Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανοδική κίνηση για τον Γενικό Δείκτη

Ακολουθώντας τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, η εγχώρια προσπαθεί να καλύψει μέρος των απωλειών των τελευταίων συνεδριάσεων. Παράλληλη κίνηση για τραπεζικές μετοχές και blue chips. Ποιοι τίτλοι πρωταγωνιστούν σε συναλλαγές.

ΧΑ: Ανοδική κίνηση για τον Γενικό Δείκτη

Στον ανοδικό ρυθμό των ξένων αγορών, το ΧΑ επανακάμπτει προς τις 915 μονάδες. Το βελτιωμένο κλίμα -θα φανεί εάν είναι πρόσκαιρο- δίνει την ευχέρεια στους long να επιχειρήσουν να ανακτήσουν μέρος της διήμερης διόρθωσης (Παρασκευής-Δευτέρας), αλλά και όσων ήταν εκτός αγοράς να τοποθετηθούν από χαμηλότερες τιμές, προσβλέποντας σε βραχυπρόθεσμη απόδοση.

Από τις πρώτες κιόλας εντολές ήταν προφανής η αλλαγή στάσης σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση, κάτι που αποτυπώθηκε πολύ γρήγορα τόσο στον τραπεζικό κλάδο όσο και στην πλειονότητα των blue chips.
Εως τις 915 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, προς τις 835 ο Τραπεζικός και στην περιοχή των 2.290 ο FTSE 25.

Κύρια χαρακτηριστικά της πρώτης ώρας, η σταθερή υπεραπόδοση των μη τραπεζικών έναντι των μετοχών του κλάδου-κλειδί, η συγκριτικά αυξημένη συναλλακτικότητα/με ανάλογο τζίρο για μετοχές της πρώτης κατηγορίας. Τάση που καταδεικνύει τα περιθώρια περαιτέρω απόδοσης αρκετών μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Ενδεικτικό το ότι στις πρώτες τρεις θέσεις της σχετικής κατάταξης είναι οι ΟΤΕ, Mytilineos και ΟΠΑΠ, για να ακολουθήσουν Εθνική και Eurobank. Η 10άδα συμπληρώνεται με Alpha Bank, Aegean, Motor Oil, Πειραιώς και Lamda Develοpment. Επίσης ενδεικτικό κλίματος και τάσης το ότι από τις ανωτέρω 10 μετοχές μόλις μία δεν έχει θετικό πρόσημο αλλά είναι σταθερή, η Aegean στα 8,25 ευρώ.

Συναλλαγές και τζίρος σε μεγέθη ανάλογα της πρώτης ώρας της χθεσινής συνεδρίασης, ένδειξη πως και χθες επικράτησε σχετική ψυχραιμία και σήμερα οι traders δεν «κυνηγούν» τις τιμές.

Σύμφωνα με αναλυτές, προτιμότερη είναι μία αφομοίωση των διεθνών εξελίξεων πέριξ αυτών των επιπέδων (που θα ενίσχυαν την ανθεκτικότητα των 895 μον.) παρά μία (εκ)βιαστική κίνηση προς υψηλότερα των 930 μονάδων.

Προφανώς και η εικόνα της Νέας Υόρκης, το βράδυ, των ασιατικών αγορών, στη συνέχεια θα διαμορφώσει στάση και τάση στο χρηματιστήριό μας. Ενθαρρυντικά η σχέση ανοδικών/πτωτικών, καθώς έχει επανέλθει μέρος της μεσαίας-μεγάλης κεφαλαιοποίησης, η επανενεργοποίηση εγχώριων επενδυτικών δυνάμεων σε μετοχές αυτών των κατηγοριών, ακολουθώντας τον ρυθμό του FTSE 25 και FTMidCap.

Από τον τραπεζικό κλάδο, όπου traders και (δευτερευόντως) επενδυτές θεωρούν ότι η αποδοχή του zero risk από τους δανειστές θα μπορούσε να είναι μία καλή αφορμή για επάνοδο του κλάδου, κατ' αρχάς προς τις 850-860 μονάδες, η Alpha Bank στο 1,804 ευρώ, η Εθνική στα 2,93, η Πειραιώς στα 3,198 και στο 0,8145 ευρώ η Eurobank.

Ούτε μία από τις 21 μη τραπεζικές στο... κόκκινο, με σταθερές τις Aegean και Sarantis.

Απόδοση μεγαλύτερη του δείκτη για τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Lamda, Fourlis, Viohalco, TITANC, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ και Mytilineos. AVAX+ Δικαίωμα, Qual, Alumil, Audiovisual, MIG, ΓΕΒΚΑ, Attica Bank κ.α. από αυτές τις κατηγορίες, με το μεγαλύτερο ποσοστό ανοδικής κίνησης.

Στα 12,9 εκατ. η αξία των συναλλαγών, λίγο πριν τις 11:45.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v