Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισαγόμενες πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Πτώση στο ξεκίνημα για το Γενικό Δείκτη. Το ασταθές διεθνές περιβάλλον και η καθίζηση τζίρου επιβάλλει πρωτίστως διατήρηση των κεκτημένων στο ΧΑ. Η αποχή των ξένων, το rotation στους ημερήσιους πρωταγωνιστές και τα πονταρίσματα στα μεσαία.

Εισαγόμενες πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Άνοδος στο νήμα για τη Wall, σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε περισσότερο από τη συνεδρίαση της Fed και την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων παρά από τις εξελίξεις στην Κίνα. Αμετάβλητα, όπως αναμενόταν, τα επιτόκια, ημέρα Apple η χθεσινή, με νέο ιστορικό υψηλό για τη μετοχή του αμερικανικού κολοσσού.

Σε δεύτερη μοίρα το πρόβλημα του ιού, ωστόσο στις αγορές αναμένουν, με εύλογο ενδιαφέρον, το άνοιγμα των χρηματιστηρίων της Κίνας, δηλαδή την πρώτη τους συνεδρίαση μετά τις αργίες. Δευτερευόντως, τη σημερινή συνεδρίαση της BoE και την αυριανή 31 Ιανουαρίου, οπότε ενεργοποιείται η διαδικασία για το Brexit.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο ΧΑ, αυτό που κυρίως χαρακτηρίζει τις τελευταίες συνεδριάσεις είναι η καθίζηση του τζίρου, γεγονός που πρόβαλε ο Θανάσης Σταυρόπουλος στο σχόλιό του.

Χαμηλή αξία συναλλαγών, που παραπέμπει σε αναμονή ή και αποχή (κυρίως) των ξένων παικτών, στην πλειονότητά τους. Με τζίρους αυτού του μεγέθους είναι κοινή εκτίμηση πως στο ΧΑ δεν μπορεί να διαμορφωθεί πειστική τάση υπέρβασης των 950-960 μονάδων. Απεναντίας, οποιαδήποτε προσπάθεια θα δημιουργούσε μεγαλύτερο κίνδυνο ανοδικού εγκλωβισμού παρά πεποίθησης για διαφυγή άνω των 960 με στόχευση προς το όριο των 1.030 μονάδων.

Γι' αυτό το rotation και το stock picking θεωρούνται μονόδρομος, σε μία συγκυρία που προέχει η διασφάλιση των μετόπισθεν παρά η διαφυγή προς τα εμπρός. Πρωτίστως των 930 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 850 για τον Τραπεζικό.

Οπως έχει επισημανθεί, κατ' επανάληψη, πειστική κίνηση άνω των 960 χωρίς τον τραπεζικό κλάδο δύσκολα μπορεί να εξελιχθεί. Το δε παράδοξο, όσον αφορά στον κλάδο-κλειδί, είναι πως ενώ από την τεχνική πλευρά πληρούνται προϋποθέσεις για αντίδραση προς τις 888/889, δοκιμασία της περιοχής και υπό προϋποθέσεις υπέρβασή της, οι αγοραίες συνθήκες δεν την ευνοούν.

Συνεπώς η μέχρι τώρα τακτική, των τελευταίων ημερών, δηλαδή των επιλεκτικών κινήσεων, δεν φαίνεται πως θα αλλάξει θεαματικά, σήμερα-αύριο. Και το πιθανότερο, πως όσο αναμένουν ή απέχουν τα ξένα funds, σημαντικό μέρος του ενδιαφέροντος θα εκδηλώνεται από εγχώρια επενδυτικά σχήματα. Και κυρίως σε μετοχές της μεσαίας και χαμηλότερης κατηγορίας.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v