Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Φλερτάρει με τις 924 μονάδες ο ΓΔ

Ανοδικά κινείται η εγχώρια αγορά, με το σύνολο σχεδόν των blue chips να έχει θετικό πρόσημο. «Αδύναμη» παραμένει η τραπεζική αντίδραση. Η προσοχή παραμένει στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στη Wall Street.

ΧΑ: Φλερτάρει με τις 924 μονάδες ο ΓΔ

Με περιορισμένης έκτασης πωλήσεις και διολίσθηση των βασικών δεικτών η αρχή της συνεδρίασης στη Φρανκφούρτη. Στον ρυθμό και των οικονομικών αποτελεσμάτων 2019 αλλά και της εικόνας των futures στη Wall Street.

Εύλογη η μικρή κλίση για τα συμβόλαια του S&P500 από τις 3.295 μονάδες μετά το χθεσινοβραδινό ράλι, με το οποίο υπερκαλύφθηκαν οι απώλειες λόγω της «κινεζικής κρίσης». Σκηνικό που στη Φρανκφούρτη κράτησε μέχρι λίγο πριν τις 11:00, όταν το «γύρισμα» των futures του S&P 500 προς τις 3.320 μονάδες άλλαξε άρδην την εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Χαμηλότερα των 13.300 στις 13.282 η μικρού εύρους διόρθωση για τον DAX, τάση που επηρέασε τις πρώτες κινήσεις των traders στο χρηματιστήριό μας.

Από τις 916,75 μονάδες (κλείσιμο Τρίτης) οι εντολές διαμόρφωσαν την τάση λίγο χαμηλότερα, για να ενεργοποιηθούν σχεδόν άμεσα εντολές αγοράς. Αποτέλεσμα η κίνηση του Γενικού Δείκτη προς τις 920 μονάδες. Αντίδραση που δικαιολογείται από την τεχνική πλευρά. Συγκεκριμένα, στο σχετικό διάγραμμα του ΓΔ (σε μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη) φαίνεται πως η υπέρβαση των 905 οδηγούσε στις 912 -κοντινή αντίσταση- και προς την κύρια των 924 μονάδων. Σε αυτή την περιοχή θα φανούν οι διαθέσεις και των μεν και των δε.

Μέτριες οι συναλλαγές, καθότι οι βραχυπρόθεσμοι παραμένουν -εύλογα- προσεκτικοί, παρακολουθώντας την εξέλιξη στις διεθνείς αγορές. Με ένα πακέτο στη μετοχή του ΟΤΕ, στα 13,84 ευρώ, στις 10:37, η αξία των συναλλαγών είναι συγκριτικά χαμηλότερη της αντίστοιχης χθεσινής (σε άνοδο της αγοράς) και της Δευτέρας (σε διόρθωση της αγοράς).

Στις συνήθεις μετοχές του δείκτη ο μεγαλύτερος τζίρος και επιλεκτικά σε συγκεκριμένες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με διαμορφωμένη (ή υπό διαμόρφωση) ανοδική τάση.

Προς τις 840 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, στις 2.302 μονάδες ο FTSE25, επανερχόμενος πάνω από ένα σημαντικό όριο, αυτό των 2.300 μονάδων. Για τον μεν 25άρη, ενισχυτικό της long τάσης θα ήταν ένα κλείσιμο υψηλότερα των 2.305 μονάδων, ενώ για τον ΔΤΡ ελάχιστη απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επάνοδος πάνω από τις 850 μονάδες. Με βάση τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς, δύσκολα θα ενεργοποιούνταν μία τέτοια κίνηση για τον τραπεζικό κλάδο σήμερα. Ο κλάδος χρειάζεται μία αφορμή και αυτή θα μπορούσε να προέκυπτε λίγο αργότερα.

Μικρά κέρδη για Alpha Bank, στο 1,788, εν αναμονή της έκδοσης του Tier II, για την Εθνική στα 2.939, το στοίχημα έχει να κάνει με το ενδεχόμενο επαναφοράς υψηλότερα του ορίου των 3 ευρώ.

Με λίγες πωλήσεις η Eurobank, στο 0,823, σταθερή στα 3,242 η Πειραιώς.

Προς επιβεβαίωση της long τάσης η Coca Cola στα 33,30, ο ΟΠΑΠ στα 11,39 ενώ στον ΟΤΕ είναι θέμα συγκυρίας η επαναφορά άνω των 14 ευρώ.

Με αγοραστές σε ΕΛΠΕ, Mytilineos, Motor Oil, Jumbo κ.α. του δείκτη, με τη ΔΕΗ λίγο χαμηλότερα στα 4,23 ευρώ.

Θετική, ως προς το πλείστον, η εικόνα για τις μετοχές του FTSE 25, με τους long να διευκολύνονται και από το ανοδικό «γύρισμα» του DAX, απόρροια ανάλογης διακύμανσης των futures στη Wall Street.

Αλλαγή τάσης, λίγο μετά τις 10:55-11:00, που σταδιακά άρχισε να περνά και στο ταμπλό του χρηματιστηρίου μας. Με ισχυροποίηση των αγοραστών και ενίσχυση της σχέσης ανοδικών/πτωτικών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v