Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αντίρροπες δυνάμεις κρίνουν την τάση

Η αναβάθμιση της οικονομίας από τη Fitch αποτιμάται στην εγχώρια αγορά. Ποιες μετοχές έφεραν τον ΓΔ στη ζώνη των 950 μονάδων και πού κρύβονται οι ευκαιρίες. Τα «βαρίδια» στο διεθνές περιβάλλον και η εικόνα του S&P 500.

ΧΑ: Αντίρροπες δυνάμεις κρίνουν την τάση

Εβδομάδα με αμφίσημες ενδείξεις ξεκινά για διεθνείς αγορές και ΧΑ. Εκτός, από τη μία οι εντεινόμενες ανησυχίες με επίκεντρο την Κίνα, από την άλλη η μακροπρόθεσμη ανοδική τάση της Wall Street. Το "κλείσιμο" της εβδομάδος για τον S&P500 με απώλειες 0,90% στις 3.295,47 μονάδες μας καθιστά εκ προοιμίου πολύ προσεκτικούς, από αύριο κιόλας. Ενδειξη της βραχυπρόθεσμης κατεύθυνσης της Νέας Υόρκης θα έχουμε το βράδυ της Δευτέρας και με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ισχυρών ομίλων, με ενδεικτική την περίπτωση της Caterpillar.

Στα της εβδομάδος, όπως σημειώναμε από τα σχόλια μας της Πέμπτης, οι συνεδριάσεις FeD (Τετάρτη), BoE (Πέμπτη), αλλά και το Brexit (Παρασκευή). Σε συνδυασμό με την αργία στις κινεζικές αγορές, χρήζουν προσοχής.

Στα εντός, ότι το καλύτερο η αναβάθμιση από την Fitch, για την προοπτική εξόδου στις αγορές με νέα έκδοση κρατικού ομολόγου, αλλά και την αγορά να μη θέλει ούτε καν να... ακούει την φημολογία περί πρόωρων εκλογών.

Επιτέλους στην περιοχή των 950 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, ισχυρό εμπόδιο προς τον στόχο των 1.030 μονάδων. Κίνηση, που το πιθανότερο είναι πως δεν θα εξελιχθεί μεμιάς αλλά με ενδιάμεσες στάσεις, διορθώσεις με ζητούμενη την «επιβίβαση» περισσότερων στο τραίνο της ανόδου.

Η αγορά περίμενε τα νέα από τον Fitch αλλά στο μεγαλύτερο μέρος της δεν είχε προεξοφλήσει και την αναβάθμιση του αξιόχρεου κατά μία βαθμίδα, που φέρνει την ελληνική οικονομία, δύο βαθμίδες χαμηλότερα από το να θεωρηθεί «επενδύσιμη». Αδιαμφισβήτητα θετική εξέλιξη, που δίνει αέρα στα σχέδια του ΟΔΔΗΧ και της προοπτικής μίας νέας έκδοσης, ακόμη και αύριο. Σημαντική και η επενδυτική ημερίδα, που διοργανώνει ο αμερικανικός οίκος την Τρίτη, στην Αθήνα.

Στα ενθαρρυντικά της αγοράς μας, η για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα διάχυση ενδιαφέροντος, ρευστότητας σε κλάδους πέραν της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ανοίγοντας περαιτέρω το παιχνίδι σε μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία.

Στην περιοχή των 2.365,84 μονάδων ο FTSE25 με κυκλικότητα στις μετοχές-σηματωρούς του δείκτη, με καταγραφή «νέων υψηλών» αλλά και χρήσιμες εφεδρείες να συνδράμουν τους long, όποτε χρειασθεί.

Στο διάγραμμα του FTSE25 φαίνονται οι τιμές, που μας ενδιαφέρουν. Στις 2.387 η πρώτη αντίσταση, όπου θα απαιτηθεί αυξημένη προσοχή και ο μεγάλος στόχος μας προς τις 2.470 μον. Σε αντιστοιχία με τις 1.030 του ΓΔ. Πολλές οι δυνάμεις για τους long (Coca Cola, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, AEGEAN, Mytilineos, Jumbo κ.ά.), όπως και οι εφεδρείες (ΟΤΕ, Motor Oil, ΕΛΠΕ, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ κ.α. ) αλλά με τον τραπεζικό να παραμένει ο κλάδος-κλειδί. Από αυτόν θα σηματοδοτηθεί η πειστική υπέρβαση των 950 μονάδων, με την Εθνική να δείχνει πιο ικανή και τις άλλες τρεις να ακολουθούν.

Στις 883,56 μονάδες ο ΔΤΡ, με ζητούμενη την ανοδική διάσπαση των 888/889 μονάδων, στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις. Στα 3,045 η Εθνική, στα 1,855 η Alpha Bank, στα 0,908 η Eurobank και στα 3,33 ευρώ η Πειραιώς.

Βραχυπρόθεσμα η προσοχή του κλάδου είναι στραμμένη και στην έκδοση του κρατικού ομολόγου, ενώ θα ακολουθήσουν εκδόσεις Tier II, από Alpha Βank και Πειραιώς.

Πέραν του τραπεζικού, «καύσιμο» για την αγορά, τις εισηγμένες είναι οι επί μέρους κινήσεις τους. Στον κατασκευαστικό κλάδο, όπου παρατηρείται κινητικότητα και από ξένα χαρτοφυλάκια, η εβδομάδα να ξεκινά με την διαπραγμάτευση του δικαιώματος της AVAX, για την ΑΜΚ της εταιρείας. Για την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου αναμένεται η αναχρηματοδότηση των ομολογιακών εκδόσεων της Frigoglass. Παράλληλα και με την επικείμενη έξοδο της χώρας στις αγορές, την ευνοϊκή συγκυρία σχεδιάζουν να εκμεταλλευτούν μεγάλοι όμιλοι, όπως ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΙΤΑΝ, Lamda Development, Motor Oil και έπεται συνέχεια, εάν και εφ' όσον βοηθήσουν οι ξένες αγορές.

Για τις εγχώριες επενδυτικές δυνάμεις η συντήρηση της μόχλευσης σε μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία έχει αναθερμάνει το ενδιαφέρον ανενεργών για χρόνια traders και επενδυτών, με την αυξητική τάση να αναμένεται να αποτυπωθεί στα στοιχεία Ιανουαρίου.

Βιομηχανικός και κατασκευαστικός είναι οι πρώτοι κλάδοι, που ευνοούνται από την αναστροφή της οικονομίας και την δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης. Σε αυτούς και ο ενεργειακός, με επίκεντρο τη ΔΕΗ και τις εξελίξεις στον κλάδο.

Ενθαρρυντική ένδειξη, για τους εγχώριους παίκτες η για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα υπεραπόδοση του FTMidCap, που εάν συνεχιστεί και αυτή, την τελευταία του Ιανουαρίου θα σηματοδοτεί την επαναφορά- και τεχνικά- της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Quest, Cenergy, Autohellas, AVAX, MIG, ΟΛΘ, ΚΡΙ ΚΡΙ, IntraKat μπορεί να κάνουν την διαφορά ωθώντας τον δείκτη προς τις 1.350-1.370 μονάδες.

Για τον ΓΔ, όπως φαίνεται στο διάγραμμα (ημερήσιο) στις 952 η πρώτη αντίσταση, υπέρβαση της οποίας οδηγεί προς τις 968 με μεγάλο στόχο μας τις 1.030 μονάδες. Στήριξη και έσχατο stop για long θέσεις οι 905 μονάδες. Αντίστοιχα οι 2.293 και 2.255 για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στα εκτός αγοράς μέτωπα, που ωστόσο μας αφορούν, η συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, με προφανές το ενδιαφέρον.

Στο τέλος της εβδομάδος, σηματοδοτείται η έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Εύλογη η προσοχή, εκείνες τις ημέρες (Πέμπτη-Παρασκευή) στην CC/HBC-εισηγμένη στον FTSE100- και του πιθανού arbitrage με την Coca Cola, εισηγμένη στο ΧΑ.

Παρασκευή λήγει η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 30% του ΔΑΑ (Ελευθέριος Βενιζέλος).

Και κλείνοντας, να δώσουμε τις τεχνικές συντεταγμένες του «δείκτη των δεικτών». Για τον S&P500 οι μεγάλοι στόχοι έχουν επιτευχθεί, γεγονός που απαιτεί ιδιαίτερα αυξημένη προσοχή. Σημαντική στήριξη στις 3.245 και stop για τις long θέσεις οι 3.205 μονάδες. Στις 3.333 η κοντινή αντίσταση και υψηλότερα στις 3.365 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v