Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα πρώτα στοιχήματα για τον Γενικό Δείκτη

Θετικό ξεκίνημα στο Χρηματιστήριο. Πόσο πιθανή δείχνει μια «επανάληψη» των εντυπωσιακών αποδόσεων της περσινής χρονιάς και ποιες είναι οι προϋποθέσεις. Τι περιμένουν να δουν τα ξένα funds και ποια είναι η εικόνα σε τράπεζες και δεικτοβαρή blue chips.

ΧΑ: Τα πρώτα στοιχήματα για τον Γενικό Δείκτη

Αραγε πόσοι από εμάς που ευχόμασταν ανάλογα πέρυσι τέτοια εποχή και βλέπαμε το 2019 να ξεκινά με πτώση 1,30% στις 605,34 μονάδες, περιμέναμε τις αποδόσεις που είδαμε την προηγούμενη χρονιά σε μετοχές αλλά και ομόλογα;

Σήμερα, ξεκινάμε τη χρονιά από τις 916,67 μονάδες, ο τραπεζικός κλάδος έχει «τρέξει» με 101,3% και με την απόδοση του 10ετούς από το 4,41% να έχει «βουτήξει» μέχρι το 1,44%.

Προϋποθέσεις για να παραμείνει η ελληνική αγορά μεταξύ των κορυφαίων «περιπτώσεων επαναφοράς» είναι κατ’ αρχάς η συντήρηση του διεθνούς bull market ή έστω μία ελεγχόμενη διολίσθηση της Wall Street και όσον αφορά στα καθ’ ημάς, θετικές ειδήσεις στο τετράπτυχο κόκκινα δάνεια, ρυθμός ανάπτυξης, ιδιωτικοποιήσεις/μεταρρυθμίσεις και ουσιαστικές ενέργειες για την αναβάθμιση/εμβάθυνση του χρηματιστηρίου.

Το σίγουρο είναι πως η αποτίμηση πολλών εισηγμένων δεν είναι πλέον τόσο φθηνή, κάτι που σημαίνει ότι μόνο με υψηλά ποσοστά εταιρικής ανάπτυξης θα μπορούσαν να επιτευχθούν ακόμη μεγαλύτερες χρηματιστηριακές αξίες. Αυτό με τη σειρά του προϋποθέτει οικονομική ανάπτυξη.

Είναι όμως τόσο «πίσω» ο τραπεζικός κλάδος, που μία επαναφορά του στα επίπεδα των ΑΜΚ του 2015, δηλαδή περί τις 120 μονάδες για τον ΔΤΡ θα οδηγούσε τον ΓΔ υψηλότερα των 938 μονάδων, που είναι η κοντινότερη σημαντική αντίσταση και σημαντικό ανάχωμα προς τις 990, περιοχή όπου θα δοθούν μεγάλες «μάχες» μεταξύ πωλητών και αγοραστών.

Η στάση των ξένων έναντι του τραπεζικού κλάδου δεν θα φανεί από σήμερα ή αύριο, αλλά από Τρίτη 7 Ιανουαρίου (σ.σ. αργία των Θεοφανείων η Δευτέρα) θα αρχίσει να σχηματοποιείται σταδιακά η εικόνα. Στις 882,53 ο ΔΤΡ, στις 888 μονάδες ένα σημαντικό σημείο αναφοράς, που εάν φανεί (την προσεχή εβδομάδα) ότι αποτελεί στήριξη, τότε ο Ιανουάριος μπορεί να φέρει και τις 1.000 μον. για τον κλαδικό δείκτη. Ειδάλλως, στηρίξεις θα αναζητηθούν χαμηλότερα προς τις 828 μονάδες.

Με τάση long η Εθνική -και η μόνη με τρέχουσα τιμή στα 3,02 ευρώ, πάνω από αυτήν της ΑΜΚ του 2015. Στο 1,923 ευρώ η Alpha Bank, με είσοδο για τους short στο 1,917 ευρώ και για τους long στο 1,772 ευρώ. 

Ο ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ

Η στάση των funds και συνακόλουθα η τάση για τον δείκτη και τις μετοχές θα εξαρτηθεί και από τη βαθμολόγησή τους από τα ξένα επενδυτικά σπίτια, την όποια πρόοδο στα μέτωπα των NPLs/τιτλοποιήσεων με ορίζοντα προς τις 24 του μηνός, οπότε και είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση της προοπτικής της οικονομίας από τον Fitch. Δεδομένου ότι ο οίκος δεν έχει αλλάξει αξιολόγηση από το 2018, η αγορά έχει προσδοκίες για αναβάθμιση. Το γεγονός πως το κόστος δανεισμού του Δημοσίου έχει ελαφρυνθεί κατά 70% (σε σχέση με το 2018) και ο ΟΔΔΗΧ ανακοίνωσε για δεύτερη συνεχή χρονιά έγκαιρα ένα σχέδιο εκδόσεων δημιουργεί συνθήκες επαναφοράς προς την κανονικότητα. Ομως για τις τράπεζες «αγκάθι» παραμένει το «βουνό» των κόκκινων δανείων.

Στοίχημα για την αγορά, τα περιθώρια των blue chips, με τον ΟΤΕ να αποτελεί την ήρεμη ισχυρή δύναμη στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, με αποτίμηση -πλέον- στα 6,84 δισ. και τη ΔΕΗ την απόλυτη περίπτωση επαναφοράς, με χρηματιστηριακή αξία που πλησιάζει στο όριο του 1 δισ. Στα 14,26 και 4,13 αντίστοιχα είναι σε τάση long.

Ωστόσο η αγορά και τα funds θέλουν επιχειρηματικές συμφωνίες, ιδιωτικοποιήσεις και επενδυτικά προγράμματα και το μεγαλύτερο διακύβευμα είναι το project του Ελληνικού. Στο μέτωπο του καζίνου, ξεκάθαρο το πλεονέκτημα Mohegan/ΓΕΚ. Στα 7,57 ευρώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 8,24 η Lamda Development, αμφότερες με long τάση.

Ανάλογη φορά, σύμφωνα με το «κλείσιμο» της Τρίτης 31/12 (ενδεικτικά) για ΟΠΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΑΔΜΗΕ, Jumbo, AEGEAN, Viohalco, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ, Sarantis.

Kλείνοντας το πρώτο προσυνεδριακό του 2020, παραθέτω στοιχεία χρήσιμα για σήμερα-αύριο. Mικρό discount του S&P 500 future, για τους short από τις 3.236 μονάδες. Στις 13,78 μονάδες, με πτωτική φορά, ο δείκτης VIX/CBOE.

Στα 10,13$ το GREK/ETF με εισροές σε Εθνική και ΟΤΕ. Στο 1,449% το 10ετές, θυμίζοντας την έκδοση εντόκων 6μηνης διάρκειας με μηδενικό επιτόκιο. Αντλήθηκαν 1,3 δισ. ευρώ, προσφέρθηκαν 1,751 δισ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v