Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά προς τις 900 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη

Τα αντίποινα της Τεχεράνης για τη δολοφονία Σουλεϊμανί και την αντίδραση των ΗΠΑ καλούνται να αποτιμήσουν οι επενδυτές. Με βουτιά στη ζώνη των 910 μονάδων το άνοιγμα του ΓΔ. Πακέτα 85 εκατ. ευρώ σε Eurobank και 89,8 εκατ. σε ΕΤΕ.

Βουτιά προς τις 900 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη

Η επίθεση του Ιράν εναντίον βάσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ συντηρεί το θερμόμετρο στο κόκκινο και βαραίνει στην οικόνα των ξένων αγορών αλλά και του Χρηματιστηρίου που ξεκίνησε με πτώση άνω του 2% στις 905 μονάδες.

Ταυτόχρονα με την έναρξη της συνεδρίασης πέρασαν μεγάλα πακέτα στην μετοχή της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank. Συγκεκριμένα στην Eurobank έγιναν τέσσερα πακέτα κάθε ένα εκ των οποίων αφορούσε 25.374.614 μετοχές με τη συνολική αξία να φτάνει τα 85,3 εκατ. ευρώ (οι συναλλαγές έγιναν στα 0,84 ευρώ). Στην Εθνική Τράπεζα δυο πακέτα ήταν συνολικής αξίας 89,8 εκατ. ευρώ (οι συναλλαγές έγιναν στα 2,81 ευρώ ανά μετοχή). H μετοχή της ΕΤΕ υποχωρεί 3,7% και αυτή της Eurobank 7,87%

Ηταν η σειρά των τραπεζικών να «βάλουν πλάτη» χθες και σε συνδυασμό με το stock picking των traders η συνεδρίαση κύλησε με τον Γενικό Δείκτη στις 924,69, τον Τραπεζικό στις 868,41 και τον FTSE25 στις 2.307,72 μονάδες. Αυξημένος, κατά περίπου 20 εκατ. σε σχέση με τη Δευτέρα, ο τζίρος, στα 63,455 εκατ. με αρκετά πακέτα και με το 25% στις τραπεζικές και από 16% και 11% σε ΟΤΕ-ΟΠΑΠ, ενώ το 8% πραγματοποιήθηκε σε ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ. Επί της ουσίας αυτή ήταν η αγορά χθες, ενώ σημαντική διαφοροποίηση δεν θα πρέπει να αναμένουμε για σήμερα.

Για τον κλάδο-κλειδί, όσο ο ΔΤΡ συντηρείται πάνω από την ευρύτερη περιοχή των 850 μονάδων, έχει καλώς για τους long. Αντίστοιχα για τον ΓΔ, όσο δεν υποχωρεί χαμηλότερα των 910 μονάδων.

Δεδομένης της ρευστότητας στις διεθνείς αγορές, θα ήταν υπερβολή να περιμένει κάποιος θεαματική ανοδική κίνηση, με υπέρβαση των 940 για τον ΓΔ και των 888 για τον ΔΤΡ. Θα έλεγα πως περισσότερο τακτική συντήρησης, προσεκτικών και επιλεκτικών κινήσεων, μέχρι νεωτέρας.

Το χθεσινό stock picking απέδωσε το 5,04% για τη μετοχή του ΑΔΜΗΕ, στα 2,50 ευρώ, το 2,91% στο 1,84 της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, το 2,23% στα 22,95 ευρώ του ΟΛΠ και από τον τραπεζικό το 2,34% στα 3,06 ευρώ για τη μετοχή της Πειραιώς.

Αυξημένες συναλλαγές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Lamda Development, με ελεγχόμενες απώλειες για τις πρώτες 3 και με αγοραστές για την τέταρτη. Ικανοποιητικός ο αριθμός των μετοχών με άνοδο (62/41) και αρκετές από τις χαμηλότερες κατηγορίες να υπεραποδίδουν.

Ζητούμενη για σήμερα -και Πέμπτη/Παρασκευή βλέπουμε- η επιβεβαίωση των στηρίξεων, μία πιθανή κίνηση μέχρι τα υψηλά της χθεσινής συνεδρίασης, κίνηση είτε για ΟΤΕ είτε για μία από τις μετοχές των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, αντίδραση της ΤΕΝΕΡΓ, υπέρβαση των 10 ευρώ για τη Mytilineos και τα 8,40 για την AEGEAN.

Για τις μετοχές των μικρότερων κατηγοριών, στη διάρκεια της συνεδρίασης στον Εκηβόλο. Σε συνεχή παρακολούθηση και ενημέρωση.

Mediterra, Alumil, MIG, Medicon είχαν απόδοση μεγαλύτερη του 4,85%, περιμένουμε συνέχεια για Quality, Entersoft, Attica Συμμετοχών, Intralot, Ικτίνος.

(*) Η είδηση της επίθεσης με βαλλιστικούς πυραύλους, νωρίτερα το πρωί, δεν είχε, κατ' αρχάς, άμεση αποτύπωση σε προπομπούς δείκτες. Θα φανεί, ωστόσο, και με το άνοιγμα των αγορών στην Ευρώπη και λίγο αργότερα στα futures του S&P 500.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v