Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα blue chips σήκωσαν το βάρος της αντίδρασης

Ανέκαμψε στις 916 μονάδες ο Γενικός Δείκτης ακολουθώντας τις μεγάλες διεθνείς αγορές. ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Viohalko, Motor Oil, OTE και Lamda «πρωταγωνίστησαν» με βοήθειες από Eurobank. Στα 69,6 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές.

ΧΑ: Τα blue chips σήκωσαν το βάρος της αντίδρασης

Ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 4,76%, στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κατέγραφε απώλειες 6% και σήμερα, με βοήθειες από τα θετικά πρόσημα και τα αξιοσημείωτα κέρδη των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, αλλά και το θετικό ξεκίνημα της Wall Street, επιχειρήθηκε προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, αγνώστου διαρκείας και επενδυτικού ορίζοντα.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Εγχώριων Αναλυτών, μετά το πτωτικό σερί των έξι συνεχόμενων συνεδριάσεων και λόγω της βελτίωσης του κλίματος στις Αγορές του εξωτερικού, δεν μπορεί να αποκλειστεί συνέχιση της αντίδρασης, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, όμως οι ενεργοί Επενδυτές θα παραμείνουν “ευαισθητοποιημένοι” σε κάθε αρνητική είδηση – εξέλιξη και σε κάθε αλλαγή κλίματος στις Διεθνείς Αγορές, με αποτέλεσμα η μεταβλητότητα να είναι το κύριο χαρακτηριστικό.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο επιφυλακτική σχολή σκέψης, που σπεύδει να επισημάνει την μάλλον επιφυλακτική εικόνα στο Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, παρά τις σημαντικές απώλειες που είχαν προηγηθεί, αλλά και το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι από τους Διεθνείς Οίκους, βάζουν “αστερίσκους”, όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη πορεία των Τραπεζικών μετοχών, μην αυξάνοντας τις τιμές – στόχους.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η σημερινή αντίδραση ήταν καθαρά υπόθεση αυξημένης κινητικότητας στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, σαφώς πιο επιφυλακτική η εικόνα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου οι περισσότεροι από τους ημερήσιους θετικούς πρωταγωνιστές δεν είναι “πειστικό” όγκο συναλλαγών, ενώ αν επιστρέψει η αποστροφή ρίσκου στις Διεθνείς Αγορές, το Χ.Α. θα ξαναβάλει σε δοκιμασία το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 900 μονάδων.

Επομένως, στην παρούσα φάση, ο διεθνής παράγοντας θα είναι πιο καθοριστικός από την όποια εγχώρια ειδησεογραφία και η αποφασιστική αφορμή για το γύρισμα της Αγοράς θα έχει την βάση της στις Ξένες Αγορές.

Από την άλλη, αξίζει υποσημείωσης η επιστροφή των αγοραστών στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την μείωση των αποδόσεων (στο 1,169% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Υποσχέσεις για κάτι καλύτερο άφησε ο τζίρος της πρώτης ώρας, όταν ο Γενικός Δείκτης σημείωσε και τα πρώτα υψηλά ημέρας (στο ημίωρο ο τζίρος στα 10,1 εκατ., από τα οποία τα 3,8 εκατ. αφορούσαν “πακέτα” – ΟΤΕ - και στην ώρα ο τζίρος στα 16,4 εκατ., από τα οποία τα 5,2 εκατ. αφορούσαν “πακέτα” – ΟΤΕ, ΑΡΑΙΓ, ΟΠΑΠ -), όμως στην συνέχεια οι συναλλαγές κατέβασαν αισθητά στροφές, για να επιστρέψουν οι αγοραστές προς τα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης, επιδιώκοντας το κλείσιμο των βασικών δεικτών στα υψηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά, ενθαρρυνόμενοι από το “flying start” στο NYSE.

Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Πειραιώς (+1,50%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (-0,50%), Εθνική (+0,41%) και Eurobank (+2,10%).

Επειδή είναι αρκετός ο καιρός που η στήλη δεν έχει αναφερθεί στην τεχνική εικόνα των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, προσέτρεξε στο τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ και πήρε τις κάτωθι “οδηγίες προς traders”:

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, ο μόνος τίτλος που παραμένει “long” είναι αυτός της Alpha Bank, με “stop” τα 1,76 ευρώ και αμέσως επόμενη στήριξη στα 1,68 ευρώ. Οι πρώτες αντιστάσεις στα 1,85 και 2,00 ευρώ.

Σε ημερήσιο “short” η Εθνική, με “stop” στα 3,072 ευρώ και ενδιάμεση αντίσταση στα 2,99 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 2,86 και 2,63 ευρώ.

Σε ημερήσιο “short” η Eurobank, με “stop” στα 0,924 ευρώ και ενδιάμεσες αντιστάσεις στα 0,85 και 0,89 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, ιδιαίτερα ισχυροποιημένη δείχνει η στήριξη στα 0,807 ευρώ.

Σε ημερήσιο “short” και η Πειραιώς, με “stop” στα 3,36 ευρώ και ενδιάμεσες αντιστάσεις στα 3,28 και 3,32 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 3,04 και 2,95 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 845,4 μονάδες (+1,79%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 839 (+1,02%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 836,57 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,73%.

Υπενθυμίζεται ότι για τον εν λόγω δείκτη το ημερήσιο “stop short” ενεργοποιείται μόνο με κλείσιμο υψηλότερα των 888 μονάδων, με απόλυτα αποφασιστική την στήριξη στις 800 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “άλμα 11 δισ. ευρώ στο μέτωπο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) της υπόσχεται για φέτος η Τράπεζα Πειραιώς, μέσω δύο τιτλοποιήσεων για δάνεια, ονομαστικής αξίας 5+2 δισ. ευρώ, ρυθμίσεων και εκποιήσεων, χωρίς να αποκλείεται η πώληση κάποιου μικρού κλαδικού χαρτοφυλακίου”.

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ του ιδίου, “σήμερα κατατίθενται οι δεσμευτικές προσφορές για χαρτοφυλάκιο με καταγγελμένα, ή σε βαθιά καθυστέρηση εξασφαλισμένα δάνεια Μικρομεσαίων ως πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, που έχει βγάλει προς πώληση η Εθνική Τράπεζα (project ‘Icon’). Η μάχη για την απόκτησή του θα δοθεί μεταξύ Bain (σ.σ. σε Κοινοπραξία με την Elliott) και Fortress, καθώς Apollo και Centerbridge, που επίσης πέρασαν στη δεύτερη φάση, δείχνουν να έχουν εγκαταλείψει το project”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, “με την παρέλευση του Νόμου Κατσέλη στο τέλος Απριλίου, οι Δανειστές και οι Θεσμοί θέλουν να εφαρμοστεί ο Πτωχευτικός Νόμος σε Φυσικά Πρόσωπα, χωρίς παραθυράκια και αστερίσκους. Αυτό μεταφέρουν αρμόδιες πηγές, που κάνουν λόγο για ισχυρές πιέσεις περί τούτου από την ΕΚΤ και ιδιαίτερα από τη ‘νέα φιλοσοφία Λαγκάρντ”.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25 και προς επιβεβαίωση του τίτλου για ανοδική αντίδραση μέσω των μη Τραπεζικών blue chips, αξίζει να σημειωθεί ότι με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσε τις συναλλαγές, μόνο ο τίτλος του ΟΛΠ (-0,23%).

Μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο και προσπαθώντας να δώσει ανοδική αντίδραση ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ (+3,46%), ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές και στο υψηλό ημέρας. Για να γυρίσει σε ημερήσιο “long”, πρέπει να δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 2,50 ευρώ, ενώ σε περίπτωση αλλαγής του κλίματος και επιστροφής των πωλητών, η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στα πρόσφατα χαμηλά των 2,26 ευρώ και η επόμενη στα 2,085 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, διατηρούν επαφή με τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά Quest (+3,64%) και Autohellas (+3,65%), ακόμα πιο κοντά στα ιστορικά του υψηλά ο Καρέλιας (+0,67%), μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα έδωσαν ανοδική αντίδραση τα Πλ. Θράκης (+1,79%), μετά από πέντε πτωτικές οι ΟΛΘ (+3,42%) και Αλουμύλ (+2,23%) και μετά από τέσσερις ο Δρομέας (+9,56%).

“Ντουμπλάρισε” τις ανοδικές συνεδριάσεις η MIG (+3,77%), ενώ επιστροφή αγοραστών σημειώθηκε σε Q&R (+5,83%), Audiovisual (+7,20%), Άβακα (+2,04%) και Γενική Εμπορίου (+2,20%).

Τεχνικά και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, δεν έχει αλλάξει κάτι.

Έστω και οριακά, ο Γενικός Δείκτης, από χθες, έχει γυρίσει “short” με “stop” στις 950 μονάδες, ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης παραμένει “long” με “stop” στις 2255 μονάδες και πρώτη αντίσταση τις 2305 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Οι Ευρωπαϊκές Αγορές κινήθηκαν ψηλότερα και ακολούθησε και η Εγχώρια Αγορά, προσπαθώντας να ανακτήσει μέρος των απωλειών των προηγούμενων ημερών. Πάντως η ψυχολογία παραμένει εύθραυστη, καθώς οι Επενδυτές εξακολουθούν να είναι προσεκτικοί για τις συνέπειες της εξάπλωσης του ιού της Κίνας”, αναφέρει η Eurobank Eq.

“Εν μέσω της ‘τέλειας καταιγίδας’, που έχει ξεσπάσει ελέω των θυμάτων του κορωνοϊού και των αναπόφευκτων αρνητικών επιπτώσεων στην Οικονομία της Κίνας, κατ’ επέκταση δε στην Παγκόσμια Οικονομία, το Ελληνικό χρηματιστήριο έδειξε ότι διατηρεί τα αντανακλαστικά του, πιστοποιώντας ότι η περιοχή των 900 μονάδων συνιστά ισχυρό όριο στήριξης. Η περιοχή των 920 μονάδων, αποτελεί το εγγύτερο όριο αντίστασης”, επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Οι ταλαντωτές, σταθερά υπερπουλημένοι, με την επόμενη στήριξη στις 883 μονάδες, από όπου περνάει η ανοδική τάση που ξεκίνησε τον Αύγουστο. Προς τα επάνω, έχουμε την αντίσταση στις 925. Η εικόνα στο εξωτερικό επιφυλακτικά θετική”, τονίζει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Ο ΓΔ πλησίασε τα πρώτα επίπεδα βραχυπρόθεσμης διαγραμματικής στήριξης στην περιοχή των 890 μονάδων, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι οι όγκοι συναλλαγών στις τελευταίες πτωτικές συνεδριάσεις ήταν χαμηλότεροι των μέσων όρων. Οι χθεσινές μετρήσεις των δεικτών μεταποίησης PMI ήταν εντός των εκτιμήσεων στην Ευρώπη και ελαφρώς καλύτερες στις ΗΠΑ. Ανοδικά κινήθηκε σήμερα το πρωί ο Shenzhen CSI 300 στην Κίνα, γεγονός που οδήγησε τους διεθνείς μετοχικούς δείκτες σε μία ανοδική αντίδραση, με ότι αυτό συνεπάγεται και για την Εγχώρια Αγορά. Παρά ταύτα, παραμένουμε επιφυλακτικοί για το επόμενο διάστημα”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Οι αυξανόμενες ανθρώπινες απώλειες, εξαιτίας του κορωνοϊού, έχουν διαμορφώσει συνθήκες καραντίνας για δεκάδες εκατομμύρια Κατοίκους στην Κίνα, προκαλώντας μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις στο σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων της Χώρας (Τουρισμό, Βιομηχανική Παραγωγή, Εμπόριο και Μεταφορές) και τελικά, σημαντικές απώλειες στο ΑΕΠ”, αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Έτσι, η μεγάλη υποχώρηση στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης την πρώτη ημέρα της επαναλειτουργίας του, μετά την πολυήμερη αργία, ήταν εύλογη και αναμενόμενη. Ωστόσο, εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η αντίδραση των Νομισματικών Αρχών της Κίνας, που διοχέτευσαν ρευστότητα μαμούθ ύψους $ 174 δισ., με στόχο τον άμεσο έλεγχο των αναταράξεων από όσους θα επεδίωκαν να επωφεληθούν από μια μεγάλη υποχώρηση των τιμών των κινητών αξιών, διαχέοντας το μήνυμα ότι είναι αποφασισμένοι να λάβουν κάθε μέτρο για τη σταθεροποίηση των Αγορών !

Έτσι, το χρηματιστηριακό “φτάρνισμα” της Κίνας προκάλεσε πρόσκαιρα μόνο αναταραχή στις Αγορές του Πλανήτη, που ήδη αντιδρούν κινούμενες πάλι ανοδικά.

Με την εκτίμηση της Moody’s για πιθανή κρίση με χειρότερες επιπτώσεις από εκείνες της χρηματοοικονομικής κρίσης 2007 - 2008 να είναι μάλλον ένα ακραία απαισιόδοξο σενάριο, που έχει πιθανότητα να υλοποιηθεί μόνο αν τα θύματα του κορωνοϊού πολλαπλασιαστούν δραματικά, ώστε η κατάσταση να ξεφύγει από τον έλεγχο των Αρχών, εξέλιξη που δεν πιθανολογείται σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Επομένως, το ενδεχόμενο επανόδου στην κανονικότητα σε εύλογο χρονικό διάστημα, ολίγων μηνών ενδεχομένως, έχει υπολογίσιμη πιθανότητα να συμβεί.

Στο μεταξύ, η περαιτέρω υποχώρηση των δεικτών στα Χρηματιστήρια, αλλά και των τιμών των Εμπορευμάτων, σε συνδυασμό με την αναρρίχηση των τιμών των ομολόγων αλλά και του Χρυσού, είναι πιθανή ενόσω η πληροφόρηση για τα του απρόβλεπτου “μαύρου κύκνου”, συνεχίζει να διαταράσσει την επενδυτική ψυχολογία.

Την ίδια ώρα, απομακρύνεται οριστικά το ενδεχόμενο έκπτωσης του Αμερικανού Προέδρου, εξέλιξη που αξιολογείται θετικά από τις Αγορές.

Ενόψει των παραπάνω δεδομένων, το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα συνεχίσει να επηρεάζεται καταλυτικά από την κίνηση των Διεθνών Αγορών.

Η επιβεβαίωση της στήριξης των 900 μονάδων, σε συνέχεια της εξαήμερης υποχώρησης ήταν σημαντική και ελπιδοφόρα, καθώς διαφάνηκε ότι το “έξυπνο χρήμα” συνεχίζει να πιστεύει ότι παρά τη μη εκπλήρωση του “January effect”, οι εγχώριοι καταλύτες μπορούν και φέτος να οδηγήσουν σε μια ανοδική χρονιά, στο βαθμό που αμβλυνθούν οι διαταραχές του εξωτερικού περιβάλλοντος. Έτσι, οι Τράπεζες επιταχύνουν τη διαδικασία εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων τους από τα ΜΕΔ (μη εξυπηρετούμενα δάνεια), με την Eurobank και την Πειραιώς να προχωρούν στους κατάλληλους εταιρικούς μετασχηματισμούς με δημιουργία Εταιρειών holding, ώστε να αποφευχθούν οι παρενέργειες από την μείωση της καθαρής θέσης τους.

“Ωστόσο μόνο μια σοβαρή συναλλακτική αναβάθμιση, με γρήγορη αναρρίχηση του Γ.Δ. πάνω από τις 930 μονάδες, θα απομακρύνει τον κίνδυνο αναζωπύρωσης των διαθέσεων των πωλητών για επάνοδο στην περιοχή των 900 μονάδων, σενάριο που δεν μπορεί να αποκλειστεί στην παρούσα φάση”, τονίζει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

“Come back” των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Αξιοσημείωτα κέρδη στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες συναλλαγών στο NYSE.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακές απώλειες για το Ευρώ.

Υπό σημαντική πίεση ο Χρυσός, σαφώς πιο ελεγχόμενη η υποχώρηση στο Ασήμι, προς τα $9200 υποχωρεί το Bitcoin.

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας.

Σύμφωνα με το MarketWatch, τα επιτόκια έμειναν στο ιστορικό χαμηλό του 0,75%, με την Κεντρική Τράπεζα να υποδηλώνει ότι “οι τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2019 δίνουν ώθηση στις τιμές κατοικιών και στηρίζουν τη μείωση του χρέους των Νοικοκυριών”.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Χαρουχίκο Κουρόντα, μιλώντας στο Κοινοβούλιο, δήλωσε ότι “ο οικονομικός αντίκτυπος του νέου κορωνοϊού αποτελεί ανησυχία και η BoJ θα επιδείξει τη μέγιστη προσοχή, στις επιπτώσεις που θα έχει στην Οικονομία και τις τιμές στην Ιαπωνία. Η οικονομική παρουσία της Κίνας είναι μεγάλη και κατά συνέπεια μπορεί να είναι επίσης μεγάλος ο αντίκτυπος από τον ιό”.

Για πέμπτο συνεχόμενο μήνα υποχώρησαν οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Σύμφωνα με τη Eurostat, οι τιμές στα Εργοστάσια της Ευρωζώνης κινήθηκαν 0,7% χαμηλότερα σε ετήσια βάση, τον τελευταίο μήνα του 2019, μετά την πτώση κατά 1,4% τον Νοέμβριο. Ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις.

Σε μηνιαία βάση οι τιμές παραγωγού ήταν αμετάβλητες τον Δεκέμβριο, μετά την άνοδο ύψους 0,1% του Νοεμβρίου.

“Η επιδημία του κορωνοϊού πιθανόν θα έχει κάποιον αντίκτυπο στις Αμερικανικές Εφοδιαστικές Αλυσίδες αλλά οι συνέπειες δεν θα είναι καταστροφικές”, δήλωσε ο Οικονομικός Σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κάντλοου, σε συνέντευξή του στο δίκτυο Fox Business.

Ανέκαμψαν οι βιομηχανικές παραγγελίες τον Δεκέμβριο, μετά την πτώση του Νοεμβρίου. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, οι βιομηχανικές παραγγελίες ενισχύθηκαν 1,8% τον Δεκέμβριο. Τον Νοέμβριο είχαν διολισθήσει 1,2%. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν άνοδο 1,5%.

“Μικρό πλήγμα θα δεχθεί η Παγκόσμια ανάπτυξη το 2020, από την εξάπλωση του κορωνοϊού”, σύμφωνα με την Goldman Sachs, υποθέτοντας ότι θα υπάρξει επιθετική αντίδραση από τις Κινεζικές Αρχές, αλλά και από Άλλες, για να μειωθεί δραματικά το ποσοστό των νέων κρουσμάτων, μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου.

Η Goldman Sachs υποβαθμίζει την ανάπτυξη Παγκοσμίως κατά 0,1, με 0,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, “φιλόδοξο” χαρακτηρίζει τον σχεδιασμό της Τράπεζας Πειραιώς για τη μείωση των “κόκκινων” δανείων, η JP Morgan σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "underweight" και την τιμή - στόχο των 2,4 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, τη σύσταση “underperform” και την τιμή - στόχο των 3,08 ευρώ για τη μετοχή της Πειραιώς διατηρεί η BofA, περιγράφοντας το πλάνο της Πειραιώς για εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs. Ο Οίκος διατηρεί την πρόβλεψη για καθαρά κέρδη 454 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα για το σύνολο της χρήσης 2019, με την πρόβλεψη για τα φετινά κέρδη να διαμορφώνεται στα 119 εκατ. ευρώ. Για το 2021 ο Οίκος εκτιμά ότι η Τράπεζα θα εμφανίσει κέρδη 160 εκατ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Στις 17.00 βρέθηκε στο υψηλό ημέρας των 917,65 μονάδων και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 916,75 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,47%.

Ο τζίρος στα 69 εκατ., από τα οποία τα 6,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΑΡΑΙΓ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ), ενώ ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ απασχόλησαν το 60% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ, TITC, ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Viohalco, Fourlis, ΟΤΕ και στο χαμηλό η Alpha Bank.

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 97 ανοδικές μετοχές, έναντι 27 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, όμως οι συναλλαγές σημείωσαν νεότερη υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (17.284 συμβόλαια).

Στα 9.436 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 9.796 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 763, 639 για τον Φεβρουάριο και 124 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.295,5) κινήθηκε μεταξύ 2.286,25 και 2.300,5 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (20.562 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.430), Alpha Bank (4.195), Πειραιώς (1.308), ΔΕΗ (1.250), Ελλάκτωρα (1.097), Μυτιληναίο (729), MIG (1.391), ΑΔΜΗΕ (107), Εθνική (2.288), ΓΕΚ (255), ΟΤΕ (102), Τέρνα Ενεργειακή (126), Viohalco (101), Τρ. Αττικής (188), Lamda Development (178).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 52.948, Alpha Bank 41.206, MIG 83.374, Εθνική 37.979, ΔΕΗ 14.844, Ελλάκτωρα 23.323, Μυτιληναίο 13.818, Πειραιώς 29.103.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                          Name of Issuer             NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,55%

2020-01-22

 

 

 

 

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 42.884.285 τεμ., (από 42.884.285 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 19.183.582 τεμ. (19.183.582), ΔΕΗ 3.306.796 τεμ. (6.083.753), Eurobank 56.391.584 τεμ. (56.399.943), ΟΠΑΠ 1.291.607 τεμ. (1.291.607), Εθνική 12.734.967 (12.734.967), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v