Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στάση αναμονής στο χρηματιστήριο

Stock picking σε μετοχές του δείκτη αλλά και χαμηλότερων κατηγοριών. Ξεχωρίζει από τον 25άρη η δυναμική επαναφοράς της Coca Cola, από τον Mid Cap, η Autohellas. Ανοδική λύση σε ορισμένα μικρομεσαία χαρτιά υπό συσσώρευση.

Στάση αναμονής στο χρηματιστήριο

Την ώρα που σε Ευρώπη και Νέα Υόρκη τα χρηματιστήρια συνεχίζουν υψηλότερα, στην Αθήνα, στο ΧΑ, παραμένει η ταλαιπωρία στην περιοχή των 930 μονάδων.

Κύριο χαρακτηριστικό και ανασχετικός παράγων για κάτι πιο ουσιαστικό ο χαμηλός τζίρος, που παραπέμπει σε στάση αναμονής από την πλευρά της πλειονότητας των ξένων και ήπιων κινήσεων από όσους εγχώριους ενεργούν, σε αυτή τη φάση της αγοράς.

Υποτονικό το κλίμα, όχι μόνο στην υποκείμενη αλλά και στην αγορά Παραγώγων. Μέτριες συναλλαγές, περισσότερο τεχνικής μορφής για να κλείσει ο μήνας με μικρό premium, η δε μετακύλιση στον Φεβρουάριο να γίνει κοντά στα τρέχοντα επίπεδα: Στα 1.355 τα ΣΜΕ τρέχοντος, πέριξ των 2.327, στα 1.558 του επόμενου, στις 2.328,75 μονάδες.

Μία λάθος εντολή στη μετοχή της Alpha Bank, με άμεση επίπτωση και στο Συμβόλαιό της δημιούργησε μικρή αναστάτωση -πριν τη δημοπρασία- καθώς έγινε στο 1,76 ευρώ. Με την αποκατάσταση επανήλθε στο 1,86 ευρώ. Ήταν ίσως το μόνο περιστατικό που σχολιάστηκε στα χρηματιστηριακά γραφεία, σε μία -κατά τ' άλλα- αδιάφορη ημέρα.

Στάση αναμονής και επιλεκτικές συναλλαγές και σήμερα ολοκληρώνουν έναν κύκλο συνεδριάσεων, με το μόνο σημαντικό όφελος -για τους long- την προσέγγιση των 880 μονάδων, για τον ΔΤΡ.

Στα 24,8 εκατ. η αξία των συναλλαγών μέχρι τις 14:15, δεν αυξήθηκε σημαντικά μετά τις 14:30, επιπλέον ένδειξη της περιορισμένης δραστηριότητας traders και επενδυτών.

Με απώλειες ο τραπεζικός κλάδος, στις 876,62 μονάδες, με τις μετοχές να διορθώνουν ήπια.

Στο 1,86 η Αlpha Βank, στα 2,99 η Εθνική, δείχνοντας πως μπορεί να επανέλθει, σήμερα σε κλείσιμο, πάνω από τα 3 ευρώ.

Στα 3.292 η Πειραιώς, στο 0,8925 η Eurobank.

Stock picking σε μετοχές του δείκτη αλλά και χαμηλότερων κατηγοριών. Ξεχωρίζει από τον 25άρη η δυναμική επαναφοράς της Coca Cola προς τα 33 ευρώ, από τον Mid Cap η Autohellas, με νέο υψηλό στα 7,96 ευρώ,  και στα μικρομεσαία χαρτιά, ανοδική λύση για συγκεκριμένες μετοχές που για καιρό ήταν σε συσσώρευση. Ενδεικτική η περίπτωση της ΚΛΜ, όπως φαίνεται στο σχετικό διάγραμμα.

Διάγραμμα ΚΛΜ

  • Τεράστια βάση πολλών εβδομάδων πάνω στο 61% της κίνησης, με προσπάθεια να δώσει εβδομαδιαίο αγοραστικό σήμα σήμερα η ΚΛΜ. Πέριξ των 32 εκατομμυρίων η κεφαλαιοποίηση, γνωρίζοντας ότι η αξία των ακινήτων είναι κοντά στα 50. Η αλλαγή του διευθύνοντος προβλημάτισε, βάζοντας παρ' όλα αυτά στο μυαλό μας ότι μπορεί να υπάρχουν εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση, το στοπ στο 074 ενώ κοντινός στόχος το 088 και μεγάλος το 095. Ο ταλαντωτής σε εβδομάδα έχει πάρει καλή θέση για πάνω, περιμένοντας το έναυσμα.

Εβδομάδα CC/HBC για τη βαριά μετοχή του χρηματιστηρίου, που εν μέρει ευνοήθηκε και από το arbitrage τιμής μεταξύ ΧΑ - City.

Αντιθέτως σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ παρατηρείται στασιμότητα και μερική κατοχύρωση θέσεων. Κάτι που ισχύει για ΟΤΕ στα 13,76, ΔΕΗ στα 4,244, με λίγες εντολές αγοράς να δίνουν ένα 0,33%. Λόγω αποκοπής η μετοχή του ΟΠΑΠ διόρθωσε χθες και σήμερα επιχειρείται σταδιακά η επανάκτηση του χαμένου εδάφους. Στα 11,41 ευρώ, με αρκετούς να προεξοφλούν πως θα υπερβεί και πάλι τα 12 ευρώ.

Στα 8,45 τα Ελληνικά Πετρέλαια, στα 9,965 η Mytilineos, στα 3,85 η Viohalco, προς νέα υψηλά και η AEGEAN στα 8,80, στα 2,46 ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ.

Από τον FTMid Cap, το ενδιαφέρον, με αυξημένες συναλλαγές -για ακόμη συνεδρίαση- για την Autohellas. Τα 8 ευρώ που σημειώθηκαν νωρίτερα, αποτελούν νέο υψηλό, μετά τα 7,84 ευρώ. Στο 0,797 η AVAX, μετά τη χθεσινή διόρθωση, μάλλον για επιβεβαίωση της ανοδικής φοράς με «βλέψεις» προς το 0,84, σε πρώτη φάση.

Στο 0,1092 η MIG, στα 8,16 η Quest, στο 0,382 η Attica Bank, κυρίως με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις. Στο 1,788 η ΚΕΚΡΟΨ, στο 1,444 το ΙΑΣΩ.

Για 38 μετοχές το πρόσημο είναι θετικό, για 61 αρνητικό, ενώ για 87 δεν υπάρχει μεταβολή.

Αναλυτικότερα, από τις 38, στην Doppler συναλλαγές γίνονται 20% υψηλότερα, στο 0,468 ευρώ. Επανέρχεται ανοδικά η Mediterra, στο 1,98 με την ΕΝ.Α να είναι στο... στόχαστρο εγχώριων επενδυτικών κύκλων. Με ποσοστό μεγαλύτερο του 2% και οι Βιοτέρ, ΕΚΤΕΡ, Forthnet, Foodlink, ElvalHalcor.

Στα 27,9 εκατ. η αξία συναλλαγών, στις 15:00, με τη λήξη μηνός στο ΧΠΑ να περνά σχεδόν διαδικαστικά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v