Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς κλείνει τη χρονιά το Χρηματιστήριο

Μικρή πτώση στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Μεικτά πρόσημα για τράπεζες, πιέσεις για Coca Cola, άνοδος για ΓΕΚΤέρνα. Ζητούμενο στην τελευταία συνεδρίαση του 2019 να μην χαθούν οι 910 μονάδες σε κλείσιμο. Οι επιδόσεις του ΟΤΕ και τα σινιάλα.

Πώς κλείνει τη χρονιά το Χρηματιστήριο

Τελευταία συνεδρίαση του 2019, με συγκρατημένη αισιοδοξία η υποδοχή για το 2ο2ο.

Πτώση στην Wall Street αλλά με ρεκόρ για την Apple, με τον S&P 500 στις 3.221,29 μονάδες και απόδοση 28,5% σε συνέχεια του μακροβιότερου ανοδικού κύκλου που εξελίσσεται στην ιστορία του αμερικανικού χρηματιστηρίου. Με την τάση long και- για το 2ο2ο- με ορίζοντα τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, τον Νοέμβριο.

Στο ΧΑ, μικρές απώλειες για βασικούς δείκτες- μετοχές, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί προς τις 915 μονάδες. Μεικτά πρόσημα για τις τραπεζικές μετοχές, ενώ ξεχωρίζει ανοδικά ο τίτλος της ΓΕΚΤέρνα (+1,2%). Στον αντίποδα, απώλειες 1,2% εμφανίζει η δεικτοβαρής μετοχή της Coca Cola. 

Συνεδρίαση μερικής κατοχύρωσης θέσεων η χθεσινή, κατά κύριο λόγο από εγχώρια θεσμικά και ιδιωτικά επενδυτικά χαρτοφυλάκια, με την αξία των συναλλαγών στα 48,252 εκατ- με το 35% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο- και συγκριτικά ικανοποιητικό σε μετοχές των ΟΤΕ, Lamda Development, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Mytilineos, Jumbo, Coca Cola, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil κ.α από τη μεγάλη κατηγορία. Σε μάλλον ικανοποιητικό επίπεδο ο τζίρος- δεδομένης της ημέρας και της...αποχής των ξένων στην πλειονότητα τους.

Από το χθεσινό προ συνεδριακό σχόλιο, οριοθετούσαμε τις 938 ως άνω όριο και κοντινότερη αντίσταση και τις 910 ως κάτω και πλησιέστερη στήριξη, με την συνεδρίαση να εξελίσσεται σύμφωνα με το δεύτερο.

Σήμερα, μένει να επιβεβαιωθεί (ή όχι ) η ανθεκτικότητα των 910 ή θα δοκιμασθούν στηρίξεις προς τις 900 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να παραμένει- σταθερά- κλειδί και ρυθμιστής της τάσης. Στις 877,68 με χαμηλό ημέρας στις 868,99 μονάδες, με το μεγαλύτερο μέρος της αξίας συναλλαγών να αλλάζει χέρια στη μετοχή της Αlpha Bank και την ισχυρότερη διόρθωση για τον τίτλο της Eurobank.

Ωστόσο στο επίκεντρο των κινήσεων profit taking των traders και επενδυτών βρέθηκαν συγκεκριμένα blue chips, κυρίως αυτών που υπεραποδίδουν (και ) το τελευταίο διάστημα, με αιχμή τον ΟΤΕ.

Νέα υψηλή τιμή, στα 14,48 ευρώ- εχθές, σε συνέχεια της Παρασκευής- απόδοση 4,47% σε μηνιαίο και σχεδόν 50% για το 2019, εύλογα ο τίτλος του Οργανισμού είναι από τις κορυφαίες επιλογές (κυρίως) των ξένων funds, για φέτος, και μία από τις πιο αποτελεσματικές τοποθετήσεις για τα εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια. Εξ ου οι χθεσινές ρευστοποιήσεις, παράλληλα, στην λογική της επιλεκτικότητας. Αλλωστε, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Στέφανος Κοτζαμάνης, η τακτική του stock picking αποδεικνύεται χρυσοφόρα, για το 2019.

Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής η προσοχή (κυρίως ) των traders στρέφεται σήμερα, στον τίτλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Εύλογα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο του καζίνο στο Ελληνικό, όπως νωρίτερα μας πληροφορεί ο Φώτης Κόλλιας.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v