Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κοιτάζει» υψηλότερα το Χρηματιστήριο

Το διεθνές θετικό κλίμα καλούνται να αξιοποιήσουν οι επενδυτές στο ΧΑ. Η πλαγιοανοδική κίνηση του ΓΔ και οι προϋποθέσεις για αλλαγή τάσης στον τραπεζικό κλάδο. Ορίζοντας η αξιολόγηση της Fitch την Παρασκευή.

«Κοιτάζει» υψηλότερα το Χρηματιστήριο

Ανοδικά οι ασιατικές αγορές, με θετικό πρόσημο οι κύριες ευρωπαϊκές. Σε αυτό το διεθνές, βραχυπρόθεσμο, περιβάλλον, στο ΧΑ έχουν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις για τη συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης της Παρασκευής.

Από τις 934,22 μονάδες ο ΓΔ, από τις 2.335,39 ο FTSE25, με τον ΔΤΡ στις 879,62 μονάδες, έτοιμο να κάνει τη διαφορά. Όπως σημειώναμε στο σχόλιό μας της Κυριακής, η συντήρηση της πλαγιοανοδικής τάσης, η προσέγγιση των 940 με στόχο την υπέρβασή τους, περνά μέσα από το «γύρισμα» του τραπεζικού κλάδου.

Στον Εκηβόλο της 17ης Ιανουαρίου θέταμε το εύλογο ερώτημα, εάν έχει έρθει -και πάλι- η ώρα του κλάδου που αποτελεί «κλειδί». Προφανώς θεωρητικό το ερώτημα, καθώς συντρέχουν οι τεχνικές (κατ' αρχάς) προϋποθέσεις για αλλαγή τάσης, σήμερα-αύριο. Και αν η σημερινή συνεδρίαση ενδεχομένως να μη θεωρηθεί αρκούντως κατατοπιστική λόγω της αργίας στη Wall Street, πιθανότατα αύριο θα έχουμε αποσαφήνιση της κατάστασης.

Η εβδομάδα έκλεισε με μικρά κέρδη της τάξεως λίγο πάνω από 1% για ΓΔ και FTSE 25, με τη διαφορά να την κάνει ο τραπεζικός όχι τόσο για το 2,5% αλλά γιατί μας έδωσε αγοραστικό σήμα και πλέον δοκιμάζει να κλείσει πάνω από το σημαντικό 883-885, επίπεδο που θα ανοίξει τον δρόμο για τις 930 μονάδες. Ο ΓΔ, έχοντας κατοχυρώσει τις 900 μονάδες, έχει ανοίξει πλέον τον δρόμο για τη ζώνη των 1.040 μονάδων ενώ βλέπουμε ότι εξελίσσεται κίνηση και στον FTSEM, μετά από αρκετούς μήνες. Ο τζίρος κυμαίνεται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, με τις κινήσεις να εναλλάσσονται μέρα με τη μέρα στους τίτλους. Η αγορά διψά για επιχειρηματικά νέα, γεγονός που μπορεί να της προσδώσει το νεύρο που της λείπει. Η μείωση του φόρου στα μερίσματα ανοίγει την όρεξη στις εισηγμένες που μπορούν να διαθέσουν χρήματα να το κάνουν, κάτι που συντηρεί το ενδιαφέρον στις εταιρείες με ταμείο.

Πολύ σημαντική η κατοχύρωση του 885 επιπέδου, μιας και θα ανοίξει τον δρόμο για τις 930 μονάδες. Από την άλλη, ο ΓΔ ψάχνει το 945 σε πρώτη φάση και το 990 σε δεύτερη. Σε μεγάλη εικόνα, ουσιαστικός μεγάλος στόχος το 1.032. Οι 922 μονάδες έχουν γίνει κοντινή στήριξη, με κύριο επίπεδο και στοπ τις 905 σε κλείσιμο ημέρας.

Για τον 25άρη, θα πρέπει να κατοχυρώσει το 2.335 και να δοκιμάσει κίνηση στο 2.375 επίπεδο. Μεγάλος στόχος το 2.490 επίπεδο. Κοντινή στήριξη το 2.274 και κύρια το 2.255, με το τελευταίο να είναι και stop σε ημερήσιο κλείσιμο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v