Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με κέρδη 16,3 δισ. ευρώ αποχαιρέτησε το 2019

Από το μακρινό... 1999 είχε να πετύχει τόσο μεγάλη άνοδο σε μια χρονιά το χρηματιστήριο της Αθήνας. Κέρδη 49,47% για τον ΓΔ και 101,34% για τις τράπεζες. Ανοδικά έκλεισαν όλοι οι μήνες της χρονιάς πλην του Αυγούστου.

ΧΑ: Με κέρδη 16,3 δισ. ευρώ αποχαιρέτησε το 2019

Ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση του μήνα, αλλά και του χρηματιστηριακού έτους, με τον Δεκέμβριο να αποδεικνύεται ο 11ος θετικός μήνας, για τον Γενικό Δείκτη, στους 12 του έτους που λήγει, με μόνη αρνητική “παραφωνία” τον Αύγουστο, με μηνιαίες απώλειες 3,54%.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δεκέμβριος ολοκληρώθηκε με κέρδη 1,67%, για τον ΓΔ, ενώ στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε απώλειες 2,07%. Για το σύνολο του 2019, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη 49,47%.

Η φετινή απόδοση της Αγοράς, ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 20 ετών, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί το 1999 (+102,19%).

Σε ετήσια μεταβολή, ο τραπεζικός δείκτης ολοκληρώνει το έτος με κέρδη 101,34%. Μετοχή του 2019 η Αλουμύλ, με ετήσια κέρδη 540,88%.

Από εκεί και πέρα, ο τζίρος της σημερινής συνεδρίασης απλά ήλθε να επιβεβαιώσει την, περίπου, απόλυτη απουσία επενδυτών (χρειάστηκαν 30 λεπτά για να συμπληρωθεί το πρώτο εκατομμύριο), αλλά και τις εκτιμήσεις των λίγων αναλυτών που έμειναν “επί των επάλξεων” και οι οποίοι εκτιμούσαν ότι η συναλλακτική δραστηριότητα θα παραμείνει στα γνωστά χαμηλά επίπεδα, αφενός λόγω της εορταστικής ραστώνης και αφετέρου λόγω της ημιαργίας στο Χ.Α. και της αργίας σε αρκετές Διεθνείς Αγορές.

Σύμφωνα με τους ίδιους, “αν και οι αποτιμήσεις στο Χ.Α. έχουν ανέβει αισθητά, από τις 600 μονάδες του Ιανουαρίου 2019, η αγορά παραμένει ελκυστική αν και όχι πια ‘φτηνή’, με τις προοπτικές συνέχισης του ανοδικού momentum να είναι ρεαλιστικές. Πλέον, η αφετηρία είναι η περιοχή των 900 μονάδων, ψηλά 58 μηνών”.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη εν μέσω επιφυλακτικού κλίματος, όσον αφορά την εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών που ήταν εν λειτουργία (αργία σε Γερμανία και Ιταλία), ενώ απολύτως ουδέτερα ήταν τα μηνύματα από την αγορά ομολόγων (στο 1,449% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Μένοντας στα κρατικά “χαρτιά”, σήμερα διενεργήθηκε από τον ΟΔΔΗΧ δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 1 δισ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 0,00% έναντι αρνητικού επιτοκίου -0,02% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία που είχε διενεργηθεί στις 4 Δεκεμβρίου.

Μείωσε τα short στην Εθνική η Marshall

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο ο τίτλος της Πειραιώς (-0,07%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (+0,94%), Εθνική (+0,67%) και Eurobank (+1,27%). Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 869,33 (-0,95%) και 885,65 μονάδων (+0,91%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 883,8 (+0,70%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 885,16 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,85%. Υπενθυμίζεται ότι το ημερήσιο “stop short” ενεργοποιείται με κλείσιμο υψηλότερα των 888 μονάδων.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με την τελευταία κατάσταση της Επ. Κεφαλαιαγοράς, η Marshall Wace LLP, μείωσε την καθαρή αρνητική της θέση από 0,61%, σε 0,56% στον τίτλο της Εθνικής.

Ερχόμενοι στο μη Τραπεζικό ταμπλώ του FTSE25, όπου η τελική εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή, με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι Αεροπορία Αιγαίου (+0,12%), Ελλάκτωρ (+0,47%), Ελ. Πετρέλαια (+0,92%), ΕΥΔΑΠ (+0,53%), Lamda Development (+1,11%), Jumbo (+0,32%), Fourlis (+1,58%), ΟΤΕ (+0,07%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Τέρνα Ενεργειακή και ΕΧΑΕ.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια, “παραδόθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), το πρώτο πρακτικό της Επιτροπής διαγωνισμού για την παραχώρηση της άδειας Καζίνο στο Ελληνικό". Η είδηση έφερε επιστροφή αγοραστών στον τίτλο της Lamda Development (+1,11%), που έχει σαν πρώτη αντίσταση τα 8,36 ευρώ και ημερήσιο “stop long” τα 7,69 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα και μετά την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της Alpha Trust Ανδρομέδα Α.Ε.Ε.Χ. ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με νέα ονομαστική αξία μετοχής €14,50 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,7512529 ανά μετοχή στους Μετόχους της Εταιρείας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: €24,4000.

Από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι νέες 1.524.000 (ΚO) μετοχές της Τζιρακιάν, οι οποίες προέκυψαν από μετατροπή ισαρίθμων (ΚΑ) μετοχών. Από την ίδια ημερομηνία το σύνολο των εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 1.524.000. Από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση και οι νέες 8.418.750 (ΚO) μετοχές της ΓΕΚΕ, οι οποίες προέκυψαν από μετατροπή ισαρίθμων (ΚΑ) μετοχών. Από την ίδια ημερομηνία το σύνολο των εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 8.418.750. Τέλος από σήμερα, οι 25.179.640 (KA) & 1.540.000 (ΠΑ) μετοχές της Μπουτάρης, μετατρέπονται σε ισάριθμες (ΚΟ) & (ΠΟ) μετοχές, όντας σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης.

Από εκεί και πέρα, πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Ίλυδα (+6,57%), από τις 16/12 έχει να “δει” αρνητικό κλείσιμο η MLS (+2,11%), “ντουμπλάρισαν” τις θετικές συνεδριάσεις οι Fieratex (+4,67%) και Μαθιός (+5,53%), επιστροφή αγοραστών σε Medicon (+7,21%) και Profile (+0,54%), ενώ, παρά τις ελάχιστες συναλλαγές, σε νέα ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσε την χρονιά η Optronics (+2,63%).

Και η σημερινή συνεδρίαση δεν θα μπορούσε να αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα για τους βασικούς δείκτες. Έτσι, ο Γενικός Δείκτης, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, έχει σαν πρώτη αντίσταση τις 938 και 952 μονάδες και πρώτη στήριξη τις 909 – 901 μονάδες. Στις 861 μονάδες, το ημερήσιο “stop long”. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, έχει αντίσταση την ζώνη 2333 – 2350 και στηρίξεις στις 2290 – 2284, 2257 – 2246 και 2231 μονάδες (ημερήσιο “stop long”). 

Η κίνηση του ΓΔ

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 913,63 (-0,45%) και 919,71 μονάδων (+0,21%), στις 17.00 βρέθηκε στις 918,13 (+0,04%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 916,67 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,12%. Ο τζίρος στα 36,2 εκατ., ενώ ΟΤΕ, ΕΤΕ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 48% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΤΕΝΕΡΓ και με το θετικό οι ΠΕΙΡ, ΕΕΕ, ΜΟΗ και TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Αεροπορία Αιγαίου, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό οι ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Viohalco, Motor Oil, Fourlis, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ.

Η έλλειψη διαθέσεων “window dressing” επιβεβαιώνεται και στην τελική εικόνα με 59 ανοδικές μετοχές, έναντι 39 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Ευοίωνες διαγράφονται, κατ’ αρχάς, οι προοπτικές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου για το 2020” σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Δημήτρη Τζάνα.

"Οι λόγοι της διαγραφόμενης συγκρατημένης αισιοδοξίας σχετίζονται με: Την προσδοκία για επιτάχυνση του ρυθμού μεγέθυνσης της Οικονομίας. Ο στόχος της Κυβέρνησης στον προϋπολογισμό έχει προσδιοριστεί στο 2,8%, ενώ όλοι οι Φορείς (ΤτΕ, Ε.Ε., ΔΝΤ κ.α.) συνομολογούν ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί με ρυθμό ψηλότερο του 2% το 2020, αλλά και το 2021. Αυτό αναμένεται να είναι το αποτέλεσμα της συνέχισης της εξωστρέφειας της Ελληνικής Οικονομίας (εξαγωγές –τα τουριστικές εισπράξεις), των αυξημένων επενδύσεων του Δημόσιου, αλλά κυρίως του Ιδιωτικού τομέα. Κομβικής σημασίας θα είναι η έναρξη του έργου στο Ελληνικό, αλλά και της δρομολόγησης των έργων στις ΑΠΕ, με αιχμή τα του ενεργειακού μετασχηματισμού της ΔΕΗ, αλλά και τις άλλες δράσεις που συνυφαίνονται με την Ενέργεια και τον Τουρισμό.

Την αυξημένη πιθανότητα αναβάθμισης του αξιόχρεου της Ελληνικής Οικονομίας από τους βασικούς Οίκους πιστοληπτικής ικανότητας, κατά τρόπο που θα σηματοδοτήσει την ένταξη των Ελληνικών ομολόγων σε επενδυτική βαθμίδα, εξέλιξη που θα επιτρέψει την αγορά Ελληνικών τίτλων από την ΕΚΤ, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Υπό προϋποθέσεις, το ενδεχόμενο να υπάρξουν 3 αναβαθμίσεις εντός του 2020 είναι μεν αισιόδοξο, αλλά όχι απαγορευτικό.

Την επιτάχυνση της διαδικασίας εξυγίανσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων από τα ΜΕΔ μέσω των τιτλοποιήσεων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή της σημερινής τραπεζικής κουλτούρας, που δεν ευνοεί την πιστωτική επέκταση. Στο βαθμό που υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στον τομέα αυτό και δρομολογηθεί και το σχέδιο της ΤτΕ που προβλέπει σύσταση Φορέα ειδικού σκοπού, είναι πιθανό να επανέλθει σταδιακά το Τραπεζικό Σύστημα σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας, με τη διαδικασία της εξέτασης δανειοδοτικών αιτημάτων να επανέρχεται.

Η συντήρηση των επιτοκίων καταθέσεων σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα (σχεδόν μηδενικά) και των εντόκων γραμματίων σε αρνητικά επίπεδα, αναμένεται να οδηγήσει τους Αποταμιευτές σε αναζήτηση εναλλακτικών επενδύσεων. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο προσφέρει επιλογές που έχουν σε ικανοποιητικό βαθμό το μίγμα ελκυστικής μερισματικής απόδοσης, σε συνδυασμό με λελογισμένο ύψος αναλαμβανόμενου επενδυτικού κινδύνου. Θα χρειαστεί ωστόσο να ξεπεραστούν οι τραυματικές εμπειρίες από τη συμμετοχή των Επενδυτών σε χρηματιστηριακές τοποθετήσεις στο παρελθόν. Το 2020 αναμένεται να ενταθούν οι προσπάθειες των έγκυρων Φορέων που εκπροσωπούν το asset management στο Χρηματοπιστωτικό κλάδο, ώστε να υπάρξει η κατάλληλη και υπεύθυνη ενημέρωση προς το Αποταμιευτικό Κοινό.

Οι μεταρρυθμίσεις αναμένεται να συνεχιστούν με αιχμή δύο πεδία: πρώτον, την συνέχιση της διαμόρφωσης πιο φιλικών συνθηκών για την ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, μέσω της συνέχισης της μείωσης των φορολογικών βαρών, αλλά και των πολλαπλών εμποδίων που τις αναστέλλουν. Και δεύτερον, την επιτάχυνση του προγράμματος Αποκρατικοποιήσεων, στο πλαίσιο των οποίων έχουν εξαγγελθεί για το 2020 η πώληση της ΔΕΠΑ (Εμπορίας και Υποδομών), του πλειοψηφικού πακέτου των ΕΛΠΕ, της Εγνατίας Οδού και του μειοψηφικού ποσοστού του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Η υλοποίηση των προαναφερόμενων στόχων θα αποτελέσει ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης, προς τις θετικές προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας.

Από την άλλη πλευρά, το σκηνικό που περιβάλλει την Ελληνική Οικονομία περιλαμβάνει δύο κατηγορίες εμποδίων και απειλών, τις ενδογενείς και τις εξωγενείς. Στην πρώτη οφείλουν να επισημανθούν τα των χρόνιων παθογενειών της Ελληνικής Οικονομίας, με τις οποίες οφείλει να συνεχίσει την αναμέτρησή της η εκάστοτε Ελληνική Κυβέρνηση. Οι σοβαρές θεσμικές δυσλειτουργίες. Οι θύλακες διαφθοράς. Η υψηλή γραφειοκρατία και η διατηρούμενη χαμηλή αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης, που περιλαμβάνει και το Τραπεζικό της Σύστημα. Ο αναχρονιστικός τρόπος λειτουργίας της Δικαιοσύνης και του τρόπου άσκησης του συνδικαλισμού. Η υποβαθμισμένη Παιδεία σε όλες τις βαθμίδες της. Η έλλειψη δεξιοτήτων σε συνέχεια του “brain drainage” που έχει συντελεστεί την τελευταία 10ετια, αλλά και οι θύλακες προβληματικής επιχειρηματικής συμπεριφοράς. Και τελικά η διατήρηση της Χώρας σε χαμηλές βαθμίδες, στο επίπεδο ανταγωνιστικότητας σε σχέση με άλλες Χώρες.

Ειδικό κεφάλαιο για την Επενδυτική Κοινότητα αποτελεί εκείνο που αφορά τα μέτρα θωράκισης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, σε συνέχεια των ζητημάτων που έπληξαν την αξιοπιστία του (υπόθεση Folli-Follie κ.α.) για τα οποία το τελευταίο διάστημα υπάρχει σοβαρή κινητικότητα. Η Επενδυτική Κοινότητα θα έβλεπε θετικά μια συνολική προσπάθεια για επαναλανσάρισμα του Χρηματιστηρίου στην Ελληνική Οικονομία, με λήψη μέτρων που θα αφορούσαν την ενθάρρυνση της επανόδου του Επενδυτικού Κοινού, την εισαγωγή κινήτρων για την εισαγωγή νέων Εταιρειών και τη βελτίωση των προϋποθέσεων για τη δραστηριοποίηση νέων Επενδυτικών Φορέων.

Στα εξωγενή, η αναφορά περιλαμβάνει:

Τα της γεωπολιτικής αστάθειας στην Α. Μεσόγειο, σε συνέχεια της κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας το τελευταίο διάστημα. Για την οποία όλοι εύχονται να διευθετηθεί μέσω της συνεννόησης των εμπλεκομένων Χωρών. Ουδείς ωστόσο μπορεί να αποκλείσει η συνεχιζόμενη όξυνση να οδηγήσει σε απρόβλεπτα συμβάντα. Με την αβεβαιότητα για όσα πρόκειται να συμβούν να αποτελεί τον παράγοντα, που θα συνεχίσει κυριαρχεί στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Τα της Διεθνούς Οικονομίας. Παρά τη συντήρηση σειράς αβεβαιοτήτων, όπως αυτές εκδηλώθηκαν εντός του 2019, με κυριότερη την εκκρεμότητα εξαιτίας της παραπομπής του Προέδρου Trump στη Γερουσία, τα χειρότερα μάλλον έχουν περάσει. Οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι κοντά στην υπογραφή εμπορικής συμφωνίας και στη Βρετανία υπάρχει ισχυρή Κυβέρνηση που μπορεί να οδηγήσει την υπόθεση “Brexit”, κατά τρόπο που δεν θα βλάψει την Ευρωπαϊκή και την Παγκόσμια Οικονομία. Επομένως, διαφαίνεται ότι τα σενάρια επιβράδυνσης της Παγκόσμιας Οικονομίας απομακρύνονται και είναι δυνατή η συγκέντρωση των Κυβερνήσεων στα υφιστάμενα προβλήματα (οξυμμένες ανισότητες, κοινωνικές αναταραχές, αντιμετώπιση κλιματική αλλαγής κοκ).

Ενόψει των παραπάνω, οι Κεντρικές Τράπεζες αναγγέλλουν ότι δεν προτίθενται να τροποποιήσουν τα παρεμβατικά τους επιτόκια στο επόμενο διάστημα, με την Κριστίν Λαγκάρντ να επικεντρώνει τις προσπάθειές της στην κατεύθυνση της ουσιαστικής αλλαγής της δημοσιονομικής πολιτικής, ιδιαίτερα από τις Χώρες με πλεονασματικούς προϋπολογισμούς (Γερμανία, Ολλανδία κ.α.).

Με τα δεδομένα αυτά, τα ρεκόρ που σημειώνονται τόσο στους δείκτες της Wall Street, όσο και σε Ευρωπαϊκούς δείκτες, δεν αποτελούν έκπληξη. Λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη ότι οι συνθήκες ρευστότητας, ελέω της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, είναι μέρος της εξήγησης της συνεχιζόμενης διοχέτευσης διαθεσίμων σε μετοχικούς τίτλους, από κοινού με το ειδικό βάρος που κατέχει μικρός αριθμός μετοχών που εκπροσωπούν Εταιρείες με δεσπόζουσα θέση στους κλάδους τους (της υψηλής Τεχνολογίας κυρίως). Ωστόσο, οι περισσότεροι Διαχειριστές συνεχίζουν να ακολουθούν συντηρητικές στρατηγικές, διακρατώντας υψηλά ρευστά διαθέσιμα, καθώς θεωρούν ότι το επενδυτικό περιβάλλον εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για το μέλλον.

Καταληκτικά, η χρονιά που έρχεται έχει τις προϋποθέσεις, να είναι μια ακόμη χρονιά για την οποία θα καταγραφεί θετικός απολογισμός για το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Στο βαθμό που η επίδραση των θετικών παραγόντων που έχουν ήδη δρομολογηθεί από το προηγούμενο έτος δεν ανατραπούν από εξωγενείς παράγοντες, ή από “μαύρους κύκνους” του εξωτερικού περιβάλλοντος.

“Το βέβαιο είναι ότι η χρονιά θα είναι συναρπαστική, όπως άλλωστε ήταν όλες οι περίοδοι που μεσολαβούσαν ανάμεσα σε διαδοχικά κύματα παγκοσμιοποίησης, όπως συμβαίνει στην παρούσα φάση μετά το 3ο κύμα της περιόδου 1990 - 2008 και ενόψει της κυοφορούμενης 4ης βιομηχανικής επανάστασης”, εκτιμά ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τον όγκο συναλλαγών να αυξάνεται ελαφρώς στο συμβόλαιο του δείκτη και να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (6.816 συμβόλαια).

Στα 10.210 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 10.268 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 730, 496 για τον Ιανουάριο και 234 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.291) κινήθηκε μεταξύ 2.286 και 2.306 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.012), Alpha Bank (1.252), Πειραιώς (458), ΔΕΗ (321), Ελλάκτωρα (985), Μυτιληναίο (187), Τέρνα Ενεργειακή (272), MIG (382), Lamda Development (182), ΓΕΚ (364), Εθνική (1.086).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 47.315, Alpha Bank 42.090, MIG 67.676, Εθνική 38.302, ΓΕΚ 10.977, ΔΕΗ 11.584, Ελλάκτωρα 23.635, Μυτιληναίο 12.194, Πειραιώς 30.094.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                                  Name of Issuer                  NSP        Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,61%

2019-11-05

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,56%

2019-12-20

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 53.938.989 τεμ., (από 53.938.515 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 32.381.422 τεμ. (32.381.422), ΔΕΗ 6.498.139 τεμ. (6.515.739), Eurobank 57.411.526 τεμ. (57.282.781), ΟΠΑΠ 1.357.652 τεμ. (1.357.606), Εθνική 29.859.502 (29.860.614) MIG 1.659.474 (1.659.474) Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v