Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διατηρεί τα κεκτημένα το Χρηματιστήριο

Οριακά υψηλότερα κινείται ο Γενικός Δείκτης, καλύπτοντας τις πρωινές απώλειες, στην τελευταία συνεδρίαση του έτους. Κίνηση υψηλότερα για τις τραπεζικές μετοχές, τζίρος σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, στο προσκήνιο η ΓΕΚΤέρνα.

Διατηρεί τα κεκτημένα το Χρηματιστήριο

Κρατά- κατά πάσα πιθανότητα- τις 910 μονάδες, σε κλείσιμο συνεδρίασης το ΧΑ.

Στο περισσότερο διαδικαστικού χαρακτήρα υπόλοιπο της συνεδρίασης, που απομένει μέχρι το τελευταίο...κουδούνι, για φέτος οι ενεργοί traders δεν δείχνουν διάθεση να αλλάξουν θεαματικά τις ισορροπίες, στο χρηματιστηριακό ταμπλό, μέχρι τις 15.20' που λήγει, σήμερα η συνεδρίαση.

Με χαμηλό ημέρας, τις 913,63 μονάδες, λίγο υψηλότερα του χθεσινού ενδοσυνεδριακού χαμηλού, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται οριακά στις 917 μονάδες.

Συναλλαγές και τζίρος ανάλογοι της ημέρας, δεν ξεπερνούσαν τα 12,5 εκατ. νωρίτερα, με το μεγαλύτερο μερίδιο σταθερά στις τραπεζικές μετοχές και συγκεκριμένα blue chips. Λίγο ως πολύ η συνήθης εικόνα των τελευταίων εβδομάδων, συνάμα της μεγαλύτερης διάρκειας για το 2019. Σχεδόν το 35% του μέσου ημερήσιου τζίρου στις 4 τραπεζικές μετοχές, ένα 30% με 40% σε μία ομάδα 2-4 μετοχών/blue chips και το υπόλοιπο- κατά κύριο λόγο- σε άλλες 2-4 μετοχές, καταδεικνύοντας την "ρηχότητα" της αγοράς μας.

Μειονέκτημα, που κατ΄ επανάληψη, έχουμε πει- το 2019- πως θα πρέπει να περιορισθεί προκειμένου το ΧΑ να αποκτήσει περισσότερο "βάθος"- το 2ο2ο, ώστε να προσελκύσει περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια, την χρονιά που (χρηματιστηριακά) ξεκινά, μεθαύριο Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου.

Το ότι στην πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους, θα δοθεί πανηγυρικός χαρακτήρας -ως είθισται- οι προσδοκίες θα είναι αυξημένες -σε σχέση με το ξεκίνημα του 2019- και θα παρίσταται ο υπουργός Οικονομίας, εκτιμώ πως είναι μία καλή αφορμή για την αρχή μίας συζήτησης, όλων των εμπλεκομένων, για το τι Χρηματιστήριο θέλει η κυβέρνηση/η αγορά και πως θα μπορούσε να δρομολογηθεί μία ουσιαστική αναβάθμιση του. Για να δούμε, από Πέμπτη, με περισσότερο κριτική την στήλη και εμένα προσωπικά.

Στα της ημέρας, με θετικό πρόσημο ο τραπεζικός κλάδος, στις 881 μονάδες ο ΔΤΡ, θυμίζοντας το ζητούμενο- για τους long- των 888 μονάδων. Σημείο αναφοράς και stop για τις short θέσεις, κατ΄ αρχήν για τις πρώτες συνεδριάσεις του 2020, Πέμπτης-Παρασκευής θυμίζοντας την αργία της Δευτέρας/Θεοφανείων.

Μεγαλύτερος τζίρος για τη μετοχή της Εθνικής, ωστόσο προηγούνται ΟΤΕ και ΟΠΑΠ στις δύο πρώτες θέσεις. Με θετικό πρόσημο, για τον τίτλο της ΕΤΕ, που έστω και οριακά, διαμορφώνεται- μέχρι τώρα- πάνω από τα 3 ευρώ, τιμή της αμκ του 2015. Πιθανότητα το...3άρι θα διαφυλαχθεί και σε κλείσιμο καθιστώντας την Εθνική, τη μόνη από τις 4 συστημικές, όπου επιτυγχάνεται η υπέρβαση.

Από τα blue chips, επιστροφή αγοραστών στον ΟΤΕ, της μετοχής με την υψηλότερη άλλη θυγατρική/συμμετοχή της Deutsche Telekom, σε πανευρωπαικό επίπεδο. Στα 14,33 ευρώ, με συνολική απόδοση λίγο πάνω από το 50% στο έτος (!).

Στα 11,68 η μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 4,17 της ΔΕΗ, στα 7,70 με νέο υψηλό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, απόρροια της εξέλιξης στο μέτωπο για το καζίνο στο Ελληνικό.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v