Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέα υψηλά 59 μηνών με καθίζηση τζίρου

Διαδικαστικού χαρακτήρα η συνεδρίαση, ήπια κέρδη για τον Γενικό Δείκτη. Σταθεροποιητικές κινήσεις στις τράπεζες, ανέκαμψε ο ΟΠΑΠ, ξεχώρισαν Fourlis, Μυτιληναίος. Τι προβλέπουν οι αναλυτές για τη συνέχεια.

ΧΑ: Νέα υψηλά 59 μηνών με καθίζηση τζίρου

Η σημερινή συνεδρίαση αποδείχθηκε, μάλλον, διαδικαστικού χαρακτήρα, με τις περισσότερες Δεικτοβαρείς μετοχές να “στριφογυρίζουν” πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος, τον Γενικό Δείκτη να αναλώνεται σε συνεχείς εναλλαγές προσήμων, τους ενεργούς traders να ψάχνουν τις μετοχές που “έχουν μείνει πίσω”, ενώ σε ευκρινώς χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκε ο τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων).

Όλα τα παραπάνω δεν εμπόδισαν τους λίγους αγοραστές να κάνουν την γνωστή “καθυστερημένη” εμφάνισή τους προς το τέλος των συναλλαγών και στις τελικές δημοπρασίες, με αποτέλεσμα ο Δείκτης να κλείσει εκ νέου στα υψηλά ημέρας και σε νέα υψηλά 59 μηνών (το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 24/2/2015, 937,96 μονάδες).

Από εκεί και πέρα, οι περισσότεροι των Αναλυτών συνεχίζουν να δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, εκτιμώντας πως “η θετική ψυχολογία που επικρατεί στις Αγορές του εξωτερικού, θα βοηθήσει και την Εγχώρια Αγορά να διατηρήσει την ανοδική της τάση”.

“Άγνωστοι Χ” οι αυξανόμενες γεωπολιτικές ανησυχίες στην Περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και η στάση αναμονής που τηρεί ο Τραπεζικός κλάδος, περιμένοντας τον “Ηρακλή”.

Να σημειωθεί ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση, το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τον ανοδικό βηματισμό των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, με την διστακτική εικόνα να μην αλλάζει και μετά τις 14.00, όταν και έληξαν τα συμβόλαια Ιανουαρίου στην Αγορά Παραγώγων, ενώ σταθεροποιητικά παρέμειναν τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων (στο 1,414% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Από την άλλη και σήμερα προβλημάτισε η “παρέμβαση του ιππικού” προς το τέλος της συνεδρίασης, λες και οι λίγοι αγοραστές δεν έχουν δυνατότητες να απορροφήσουν μεγαλύτερη προσφορά και συνεχίζουν την τακτική του αιφνιδιασμού, κάνοντας πιο αισθητή την παρουσία τους, προς το τέλος των συναλλαγών.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, η οποία ολοκληρώθηκε με εβδομαδιαία κέρδη 1,15% για τον Γενικό Δείκτη (2η συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα). Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημείωσε κέρδη 2,51%.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,91% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 0,63%.

Ξεκινώντας ως είθισται από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ και σήμερα η εικόνα ήταν απόλυτα επιφυλακτική, ενώ οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 13.45 και με την διακοπή των συναλλαγών, προκειμένου να γίνουν οι δημοπρασίες και να λήξουν τα συμβόλαια Ιανουαρίου στην Αγορά Παραγώγων, ο τίτλος της Alpha Bank (0%) βρέθηκε στο χαμηλό ημέρας των 1,76 ευρώ (-5,93%), για να ανακάμψει στην συνέχεια.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 882,08 (+0,20%) και 859,34 μονάδων (-2,39%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 878,12 (-0,25%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 879,62 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,08%.

Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω δείκτης έχει γυρίσει σε ημερήσιο “long” με “stop” στις 826 μονάδες και αμέσως επόμενη, κοντινή, αντίσταση, στις 882 μονάδες (σημερινό ενδοσυνεδριακό υψηλό).

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “το νέο πτωχευτικό πλαίσιο για τα Νοικοκυριά και τις Επιχειρήσεις, το ζητούμενο της δικαστικής επίσπευσης των εκκρεμών υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη και οι πλειστηριασμοί κυρίως μετά τη λήξη της ισχύος της προστασίας της πρώτης κατοικίας τον προσεχή Μάιο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με τα τεχνικά κλιμάκια των Δανειστών. Η Ελληνική Πλευρά υπογράμμισε ότι οι Τράπεζες έχουν πάρει τη στρατηγική απόφαση, μετά τη λήξη του Νόμου προστασίας της 1ης κατοικίας, να προχωρήσουν σε αύξηση των πλειστηριασμών, χωρίς κανένα όριο στην αξία των ακινήτων”.

Επίσης, σύμφωνα με την τελευταία κατάσταση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Oceanwood εμφανίζεται να έχει μειώσει την καθαρή αρνητική θέση της στην Εθνική στο 1,33%, από 1,56%.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών Δεικτοβαρών μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας, με θετικό πρόσημο διασώζονταν μόνο οι τίτλοι των ΕΕΕ (+0,71%) και ΟΠΑΠ (+0,88%), με την εικόνα να βελτιώνεται προς το τέλος.

Έτσι, το κουδούνι της λήξης βρήκε με αρνητικό πρόσημο μόνο τους τίτλους των Ελλάκτωρα (-0,74%), ΕΥΔΑΠ (-1,45%), ΟΛΠ (-0,65%), Σαράντη (-0,80%), Lamda Development (-0,82%) και TITC (-1,24%) και αμετάβλητες τις μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή και ΟΤΕ.

Συνεχίζεται η αδύναμη εικόνα για τον τίτλο της ΕΥΔΑΠ (-1,45%), που δεν μπορεί να δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 7,64 ευρώ (“stop short”), ενώ η αμέσως επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 8,00 – 8,10 ευρώ. Στα 7,15 – 7,10 ευρώ, η σημαντική στήριξη. Σήμερα ο τίτλος κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Οκτώ συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα των 8,50 ευρώ συμπλήρωσε ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων (+0,60%), παρά το γεγονός ότι σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Το ημερήσιο “stop long” στα 8,13 ευρώ και οι επόμενες αντιστάσεις στα 8,56, 8,83, 9,20 και 9,55 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές της Attica Group ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το ποσό €0,05 ανά μετοχή, το οποίο προήλθε από διανομή αποθεματικού (καθαρό ποσό).

Από εκεί και πέρα, εμφάνιση πωλητή στην Epsilon Net (-3,28%), επιμένει πλαγιοανοδικά η Ελγέκα (+1,01%), νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο για Quest (+1,98%) και Autohellas (+3,12%), κάτι συνεχίζει να κινείται στον Logismo (+10%), ενώ αν δεν τελειώσει ο μεγάλος πωλητής, δύσκολα θα κινηθεί προς σημαντικά υψηλότερα επίπεδα η Frigoglass (0%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΚΛΜ (+5,19%), ΑΝΕΚ (+3,08%), Ευρωσυμβούλους (+4%) και Παϊρη (+4,19%), αντέδρασε μετά από “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων η Mediterra (+17,98%), “ντουμπλάρισαν” τις ανοδικές συνεδριάσεις Κορδέλλου (+0,96%) και Foodlink (+3,48%), ενώ στην Doppler (+18,97%) “μοιράστηκαν χαρτιά”, για να ακολουθήσει απογείωση (!)

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών. Για τον Γενικό Δείκτη η πρώτη αντίσταση στις 938 μονάδες και το ημερήσιο “stop long” στις 904 μονάδες και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η πρώτη αντίσταση στις 2333 – 2340 μονάδες και το ημερήσιο “stop long” στις 2255 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Το πρώτο σημείο στήριξης βρίσκεται στις 920 μονάδες, ενώ το πρώτο σημείο αντίστασης στις 940 μονάδες. Η πορεία του ΓΔ θα συνεχίσει να εξαρτάται από την πορεία των Ξένων Αγορών, καθώς δεν υπάρχουν εσωτερικοί καταλύτες. Στην περίπτωση της BriQ Properties, τα έσοδα από μισθώματα ανήλθαν σε €2,1 εκατ. (+36%) στο 9μηνο 2019, τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 49% στα €1,26 εκατ. και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα €1,5 εκατ. (+35%). Τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν σε €947.000 και οι δανειακές υποχρεώσεις προς επενδύσεις σε Ακίνητα (LTV) αυξήθηκαν στο 33%, από 24% το 2018. Η εσωτερική λογιστική αξία της μετοχής (NAV) ανήλθε σε €2,60”, αναφέρει η Merit Sec.

“Η σημερινή λήξη των σειρών των Παραγώγων επί των δεικτών για τον πρώτο μήνα του 2020, δεν έφερε την αναμενόμενη μεταβλητότητα. Από την άλλη, τα ρεκόρ στη Wall Street είναι πιθανόν να συνεχίσουν να ‘ευεργετούν’ τις Διεθνείς Αγορές με οδηγό την, ενδεχομένως και την Ελληνική, οδηγώντας το ΓΔ”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Επιβεβαιώνεται η ανοδική τάση και ανοίγει ο δρόμος για τις 1000 μονάδες και την αύξηση των αγοραστών. Επόμενη αντίσταση οι 945 μονάδες και στήριξη στις 923. Βασική προϋπόθεση, η διατήρηση του θετικού κλίματος στις Ξένες Αγορές”, επισημαίνει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Νέο υψηλό κατέγραψε χθες ο ΓΔ, εν μέσω ευνοϊκού διεθνούς επενδυτικού κλίματος. Η διατήρηση της ανοδικής τροχιάς υφίσταται όσο παραμένουμε πάνω από την ζώνη των 880 - 870 μονάδων. Η επόμενη εβδομάδα περιλαμβάνει την αξιολόγηση από Fitch (Παρασκευή). Στο εξωτερικό, θετική είναι η εικόνα που ανέδειξαν τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία σε ΗΠΑ (λιανικές πωλήσεις, Philadelphia Fed Business outlook)) και Κίνα (ΑΕΠ, λιανικές πωλήσεις και βιομηχανική παραγωγή) με αποτέλεσμα στο επίκεντρο να βρεθούν, το επόμενο διάστημα, τα εταιρικά αποτελέσματα Δ΄ τριμήνου”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Οι δείκτες του Χρηματιστηρίου συνεχίζουν να κινούνται σε υψηλά πενταετίας (παρά τα ‘χτυποκάρδια’ που μας προξένησε το σημερινό κλείσιμο των Παραγώγων)”, επισημαίνει ο Κώστας Φέγγος.

Το γεγονός είναι πολύ σημαντικό λόγω της χρονικής συγκυρίας που διανύουμε, δηλαδή του ξεκινήματος του νέου έτους και της γεωπολιτικής έντασης που παρατηρείται στην Περιοχή μας.

Ένα καλό ξεκίνημα χρονιάς, θα σηματοδοτήσει την αλλαγή στάσης των Διεθνών Κεφαλαίων απέναντι στις Ελληνικές Επιχειρήσεις και θα μας απομακρύνει από επικίνδυνα επίπεδα στηρίξεων των δεικτών, ώστε αυτές οι στηρίξεις να κρατήσουν σε διορθώσεις που είναι σίγουρο ότι θα έλθουν.

Επίσης θα βοηθήσει στις αξιολογήσεις των Ξένων Οίκων που τόσο περιμένουμε, με την πρώτη να ανακοινώνεται στο τέλος της άλλης βδομάδας (Αξιολόγηση Fitch – 24 Ιανουαρίου).

Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός, ότι τα Ξένα Χρηματιστήρια διατηρούν την ανοδική τους πορεία.

Την περασμένη βδομάδα λύθηκε αισίως το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πλέον η Κυβέρνηση έχει μπροστά της χρόνο να υλοποιήσει το πρόγραμμά της και θα είναι καθαρά δική της απόφαση (και ευθύνη για ότι συμβεί) αν δεν εξαντλήσει την τετραετία.

Η γεωπολιτική ένταση στην Περιοχή είναι στο απόγειό της, αλλά αυτή δεν είναι η πρώτη φορά.

Οι Εταιρείες κλείνουν ισολογισμούς για το 2019 και με βάση τις αναλύσεις για το επιχειρηματικό κλίμα αναμένεται να είναι βελτιωμένοι. Αναμένεται να συνεχιστεί η διανομή μερισμάτων που ξεκίνησε πέρυσι και το Χρηματιστήριο σύντομα θα ανακοινώσει νέους δείκτες που θα παρακολουθούν Εταιρείες που δίνουν μερίσματα και πάνω σε αυτούς θα μπορούν να δομηθούν Επενδυτικά Προϊόντα.

Στον τομέα των Τραπεζών το σχέδιο “Ηρακλής” είναι σε εξέλιξη, αλλά η Αγορά περιμένει τις αντιδράσεις της Κοινωνίας στους προγραμματιζόμενους πλειστηριασμούς, που ακόμα δεν έχουν ενταθεί.

Το κλίμα διατηρείται καλό. Οι πρώτες αντιστάσεις βρίσκονται στις 945 περίπου μονάδες του Γενικού Δείκτη και μετά πάμε ακριβώς πάνω από τις 1.000 μονάδες και συγκεκριμένα στις 1.008 μονάδες. Επόμενη αντίσταση στις 1.070 περίπου μονάδες. Στηρίξεις έχουν δημιουργηθεί στις 912 μονάδες, στις 900 περίπου μονάδες και μετά μια ισχυρή στήριξη στις 880 μονάδες.

“Αν δεν έχουμε ‘εισαγόμενες’ εντάσεις, οι 1.000 μονάδες είναι ορατές για το πρώτο δίμηνο του έτους”, εκτιμά ο πρόεδρος της Prelium Investment Services.

“Στάση θετικής αναμονής έδειξε η Εγχώρια Αγορά την εβδομάδα που πέρασε, καθώς δεν έχει το δυναμισμό να κατακτήσει νέα επίπεδα και οι Εμπλεκόμενοι κάνουν περισσότερο συντήρηση δυνάμεων, μέχρι το επόμενο ‘μεγάλο’ νέο”, αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Επί του παρόντος οι αποτιμήσεις φαίνονται “γεμάτες”, με βάση τα όσα είναι ήδη γνωστά και ενδεχομένως η Επενδυτική Κοινότητα να επιθυμούσε ένα “τσεκάρισμα” των προσδοκιών με την πραγματικότητα.

Αυτό θα συμβεί με την ανακοίνωση των πρώτων ετήσιων αποτελεσμάτων, τα οποία δεν αναμένεται να ξεκινήσουν πριν τα μέσα Φεβρουαρίου (13/2 Coca Cola HBC).

Από το μέτωπο των εταιρικών πράξεων και των εξαγορών τα νέα επίσης δεν βοηθούν στο να υπάρξει κάποια καταλυτική εξέλιξη. Η Αγορά παίρνει δυνάμεις κυρίως από το εξωτερικό και από ένα περιορισμένο αλλά σταθερά επιλεκτικό ενδιαφέρον, που εστιάζει μερίσματα και τις πρώτες ενδείξεις από το τζίρο της χρονιάς που πέρασε (Aegean, ΟΛΠ, Παπουτσάνης κλπ).

Έως το τέλος Ιανουαρίου πάντως, μια σειρά από ενέργειες και αποφάσεις που σχετίζονται είτε με τις Αποκρατικοποιήσεις, είτε με τον Τραπεζικό κλάδο, αναμένεται να δώσει περισσότερα κίνητρα για μια πιο δυναμική κίνηση.

Σε τεχνικό επίπεδο ο Γενικός Δείκτης έχει συμπληρώσει 14 συνεδριάσεις πάνω από τις 900 μονάδες και δείχνει να έχει “δέσει” τις τιμές των υψηλών 5ετιας με την αργή μεν, αλλά πλαγιοναδική κίνηση δε, που είναι σε εξέλιξη. Οι μέσοι ημερήσιοι τζίροι είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα (88,6 εκατ. ευρώ – 61 εκατ. ευρώ χωρίς “πακέτα”) και παρέχουν την απαραίτητη “μάζα”, για την συνέχιση του κυκλικού ενδιαφέροντος.

Ωστόσο, η ανέλιξη προς την πρώτη βραχυπρόθεσμη αντίσταση των 950 μονάδων, θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από την ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος προς το τέλος των συνεδριάσεων, καθώς ο βαθμός δυσκολίας κατάκτησης νέων επιπέδων γίνεται πιο απαιτητικός.

Η τάση παραμένει ανοδική τόσο σε βραχυχρόνιο, όσο και σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, ενώ οι ταλαντωτές διατηρούν ακόμα ένα ικανοποιητικό περιθώριο, έως τις υπερτιμημένες ζώνες που ενδεχομένως να λειτουργούσαν ως μια αφορμή για μια ήπια κατοχύρωση κερδών.

Η ζώνη αυτή συμπίπτει με τις 950 μονάδες και θέτει πλέον ισχυρότερες προϋποθέσεις για την κατάληψη του εν λόγω επιπέδου.

Την ερχόμενη Παρασκευή ανοίγει την αυλαία των πιστοληπτικών αξιολογήσεων της Ελλάδας για το 2020, καθώς είναι προγραμματισμένη η πρώτη ανακοίνωση από την Fitch (“BB-“ σταθερή προοπτική για το αξιόχρεο της Χώρας”.

Από την Δευτέρα έως και την Παρασκευή θα τρέξει η περίοδος υπολογισμού της μέσης σταθμισμένης τιμής των μετοχών του ΟΠΑΠ, για τους Μετόχους που επιθυμούν να πάρουν μετοχές αντί μερίσματος.

Την Τρίτη 21 Ιανουαρίου οι Μέτοχοι της Jumbo καλούνται σε έκτακτη γ.σ. να εγκρίνουν την διανομή μικτού μερίσματος 0,282 ευρώ ανά μετοχή, εκ των οποίων τα 0,22 θα διανεμηθούν στους Μετόχους ως προμέρισμα και το υπόλοιπο μετά την έγκριση των αποτελεσμάτων στην τακτική γ.σ. την Άνοιξη. H αποκοπή του μερίσματος θα γίνει την επομένη της συνέλευσης στις 22 Ιανουαρίου.

Στις 22 Ιανουαρίου θα λάβει χώρα η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με το επικρατέστερο σενάριο να θέλει την εκλογή της προτεινόμενης από την ΝΔ κ. Σακελλαροπούλου με 266 ψήφους.

“Την Δευτέρα οι Αγορές στην Αμερική θα παραμείνουν κλειστές λόγω Εθνικής εορτής (Martin Luther King day)”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, προς νέα ρεκόρ κινούνται οι δείκτες στο NYSE.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, η άνοδος του Δολαρίου πιέζει το Ευρώ.

Προσπαθούν για κάτι καλύτερο Χρυσός και Ασήμι, πάνω από τα $8800 κινείται το Bitcoin.

Κατά 6,9% ενισχύθηκε η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018, ανεβάζοντας ταχύτητα μετά την άνοδο κατά 6,2% του Νοεμβρίου, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.

Την ίδια ώρα, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 6,1% την περασμένη χρονιά, σε ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις των Αναλυτών, αλλά στο πιο χαμηλό σημείο από το 1990.

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, επιβεβαίωσε την αρχική εκτίμησή της για άνοδο των τιμών καταναλωτή, στην Ευρωζώνη, κατά 1,3% σε ετήσια βάση, τον τελευταίο μήνα του 2019.

Η Eurostat επιβεβαίωσε επίσης, ότι οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά στις 19 Χώρες του Ευρώ κατά 0,3% σε μηνιαία βάση.

Η κατασκευή νέων κατοικιών στις ΗΠΑ, πραγματοποίησε άλμα 16,9% τον Δεκέμβριο, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών. Συγκεκριμένα, οι ενάρξεις κατοικιών ενισχύθηκαν στο ετήσιο προσαρμοσμένο μέγεθος των 1,608 εκατ. τον περασμένο μήνα, από 1,375 εκατ. τον Νοέμβριο.

Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, ανέμεναν ότι οι ενάρξεις θα διαμορφωθούν στο 1,375 εκατ.

H Μεταποίηση στις ΗΠΑ σημείωσε άνοδο τον Δεκέμβριο. Ειδικότερα, η Fed ανακοίνωσε ότι η μεταποιητική παραγωγή ενισχύθηκε 0,2% τον περασμένο μήνα, μετά από άνοδο 1% τον Νοέμβριο.

Η συνολική βιομηχανική παραγωγή διολίσθησε 0,3% στον Δεκέμβριο.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πτώση της βιομηχανικής και της μεταποιητικής παραγωγής κατά 0,2% τον Δεκέμβριο.

Οριακή πτώση κατέγραψε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, τον πρώτο μήνα του νέου έτους. Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν διολίσθησε στις 99,1 μονάδες, από 99,3 προηγουμένως. Οι Αναλυτές προέβλεπαν ότι θα παραμείνει αμετάβλητος στις 99,3 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, την περίοδο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2019, το ταμειακό αποτέλεσμα της Κεντρικής Διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 477 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 4,18 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε 3,2 δισ. ευρώ στο δωδεκάμηνο, ενώ το ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα Κεντρικής Διοίκησης διαμορφώθηκε στα 5,56 δισ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 934,06 (+0,21%) και 927,03 μονάδων (-0,55%, στις 14.00 και μετά την λήξη των Παραγώγων Ιανουαρίου). Στις 17.00 βρέθηκε στις 933,5 (+0,15%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, έκλεισε σε νέα υψηλά και πιο συγκεκριμένα στις 934,22 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,22%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 63,7 εκατ., από τα οποία τα 8,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΟΕΛ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ και ΜΥΤΙΛ απασχόλησαν το 60% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΥΔΑΠ και TITC και με το “κόκκινο” οι ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ και ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Jumbo και στο χαμηλό ο Ελλάκτωρας.

Θα μπορούσε να είναι και καλύτερη η τελική εικόνα με 63 ανοδικές μετοχές, έναντι 50 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, όμως παρά την λήξη των συμβολαίων Ιανουαρίου, οι συναλλαγές υποχώρησαν αισθητά τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (8.453 συμβόλαια).

Στα 9.396 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.721 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.200, 1.355 για τον Ιανουάριο, 1.800 για τον Φεβρουάριο και 45 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 2.335) κινήθηκε μεταξύ 2.325 και 2.335,5 μονάδων.

Υποχώρησε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (7.000 ΓΕΚΤΕΡΝΑ, 10.241 Jumbo, 300.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (800), Alpha Bank (1.728), Πειραιώς (700), ΔΕΗ (361), Ελλάκτωρα (728), Μυτιληναίο (709), MIG (631), Cenergy (211), Εθνική (899), Τρ. Αττικής (553), ΟΠΑΠ (260), Viohalco (217).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 50.470, Alpha Bank 42.702, MIG 84.737, Εθνική 41.829, ΔΕΗ 14.019, Ελλάκτωρα 26.317, Μυτιληναίο 13.232, Πειραιώς 32.453.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                            Name of Issuer                   NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,33%

2020-01-16

 

 

 

 

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 42.901.785 τεμ., (από 42.901.785 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 21.523.470 τεμ. (21.523.470), ΔΕΗ 6.097.753 τεμ. (6.132.753), Eurobank 66.071.172 τεμ. (66.144.217), ΟΠΑΠ 1.369.607 τεμ. (1.429.607), Εθνική 20.718.916 (20.718.916) MIG 1.659.474 (1.659.474) Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v