Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με τράπεζες η επιχείρηση ανάκαμψης στο ΧΑ

Κίνηση πάνω από τις 925 μονάδες επιχειρεί ο Γενικός Δείκτης, με μοχλό ανόδου τις τραπεζικές μετοχές. Σύμμαχος η βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές. Ξεχωρίζουν ανοδικά Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Σαράντης, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ.

Με τράπεζες η επιχείρηση ανάκαμψης στο ΧΑ

Προσεκτικά, σταδιακά, ανοδικά.

Σταθερά με θετικό πρόσημο τα futures στη Wall, σχεδόν 1% υψηλότερα ο DAX και πάνω από τις 925 μονάδες το ΧΑ.

Χαμηλότερα και των 14 μονάδων ο δείκτης VIX/CBOE, από τις 3.245 τα futures του S&P500, στις 13.250 o DAX και στο ελληνικό χρηματιστήριο o τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που συντηρεί τον ΓΔ στις 926 και τον FTSE25 στην περιοχή των 2.315 μονάδων.

Σε θετικό έδαφος ο ΓΔ μετά τα πρώτα διερευνητικά 5', διάστημα κατά το οποίο απορροφήθηκε περιορισμένης έκτασης προσφορά, για να ξεκινήσει η προσεκτική πλαγιοανοδική κίνηση έως τις 927,17 μονάδες, δηλαδή 11 μονάδες υψηλότερα του αρχικού χαμηλού ημέρας.

Στον τραπεζικό κλάδο η επικέντρωση των traders, καθώς ήταν αυτός που σε διάστημα εβδομάδας είχε τις μεγαλύτερες απώλειες σε σχέση με τα blue chips. Από χαμηλότερα επίπεδα τιμών, οι -κυρίως- βραχυπρόθεσμες αγορές/πωλήσεις σε μετοχές του κλάδου ενώ παράλληλα εντείνονται οι επιλεκτικές τοποθετήσεις σε επιμέρους συγκεκριμένες μετοχές. 

Συγκριτικά αυξημένος ο τζίρος, με την προσθήκη σημαντικών πακέτων σε τίτλους των ΟΤΕ, Jumbo, Eurobank και ΟΠΑΠ. Οι αυξημένες προσυμφωνημένες πράξεις (σε συνδυασμό με τις τιμές που αυτές έγιναν) παραπέμπουν στην εκτίμηση επενδυτικών κύκλων, πως η ανοδική διόρθωση θα μπορούσε να έχει συνέχεια προς τις 940 μον. για τον Γενικό Δείκτη. Προφανώς η στάση των traders, η διαμόρφωση της τάσης θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθεί η συνεδρίαση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το «κλείσιμο» στη Wall, το βράδυ.

To 22% της αξίας συναλλαγών πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά αυξημένη σε τίτλους των OTE, Lamda Development, ΟΠΑΠ και Jumbo, με την Εθνική να ακολουθεί στην πέμπτη θέση.

Η ενισχυμένη, για ακόμη μία συνεδρίαση, κινητικότητα σε συγκεκριμένα blue chips αποδίδεται από χρηματιστές στην ενεργοποίηση επενδυτικών κύκλων που τοποθετούνται γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Εάν, όντως, ισχύει/επιβεβαιωθεί αυτή η προσέγγιση, τότε θα μπορούσε να θεωρηθεί πως με την πρώτη ευκαιρία η μεγάλη κατηγορία θα κινηθεί υψηλότερα.

Στις 2.315 μονάδες ο δείκτης, με την πρώτη σημαντική αντίσταση στις 2.340 μονάδες. Πειστική υπέρβασή της θα καθιστούσε πιο επιθετική τη long τάση, αλλά προσώρας προέχει η διαφύλαξη των μετόπισθεν.

Από τα blue chips, ισχυροποιείται η αντίδραση για τον τίτλο του ΑΔΜΗΕ έως τα 2,505 ευρώ, την ώρα που αυτός της ΔΕΗ διαμορφώνεται, με μικρές απώλειες, στα 4,308 ευρώ.

Με αγοραστές σε μετοχές των ΑΕGEAN στα 8,42 ευρώ, επιβεβαιώνοντας τη long τάση (σχετική αναφορά στο προσυνεδριακό σχόλιο), Viohalco (3,71 ευρώ), Mytilineos (9,95), Lamda Development (8,67), Sarantis (8,80), EXAE (4,76 ) κ.α.

Στις 62/37 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με μεγαλύτερη άνοδο για Mediterra, Medicon, MIG, Entersoft, Attica Συμμετοχών, Ιατρικό, Quality, Trastor κ.α., με τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία να υπεραποδίδει.

Στα 38 εκατ. ο τζίρος, στις 15:00.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v