Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέα υψηλά πριν τη Fitch το Χρηματιστήριο

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα με τον Γενικό Δείκτη να αναρριχάται σε νέα υψηλά 61 μηνών πριν το «χρησμό» του οίκου αξιολόγησης. Κέρδη σήμερα για τράπεζες και blue chips, ρευστότητα και άνοδος στα Mid Caps.

Σε νέα υψηλά πριν τη Fitch το Χρηματιστήριο

Τα τουλάχιστον αξιοσημείωτα κέρδη για τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, στον απόηχο της ανακοίνωσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι “είναι πάρα πολύ νωρίς να αποφανθεί ότι ο ιός που εμφανίστηκε στην Κίνα και άρχισε να μεταδίδεται ανά τον Κόσμο, συνιστά κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη Δημόσια Υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος”, ακολούθησε από σχετική απόσταση και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, έστω και αν μερικά από τα θεωρούμενα “μεγάλα” χαρτοφυλάκια επέλεξαν την στάση αναμονής και αυτό φάνηκε στον τζίρο, περιμένοντας την βραδινή “ετυμηγορία” της Fitch, για το αξιόχρεο της Ελληνικής Οικονομίας.

Η επιφυλακτική στάση αρκετών “μεγάλων Παικτών” σε καμία περίπτωση δεν μείωσε το γενικότερο ενδιαφέρον στο ταμπλό του Χ.Α., που σήμερα συμπεριέλαβε και πολύ μεγάλο κομμάτι του μη Τραπεζικού FTSE25 και δεν εμπόδισε τον Γενικό Δείκτη να κλείσει σε νέα υψηλά 61 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 8/12/2014 (1035,08 μονάδες).

Σύμφωνα με την αισιόδοξη σχολή σκέψης, “η ανταπόκριση των Επενδυτών στο ομόλογο του Ελλάκτωρα (προσφορές άνω των 200 εκατ. ευρώ έλαβε η νέα έκδοση ομολόγου 50 εκατ. ευρώ του Ομίλου, γεγονός που οδήγησε τη Διοίκηση της Εισηγμένης στην απόφαση να αντλήσει τελικά 70 εκατ. ευρώ, δηλαδή 20 εκατ. ευρώ παραπάνω από αυτά που αρχικά ζητήθηκαν το πρωί της Πέμπτης), οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού για μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις και ανάπτυξη, η επικείμενη Αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και η ομαλοποίηση της τάσης στις Διεθνείς Αγορές, συμβάλλουν στη βελτίωση του κλίματος της Εγχώριας Αγοράς και αυξάνουν το ενδιαφέρον για τοποθετήσεις σε επιμέρους τίτλους”.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο συντηρητική άποψη, τουλάχιστον για τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές, σύμφωνα με την οποία, “επί του παρόντος οι αποτιμήσεις φαίνονται ‘γεμάτες’, με βάση τα όσα είναι ήδη γνωστά και ενδεχομένως η Επενδυτική Κοινότητα να επιθυμούσε ένα “reality check” των προσδοκιών με την πραγματικότητα και θα συμβεί με την ανακοίνωση των πρώτων ετήσιων αποτελεσμάτων, αλλά και με τις εκτιμήσεις των Διοικήσεων για την χρονιά που ξεκίνησε. Από το μέτωπο των εταιρικών πράξεων και των εξαγορών, τα νέα δεν βοηθούν στο να υπάρξει κάποια καταλυτική εξέλιξη και η Εγχώρια Αγορά συνεχίζει να παίρνει τάση από το εξωτερικό”.

Να σημειωθεί ότι υποστηρικτικά στην ψυχολογία των σημερινών αγοραστών, εκτός από το θετικό κλίμα στις Ευρωπαϊκές Αγορές, επέδρασε και η νέα σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να υποχωρεί στο 1,306%.

Από εκεί και πέρα, με την σημερινή συνεδρίαση ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα, που αποδείχθηκε τρίτη συνεχόμενη ανοδική για τον Γενικό Δείκτη, με εβδομαδιαία κέρδη 1,54%. Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 0,45%.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 3,49% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 0,18%.

Ξεκινώντας για μία ακόμα συνεδρίαση την ημερήσια αναφορά από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλό, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Εθνική (+0,83%) και Πειραιώς (+2,15%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (0%) και Eurobank (-0,60%), όμως και σήμερα η τελική εικόνα επιβεβαίωσε την παρατεταμένη αδυναμία για κίνηση σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 888,5 (+0,84%) και 880,63 μονάδων (-0,05%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 883,6 (+0,28%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 883,56 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,28%.

Για τον εν λόγω δείκτη οι πρώτες αντιστάσεις στις 889 και 900 μονάδες και το ημερήσιο “stop long” στις 851 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “στα 700 εκατ. ευρώ θέτει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Τράπεζα το ελάχιστο αποδεκτό επίπεδο αποτίμησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, αισιοδοξώντας ότι οι δεσμευτικές προσφορές θα κινηθούν σε υψηλότερα νούμερα”.

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ του ιδίου, “στις χρήσεις 2019 και 2020 θα μοιράσει τη ζημιά από τη σχεδιαζόμενη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), ύψους τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ, η Εθνική Τράπεζα, προκειμένου να υλοποιηθεί, χωρίς κινδύνους, ο επικαιροποιημένος σχεδιασμός της για ταχύτερη μείωση των NPEs”.

Από την άλλη, σε νέα μείωση της “short” θέσης της στην Εθνική προχώρησε η Oceanwood, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Επ. Κεφαλαιαγοράς. Ειδικότερα, η Oceanwood μείωσε στο 0,95% την αρνητική καθαρή θέση της, από 1,27%, προηγουμένως.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη και στην ιδιαίτερα ικανοποιητική τελική εικόνα, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές μόνο οι ΟΤΕ (-0,07%) και Σαράντης (-0,33%).

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της Jumbo (+0,99% και νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το ποσό €0,22 ανά μετοχή, προερχόμενο από διανομή κερδών προηγουμένων ετών, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,209 ανά μετοχή).

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, “στην... άκρη βάζει η Κυβέρνηση την Αποκρατικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων, χωρίς να αποκλείεται μάλιστα και η αναθεώρηση των σχεδίων της για την πώληση μέρους των μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αξιοποίηση του Περιουσιακού Στοιχείου από το ΤΑΙΠΕΔ δεν βρίσκεται καν στην πρώτη προτεραιότητα των Ιδιωτικοποιήσεων και παραχωρήσεων του Ταμείου, καθώς η Κυβέρνηση δεν θεωρεί, τουλάχιστον στην παρούσα και την προσεχή περίοδο, ιδανικές τις συνθήκες για τη διάθεση πακέτου μετοχών (το δημόσιο, μέσω του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, κατέχει το 35,48% των μετοχών των ΕΛ.ΠΕ. Το 45,47% και το management ανήκουν στον Όμιλο Λάτση και συγκεκριμένα στην Paneuropean Oil and Industrial Holdings)”.

Για τον τίτλο των ΕΛΠΕ (+1,32%) και μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα επέστρεψαν οι αγοραστές και η μετοχή κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Το ημερήσιο “stop long” στα 8,13 ευρώ και οι επόμενες αντιστάσεις στα 8,56, 8,83, 9,20 και 9,55 ευρώ.

Τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την μετοχή του Σαράντη (-0,33%), με τον τίτλο να διορθώνει από τα πρόσφατα υψηλά 20ετιας και πλέον (!) Ανοδική διαφυγή από τα 9,20 ευρώ, θα ανοίξει τον δρόμο για σημαντικά υψηλότερα επίπεδα. Στα 8,52 ευρώ, το ημερήσιο “stop long”.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, η Frigoglass (+19,66%) ανακοίνωσε σήμερα ότι η Θυγατρική της Frigοglass Finance B.V. προτίθεται να προβεί σε προσφορά ομολογιών προνομιακής εξασφάλισης ονομαστικού κεφαλαίου €260,000,000 με λήξη το 2025. Η έκδοση θα τελεί υπό την επιφύλαξη των συνθηκών των Αγορών και άλλων παραγόντων.

Το ακαθάριστο προϊόν της έκδοσης, εάν ολοκληρωθεί, θα χρησιμοποιηθεί (α) για την αποπληρωμή υφιστάμενων οφειλών των Εταιρειών του Ομίλου, (β) για άλλους εταιρικούς σκοπούς και (γ) για την καταβολή των αμοιβών και εξόδων σε σχέση με την προσφορά των ομολογιών.

Η Frigoglass ανακοίνωσε ότι, με βάση τα μη ελεγμένα προκαταρκτικά οικονομικά αποτελέσματα από διοικητική πληροφόρηση και την έως τώρα πληροφόρηση, αναμένει οι πωλήσεις και EBITDA του Ομίλου να αυξηθούν κατά περίπου 15% - 16% και 30% - 32%, αντίστοιχα, για το έτος 2019 και το ύψος των κεφαλαιακών δαπανών σε περίπου €28 -30 εκατ. για το έτος 2019.

Αξιολόγηση “Β3” έθεσε για την Frigoglass η Moodys σε έκθεσή της στην οποία θέτει και σταθερό outlook. Ως εκ τούτου, ο Οίκος θέτει αξιολόγηση “Β3” και στα ομόλογα ύψους 260 εκατ. ευρώ με λήξη το 2025 που έχει εκδώσει η Frigoglass Finance.

Ο τίτλος σήμερα έδωσε ανοδική διαφυγή και αν δεν προκύψει κάποιος μεγάλος πωλητής σχετικά ψηλότερα, τεχνικά, βάζει σαν πρώτο στόχο τα 0,30 – 0,32 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν οι Quest (+4,96%) και Autohellas (+0,50%), κινητικότητα αλλά και αυξημένη προσφορά στην Audiovisual (+1,25%), “τσίμπησαν” λίγο οι συναλλαγές στον Ακρίτα (+11,11%), ανέβασε συναλλαγές ο Κέκροπας (+2,21%), κάτι συνεχίζει να κινείται στην Flexopack (+4,17%), ενώ επιστροφή αγοραστών σημειώθηκε σε Centric (+0,75%), MIG (+9,19%), Reds (+4,55%), Intralot (+1,67%), Ιντρακόμ (+2,15%) και Εβροφάρμα (+2,44%).

Από τις 13/1 έχουν να “δουν” αρνητικό κλείσιμο οι Μινέρβα (+25,68%) και Γενική Εμπορίου (+1,09%) και από τις 14/1 η Ελλάδος (+0,65%), θα συνεχίσει να παίρνει βοήθειες ο Άβακας (+9,09%), δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Ιντρακάτ (+5,04%) και Πλ. Θράκης (+0,97%) και τρεις για τον Λύκο (+1,62%), ενώ στην Doppler (+19,42%), αν δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις στα αποτελέσματα β΄ εξαμήνου, τα μεγάλα κέρδη θα έλθουν από την διακράτηση (!)

Για τον Γενικό Δείκτη παραμένει η πρώτη αντίσταση στις 950 μονάδες και οι αμέσως επόμενες στις 990 και 1004 μονάδες. Οι πρώτες στηρίξεις στις 922 και 904 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η πρώτη αντίσταση στις 2375 μονάδες και οι στηρίξεις στις 2274 και 2255 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Τι λένε οι Αναλυτές

“Το πρώτο σημείο στήριξης βρίσκεται στις 930 μονάδες ενώ το πρώτο σημείο αντίστασης στις 950 μονάδες. Η Fitch θα ανακοινώσει σήμερα την αξιολόγησή της. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αναβαθμίσει το outlook σε θετικό από σταθερό”, αναφέρει η Merit Sec.

“Αργά το βράδυ ο Οίκος Fitch θα δημοσιοποιήσει την έκθεσή του για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελληνικής Οικονομίας, με το σενάριο της αναφοράς στις θετικές προοπτικές να θεωρείται επικρατέστερο, σε σχέση με το ενδεχόμενο αναβάθμισής της. Ενόψει του περιεχομένου του ‘χρησμού’ του Οίκου, το Ελληνικό Χρηματιστήριο τήρησε στάση ανοδικής αναμονής με το βλέμμα στις Διεθνείς Αγορές”, επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Έχοντας καταγράψει νέα υψηλά ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου προσπαθεί να αποφασίσει για την επόμενη κίνηση”, σημειώνει ο Κώστας Φέγγος.

Περιμένουμε την έκθεση αξιολόγησης της Fitch, η οποία δεν αναμένεται να προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, αλλά να βελτιώσει τις προοπτικές από σταθερές, σε θετικές.

Δεν αναβαθμιζόμαστε, παρά την μεγάλη πτώση των επιτοκίων των Κρατικών ομολόγων, που δεν φαίνεται να επαρκούν για την άμεση αναβάθμιση της Ελλάδας. Παρόλα αυτά σύντομα η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέα έκδοση μακροπρόθεσμων ομολόγων, που θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο την εικόνα της Ελλάδας στα μάτια των Διεθνών Επενδυτών.

Όσον αφορά τις Τράπεζες, ακόμα δεν έχουν καταφέρει να χρηματοδοτήσουν αποτελεσματικά την Οικονομία καθώς και οι Ίδιες δυσκολεύονται να χρηματοδοτηθούν, παρά το γεγονός ότι διατηρούν λειτουργική κερδοφορία.

Το σχέδιο “Ηρακλής” προχωράει, τα “κόκκινα” δάνεια έχουν σταθεροποιηθεί σαν σύνολο, ενώ έχει αρχίσει και η ανάκτηση μικρών ποσών από πωλήσεις σε funds.

Η Αγορά όμως προβληματίζεται για το πως και εάν θα λειτουργήσουν φέτος οι πλειστηριασμοί με το νέο πλαίσιο. Επίσης για το πως θα προχωρήσει η αναδιάρθρωση των Τραπεζών, οι οποίες προερχόμενες από πολλαπλές συγχωνεύσεις έχουν πλεονάζον Προσωπικό. Τέλος, είναι προφανές πως χρειάζονται αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων. Σε δυνατές Τράπεζες, οι αυξήσεις θα δώσουν κέρδη στους Επενδυτές, σε αδύνατες έχουμε δει τι συμβαίνει.

Η γεωπολιτική ένταση στην Περιοχή είναι στο απόγειό της και αυτό μειώνει την επενδυτική διάθεση.

Οι Εταιρείες κλείνουν ισολογισμούς για το 2019 και σύντομα θα αρχίσουν να ανακοινώνουν αποτελέσματα.

Το κλίμα διατηρείται καλό, αν και οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί.

Οι πρώτες αντιστάσεις για τον Γενικό Δείκτη, βρίσκονται περίπου στα επίπεδα που βρισκόμαστε και μετά ανοίγει ο δρόμος για τις 1.000 μονάδες. Επόμενη αντίσταση στις 1.070 μονάδες. Στηρίξεις έχουν δημιουργηθεί στις 926 μονάδες, στις 912 μονάδες και μετά φυσικά, στις 900 μονάδες.

“Σε μια ανοδική Αγορά όπως διαμορφώνεται η Ελληνική, οι Επενδυτές πρέπει να είναι τοποθετημένοι. Φυσικά τα ‘stop loss’, προστατεύουν από ζημιές και τα ‘take profit’ κατοχυρώνουν τα κέρδη”, τονίζει ο πρόεδρος της Prelium Investment Services.

“Με μικρότερο ρυθμό και με τα περισσότερα κλεισίματα θετικά, συνεχίστηκε και αυτή την εβδομάδα η ανοδική κίνηση των τιμών στο Χ.Α.”, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η Αγορά δείχνει δυνατή και ικανή να συνεχίσει την προσέγγιση του ορόσημου των 1000 μονάδων, με “εφεδρείες” από την μεσαία κεφαλαιοποίηση, η οποία στις 3 πρώτες εβδομάδες του 2020 ξαναπήρε προβάδισμα στις αποδόσεις των δεικτών, φθάνοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα σε κέρδη 7,5%.

Οι εισροές συνεχίζονται με πολύ ικανοποιητικό ρυθμό καθώς ήδη στα Μετοχικά Αμοιβαία Εσωτερικού έφθασαν τα 12 εκατ. ευρώ. Το μέγεθος μπορεί να φαίνεται μικρό, αποτελεί ωστόσο μια άριστη ένδειξη από τις ροές προς την διαχείριση κεφαλαίων, καθώς ανάλογες, αν όχι υπέρτερες, κινήσεις γίνονται και σε Επενδυτικά Κεφάλαια κλειστού τύπου, ή είναι υπό διαχείριση από Χρηματιστηριακές Εταιρείες, Ασφαλιστικές Εταιρείες κλπ. Οι εισροές αποτελούν την “μεγάλη πλάτη” της Αγοράς και ο λόγος που το Χ.Α. παραμένει αλώβητο από την ένταση στα γεωπολιτικά και την μεταβλητότητα των Ξένων Αγορών.

Ανεξάρτητα από το τι θα πει απόψε το βράδυ η Fitch, φαίνεται ότι εντός των προσεχών ημερών έχουν δρομολογηθεί σημαντικές σε μέγεθος και προέλευση ομολογιακές εκδόσεις, που θα ενεργοποιήσουν περισσότερους Εμπλεκόμενους και θα… “ξεδιψάσουν” την ζήτηση για Ελληνικές αποδόσεις.

Η Ελληνική Δημοκρατία αναμένεται να ανοίξει βιβλίο προσφορών για την έκδοση δεκαπενταετίας στο ξεκίνημα της ερχόμενης εβδομάδας, με την Αlpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς να ακολουθούν με εκδόσεις Tier II.

Την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου αναμένεται η αναχρηματοδότηση των ομολογιακών εκδόσεων της Frigoglass, ενώ σε προχωρημένο στάδιο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, βρίσκονται η Lamda Development, η ΔΕΗ και η Motor Oil.

Η κινητικότητα αυτή συνάδει με την αισιοδοξία που καταγράφεται στην Δευτερογενή Αγορά και το ισχυρό ενδιαφέρον από Ξένους Επενδυτές για Ελληνικό ρίσκο.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έφθασε στο τελευταίο “οχυρό” αντίστασης πριν τις 1000 μονάδες, όπου τα πράγματα θα δυσκολέψουν από την αύξηση της προσφοράς και θα απαιτήσουν περισσότερες συναλλαγές.

Όλο το σύστημα δεικτών που παρακολουθούν την τάση του Γενικού Δείκτη, παραμένει προσκείμενο υπέρ της συνέχισης της ανόδου. Η μόνη ένδειξη που μπορεί να δώσει μια αφορμή διόρθωσης είναι η εβδομαδιαία εικόνα του MACD, ο οποίος βρίσκεται σε υπερτιμημένες ζώνες διαπραγμάτευσης.

Στο πρόσφατο παρελθόν η δεύτερη εβδομάδα υπερτίμησης του MACD είχε συμπέσει με υπερτιμημένες ζώνες του RSI, δίνοντας μια γρήγορη διόρθωση η οποία αποφόρτισε το εβδομαδιαίο διάγραμμα. Η σύνοδος των δύο δεικτών είναι εκ νέου κοντά και εφόσον συνεχίσει ανοδικά ο Γενικός Δείκτης, οι πιθανότητες μιας διόρθωσης προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα αυξηθούν σημαντικά.

Ο πρώτος μήνας της χρονιάς ολοκληρώνεται την ερχόμενη εβδομάδα, με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Άβαξ να συνεχίζεται, με την διαπραγμάτευση του δικαιώματος από την προσεχή Δευτέρα.

Την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.

Επισημαίνεται ότι οι Αγορές της Κίνας θα παραμείνουν κλειστές έως την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, λόγω της έλευσης του νέου έτους, σύμφωνα με το Κινεζικό ημερολόγιο.

“Η τελευταία ημέρα του μήνα σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης του Ην. Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ την ίδια ημέρα λήγει η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 30% του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Στην Κίνα αργία, ενόψει των εορτασμών για το σεληνιακό νέο έτος που ξεκινά το Σάββατο.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Wall Street.

Νέες πιέσεις για το Πετρέλαιο, οριακές απώλειες για το Ευρώ.

Κέρδη για Χρυσό και Ασήμι, προς τα $8500 επιστρέφει το Bitcoin.

“Αυξάνεται ο αριθμός των Κεντρικών Τραπεζών που θεωρούν πιθανό να εκδώσουν το δικό τους Ψηφιακό Νόμισμα τα επόμενα χρόνια”, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS).

Το 20% των 66 Κεντρικών Τραπεζών που συμμετείχαν στην έρευνα της BIS απάντησαν πως είναι πιθανό να εκδώσουν Ψηφιακό Νόμισμα εντός των επόμενων έξι ετών, έναντι 10% έναν χρόνο νωρίτερα. Το 10% εκτιμά ότι θα το κάνει εντός της επόμενης τριετίας.

Το 80% των Κεντρικών Τραπεζών ανέφεραν ότι εξετάζουν την Τεχνολογία, έναντι 70% την προηγούμενη χρονιά.

“Το AEΠ της Γερμανίας αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,1%, ή 1,2% το 2020”, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Γερμανικής Κυβέρνησης τις οποίες έχει δει η “Handelsblatt”. Η πρόβλεψη είναι 0,1 με 0,2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από αυτή του Φθινοπώρου, όταν η Κυβέρνηση εκτιμούσε ότι η ανάπτυξη θα φτάσει φέτος το 1%. Για το 2021, το Βερολίνο προβλέπει ότι η Γερμανική Οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 1,5%.

“Οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπέγραψαν σήμερα τη συμφωνία για το ‘Brexit’ την οποία έχει εγκρίνει το Λονδίνο και τώρα αναμένεται η επικύρωσή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε μήνυμά της στο Twitter.

Αδύναμη παραμένει η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη στην έναρξη της νέας χρονιάς. Η προκαταρκτική έρευνα της IHS Markit δείχνει ότι ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ διατηρήθηκε στις 50,9 μονάδες τον Ιανουάριο. Δεν ήταν σε ευθυγράμμιση με τη μέση πρόβλεψη Αναλυτών, που εκτιμούσαν ότι θα διαμορφωθεί στις 51,2.

Ο δείκτης ΡΜΙ για τον τομέα Μεταποίησης βρέθηκε για 12ο μήνα χαμηλότερα από τις 50 μονάδες. Έφτασε στις 47,8 μονάδες, βελτιωμένος από τις 46,3 του Δεκεμβρίου και υψηλότερα από τις προσδοκίες για 46,8.

Αποδυναμώνεται ο κλάδος των Υπηρεσιών, με τον δείκτη ΡΜΙ να υποχωρεί στις 52,2 μονάδες, από 52,8, ενώ οι Αναλυτές περίμεναν ότι θα παραμείνει αμετάβλητος.

O τομέας της Μεταποίησης συρρικνώθηκε στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, ενώ οι Υπηρεσίες ενισχύθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από τον περασμένο Μάρτιο.

Ο δείκτης Μεταποίησης της Markit υποχώρησε στις 51,7 μονάδες τον Ιανουάριο, από 52,4 τον περασμένο μήνα. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο των τελευταίων τριών μηνών.

Την ίδια στιγμή ο δείκτης Υπηρεσιών ενισχύθηκε στις 53,2 μονάδες, από 52,8 τον Δεκέμβριο, επίπεδο που είναι το υψηλότερο από τον Δεκέμβριο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 375 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 31 Ιουλίου 2020.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “τo Εurogroup του Μαρτίου αποτελεί τον πρώτο κρίσιμο σταθμό για τη λήψη αποφάσεων που σχετίζονται με τη διεύρυνση του δημοσιονομικού χώρου, λύνοντας τη χέρια της Κυβέρνησης στον σχεδιασμό των επόμενων μειώσεων φόρων. Ο ορίζοντας στο μέτωπο των πλεονασμάτων θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει πλήρως πριν τον Οκτώβριο, όταν το Υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2021. Ο κύκλος επαφών ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τους Επικεφαλής των Θεσμών, στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης, ολοκληρώθηκε σήμερα στην Αθήνα, με τις εκτιμήσεις Αρμόδιων Κυβερνητικών Στελεχών να μεταφέρουν την αίσθηση ότι ‘πήγε καλά”.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 949,02 μονάδες (+1,05%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 948,66 (+1,01%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 949,2 μονάδες (+1,07%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 948,64 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,01%.

Ο τζίρος στα 62,3 εκατ., από τα οποία τα 6,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ), ενώ ΟΤΕ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 35% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ και TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Viohalco, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 91 ανοδικές μετοχές, έναντι 32 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Με σημαντική άνοδο, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή βελτίωση στο συμβόλαιο του δείκτη και σαφώς πιο ευδιάκριτη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (18.036 συμβόλαια).

Στα 10.430 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 10.476 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 935, 815 για τον Φεβρουάριο και 120 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.366,5) κινήθηκε μεταξύ 2.354,5 και 2.373 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.100 ΑΔΜΗΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (681), Alpha Bank (2.034), Πειραιώς (1.592), ΔΕΗ (1.868), Ελλάκτωρα (754), Μυτιληναίο (827), MIG (4.844), Cenergy (107), Εθνική (3.262), EXAΕ (137), ΟΠΑΠ (485), Jumbo (366), Intralot (123), Viohalco (173), ΟΤΕ (211), Lamda Development (120).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 49.622, Alpha Bank 45.291, MIG 89.424, Εθνική 44.112, ΔΕΗ 15.202, Ελλάκτωρα 27.440, Μυτιληναίο 14.314, Πειραιώς 33.110.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

            Position Holder                            Name of Issuer                   NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,95%

2020-01-21

 

 

 

 

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 42.884.285 τεμ., (από 42.884.285 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 20.427.666 τεμ. (20.427.666), ΔΕΗ 6.097.753 τεμ. (6.097.753), Eurobank 61.260.811 τεμ. (61.160.811), ΟΠΑΠ 1.369.607 τεμ. (1.369.607), Εθνική 12.706.967 (12.706.967) MIG 1.659.474 (1.659.474) Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v