Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσεκτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Κέρδη καταγράφει ο Γενικός Δείκτης, με αφορμή την ανοδική διόρθωση στις αγορές μετά την ανάκαμψη στη Wall. Κέρδη για τις τραπεζικές μετοχές, ξεχωρίζει η Coca Cola. Πιέσεις για ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Motor Oil. Αυξημένος ο τζίρος.

Προσεκτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Αντέδρασε η Νέα Υόρκη, «ανασαίνουν» οι διεθνείς αγορές.

Το χθεσινοβραδινό ανοδικό «γύρισμα» στη Wall ξαναδίνει το προβάδισμα στους long παίκτες, οι οποίοι από τις πρώτες κιόλας εντολές έδειξαν διατεθειμένοι να αξιοποιήσουν την αφορμή.

Στο συν 0,26% και από τις 3.252 μονάδες τα futures του S&P500, αντιδρά ο DAX κατά 0,89% στις 13.235 μονάδες, επανέρχεται προς τις 925 μονάδες το ΧΑ.

Αφορμής δοθείσης, οι traders σπεύδουν να κινηθούν από τις χαμηλότερες τιμές που δημιουργήθηκαν από τη διόρθωση της Παρασκευής, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να υπερβεί τις 920, επιβεβαιώνοντας -προσώρας- την περιοχή στήριξης των 910 μονάδων. Ενθαρρυντική εξέλιξη, έστω και βραχυπρόθεσμα και παρά την αυξημένη μεταβλητότητα που εύλογα χαρακτηρίζει την αγορά σε αυτή τη συγκυρία.

Με συγκριτικά αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα, ανάλογο τζίρο, ενδεικτικό το ότι νωρίτερα (*) είχαν αλλάξει χέρια μετοχές, με την αξία να διαμορφώνεται στο 1/4 της συνολικής, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή. Τα αρχικά στοιχεία παραπέμπουν σε έναν τζίρο μεγαλύτερο των 50 εκατ., δηλαδή ένα πρώτο βήμα προς την επαναφορά του υψηλότερα των 60 εκατ.

Προσεκτικές οι κινήσεις των βραχυπρόθεσμων παικτών, με ενδιαφέρουσα εξέλιξη/διαφοροποίηση την εμφανή στροφή τους προς τον τραπεζικό κλάδο. Κλάδος-κλειδί που, όπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, δεν ακολούθησε την ανοδική αντίδραση των blue chips την Πέμπτη, ενώ στη διόρθωση της Παρασκευής κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες.

Στα πρώτα 45' της συνεδρίασης, ο Δείκτης Τραπεζών κυμαίνεται στις 861,47-877,52 μονάδες, θυμίζοντας πως σημείο αναφοράς για τον κλαδικό δείκτη είναι οι 888 μονάδες.

Σε τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ύψους έως 6 δισ., προχωρά η Εθνική, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της Αναστασίας Παπαϊωάννου, με τη μετοχή να επανέρχεται προς το όριο των 3 ευρώ. Εως τα 2,989 ευρώ η μετοχή, με τον μεγαλύτερο τζίρο από τις συστημικές.

Ωστόσο, στις πρώτες τρεις θέσεις της κατάταξης είναι οι τίτλοι των ΟΤΕ, Jumbo και Lamda Development, με ένα μεγάλο πακέτο στον ΟΤΕ και δύο στην Jumbo. Ενδεικτικά η αξία των συναλλαγών αυτών των τριών προσυμφωνημένων πράξεων φθάνει στο 40% της συνολικής.

Ικανοποιητική η εικόνα για τις μη τραπεζικές, με τους αγοραστές να υπερτερούν των πωλητών, αλλάζοντας κλίμα και τάση σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής. Οπως αναμενόταν, μία εκ των ΟΤΕ ή Coca Cola θα ήταν η μετοχή αντιστάθμισης για τους long, με τη δεύτερη να αντιδρά 1,77% στα 31 ευρώ. Με ελεγχόμενες πωλήσεις έως τα 14,03 στον ΟΤΕ, επιβεβαιώνοντας -στην πρώτη ώρα- τη στήριξη στα 14 ευρώ.

Με αγοραστές σε AΔΜΗΕ, στα 2,44 ευρώ (σχετική αναφορά μας στο προσυνεδριακό σχόλιό μας), στα 8,30 η AEGEAN, στα 3,73 η Viohalco, στο 1,806 ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Επίσης με αγοραστές σε Mytilineos στα 9,885, σε Sarantis στα 8,70, σε ΕΧΑΕ στα 4,76 ευρώ.

Στις 50/25 η σχέση ανοδικών/πτωτικών. Στα 14,9 εκατ. η αξία συναλλαγών, με τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v