Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καθίζηση τζίρου στο χρηματιστήριο

Οι χαμηλότερες συναλλαγές των τελευταίων 76 συνεδριάσεων κατέγραψε σήμερα η εγχώρια αγορά που έκλεισε ξανά πάνω από το όριο των 930 μονάδων. Ο τραπεζικός κλάδος στήριξε τον Γενικό Δείκτη. Σε ποιες μετοχές επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον.

Καθίζηση τζίρου στο χρηματιστήριο

Συνεδρίαση συναλλακτικής άπνοιας, η τρίτη της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη να ταλαιπωρείται με συνεχείς εναλλαγές προσήμων, τις περισσότερες Δεικτοβαρείς μετοχές να περιστρέφονται πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος, ενώ συνεχίστηκε, με σαφώς περιορισμένους ρυθμούς, η προσπάθεια ανεύρεσης των “χαρτιών που έχουν μείνει πίσω”, σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Από την άλλη, παρούσα η αδύναμη εικόνα στο Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, καθώς η τελευταία έκθεση της S&P για τις Εγχώριες συστημικές Τράπεζες και το πολυαναμενόμενο σχέδιο “Ηρακλής” (ο Οίκος σημειώνει πως το σχέδιο ‘Ηρακλής’ είναι ‘credit positive’, αλλά όχι αρκετό για το ‘turn around’ των Τραπεζών), κατέβασε σημαντικότατα τον πήχη των προσδοκιών, για όσους “ποντάριζαν” σε Τραπεζικές βοήθειες, προκειμένου οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. να κινηθούν προς σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.

Με τα παραπάνω δεδομένα και μέχρι να εμφανιστεί η επόμενη είδηση - καταλύτης, σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό της πλάγιας κίνησης, των σχετικά χαμηλών συναλλαγών και το όποιο ενδιαφέρον να συντηρείται από επιλεκτικές κινήσεις σε όλο το εύρος του ταμπλώ.

Μένοντας στις συναλλαγές, αξίζει να σημειωθεί ότι ο σημερινός τζίρος ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων 76 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 7/10/2019 (29,7 εκατ.)

Συγκρατημένοι, μετά και την σημερινή εικόνα της Αγοράς, δηλώνουν οι περισσότεροι Επαγγελματίες του χώρου, επισημαίνοντας την αδυναμία του Χ.Α. να εκμεταλλευτεί τα θετικά μηνύματα από τις εκδόσεις των Κρατικών “χαρτιών”.

Μένοντας στα τελευταία, το ποσό των 487,5 εκατ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο, από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας. Το επιτόκιο υποχώρησε στο -0,05%, από 0% στην προηγούμενη δημοπρασία.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α. διεξήχθη εν μέσω νέας μικρής αποκλιμάκωσης των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων (στο 1,155% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Για πολλοστή συνεδρίαση, άλλαξαν και τα δύο πρόσημα οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, όμως και σήμερα η τελική εικόνα έδειξε έλλειψη δυναμικής τέτοιας που θα μπορούσαν να τραβήξουν ψηλότερα το Χ.Α.

Και τα δύο πρόσημα “είδε” ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 853,,85 (-0,28%) και 861,84 μονάδων (+0,65%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 861,76 (+0,64%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 861,45 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,60%.

Όσο ο εν λόγω δείκτης αδυνατεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 889 μονάδων (ημερήσιο “stop short”) τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια δεν έχουν λόγους ενασχόλησης, ενώ η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στις 848 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο, πολύ θετική δυναμική για την Ελλάδα, με το οικονομικό κλίμα στη Χώρα να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών, διαπίστωσε η Ομάδα της Axia Research, που επισκέφθηκε πρόσφατα την Αθήνα για συναντήσεις με τους CEOs των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, Επιχειρήσεων και Μελών της Κυβέρνησης.

Από την άλλη, ξεπέρασαν τα 159 δισ. ευρώ οι καταθέσεις της Γενικής Κυβέρνησης και του Ιδιωτικού τομέα τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Την ίδια στιγμή, αρνητικά συνέχισε η ροή χρηματοδότησης προς τη συνολική Οικονομία.

Κακή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου το κύριο χαρακτηριστικά ήταν, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, η έλλειψη πρωτοβουλιών, τόσο από πλευράς αγοραστών, όσο και από πλευράς πωλητών, σαφέστατη ένδειξη της κρατούσας κόπωσης.

Έτσι με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι Ελ. Πετρέλαια (+0,24%), ΕΥΔΑΠ (+0,53%), Σαράντης (+0,33%) και ΟΛΠ (+0,22%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Αεροπορίας Αιγαίου και ΔΕΗ.

Ελεγχόμενες πιέσεις στην Αεροπορία Αιγαίου (0%) που απορροφήθηκαν από τους αγοραστές. Να σημειωθεί ότι πιέζονται διεθνώς οι μετοχές των Αεροπορικών Εταιρειών, αποτέλεσμα του περιορισμού των μετακινήσεων λόγω του κοροναϊού. Στα 9,08 ευρώ η πρώτη αντίσταση, στα 8,19 ευρώ το ημερήσιο “stop long”.

Διόρθωση στην ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-2,95%), μετά τα χθεσινά νέα υψηλά 139 μηνών. Δείχνει να ισχυροποιείται η αντίσταση στα 9,00 – 9,48 ευρώ. Χάθηκε η πρώτη στήριξη στα 8,68 ευρώ και οι αμέσως επόμενες εντοπίζονται στα 8,07 και 7,66 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Τρίτο συνεχόμενο κλείσιμο χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 10,00 ευρώ για τον τίτλο της Μυτιληναίος (-0,10%), ο οποίος υποχώρησε αισθητά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά των 9,90 ευρώ (+0,92%) και τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Οι πρώτες αντιστάσεις στα 10,20 και 10,73 ευρώ και οι στηρίξεις στα 9,80 (σημερινό κλείσιμο) και 9,66 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Τεχνικά, άντεξε και σήμερα η πρώτη στήριξη των 930 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη. Το ημερήσιο “stop long” στις 904 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, χάθηκε η πρώτη στήριξη στις 2325 - 2320 μονάδες και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στην ζώνη 2300 - 2293. Το ημερήσιο “stop long” στις 2255 μονάδες.

“Κατηφορίζοντας” σε κεφαλαιοποιήσεις, στις 13/1 το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για την Γενική Εμπορίου (+0,98%) και στις 14/1 για την Ελλάδος (+1,50%), καθώς δείχνει να βρίσκεται σε εξέλιξη η “παραδοσιακή” κίνηση πριν την αποκοπή μερίσματος, με τον τίτλο να κλείνει σε υψηλά 22 μηνών.

“Καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για Σπύρου (+7,38%) και Reds (+6,02%), στις 21/1 το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για την Ιντεάλ (+8,26%), ενώ “ντουμπλάρισαν” τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Λύκος (+4,11%), Κέκροψ (+12,69%), Byte (+0,84%) και Profile (+0,24%).

Μένει να φανεί που θα περατωθεί η διόρθωση στην Doppler (-4,91%), επέστρεψε ο πωλητής στην Frigoglass (-3,57%), απολύτως βραχύβια αποδείχθηκε η ανοδική κίνηση στην Audiovisual (-4,07%), μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασε ο Τζιρακιάν (+1,02%), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν Quest (+0,22%) και Autohellas (+3,01%).

Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα έδωσαν ανοδική αντίδραση Ευρ. Πίστη (+2,38%) και Unibios (+2,63%), επιμένει πλαγιοανοδικά από τα 3,52 ευρώ (κλείσιμο 23/1) η Performance Technologies (+2,20%), επιστροφή αγοραστών σε MLS (+0,70%) και Εβροφάρμα (+5,56%), αισθητή αύξηση των συναλλαγών στον Δρομέα (-0,22%), επιμένει πλαγιοανοδικά η Ιντερτέκ (+3,12%), “τραγική φιγούρα” η Τεχν. Ολυμπιακή (-1,28%) που συμπλήρωσε τέσσερις πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση στις τελευταίες πέντε, ενώ δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με αυξημένες συναλλαγές, συμπλήρωσε η Βιοτέρ (+19,57%).

Τι λένε οι Αναλυτές

“Το πρώτο σημείο στήριξης βρίσκεται στις 927 μονάδες (ΚΜΟ 20) και το πρώτο σημείο αντίστασης στις 950 μονάδες. Η FED θα ανακοινώσει σήμερα τα αποτελέσματα της διήμερης συνεδρίασης της”, επισημαίνει η Merit Sec.

“Σήμερα η Αγορά προσπάθησε να ανακτήσει μέρος των προηγούμενων απωλειών, αν και πρέπει να τονίσουμε πως η ψυχολογία παραμένει μικτή, καθώς οι Επενδυτές συνεχίζουν υπολογίζουν τις επιπτώσεις από τον ιό της Κίνας, ο οποίος εξαπλώνεται”, τονίζει η Eurobank Eq.

“Η 1η έξοδος του Ελληνικού Δημοσίου στις Αγορές τη νέα χρονιά, στέφθηκε από επιτυχία τόσο σε όρους υπερκάλυψης της έκδοσης, όσο και τιμολόγησής της, χωρίς ωστόσο να τύχει ανάλογης αξιολόγησης από το Χρηματιστήριο. Η ασύμμετρη αυτή συμπεριφορά δεν αποκαταστάθηκε στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς η συναλλακτική αναβάθμιση είναι αναγκαία, για να σταθεροποιηθεί η ανοδική κίνηση του ΓΔ”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η γενική τάση παραμένει ανοδική, με πρώτη στήριξη του ΓΔ, στις 925 και με πλέον ισχυρή ζώνη 915 - 905. Αντίσταση το προηγούμενο υψηλό, στις 950 μονάδες. Η εγχώρια, ειδησιογραφία είναι θετική και εκτός απρόοπτου γεγονότος, οι διορθώσεις μέχρι την παραπάνω ζώνη, αποτελούν ευκαιρία για επιλεκτικές τοποθετήσεις. Σύμφωνα με την Standard & Poor's, το σχέδιο ‘Ηρακλής’ δεν θα λύσει τα προβλήματα των Ελληνικών Τραπεζών και μπορεί να αποδειχθεί δαπανηρό”, σημειώνει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Η έκδοση του 15ετους ομολόγου με ισχυρή υπερκάλυψη, σε συνέχεια της αναβάθμισης του Ελληνικού αξιόχρεου από την Fitch σε ‘ΒΒ’ με θετικό outlook, κατάφεραν να απορροφήσουν τους διεθνείς κραδασμούς υπό τους φόβους εξάπλωσης του κορονοϊού”, αναφέρει ο Νικόλας Πετράκης.

Η κόπωση που είχε παρατηρηθεί στις Ξένες Αγορές, βρήκε την αφορμή που χρειαζόταν για μια διόρθωση, χωρίς όμως ακόμα να έχει χαλάσει η τεχνική τους εικόνα.

Αναμενόμενα, ο Γενικός Δείκτης βρήκε αντίσταση στις 945 μονάδες, όπου αποτελούν το πρώτο δύσκολο επίπεδο μέχρι την κρίσιμη αντίσταση των 1013 μονάδων.

Οι ταλαντωτές πλέον έχουν καθοδική τροχιά, με τον MACD να έχει δώσει σήμα πώλησης, με πρώτη τασική στήριξη στις 920 μονάδες. Χαμηλότερα, η περιοχή των 905 μονάδων αποτελεί την μεσοπρόθεσμη στήριξη, με την Αγορά να παραμένει ιδιαίτερα ισχυρή στην μεγάλη εικόνα, όσο συντηρείται άνω των 900 μονάδων.

Η περίπτωση του δείκτη Τραπεζών παραμένει προβληματική, καθώς συντηρεί το σήμα πώλησης εδώ και 2 μήνες, εκτελώντας μια συσσώρευση τιμών. Το σημείο καμπής παραμένουν οι 885 - 890 μονάδες, με την παραμονή του δείκτη χαμηλότερα να μην είναι ενθαρρυντική.

Στα πρόσφατα χαμηλά των 825 μονάδων ανιχνεύεται η πρώτη στήριξη του εν λόγω δείκτη, με τις 780 μονάδες να αποτελούν την ισχυρότερη στήριξη της Αγοράς με την συμβολή σημαντικών τεχνικών στηρίξεων.

Ισχυρότερη διαγραμματικά παραμένει η ΠΕΙΡ διατηρώντας το σήμα αγοράς, ακολουθούμενη από την ΕΤΕ και την ΑΛΦΑ με ουδέτερο σήμα και τέλος την ΕΥΡΩΒ με το βραχυπρόθεσμο σήμα πώλησης.

Τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα στις Διεθνείς Αγορές, όπου θα καθορίζουν την τάση και στο εσωτερικό. Το αντίκτυπο του ιού στην Κινεζική Οικονομία θεωρείται πλέον δεδομένο, ενώ μία εξάπλωση του ιού στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ θα έχει ανάλογα αποτελέσματα οικονομικής επιβράδυνσης, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις Αγορές. “Προς το παρόν τα κρούσματα στην Δύση μετριούνται στα δάχτυλα ενός χεριού, με τους Ειδικούς να αντιμετωπίζουν ψύχραιμα την κατάσταση”, σημειώνει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investment ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Συγκριτικό πλεονέκτημα των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Υπενθυμίζεται πως η Κίνα έχει επεκτείνει την εορταστική αργία κατά τρεις ημέρες, οπότε οι Υπηρεσίες θα επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα, άρα και οι Αγορές. Η αργία στη Σαγκάη θα κρατήσει έως και τις 9 Φεβρουαρίου.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακές απώλειες για το Ευρώ.

Αλλαγές προσήμων για Χρυσό και Ασήμι, προς τα $9300 κινείται το Bitcoin.

“Η επιδημία μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του ρυθμού ανάπτυξης πρώτου τριμήνου στην Κίνα, κατά περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα”, δήλωσε ο Τζανγκ Μινγκ, Οικονομολόγος στο Ανώτατο Κυβερνητικό Ινστιτούτο, την Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, σε έκθεση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Caijing”. Οι προβλέψεις του Τζανγκ βασίζονται στην υπόθεση ότι η επιδημία θα κορυφωθεί στις αρχές προς τα μέσα Φεβρουαρίου και θα τερματιστεί έως τα τέλη Μαρτίου.

Άνοδο σημείωσε το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία, σύμφωνα με τον Ερευνητικό Οργανισμό GfK. O δείκτης, ο οποίος βασίζεται στην έρευνα σε 2.000 Γερμανούς, ενισχύθηκε στις 9,9 μονάδες τον Ιανουάριο, από 9,7 τον Δεκέμβριο. Το αποτέλεσμα ήταν υψηλότερο από τις προβλέψεις των Αναλυτών για 9,6.

Με τον πιο γρήγορο ρυθμό από τον Νοέμβριο του 2018 αυξήθηκαν οι τιμές των σπιτιών στη Βρετανία τον Ιανουάριο. Οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 1,9%, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2018, μετά την άνοδο κατά 1,4% του Δεκεμβρίου. Η κίνηση ήταν μεγαλύτερη από την πρόβλεψη των Αναλυτών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζει σήμερα για να επικυρώσει τη συνθήκη αποχώρησης και τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί το διαζύγιο ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που αποτελεί τον τελευταίο μείζονα σταθμό για την ολοκλήρωση του “Brexit”, δύο ημέρες πριν από την έξοδο των Βρετανών. Η ιστορική ψηφοφορία προβλέπεται να πραγματοποιηθεί γύρω στις 18.00 (19.00 ώρα Ελλάδας).

“Σε χαμηλό δύο ετών υποχώρησαν τα Τραπεζικά δάνεια σε Εταιρείες της Ευρωζώνης τον περασμένο μήνα, ενώ ο δανεισμός προς τα Νοικοκυριά αυξήθηκε, φτάνοντας στο πιο υψηλό επίπεδο της περιόδου μετά την οικονομική κρίση”, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η αύξηση του δανεισμού σε μη Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς κατέβασε ταχύτητα στο 3,2%, από 3,4% έναν μήνα πριν, φτάνοντας στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων 24 μηνών. Την ίδια ώρα, ο δανεισμός σε Νοικοκυριά επιταχύνθηκε, καθώς ενισχύθηκε κατά 3,7%, από 3,5%, φτάνοντας στο πιο υψηλό σημείο των τελευταίων 11 ετών.

Από την άλλη, με ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο αναφέρεται στην παραίτηση του προέδρου του Euro Working Group, της ομάδας εργασίας του Eurogroup, Hans Bihlbrief.

“Το έλλειμμα στον Ιταλικό προϋπολογισμό θα ξεπεράσει τον στόχο της Κυβέρνησης το 2020, ενώ το Δημόσιο χρέος θα αυξηθεί μεσοπρόθεσμα, την ώρα που η ανάπτυξη της Οικονομίας θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα”, τονίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στην έκθεσή του για την Ιταλία, το Ταμείο προβλέπει ότι το έλλειμμα φέτος θα διαμορφωθεί στο 2,4% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας τον στόχο της Ρώμης για 2,2%, ενώ το Δημόσιο χρέος - ρεκόρ δεν θα μειωθεί, σύμφωνα με τους στόχους, τις επόμενες χρονιές.

“H HSBC εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από την Τουρκία, στο πλαίσιο των μέτρων περικοπών κόστους που υλοποιεί ο προσωρινός CEO Noel Quinn”, όπως είπαν στο Reuters πηγές με γνώση του θέματος.

“Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο συρρίκνωσης, ή πώλησης των δραστηριοτήτων της σε Αγορές όπως η Αρμενία, η Ελλάδα και το Ομάν”, είπαν οι ίδιες πηγές.

Εκπρόσωπος της Τράπεζας αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Το έλλειμμα των ΗΠΑ στο εμπόριο Αγαθών αυξήθηκε κατά 8,5% τον Δεκέμβριο. Όπως ανακοίνωσε η Αμερικανική Κυβέρνηση, το έλλειμμα στα Αγαθά σκαρφάλωσε στα $68,3 δισ. τον τελευταίο μήνα του 2019, από $63 δισ. τον Νοέμβριο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν έλλειμμα $65,6 δισ.

"Οι Διεθνείς Χρηματιστηριακές Αγορές θα μπορούσαν να υποχωρήσουν κατά 10%, αν επιδεινωθεί η κατάσταση με τον νέο κορονοϊό”, προειδοποίησαν οι Αναλυτές της Societe Generale.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 931,6 (-0,20%) και 936,78 μονάδων (+0,36%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 931,9 (-0,16%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα χαμηλά στις 931,14 (-0,25%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 931,21 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,24%.

Ο τζίρος συρρικνώθηκε στα 33,5 εκατ., από τα οποία τα 0,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΟΕΛ. ΕΥΡΩΒ), ενώ ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 45% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που όλες ανεξαιρέτως άλλαξαν και τα δύο πρόσημα, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο ΟΛΠ και στο χαμηλό οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή και Motor Oil.

Μοιρασμένη η τελική εικόνα με 61 ανοδικές μετοχές, έναντι 60 πτωτικών. Ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

----ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν νέα εντυπωσιακή υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (8.374 συμβόλαια).

Στα 10.307 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 10.296 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 240, 205 για τον Φεβρουάριο και 35 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.320) κινήθηκε μεταξύ 2.319 και 2.330 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.000 Ιντρακόμ, 8.600 Εθνική, 6.300 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.958), Alpha Bank (964), Πειραιώς (1.334), ΔΕΗ (434), Ελλάκτωρα (211), Μυτιληναίο (250), MIG (692), Τρ. Αττικής (306), Εθνική (1.156), ΓΕΚ (103), ΟΠΑΠ (287), ΟΤΕ (322).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 53.106, Alpha Bank 46.381, MIG 88.829, Εθνική 43.292, ΔΕΗ 16.331, Ελλάκτωρα 26.809, Μυτιληναίο 14.725, Πειραιώς 32.396.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

      Position Holder                                 Name of Issuer                    NSP             Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,55%

2020-01-22

 

 

 

 

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 42.884.285 τεμ., (από 42.884.285 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 19.313.446 τεμ. (19.313.446), ΔΕΗ 6.082.753 τεμ. (6.097.753), Eurobank 58.321.249 τεμ. (58.162.186), ΟΠΑΠ 1.369.607 τεμ. (1.369.607), Εθνική 12.734.967 (12.734.967) MIG 1.659.474 (1.659.474) Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v