Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι κρίσιμες ζώνες για συνέχιση της αντίδρασης

Τα «μηνύματα» από τη χθεσινή αντίσταση, που έσπασε το πτωτικό σερί. Βοήθειες από το διεθνές περιβάλλον λαμβάνει η εγχώρια αγορά. Οι κινήσεις με οδηγό τα blue chips και οι «αδυναμίες» του τραπεζικού κλάδου.

ΧΑ: Οι κρίσιμες ζώνες για συνέχιση της αντίδρασης

Ράλι στη Wall Street, εκτόξευση TESLA με 14%, σημεία και θαύματα στην «αγορά των αγορών» και
επαναφορά του S&P 500 υψηλότερα των 3.300 μονάδων. Η υπεραντίδραση των αγορών χθες Τρίτη, η υπεραπόδοση της Νέας Υόρκης φαίνεται να διασκεδάζει τις όποιες εντυπώσεις είχαν δημιουργηθεί ξημερώματα Δευτέρας, επαναφέροντας τους traders όπου γης στη θέση του οδηγού.

Τον ρυθμό των διεθνών αγορών ακολούθησε και το ΧΑ, με τους αγοραστές να επανέρχονται μετά τη διόρθωση της Παρασκευής-Δευτέρας, ωθώντας τον ΓΔ στις 916,75 μονάδες.

Επαναφορά προς την πρώτη/κοντινότερη τεχνική περιοχή, με «καύσιμα» από τα blue chips και δευτερευόντως από τον τραπεζικό κλάδο.

Στις 2.295,40 με 1,18% ο FTSE25, στις 836,57 με 0,73% ο Δείκτης Τραπεζών. Και με αυξημένο τζίρο σε
μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Mytilineos, Jumbo, Lamda Develοpment, AEGEAN, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Τέρνα Ενεργειακή κ.α.

Εάν η χθεσινή συνεδρίασή μας ήταν χρήσιμη για ορισμένες διαπιστώσεις, νομίζω πως η σημαντικότερη είναι πως για μία ομάδα blue chips και μετοχών-σηματωρών υπάρχουν περιθώρια ανόδου, πέραν αυτών που αντιστοιχούν στη στρεβλή εικόνα του Γενικού Δείκτη. Εταιρείες με ισχυρή παραγωγή, εξωστρέφεια, γερό ταμείο και δυναμική, έχουν τα φόντα να «γράψουν» ακόμη πιο υψηλές αποτιμήσεις. Ποιες; Τα αποτελέσματα 2019 θα αποτελέσουν τον γνώμονα γι' αυτό, για την επιβεβαίωση εκείνων των επιχειρηματικών δυνάμεων που θα παράξουν ακόμη μεγαλύτερα μεγέθη και θα δικαιούνται ακόμη καλύτερης θέσης στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, σε αρνητική απόκλιση έναντι των blue chips, για όλο το διάστημα από την αρχή του έτους. Είναι, όμως, εμφανές πως σε αυτά τα χαμηλότερα επίπεδα τιμών εξελίσσεται ένα διακριτικό και αθόρυβο μάζεμα της καθημερινής προσφοράς από συγκεκριμένα 4-5 επενδυτικούς οίκους, αμερικανικοί όλοι τους. Το πότε, πώς και με ποια αφορμή θα αφυπνιστεί ο κλάδος; Μερίδα αναλυτών θεωρεί σημαντική την αποδοχή από τους Ευρωπαίους του αιτήματος για το λεγόμενο zero risk. Θα δείξει.

Στα της σημερινής συνεδρίασης, και μετά το χθεσινοβραδινό στη Νέα Υόρκη, το πλεονέκτημα είναι για τους long. Μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola, αλλά και της ομάδας των Motor Oil, Mytilineos, Jumbo, Viohalco είναι σε διαδικασία επαναφοράς προς τα προ «κινεζικής κρίσης» επίπεδα τιμών.

Τεχνικά, για τον ΓΔ προέχει η υπέρβαση των 920 σε «κλείσιμο», με απόδοση των μετοχών του FTSE25, που από τα χαμηλά της Δευτέρας-Παρασκευής επανέρχονται σε long τάση.

Λογικά την κίνηση των blue chips θα ακολουθήσουν, όπως και χθες, δυνάμεις της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v