Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αρκέστηκαν στα... κεκτημένα οι ενεργοί επενδυτές

Με χαμηλό τζίρο οι βασικοί δείκτες κατέγραψαν μικρή πτώση καθώς οι επενδυτές επέλεξαν να ρευστοποιήσουν κέρδη των προηγούμενων συνεδριάσεων. Κάμψη για τον τραπεζικό δείκτη, πιέσεις σε ΟΤΕ και ΔΕΗ, αντίσταση από Coca Cola.

ΧΑ: Αρκέστηκαν στα... κεκτημένα οι ενεργοί επενδυτές

Στην τελική ευθεία πριν το φίνις το Χ.Α. και η εικόνα της σημερινής συνεδρίασης έδειξε ότι οι ενεργοί Επενδυτές αρκέστηκαν στα κεκτημένα, απογοητεύοντας όσους περίμεναν κάποιες τελευταίες “πινελιές καλλωπισμού” των αποτιμήσεων.

Ακόμα μεγαλύτερη απογοήτευση για όσους παρακολούθησαν την σημερινή συνεδρίαση, έφερε η επιμονή του τζίρου σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, έστω και αν ο σημερινός ήταν σχετικά ενισχυμένος σε σχέση με αυτόν της Παρασκευής, αλλά και η πολύ κακή “μεγάλη εικόνα” του ταμπλώ.

Να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας, μόνο ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ διασωζόταν με θετικό πρόσημο, από όλο το εύρος του FTSE25, ενώ οι πτωτικές μετοχές, που “οδήγησαν την κούρσα από αρχής μέχρι τέλους”, ήταν υπερδιπλάσιες των ανοδικών.

Όλα τα παραπάνω, εν μέσω ελεγχόμενων απωλειών και κινήσεων κατοχύρωσης κερδών, όσον αφορά την εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, ενώ μάλλον ουδέτερα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων (στο 1,449% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Απομένει η αυριανή ημιαργία (λήξη συναλλαγών στις 15.20), για να ολοκληρωθεί χρηματιστηριακά το 2019 και μένει να φανεί αν θα εμφανιστούν κάποιοι “καθυστερημένοι” αγοραστές, ή το σύνολο των ενεργών Επενδυτών, θα περιμένει τις πρώτες συνεδριάσεις του νέου χρόνου, για να αναπροσαρμόσει την επενδυτική του στρατηγική.

Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι η Eurobank (-1,25%), δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο, μόνιμα στο “κόκκινο” κινήθηκαν Εθνική (-0,73%) και Πειραιώς (-0,60%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο τίτλος της Alpha Bank (-0,63%).

Το τελικό κλείσιμο μακριά από τα χαμηλά ημέρας, αλλά με απόλυτη επικράτηση των πωλητών.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 868,99 μονάδες (-1,82%). Στις 17.00 είχε αντιδράσει στις 879,71 (-0,59%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 877,68 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,84%.

Για τον εν λόγω δείκτη, το ημερήσιο “stop short” παραμένει στις 888 μονάδες, ενώ κλεισίματα χαμηλότερα της ζώνης 876 – 873, δημιουργούν προϋποθέσεις διολίσθησης, προς την επόμενη στήριξη των 845 μονάδων.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “ποδαρικό στη νέα χρονιά, με εκκίνηση του σπονδυλωτού διαγωνισμού τιτλοποίησης καταγγελμένων, κυρίως, δανείων, ύψους ως 12 δισ. ευρώ και ανάθεσης διαχείρισης του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της (NPEs) θα κάνει η Alpha Bank. Τράπεζα και Σύμβουλοι (Deutsche Bank, PwC, Alantra) έχουν ενημερώσει τους Ενδιαφερόμενους Επενδυτές ότι οι συμβάσεις εμπιστευτικότητας θα αποσταλούν, περίπου, στα μέσα Ιανουαρίου, ώστε ο διαγωνισμός να ξεκινήσει στα τέλη του ίδιου μήνα. Στόχος παραμένει η υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας ως το τέλος Ιουνίου 2020”.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό FTSE25, όπου η τελική εικόνα είναι σαφώς καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, λόγω της “διακριτικής επέμβασης του ιππικού” κατά το τελευταίο ημίωρο των συναλλαγών, με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,88%), ΕΕΕ (+0,26%), Ελλάκτωρ (+0,83%), ΕΧΑΕ (+1,42%), Μυτιληναίος (+0,51%), ΟΠΑΠ (+0,69%), TITC (+0,42%), Motor Oil (+0,96%), Jumbo (+0,49%) και Σαράντης (+2,38%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,88%), εν μέσω φημών – εκτιμήσεων για θετικές εξελίξεις στο μέτωπο του Καζίνο στο Ελληνικό, με τον τίτλο να συμπληρώνει τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και να ολοκληρώνει τις συναλλαγές σε υψηλά 149 μηνών (!)

Αν οι αγοραστές συνεχίσουν να είναι κινητικότεροι, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 7,83, 8,07 και 8,59 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 6,88 ευρώ.

Μετά από δύο συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, σήμερα σημειώθηκε επιστροφή πωλητών στον τίτλο της TITC, με την μετοχή να υποχωρεί μέχρι τα 18,30 ευρώ (-4,29%), όμως “η παρτίδα σώθηκε” από τις τελικές δημοπρασίες που γύρισαν τον τίτλο σε θετικό πρόσημο και στα υψηλά ημέρας, με κέρδη 0,42%, συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Σε περίπτωση “νότιας” κίνησης, οι επόμενες στηρίξεις στα 18,44 και 18,02 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Σαφώς ισχυροποιημένη η πρώτη αντίσταση στην ζώνη 19,00 – 19,50 ευρώ, μέσα στην οποία ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση ο τίτλος.

Δεν ήταν “η μέρα τους” για μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση και έτσι ελάχιστα είναι τα άξια θετικής αναφοράς για το μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό. Σε κάθε περίπτωση, εμφάνιση αγοραστών στην Pasal (+12,79%), το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 16/12 για την MLS (+7,58%), επιστροφή αγοραστών στην Ελγέκα (+3,13%), “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για Unibios (+5,67%) και Ίλυδα (+1,54%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Reds (+3,45%), ενώ “ντουμπλάρισε” τις ανοδικές συνεδριάσεις ο Μαθιός (+4,72%, αλλά είχαν προηγηθεί έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις).

Τεχνικά, η σημερινή συνεδρίαση δεν άλλαξε τα δεδομένα για τους βασικούς δείκτες. Έτσι, ο Γενικός Δείκτης, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, έχει σαν πρώτη αντίσταση τις 938 και 952 μονάδες και πρώτη στήριξη τις 909 – 901 μονάδες. Στις 861 μονάδες, το ημερήσιο “stop long”. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, έχει αντίσταση την ζώνη 2333 – 2350 και στηρίξεις στις 2290 – 2284, 2257 – 2246 και 2231 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Τι λένε οι Αναλυτές

“Ο Γενικός Δείκτης έχει μπροστά του την ζώνη των 920 - 950 μονάδων, που είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αποτελεί τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 5ετιας. Στο εξωτερικό ο S&P 500 φαίνεται ότι θα εισέλθει στο νέο έτος με ιστορικό ρεκόρ τιμών. Στις 11 από τις τελευταίες 12 εβδομάδες ο δείκτης ήταν ανοδικός. Στο εσωτερικό δεν αποκλείουμε άμεσα υψηλότερα επίπεδα εντός της περιοχής που προαναφέραμε. Σταθερά ανοδική παραμένει η κλίση του ΓΔ”, επισημαίνει η Leon Depolas Sec.

“Η χρονιά κλείνει με τις καλύτερες προϋποθέσεις για το 2020, δοκιμάζοντας την πολύ σημαντική κατοχύρωση των 900 μονάδων και βάζοντας πλώρη, πλέον, για τετραψήφιο νούμερο. Ο Τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που μπορεί να βοηθήσει στην συνέχεια, με μία κατοχύρωση και του 888 σε κλείσιμο”, σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Όλα δείχνουν ότι ξεκίνησε μία νέα κίνηση, μετά από μία συσσώρευση 5 μηνών, σε μία Αγορά που διψάει για αποδόσεις, μετά από πολλά χρόνια “καχεξίας”. Πλέον μαζί με εμάς, όλο και περισσότεροι είναι αισιόδοξοι τόσο για την Ελληνική Οικονομία, όσο και για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, κάτι που μέρα με την μέρα φαίνεται τόσο στο ταμπλώ, όσο και στην Οικονομία. Η σταδιακή μείωση των φόρων ενδυναμώνει την Αγορά, ενώ οι Ξένες επενδύσεις στην Ελληνική Οικονομία παίρνουν σάρκα και οστά, ενώ μένει το πολύ σημαντικό ξεκίνημα του Ελληνικού. Το real estate φαίνεται να έχει ξεκινήσει με διαφορά πρώτο, λόγω κάποιων ιδιαίτερων παραγόντων, προσθέτοντας πόντους στην ανάπτυξη. Μένει να δούμε πως θα χειριστούμε καλύτερα τα Ευρωπαϊκά κεφάλαια που περιμένουν για τις Δημόσιες επενδύσεις και που μπορούν να προσθέσουν παράλληλα μονάδες στο ΑΕΠ. Οι μεγάλες αποδόσεις του 2019 δεν χρειάζεται να φοβίζουν, μιας και η Αγορά έρχεται από ταλαιπωρία πολλών ετών”, τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές.

Αύριο παραμονή Πρωτοχρονιάς οι Αγορές σε Ιαπωνία και Ν. Κορέα θα παραμείνουν κλειστές, ενώ οι Αγορές σε Αυστραλία, Χονγκ Κονγκ και Σιγκαπούρη έχουν ημιαργία.

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Ευρώπη και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για Πετρέλαιο και Ευρώ

Προσπαθούν ανοδικά Χρυσός και Ασήμι, κάτω από τα $7300 το Bitcoin.

Λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου το Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας IW, ζητά παραδοσιακά από 48 οικονομικούς κλάδους τις εκτιμήσεις τους, για τη χρονιά που έρχεται. Έτσι και φέτος το Οικονομικό Ινστιτούτο συγκέντρωσε τις προβλέψεις, μεταξύ άλλων, της Αυτοκινητοβιομηχανίας, της Βιομηχανίας Μηχανημάτων, Μετάλλου, Χημικών Προϊόντων και Πετρελαιοειδών για την παραγωγή, την απασχόληση και τις επενδύσεις το 2020. Όλα δείχνουν ότι μετά από δεκαετή ανάπτυξη, η Γερμανική Οικονομία εισέρχεται σε περίοδο στασιμότητας.

“Τις ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση των Αγορών υπογραμμίζει η απότομη πτώση στις αρχικές δημόσιες προσφορές (IPO) φέτος, καθώς λιγότερες Εταιρείες αντλούν κεφάλαια στις Χρηματιστηριακές Αγορές του κόσμου”. Όπως μετέδωσαν οι Financial Times, παρά το γεγονός ότι οι Παγκόσμιες μετοχές έχουν ενισχυθεί φέτος, ο αριθμός των νέων εισαγωγών υποχώρησε κατά ένα πέμπτο, στις 1237. Πρόκειται για το πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων τριών ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic.

Αυτές οι Εταιρείες συγκέντρωσαν συνολικά $188,8 δισ., καταγράφοντας πτώση κατά 10% από το 2018 και φτάνοντας στο πιο χαμηλό σημείο της τελευταίας τριετίας.

“Σε πορεία για έκδοση - ρεκόρ ύψους 100 δισ. ευρώ χρέους που υπόκειται σε “bail in” το 2019, βρίσκονται οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες, έτσι ώστε να ανταποκριθούν στους πιο αυστηρούς κανόνες μετά την κρίση, οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύσουν τους Φορολογούμενους από το να πληρώσουν τον λογαριασμό σε μελλοντικές χρεοκοπίες Τραπεζών”.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι Τράπεζες στην Ευρώπη έχουν ήδη εκδώσει €94 δισ. σε senior non-prefered (SNP) bonds μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου και αναμένονται να ξεπεράσουν το όριο των €100 δισ. μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Τα senior non-prefered bonds είναι εργαλεία ομολόγων σχεδιασμένα για να στηρίξουν τις Τράπεζες σε μελλοντικές χρηματοοικονομικές κρίσεις. Οι Γαλλικές Τράπεζες έκαναν τις μεγαλύτερες εκδόσεις το 2019, ενώ ακολούθησε η Ιταλία, η Γερμανία και η Ισπανία.

“Ο Κινέζος Αντιπρόεδρος Λιου Χε θα επισκεφτεί αυτήν την εβδομάδα την Ουάσιγκτον για να υπογράψει την ‘πρώτη φάση’ της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ”, μετέδωσε η “South China Morning Post”.

Τo έλλειμμα των ΗΠΑ στο Εμπόριο Αγαθών συρρικνώθηκε για τρίτο μήνα τον Νοέμβριο.

Όπως μεταδίδει το Βloomberg, το έλλειμμα συρρικνώθηκε στα $63,2 δισ., το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2016. Οι Αναλυτές προέβλεπαν ότι το έλλειμμα θα διαμορφωνόταν στα $68,75 δισ.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης μπορεί να ξεκίνησε ήπια ανοδικά αναρριχόμενος μέχρι τις 921,87 μονάδες, όμως γρήγορα γύρισε σε αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 911,29 (-1%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 916,45 (-0,44%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 917,79 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,30%.

Ο τζίρος στα 48,3 εκατ., από τα οποία τα 4,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΛΑΜΔΑ, ΟΤΕ, ΕΤΕ), ενώ ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΛΑΜΔΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 58% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ και ΣΑΡ και με το θετικό οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ και ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, TITC και στο χαμηλό οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Lamda Development και Fourlis.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά όχι ικανοποιητική η τελική εικόνα με 48 ανοδικές μετοχές, έναντι 58 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Με ελεγχόμενες απώλειες, ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τον όγκο συναλλαγών να υποχωρεί έτι περαιτέρω τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (6.762 συμβόλαια).

Στα 10.268 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 10.090 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 470, 421 για τον Ιανουάριο και 49 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.300,5) κινήθηκε μεταξύ 2.281,75 και 2.307 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (625), Alpha Bank (1.074), Πειραιώς (402), ΔΕΗ (388), Ελλάκτωρα (1.077), Μυτιληναίο (159), Τέρνα Ενεργειακή (166), ΑΔΜΗΕ (113), Lamda Development (295), ΓΕΚ (537), Εθνική (1.371).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 47.506, Alpha Bank 42.209, MIG 67.601, Εθνική 38.155, ΓΕΚ 11.255, ΔΕΗ 11.437, Ελλάκτωρα 23.631, Μυτιληναίο 12.077, Πειραιώς 30.218.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

      Position Holder                                    Name of Issuer                NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,61%

2019-11-05

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,61%

2019-10-30

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29


NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 53.938.515 τεμ., (από 43.731.468 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 32.381.422 τεμ. (23.170.141), ΔΕΗ 6.515.739 τεμ. (6.515.739), Eurobank 57.282.781 τεμ. (57.298.582), ΟΠΑΠ 1.357.606 τεμ. (1.357.606), Εθνική 29.860.614 (16.837.250) MIG 1.659.474 (1.659.474) Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v