Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεταξύ Fitch και... Κίνας το Χρηματιστήριο

Πιέσεις στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Οι διεθνείς ανησυχίες για τον κοροναϊό και η επενδυτική φυγή προς «ασφαλείς λιμένες» επισκιάζουν την αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch. Το discount των τραπεζών, οι κινήσεις των επενδυτών και η πιθανή «παγίδα».

Μεταξύ Fitch και... Κίνας το Χρηματιστήριο

Καλή εβδομάδα. Περίεργη εβδομάδα, που θα απαιτήσει την αυξημένη προσοχή των traders λόγω των γεγονότων στην Κίνα, την πολυήμερη αργία των αγορών στην αχανή χώρα, όπως και σε ορισμένες ακόμη της Ασίας. Ζητούμενη, για τις διεθνείς αγορές, η αντίδραση της Wall Street, που την Παρασκευή έδωσε διόρθωση και ενδείξεις επηρεασμού από τις εξελίξεις. Σημαντική η σημερινή αντίδραση και γι' αυτό θα υπάρξει συνεχής παρακολούθηση της αγοράς futures και προπομπών δεικτών, ενώ νωρίτερα «ανεβάσαμε» τεχνική μέτρηση του S&P 500, στον Εκηβόλο.

Συνεπώς, στο ΧΑ, εκτιμάται πως θα «αναμετρηθούν» τα νεότερα από τις διεθνείς αγορές, που δίνουν πλεονέκτημα στους short, με τα θετικά στο εσωτερικό μέτωπο, που ευνοούν τους long.

Στις 948,64 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με τη «διπλή αναβάθμιση» από τον οίκο Fitch να μην έχει προεξοφληθεί, στο σύνολό της, από τους βραχυπρόθεσμους παίκτες, ει μη μόνον όσον αφορούσε στη βελτίωση της σύστασης σε θετική. Η κατά μία βαθμίδα αναβάθμιση, θα έλεγα πως υπό Κ.Σ. θα ενεργοποιούσε εκείνες τις επενδυτικές δυνάμεις που χρειάζεται το ΧΑ για μία πειστική υπέρβαση των 950-955 μονάδων.

Τώρα, υπό την σκιά των διεθνών εξελίξεων, ειδικά οι βραχυπρόθεσμοι μάλλον θα χρειαστεί να προσέξουν το άνοιγμα της συνεδρίασης, κυρίως εάν φανεί πως επιχειρείται να «εκβιασθούν» υψηλότερες τιμές. Μπορεί να αποδειχθεί παγίδα, γι' αυτό προσοχή.

Η εστίασή μας στον τραπεζικό κλάδο, που ακόμη υπολείπεται των «υψηλών» του 52 εβδομάδων και είναι σε discount σε σχέση με τα «υψηλά» του ΓΔ και του FTSE 25.

Στις 883,56 ο ΔΤΡ, στις 2.365,84 μονάδες ο FTSE 25 και παρότι αρκετές μετοχές είναι σε long τάση, καλό θα ήταν να επιβεβαιωθεί (ή όχι) και σήμερα με τελικές τιμές.

Σημαντική μέρα, για την Αθήνα, εάν κριθεί πως τελικά σήμερα θα πρέπει να «βγει» με ένα νέο κρατικό ομόλογο, όπως τα τελευταία 24ωρα πιθανολογείται, στην αγορά.

Για να δούμε, θα προχωρήσει σήμερα ο ΟΔΔΗΧ, μία μέρα πριν την επενδυτική ημερίδα του Fitch στην Αθήνα ή θα πάει αργότερα... Θυμίζοντας πως την Παρασκευή ενεργοποιείται η διαδικασία για το Brexit.

Στο χθεσινό σχόλιό μας, αντίρροπες δυνάμεις κρίνουν την τάση, επιχειρήσαμε να προσεγγίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες παραμέτρους, προκειμένου να έχουμε σαφέστερη εικόνα.

Τεχνικά σε ενδεχόμενη υπέρβαση των 950 μονάδων, θα πρέπει να προσεχθεί η σύνθεση πωλητών-αγοραστών, εάν συνεχίσει προς τις 955-958 μονάδες.

Για τον ΔΤΡ προέχει η υπέρβαση των 888/889 μονάδων, σημειώνοντας πως Εθνική, Alpha Bank, Eurobank είναι σε long τάση.

Για τον FTSE 25, μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco, AEGEAN, Jumbo, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Mytilineos. Ενώ από τη μεσαία κατηγορία, Quest, ΚΡΙ ΚΡΙ, ElvalHalcor, Cenergy, IntraKat κ.α.

Οι μετοχές που αναφέρονται, συμπεριλαμβάνονται σε ενδεικτικό «καλάθι» εισηγμένων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v