Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Θετικό, αλλά μακριά από το υψηλό ημέρας το κλείσιμο

Δεύτερη ανοδική συνεδρίαση για την εγχώρια αγορά αλλά με τις τραπεζικές μετοχές να παραμένουν «αδύναμες». Πώς διαμορφώνεται τώρα η εικόνα στην αγορά και πιο είναι το βασικό σενάριο με το οποίο κινούνται οι αναλυτές.

ΧΑ: Θετικό, αλλά μακριά από το υψηλό ημέρας το κλείσιμο

“Ντουμπλάρισαν” τις ανοδικές συνεδριάσεις οι αγοραστές στο Χ.Α., ακολουθώντας τον θετικό βηματισμό των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, που συμπλήρωσαν τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και το ανοδικό ξεκίνημα της Wall Street, όμως το “κουδούνι” της λήξης στο Χ.Α., βρήκε τους βασικούς του δείκτες σαφώς χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας, αυξάνοντας τις τάξεις όσων εκφράζουν επιφυλάξεις για το αν, στην παρούσα φάση, το Ελληνικό Χρηματιστήριο, μπορεί να διεκδικήσει κάτι σημαντικά καλύτερο.

Από την άλλη, δείχνει να συνεχίζεται η εξομάλυνση και η γενικευμένη αντίδραση στις Παγκόσμιες Χρηματιστηριακές Αγορές, με τους δείκτες στο NYSE να επαναπροσεγγίζουν τα ιστορικά υψηλά, ή να καταγράφουν νέα (Nasdaq), την ίδια ώρα που ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου δεν μπόρεσε να πετύχει κλείσιμο υψηλότερα των 923 μονάδων (ΚΜΟ 20 ημερών).

Η “μεγάλη εικόνα” της Εγχώριας Αγοράς, ήλθε και σήμερα να επιβεβαιώσει την επιφυλακτική σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία “όσοι ποντάριζαν σε Τραπεζικές βοήθειες προκειμένου οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. να κινηθούν προς σημαντικά υψηλότερα επίπεδα και ο Γενικός Δείκτης προς το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 1000 μονάδων, θα χρειαστεί να περιμένουν αρκετά”, ενώ σαφώς πιο ηπιότερου χαρακτήρα ήταν οι κινήσεις των αγοραστών, στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25.

Με όλα τα παραπάνω, σαν πιθανότερο σενάριο δείχνει αυτό της πλάγιας κίνησης, με το ενδιαφέρον να συντηρείται από τις κινήσεις των “buyers” σε επιμέρους μετοχές, από όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η κρατούσα επιφυλακτική εικόνα στο Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ και η σημαντική υποχώρηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων).

Ουδέτερα τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να διαμορφώνεται στο 1,172%, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Από την άλλη, το ποσό των 487,5 εκατ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο -0,1%, από -0,08% στην προηγούμενη δημοπρασία.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τέσσερις τίτλοι των συστημικών Τραπεζών, άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 844,87 (+0,99%) και 832,28 μονάδων (-0,51%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 833,87 (-0,32%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 834,01 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,31%.

Για τον εν λόγω δείκτη, παραμένει η πρώτη στήριξη στις 800 μονάδες και το ημερήσιο “stop short” στις 888 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “ξεκίνησε η διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή Επενδυτή, ο οποίος θα αγοράσει το 95% των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine note) και χαμηλής (junior note) διαβάθμισης τιτλοποίησης καταγγελμένων, κυρίως, δανείων, ύψους 12 δισ. ευρώ της Alpha Bank”.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, όπου η τελική εικόνα είναι σαφώς υποδεέστερη της χθεσινής, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΔΜΗΕ (-0,42%), Ελλάκτωρ (-0,56%), Lamda Development (-0,25%), Jumbo (-0,16%), TITC (-0,11%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΔΕΗ και ΟΛΠ.

Τέσσερα κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 22,00 ευρώ, συμπλήρωσε η μετοχή του ΟΛΠ (0%). Παραμένουν βραχυπρόθεσμο “ταβάνι” τα 23,00 ευρώ και το ημερήσιο “stop long” στα 21,10 ευρώ.

Κλασική περίπτωση πλάγιας κίνησης από τον τίτλο του Fourli (+1,39%), με την μετοχή να μην δείχνει διάθεση υποχώρησης, αλλά ταυτόχρονα δείχνει αδυναμία κίνησης υψηλότερα των 6,00 ευρώ. Τελευταίο, προσαρμοσμένο, κλείσιμο υψηλότερα των 6,00 ευρώ, πριν εννέα χρόνια και πιο συγκεκριμένα στις 18/2/2011 (6,1229 ευρώ).

Στα 5,93 ευρώ, το ημερήσιο “stop short”.

Κατηφορίζοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, εντολές που μπαινόβγαιναν και δημιούργησαν αλγεινές εντυπώσεις στην Doppler (+19,33%) η οποία θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 0,91 ευρώ για να αλλάξει επίπεδο, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, εν μέσω φημών για επερχόμενες ειδήσεις, στην Τεχν. Ολυμπιακή (+3,90%), ενώ αποτέλεσμα “ανοιχτών” εντολών αγορών, ήταν τα σημερινά κέρδη για Μινέρβα (+16%) και Ελγέκα (+10%).

Προσπάθεια αντίδρασης μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Moda Bagno (+11%), χρειάζεται αυξημένες συναλλαγές και πειστικότερο “bid” για να τραβήξει την προσοχή ο Logismos (+9,48%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Ιντρακάτ (+2,41%) και δύο για Mediterra (+8,89%), MLS (+2,22%), Autohellas (+2,26%), Άβακα (+5,65%), ΟΛΘ (+1,10%) και Λύκο (+1,27%), ενώ επιστροφή αγοραστών σημειώθηκε σε Σπύρου (+0,85%), Χαϊδεμένο (+7,03%) και Byte (+2,68%).

Τεχνικά και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, δεν έχει αλλάξει κάτι.

Ο Γενικός Δείκτης έχει γυρίσει “short” με “stop” στις 950 μονάδες, ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης παραμένει “long” με “stop” στις 2255 μονάδες και πρώτη αντίσταση τις 2305 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η Αγορά θα προσπαθήσει να διατηρηθεί σε θετικό έδαφος, λόγω της ανάκαμψης της επενδυτικής ψυχολογίας στις Διεθνείς Αγορές, από τις προσπάθειες της Κίνας να στηρίξει την Οικονομία”, εκτιμά η Eurobank Eq.

“Λόγω απουσίας εγχώριων ειδήσεων, η τάση των Διεθνών Αγορών θα συνεχίσει να δίνει τον τόνο και στο Χ.Α.”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

“Αναμένεται συνέχεια ανόδου, με πρώτη αντίσταση στην περιοχή των 925 μονάδων. Όσο παραμένει ο ΓΔ πάνω από τις 900 μονάδες, τόσο η κύρια τάση, όσο και η βραχυπρόθεσμη, παραμένουν ανοδικές. Νέο υψηλό πενταετίας στις 949 μονάδες”, αναφέρει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Η ανοδική κίνηση είναι αναγκαίο να έχει και συνέχεια, προκειμένου να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο επανόδου στην περιοχή των 900 μονάδων, στο βαθμό που υποτροπιάσει το διεθνές περιβάλλον και επιστρέψει η αυξημένη αποστροφή προς τον κίνδυνο. Θα χρειαστεί, ωστόσο, ουσιαστική αύξηση των συναλλαγών, για να υπερπηδηθούν τα όρια αντίστασης της περιοχής 920 - 930 του ΓΔ”, τονίζει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Το πρώτο σημείο στήριξης βρίσκεται στις 910 μονάδες και το πρώτο σημείο αντίστασης στις 923 μονάδες (ΚΜΟ 20). Η Alpha Bank, ξεκίνησε η διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή Επενδυτή, ο οποίος θα αγοράσει το 95% των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine note) και χαμηλής (junior note) διαβάθμισης τιτλοποίησης καταγγελμένων, κυρίως, δανείων, ύψους €12 δισ. Η τιτλοποίηση περιλαμβάνει ‘κόκκινα’ δάνεια από όλες τις κατηγορίες. Για τον λόγο αυτό συστάθηκαν 5 Οχήματα Ειδικού Σκοπού (SPVs), στα οποία μεταφέρθηκαν, ή θα μεταφερθούν. Το πρώτο SPV θα έχει αποκλειστικά στεγαστικά δάνεια, μικτής λογιστικής αξίας €1,9 δισ. με εξασφαλίσεις επί Ακινήτων. Το δεύτερο καταγγελμένα, κυρίως, δάνεια λιανικής μικτής λογιστικής αξίας €5,7 δισ. και το τρίτο προβληματικά δάνεια Μεγάλων και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, μικτής λογιστικής αξίας €3,1 δισ. Τα παραπάνω SPVs θα εκδώσουν τίτλους τριών τάξεων για τα παραπάνω δάνεια, αθροιστικής μικτής λογιστικής αξίας €10,7 δισ. Οι ομολογίες πρώτης διαβάθμισης (senior note) θα διακρατηθούν από την νέα Alpha Bank, όπως και το 5% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης. Το υπόλοιπο 95% των τίτλων ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης θα περάσει στην Alpha Συμμετοχών και από αυτή θα μεταβιβασθεί στον προτιμητέο Επενδυτή. Επιπρόσθετα, η τιτλοποίηση περιλαμβάνει δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, μικτής λογιστικής αξίας €1 δισ. καθώς και απαιτήσεις από συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης €300 εκΑΤ. Για τα συγκεκριμένα assets θα εκδοθεί ένας τίτλος από το κάθε ένα από τα άλλα δυο SPV και θα πωληθεί κατά 100% στον προτιμητέο επενδυτή. Η Eurobank, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υποβάλλει την αίτηση για την ένταξη της στον ‘Ηρακλή’, έως τα τέλη Φεβρουαρίου”, επισημαίνει η Merit Sec.

“Ο ΓΔ αντέδρασε συμπλέοντας με τις Διεθνείς Αγορές. Πάραυτα, οι ανησυχίες σχετικά με την επίπτωση του ιού στην Παγκόσμια ανάπτυξη παραμένουν. Τηρούμε στάση αναμονής βραχυπρόθεσμα, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Σήμερα θα έχουμε τα νεότερα από τον PMI Markit για τις Υπηρεσίες σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη. Συνεχίζονται οι πιέσεις στις αποδόσεις των περισσότερων Κρατικών ομολόγων”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Ο περιορισμός του ιού στην Κινεζική Επικράτεια και η αισιοδοξία εύρεσης του εμβολίου καταπολέμησής του, άλλαξαν άρδην την ψυχολογία των Επενδυτών”, σύμφωνα με την άποψη του Νικόλα Πετράκη.

Το ράλι αντίδρασης στα Διεθνή Χρηματιστήρια έφερε τους δείκτες, για ακόμη μία φορά, στα ιστορικά υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας τους φόβους της περασμένης εβδομάδας. Συνδυαστικά, τα μακροοικονομικά στοιχεία από Ευρώπη και Αμερική συνέβαλαν θετικά στην συνδιαμόρφωση του θετικού κλίματος.

Φυσιολογικά, η πρώτη κρούση του Γενικού Δείκτη με τις 900 μονάδες έδωσε την αναμενόμενη αντίδραση, επιβεβαιώνοντας την σημαντικότητα της συγκεκριμένης ζώνης τιμών. Αν και τασικά η Αγορά παραμένει βραχυπρόθεσμα πτωτική, ο διαγραμματικός κίνδυνος έχει προσωρινά αποφευχθεί.

Αναγκαία προϋπόθεση επαναφοράς του αγοραστικού σήματος, είναι η υπέρβαση του πτωτικού “χάσματος” της Πέμπτης, δηλαδή των 931 μονάδων, αν και τασικά οι 925 μονάδες αποτελούν το τεχνικό σημείο καμπής. Σε περίπτωση υπέρβασης των 931 μονάδων, ανοίγει ο δρόμος για τα πρόσφατα ψηλά των 945 - 950 μονάδων και την κύρια αντίσταση των 1013 μονάδων. Χαμηλότερα, πριν την προφανή στήριξη των 900 μονάδων, εντοπίζεται η στήριξη των 908 μονάδων του Γενικού Δείκτη.

Ο δείκτης Τραπεζών συνεχίζει να ταλαιπωρείται, κρατώντας σταθερά το σήμα πώλησης για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Οι 825 μονάδες όπου και αποτελούσαν την πρώτη σημαντική στήριξη κράτησαν προς το παρόν, με την υπέρβαση των 960 μονάδων να είναι αναγκαία για να επανέλθει σε ουδέτερες ζώνες τιμών. Παραμονή του ΔΤΡ χαμηλότερα, ενδέχεται να τον οδηγήσει στην κύρια στήριξη των 785 μονάδων, όπου λόγω της συμβολής ισχυρών τεχνικών δεικτών, αποτελεί ένα ιδανικό σημείο εισόδου.

Η διαγραμματική εικόνα των επί μέρους Τραπεζικών τίτλων παραμένει σταθερή και για αυτή την εβδομάδα, με την ΠΕΙΡ να παραμένει η ισχυρότερη, ακολουθούμενη από τις ΕΤΕ και ΑΛΦΑ που κρατάνε ουδέτερο σήμα και τέλος την ΕΥΡΩΒ να απογοητεύει, όντας η μόνη Τράπεζα με ξεκάθαρη πτωτική τάση.

Αν και ο κίνδυνος δεν έχει απομακρυνθεί πλήρως, οι Αγορές φαίνεται ότι αψηφούν προς το παρόν τις πιθανότητες κλιμάκωσης. Το φαινόμενο σίγουρα χρήζει παρακολούθησης τις επόμενες ημέρες, όμως από ότι όλα δείχνουν αποτέλεσε αφορμή και όχι ουσιαστική αιτία για την πρόσφατη διόρθωση.

“Η Ελληνική Αγορά παραμένει προς το παρόν διστακτική, σε σχέση με την επιθετική άνοδο των Ξένων Αγορών και αναγκαία προϋπόθεση βελτίωσης της τεχνικής εικόνας παραμένει η υπέρβαση των 931 μονάδων”, σημειώνει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investment ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες συναλλαγών στην Wall Street.

Σημαντικά κέρδη για το Πετρέλαιο, μικρές απώλειες για το Ευρώ.

Προσπαθούν να αντιδράσουν Χρυσός και Ασήμι, πάνω από τα $9500 κινείται το Bitcoin.

“Τα Γερμανικά Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα δεν είναι μόνο σημαντικά λιγότερο κερδοφόρα, σε σχέση με τα Αμερικανικά, αλλά και σε σχέση με εκείνα της Ευρωζώνης. Πιο συγκεκριμένα, οι Γερμανικές Τράπεζες είχαν κέρδος μόλις 668,32 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2019. Αυτό τις τοποθετεί στο επίπεδο των Ελληνικών Τραπεζών, οι οποίες κατά την ίδια περίοδο κατέγραψαν κέρδη 656,37 εκατ. ευρώ”, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Προς σύγκριση: τα κέρδη των Γαλλικών Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων, κατά την ίδια περίοδο, ανήλθαν σε 22,862 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Εποπτικής Τράπεζας της ΕΚΤ.

Ανέβασε ταχύτητα η δραστηριότητα των Επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την έρευνα της IHS Markit. Ο τελικός σύνθετος δείκτης ΡΜΙ, ανήλθε σε υψηλό πέντε μηνών, στις 51,3 μονάδες τον Ιανουάριο, από 50,9 τον Δεκέμβριο.

Ήταν υψηλότερα από την προκαταρκτική εκτίμηση που προέβλεπε αμετάβλητο αποτέλεσμα, αλλά κοντά στο όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Ο Ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ δημιούργησε 291.000 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου ADP. Η άνοδος αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από τον Μάιο του 2015.

Η μέτρηση του Ιανουαρίου ήταν σημαντικά υψηλότερη από την πρόβλεψη των Αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν άνοδο κατά 154.000.

Μικρή πτώση κατέγραψε το εμπορικό έλλειμμα το 2019, καθώς οι δασμοί που επέβαλε η Κυβέρνηση Τραμπ σε Κινεζικά Αγαθά περιόρισε τις εισαγωγές. Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια, που το εμπορικό έλλειμμα συρρικνώνεται.

Το έλλειμμα των ΗΠΑ διολίσθησε 1,7%, στα $617 δισ. την περσινή χρονιά, από $628 δισ. το 2018. Το εμπορικό έλλειμμα της περασμένης χρόνιας ήταν το υψηλότερο της δεκαετίας.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ εκτίμησε σε σημερινές της δηλώσεις, σε εκδήλωση της οικονομικής εφημερίδας “Les Echos”, πως “η διάδοση του νέου Κινεζικού κορωνοϊού, προσθέτει μία νέα δόση αβεβαιότητας στην οικονομική ανάπτυξη”.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “επιστροφές προκαταβολών φόρου για Επιχειρήσεις οι οποίες υλοποιούν επενδύσεις και άλλα φορολογικά κίνητρα επενδύσεων, όπως για παράδειγμα αυξημένες αποσβέσεις, προβλέπει η πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών προς τους Θεσμούς, για την αλλαγή χρήσης των κερδών από τα κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών, από τα Ελληνικά ομόλογα που αγοράστηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων ANFAs και SMPs”.

“Οι εκκλήσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο να χρησιμοποιηθεί περισσότερο η δημοσιονομική πολιτική, σε μια χρονική συγκυρία που η νομισματική πολιτική δείχνει να έχει εξαντλήσει τα περιθώριά της, αναμένεται να ωφελήσει περισσότερο τις Χώρες με περιορισμένα δημοσιονομικά περιθώρια, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία”, επισημαίνει η Citi.

Όπως αναφέρει ο Οίκος, “η Ελλάδα εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα σχεδόν 4% του ΑΕΠ τα τελευταία τέσσερα χρόνια και μια μείωση του πλεονάσματος στο 2,2% από το 2021, θα δώσει σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη, πολύ πάνω από την τάση” (η οποία στην παρούσα φάση δεν υπερβαίνει το 1,5% κατά την άποψη της Citi).

“Η ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας επιβραδύνθηκε στο τρίτο τρίμηνο του 2019, σε 2,3%, από 2,8% το προηγούμενο τρίμηνο, κατόπιν σημαντικής αναθεώρησής του. Ωστόσο, ήταν 0,3 ποσοστιαίες μονάδες ταχύτερη από το ίδιο τρίμηνο του 2018. Ο ρυθμός ανάπτυξης του 2019 προβλέπεται στο 2,1%.”, επισημαίνει το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία έκθεση για την Ελληνική Οικονομία.

Το ΙΟΒΕ αναμένει κλιμάκωση ανάπτυξης το 2020, σε 2,2% - 2,5%, ενώ κάνει λόγο για υπέρβαση στόχου πρωτογενούς αποτελέσματος Κρατικού Προϋπολογισμού το 2019, κατά €617 εκατ. (πλεόνασμα €5,01 δισ., αντί πλεονάσματος €4,4 δισ.).

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 915,85 (-0,10%) και 926,12 μονάδων (+1,02%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 920,5 (+0,41%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 920,99 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,46%.

Ο τζίρος στα 53,2 εκατ., από τα οποία τα 1,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΜΟΗ), ενώ ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 52% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ και ΜΟΗ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η ΕΧΑΕ και στο χαμηλό οι Alpha Bank, Jumbo.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 73 ανοδικές μετοχές, έναντι 41 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση με θετικό τελικό πρόσημο και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν νεότερη υποχώρηση στο συμβόλαιο του δείκτη και μικρή αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (18.694 συμβόλαια).

Στα 9.400 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 9.436 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 690, 613 για τον Φεβρουάριο και 77 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.302,75) κινήθηκε μεταξύ 2.297,5 και 2.302,75 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 ΕΕΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.199), Alpha Bank (4.250), Πειραιώς (1.807), ΔΕΗ (1.113), Ελλάκτωρα (1.094), Μυτιληναίο (355), MIG (2.763), Ελ. Πετρέλαια (166), Εθνική (2.629), ΓΕΚ (128), ΟΤΕ (281), ΟΠΑΠ (213).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 55.435, Alpha Bank 42.752, MIG 82.732, Εθνική 38.055, ΔΕΗ 14.847, Ελλάκτωρα 22.856, Μυτιληναίο 13.973, Πειραιώς 29.145.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                                 Name of Issuer                   NSP       Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,55%

2020-01-22

 

 

 

 

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 42.103.285 τεμ., (από 42.884.285 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 19.273.582 τεμ. (19.183.582), ΔΕΗ 3.292.619 τεμ. (3.306.796), Eurobank 56.391.584 τεμ. (56.391.584), ΟΠΑΠ 1.291.607 τεμ. (1.291.607), Εθνική 11.208.381 (12.734.967), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v