Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασθενική η αντίδραση για το Χρηματιστήριο

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Στα blue chips στηρίζεται η ανοδική προσπάθεια, που όμως δείχνει να πάσχει από... δυνάμεις. Υποτονικές οι κινήσεις για τις τραπεζικές μετοχές. Εν αναμονή της έκδοσης του ομολόγου Tier II από την Alpha.

Ασθενική η αντίδραση για το Χρηματιστήριο

Ρεκόρ στη Wall Street, αθώωση Τραμπ από τη Γερουσία. Στις 3.328 με 1% και νέο υψηλό για τον S&P 500 και στο ΧΑ, λίγα πράγματα.

Υποτονική κατάσταση, ισχνή αντίδραση του ΓΔ κατά 0,46% στις 920 μονάδες. Με την αξία συναλλαγών στα, μετά βίας, 53 εκατ. ευρώ. Ομως έτσι δεν πάμε πουθενά και όσο οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για rebranding και άλλες σχετικές πομφόλυγες περιορίζονται σε κανονιστικά πλαίσια για την εταιρική διακυβέρνηση κρατώντας το χρηματιστήριο στα «ρηχά», οι τζίροι θα καθηλώνονται σε χαμηλά επίπεδα, τα funds θα απέχουν, η εσωτερική αγορά θα μένει στο κυνήγι της γρήγορης απόδοσης των μετοχών μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας.

Κλάδος-κλειδί αλλά τροχοπέδη για την αγορά, από την πρώτη συνεδρίαση του 2020 μέχρι και χθες ο τραπεζικός. Με τα ξένα χαρτοφυλάκια, στην πλειονότητά τους, εκτός και όσα ενεργά να «σκουπίζουν» την όποια προσφορά σε χαμηλές τιμές. Χαμηλότερα των υψηλών 52 εβδομάδων και σε ακόμη μεγαλύτερη απόσταση από αυτές των αναγκαστικών ανακεφαλαιοποιήσεων του 2015.

Στις 834 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με σταθερό το ποσοστό της αξίας συναλλαγών, ενδεικτικό της εκτίμησης πως κάποιοι μαζεύουν στα χαμηλά, ενόσω funds και αγορά αναμένουν ουσιαστικές εξελίξεις στο θέμα του σχεδίου «Ηρακλής». Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου σήμερα, και ακόμη είμαστε στο σημείο που η Αθήνα περιμένει το ΟΚ των ξένων για το περίφημο (συνάμα καθοριστικό) zero risk. Τι να πει κανείς...

Εύλογα οι τράπεζες κάνουν ό,τι μπορούν για να διευθετήσουν τα του οίκου τους, λ.χ. η Alpha Bank προχωρά στην έκδοση Tier II, «τρέχει» τη μεγα-τιτλοποίηση Galaxy, θα ακολουθήσει η Πειριαώς με Tier II,
η διοίκησή της ανεβάζει τον πήχη όσον αφορά στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, Εθνική και Eurobank κινούνται επίσης. Ωστόσο όσο ο κλαδικός δείκτης δεν μας πείθει για υπέρβαση, κατ' αρχάς, υψηλότερα των 850 μονάδων τόσο η αγορά θα παραμένει καθηλωμένη χαμηλότερα των 940 μονάδων.

Τουλάχιστον υπάρχει κυκλικότητα/rotation στα blue chips, με τον FTSE25 να επανέρχεται πάνω από το όριο των 2.300 μονάδων (με ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, AEGEAN, Coca Cola, OTE, Mytilineos, ΟΠΑΠ κ.α.).

Μία από τις παραμέτρους που ανεβάζει τον πήχη για τα περισσότερα blue chips δίνοντας «αέρα» για ακόμη υψηλότερες τιμές, μεγαλύτερες κεφαλαιοποιήσεις, περιγράφεται από τον Γιώργο Α. Σαββάκη στα «δώρα» από την «καμπύλη επιτοκίων». Φθηνότερο χρήμα, ανταγωνιστικότεροι όροι για την ομάδα, κυρίως, των ισχυρών και βάσιμες προσδοκίες πως μπορούν να υπεραποδώσουν του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Εκτίμησή μου, πως προς τον Οκτώβριο οι αποτιμήσεις συγκεκριμένων ισχυρών ομίλων θα είναι σε... θαυμαστά επίπεδα.

Οσο διατηρείται η τάση για τα blue chips, τόσο θα μένουν ενεργά τα κάθε λογής επενδυτικά σχήματα με απτά αποτελέσματα, όπως και χθες, με Doppler, Minerva, AVAX, Moda Bagno, ΕΛΓΕΚΑ κ.α.

Κάτι είναι κι αυτό...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v