αντίστασης στις 900 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι οι Αγορές στην Αμερική είναι κλειστές σήμερα. Πολύ καλή η εικόνα των αποτελεσμάτων του ΟΠΑΠ, με αύξηση του GGR (+€25 εκατ.), αύξηση του EBITDA (€14 εκατ.) λόγω και της μείωσης των λειτουργικών εξόδων (-€4 εκατ.) και αύξηση των καθαρών κερδών (+€10 εκατ.). Η αύξηση των καθαρών εσόδων προ εισφορών (GGR) οφείλεται στα Αριθμολαχεία (+4% σε ετήσια βάση) και στα VLTs (+43% σε ετήσια βάση), ενώ τα έσοδα από τον Αθλητικό Στοιχηματισμό μειώθηκαν, περίπου, 6% σε ετήσια βάση. Τα έσοδα από το Σκρατς και τα Λαχεία σημείωσαν αύξηση κατά 1,8% σε ετήσια βάση. Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα €549,6 εκατ., αυξημένος κατά €81,9 εκατ. σε σχέση με το 2018. Η Εταιρεία προτίθεται να καταβάλει έκτακτο μέρισμα το α’ τρίμηνο του 2020, το οποίο θα αντιστοιχεί κατ’ ελάχιστον στα καθαρά κέρδη για την χρήση του 2019 και δεν θα προβεί στη διανομή προμερίσματος για αυτή την χρήση. Η έκτακτη πληρωμή μερίσματος θα χρηματοδοτηθεί από υφιστάμενα ταμειακά διαθέσιμα καθώς και από πρόσθετο εξωτερικό δανεισμό. Οι προβλέψεις των Αναλυτών (consensus) κάνουν λόγο για καθαρά κέρδη ύψους €195 εκατ. το 2019 και για μέρισμά €0,78 ανά μετοχή”, επισημαίνει η Merit Sec.

“Η μέχρι τώρα εικόνα των εταιρικών αποτελεσμάτων 9μηνου στηρίζει τις αποτιμήσεις. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ ήταν ελαφρώς καλύτερα των εκτιμήσεων, με τα EBITDA να διαμορφώνονται 20% υψηλότερα σε επαναλαμβανόμενη βάση στα €300,3 εκατ., ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διοίκησης θα προταθεί διανομή μερίσματος το οποίο θα ισούται κατ' ελάχιστο με τα καθαρά κέρδη της χρήσεως (9μηνο στα €140,6 εκατ.), ήτοι αυτό θα μπορούσε να ανέλθει υψηλότερα και από 0,6 ευρώ ανά μετοχή. Με κλειστό το Αμερικανικό Χρηματιστήριο, νέα ‘επεισόδια’ γράφονται στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ και Κίνας με τον Τραμπ, εγγράφως, να στηρίζει τους Διαδηλωτές στο Χονγκ – Κονγκ, εν μέσω διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία που είναι αβέβαιο αν τελικά θα έρθει το 2019”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Η προσέγγιση ισχυρών επιπέδων αντιστάσεων, τόσο σε δείκτες όσο και σε μετοχές, δυσκολεύουν την ανοδική εκτόνωση του Χ.Α., πάνω από τις 900 μονάδες, αλλά δεν εξάλειψαν τις προσδοκίες για ένα καλύτερο χρηματιστηριακό κλείσιμο έτους”, εκτιμά ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Όμως η “ωραιοποίηση” του τελευταίου 5λεπτου, μας βάζει σε υποψίες μήπως οφείλεται στο κλείσιμο μήνα, που για πολλούς Θεσμικούς (έσω & έξω ) ταυτίζεται και με το κλείσιμο έτους.

Οι μακροοικονομικές προβλέψεις για την Ελληνική Οικονομία συνεχίζουν να είναι θετικές, παρά τις σοβαρές επιφυλάξεις που διατυπώνονται για τα βαθιά διαρθρωτικά προβλήματα της. Το ύψος και η ποιότητα του ρυθμού ανάπτυξης, ο αργός ρυθμός αύξησης των εξαγωγών, αλλά και ο βαθμός αντοχής της Ελληνικής Οικονομίας σε αρνητικά εξωγενή γεγονότα, οικονομικού και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, δικαιολογούν την επιφυλακτικότητα. Το Μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά και οι εντεινόμενες αξιώσεις της Γειτονικής Τουρκίας στην Ελληνική οικονομική ζώνη, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.

Επιπρόσθετα λαμβάνουμε υπόψη μας, το ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον, που αν και διατηρεί τις Αγορές σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, εμπεριέχει αρκετούς “σπόρους” ανησυχίας, για πληθώρα θεμάτων, οικονομικού & γεωπολιτικού ενδιαφέροντος. Επιπλέον το χρονικό σημείο, όπου οι περισσότεροι Θεσμικοί Επενδυτές κλείνουν, ή έχουν κλείσει ήδη τα βιβλία τους, μεταθέτει το ενδιαφέρον για το τι μέλλει γενέσθαι το 2020.

Έτσι το ενδιαφέρον του Ελληνικού Χρηματιστήριου επικεντρώθηκε σήμερα κυρίως στον ΟΠΑΠ, που μετά από μια (τεχνική) δημόσια πρόταση και μια κουραστική συσσώρευση 9 μηνών, κινήθηκε έντονα ανοδικά, λόγω των καλών αποτελεσμάτων του και του εκτάκτου μερίσματος (1,24€ σύμφωνα με την Edison) που υπόσχεται, συγκεντρώνοντας και τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών (24% του συνόλου).

Παρά το ευχάριστο κλίμα που επικρατεί στην μετοχή, η υποσημείωση ότι η έκτακτη πληρωμή μερίσματος θα χρηματοδοτηθεί πέραν των υφιστάμενων διαθεσίμων και με πρόσθετο Τραπεζικό δανεισμό, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής & σχολιασμού από τους Αναλυτές που παρακολουθούν την Εταιρεία…

Όσον αναφορά το ενδοσυνεδριακό come-back των Τραπεζών (ΕΤΕ, ΑΛΦΑ &ΕΥΡΩΒ), ίσως το εξελισσόμενο road show στο Λονδίνο να κρύβει θετικές ειδήσεις, ενώ για την ΕΤΕ η επίπτωση από την πώληση της Κυπριακής Θυγατρικής, της βελτιώνει περεταίρω του δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Η Αγορά Ελληνικών Κρατικών ομολόγων, αν και απομακρύνθηκε από τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά επίπεδα που κατέγραψε σε όλη την καμπύλη, συνεχίζει να παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα αποδόσεων. Αναμένουμε την ανακοίνωση του προγράμματος δανεισμού της Χώρας για το 2020, για καλύτερη εξαγωγή συμπερασμάτων.

Στο Γενικό Δείκτη, τα πρώτα σημεία στήριξης οριοθετούνται στις 880 μονάδες, με επόμενες γραμμές αμύνης τις 870, 855 & 820 μονάδες. Η στήριξη των 880 μονάδων θα πρέπει να διατρηθεί πειστικά & έγκυρα, για να χαλάσει η θετική εικόνα. Υψηλότεροι στόχοι οριοθετούνται στα επίπεδα των 900 & 905 μονάδων, με επιθυμητό τεχνικά ετήσιο σημείο τις 940 μονάδες.

Αντίστοιχα για τον FTSE25 η κοντινή κρίσιμη στήριξη εντοπίζεται στις 2243 μονάδες. Επόμενες στηρίξεις δημιουργούνται στις 2220, 2195 & 2158 μονάδων. Ως επιθυμητός τεχνικός στόχος, μέχρι τέλους έτους, παραμένουν οι 2274 - 2300 μονάδες, υπό την αυστηρή προϋπόθεση της διακράτησης των 2190 μονάδων, που μας ταλαιπώρησε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συμπερασματικά η αργά εξελισσόμενη ανοδική κίνηση της Αγοράς, με εναλλασσόμενους πρωταγωνιστές, μας βοηθά να παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι για μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις & εξωστρέφεια.

“Θα θέλαμε να δούμε την θετική συμπεριφορά της Αγοράς να διατηρείται από Δευτέρα, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη μας ότι : Οι όγκοι συναλλαγών συνεχίζουν να παραμένουν χαμηλότεροι του επιθυμητού, ενώ οι Αμερικανοί Θεσμικοί απείχαν λόγω αργίας (Thanks giving Day), καθιστώντας την σημερινή “ωραιοποίηση” ευκολότερη & λιγότερο κοστοβόρα”, επισημαίνει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Συγκριτικό πλεονέκτημα στους πωλητές, δίνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές.

Ήπιες απώλειες στην Ευρώπη, αργία στο NYSE.

Πιέζεται το Πετρέλαιο, πλάγια κίνηση για το Ευρώ.

Οριακές μεταβολές για Χρυσό και Ασήμι, προς τα $7500 κινείται το Bitcoin.

“Η Αγορά option Χρυσού κατέγραψε $1,75 εκατ. σε πακέτα συναλλαγών που στοιχηματίζουν ότι η τιμή του Χρυσού θα μπορούσε, σχεδόν, να τριπλασιαστεί σε περισσότερο από έναν χρόνο”.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, περισσότερα από 5.000 συμβόλαια που δίνουν στον Κάτοχο το δικαίωμα να αγοράσει το Πολύτιμο Μέταλλο στα $4.000/ουγκιά, τον Ιούνιο του 2021, άλλαξαν χέρια, την Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Χρυσού σκαρφάλωσαν στο ρεκόρ των $1.923,70/ουγκιά το 2011, όταν η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα αγόρασε περισσότερα από $2 τρισ. χρέους, για να τονώσει την Αμερικανική Οικονομία.

“Οι χορηγήσεις δανείων στις Επιχειρήσεις και τα Νοικοκυριά της Ευρωζώνης επιταχύνθηκαν τον Οκτώβριο”, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Συγκεκριμένα, τα δάνεια προς τις μη Χρηματοπιστωτικές Επιχειρήσεις αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 3,8%, έναντι 3,6% τον Σεπτέμβριο, ενώ τα δάνεια προς τα Νοικοκυριά αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 3,5% έναντι 3,4%.

Η μηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξε ότι το οικονομικό κλίμα στις 19 Χώρες του Ευρώ ενισχύθηκε στις 101,3 μονάδες αυτόν τον μήνα, από 100,8 τον περασμένο, έναντι πρόβλεψης για 101.

Το κλίμα στον κλάδο των Υπηρεσιών, που αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, ενισχύθηκε στις 9,3 μονάδες, από 9 τον Οκτώβριο.

Κατά 1,2% ενισχύθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γερμανία – εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες Χώρες της Ευρωζώνης – τον Νοέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις.

Στην Ευρώπη και τις Αναδυόμενες Αγορές στρέφει το επίκεντρό της η Barclays για το 2020.

Στις εκτιμήσεις της για την επόμενη χρονιά, η Βρετανική Τράπεζα αναμένει ότι οι Ευρωπαϊκές μετοχές θα αποδώσουν περαιτέρω κέρδη, θέτοντας στόχο για τον Stoxx 600 τις 430 μονάδες, μέχρι τα τέλη του 2020.

“Η Αμερικανική Οικονομία αναπτύχθηκε με ήπιο ρυθμό από τον Οκτώβριο ως τα μέσα Νοεμβρίου και το outlook για την ανάπτυξη ήταν σε γενικές γραμμές θετικό, ενώ η Αγορά Εργασίας παρέμεινε ισχυρή σε όλη τη Χώρα”, αναφέρει η Fed στη λεγόμενη έκθεση “Βeige Book”.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα αυξήθηκε τον Νοέμβριο στις 107,0 μονάδες, από 106,7 τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μηνιαίας έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε Επιχειρήσεις και Καταναλωτές.

Τον Οκτώβριο του 2019, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της Εγχώριας Οικονομίας διαμορφώθηκε σε -0,8%, από -0,9% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 474 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 182 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, μείωση κατά 593 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Οκτώβριο του 2019, οι καταθέσεις της Γενικής Κυβέρνησης, έναντι αύξησης κατά 2.049 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Αύξηση κατά 643 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Οκτώβριο του 2019, οι καταθέσεις του Ιδιωτικού τομέα, έναντι μείωσης κατά 622 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 890,01 (-0,56%) και 899,42 μονάδων (+0,49%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 899,16 (+0,46%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 899,96 (+0,55%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 899,75 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,53%.

Ο τζίρος στα 58,4 εκατ., από τα οποία τα 1,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ), ενώ ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 70% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο μόνο οι ΟΠΑΠ και ΦΡΛΚ και με το θετικό οι ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, CENER, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ και ΟΤΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Lamda Development και στο υψηλό οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Fourlis.

Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα με 55 ανοδικές μετοχές, έναντι 61 πτωτικών, παρά ταύτα 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν οριακή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και νέα μικρή μείωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (14.855 συμβόλαια).

Στα 11.026 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 10.962 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 972, 899 για τον Δεκέμβριο και 73 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.270,75) κινήθηκε μεταξύ 2.240 και 2.270,75 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.136), Alpha Bank (1.738), Πειραιώς (1.668), ΔΕΗ (260), Εθνική (3.449), MIG (1.891), Ελλάκτωρα (647), Μυτιληναίο (332), ΟΠΑΠ (1.549), ΕΕΕ (107), Jumbo (439), Lamda Development (262), Viohalco (105).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 38.969, Alpha Bank 61.865, Εθνική 37.016, MIG 78.766, ΔΕΗ 15.852, Ελλάκτωρα 21.256, Πειραιώς 29.556, Μυτιληναίο 13.428, ΓΕΚ 10.642.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                   Name of Issuer             NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,01%

2019-08-07

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,61%

2019-11-05

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,61%

2019-10-30

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.326.468 τεμ., (από 43.326.468 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 23.372.886 τεμ. (23.368.728), ΔΕΗ 6.776.019 τεμ. (6.755.056), Eurobank 57.716.517 τεμ. (57.716.517), Εθνική 22.296.553 τεμ. (22.144.689), ΟΠΑΠ 1.697.605 τεμ. (1.601.605), MIG 1.659.474 (1.659.474) Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847), OTE 1.078.798 (1.078.798).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v