Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προς νέα υψηλά με την «αύρα» της Wall Street

Το νήμα των ξένων αγορών αναμένεται να επιδιώξουν να πιάσουν οι αγοραστές στην εγχώρια αγορά. Οι κινήσεις «καλλωπισμού» στα υψηλά, ενώ απομένουν 2,5 συνεδριάσεις για να ολοκληρωθεί χρηματιστηριακά η χρονιά.

ΧΑ: Προς νέα υψηλά με την «αύρα» της Wall Street

Σε νέα ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσε τις συναλλαγές χθες το βράδυ η Wall Street. Πάνω από τις 9.000 μονάδες έκλεισε για πρώτη φορά ο τεχνολογικός δείκτης, που εμφανίζει άνοδο άνω του 35% φέτος. Νέα υψηλά και για τους Dow και S&P 500.

Πιο συγκεκριμένα, με τις τεχνολογικές μετοχές στη θέση του οδηγού και τον Nasdaq να καταγράφει νέο ιστορικό υψηλό για 10η συνεχόμενη συνεδρίαση, η Wall Street κινήθηκε σε νέα ιστορικά υψηλά, μετά τις δηλώσεις του Πεκίνου πως «οι οικονομικές και εμπορικές ομάδες της Κίνας και των ΗΠΑ βρίσκονται σε στενή επικοινωνία, για την υπογραφή προκαταρκτικής εμπορικής συμφωνίας».

Παρά τα νέα «ανδραγαθήματα» του NYSE, επιφυλακτικά ανοδική δείχνει, σήμερα το πρωί, η εικόνα στην Ασία, με τις μεγάλες αγορές Ασίας και Ειρηνικού να κινούνται υποτονικά και με μεικτά πρόσημα, πλην του δείκτη Hang Seng, που καταγράφει κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., μετά την τριήμερη αργία και ενώ απομένουν μόλις 2,5 συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση της χρηματιστηριακής χρονιάς και με αρκετούς επαγγελματίες του χώρου να συνεχίζουν τις διακοπές τους, το ζητούμενο για τη σημερινή συνεδρίαση δεν είναι τόσο αν θα συνεχιστεί ο «καλλωπισμός» των αποτιμήσεων ή αν ο Γενικός Δείκτης θα σημειώσει νέα υψηλά 58 μηνών, αλλά η συναλλακτική δραστηριότητα η οποία θα «συνοδεύσει» τη σημερινή συνεδρίαση, το ύψος της οποίας θα δείξει πόσοι Επενδυτές παραμένουν «επί των επάλξεων» και πόσοι έχουν αποφασίσει παράταση των διακοπών τους.

Ασφαλώς και η τελευταία συνεδρίαση στο Χ.Α., πριν τις αργίες των Χριστουγέννων, άφησε θετικές παρακαταθήκες, με διευρυμένο ενδιαφέρον που συμπεριέλαβε μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό, πιθανότατα και λόγω “window dressing”, και όλα δείχνουν ότι οι δείκτες θα επιζητήσουν ακόμα ψηλότερα κλεισίματα, πριν το τέλος του χρηματιστηριακού έτους, έστω και αν πάντα υπάρχει ο αστάθμητος παράγοντας, που δεν είναι άλλος από τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών, «μπορεί οι τρέχουσες αποτιμήσεις να μην είναι, πλέον, στη ‘ζώνη της ευκαιρίας’ και η Εγχώρια Αγορά να έχει πάψει προ πολλού θα θεωρείται ‘κραυγαλέα φτηνή’, όμως, υπό προϋποθέσεις, οι προοπτικές συνέχισης του ανοδικού momentum είναι ρεαλιστικές».

Από την άλλη, αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα η αγορά καλείται να κινηθεί με εμφανή τη «λειψυδρία» ειδήσεων, οπότε είναι περισσότερο από βέβαιο ότι “window dressing” και διεθνείς αγορές θα είναι οι δύο παράγοντες που θα διαμορφώσουν κλίμα και διαθέσεις.   

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v