Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επιμένουν οι πωλητές στις τράπεζες

Κάτω από τις 920 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές στο επίκεντρο των πιέσεων και σήμερα. Πλεονέκτημα διατηρούν οι αγοραστές σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Απώλειες και για ΔΕΗ. Περιορισμένος ο τζίρος.

ΧΑ: Επιμένουν οι πωλητές στις τράπεζες

Αρνητικό το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, σε καθοδικό «άνοιγμα» παραπέμπουν τα futures στη Wall Street.

Η υποβάθμιση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη της οικονομίας της Κίνας από τον οίκο S&P, σε συνδυασμό με τη... βουτιά 10ετίας για τη βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας, πιέζουν τον DAX κατά 0,53% χαμηλότερα, προς τις 13.500 μονάδες. Μικρή κάμψη για τα συμβόλαια του S&P500, μετά τα αλλεπάλληλα υψηλά στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο ΧΑ οι πωλητές έχουν πλεονέκτημα, κάτι που αποτυπώνεται, μετά τα πρώτα 10', στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Αλλωστε το ΧΑ, το τελευταίο διάστημα, είχε απόδοση χειρότερη από αυτή των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Ωστόσο δεν είναι αυτό το μόνο πρόβλημα του ΧΑ, καθώς η αξία συναλλαγών παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Στα μόλις 20 εκατ. ευρώ ο τζίρος, στις 14:25, συμπληρώνοντας πως στην πρώτη ώρα συνεδρίασης δεν είχε περάσει τα 4 εκατ. ευρώ. Εχει ειπωθεί πολλές φορές πως με τόσο χαμηλούς τζίρους, η αγορά δεν μπορεί να πάει πέραν των 950 μονάδων, απόρροια της στάσης των ξένων, οι οποίοι είτε απέχουν είτε παραμένουν παρατηρητές.

Εύλογα σε μία «ρηχή» αγορά όπως η δική μας αρκούν περιορισμένης έκτασης πωλήσεις για να πιεσθούν χαμηλότερα οι τιμές. Αυτό από τη στιγμή που οι αγοραστές δεν δείχνουν διατεθειμένοι να κινηθούν ενεργότερα προς υψηλότερες τιμές.

Στην περιοχή των 920 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, σταθερά από την αρχή και με διεύρυνση της διόρθωσης από τις 11:00 και μετά.

Διόρθωση που οφείλεται κυρίως στις μεγάλες απώλειες του τραπεζικού κλάδου και λιγότερο σε πωλήσεις/πιέσεις σε blue chips. Ενδεικτικό το ότι ο Δείκτης Τραπεζών διορθώνει 2,51% στις 812 μονάδες έναντι 0,61% του FTSE25, στις 2.292 μονάδες. Τάση που παρατηρείται από την αρχή του έτους και φέρνει τις τραπεζικές σε σημαντική υποαπόδοση έναντι των blue chips και μετοχών-σηματωρών του δείκτη.

Στο 1,74 ευρώ η Alpha Bank, στα 2,854 η Εθνική, στο 0,7995 η Eurobank και στα 3,086 η Πειραιώς. Μεγαλύτερες οι απώλειες με συγκριτικά αυξημένη προσφορά για τη Eurobank.

Πρακτικά σε αυτή τη λεπτή συγκυρία για τον κλάδο-κλειδί, η έκθεση της Goldman Sachs λειτούργησε σαν αφορμή για να πιεστούν χαμηλότερα οι τραπεζικοί τίτλοι.

Με τον ΔΤΡ στο μείον 2,51%, δύσκολα η μεγάλη κεφαλαιοποίηση θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί, ει μη μόνον να περιορισθεί η έκταση της διόρθωσης. Ενδεικτικό το ότι το μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφεται για την ΕΧΑΕ (1,52%) ενώ για την πλειονότητα των μη τραπεζικών, η διόρθωση περιορίζεται σε μεγέθη της τάξεως του 0,50%.

Μάλιστα σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ το πλεονέκτημα το έχουν οι αγοραστές, στα 14,17 και 11,54 ευρώ αντίστοιχα, ενώ και στην Coca Cola οι πωλήσεις είναι περιορισμένες, με τη μετοχή κατά 0,10% χαμηλότερα στα 33,37 ευρώ.

Με θετικό πρόσημο οι ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, AEGEAN, Viohalco, Jumbo, ΕΛΠΕ, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ όπως αναφέρθηκε προηγούμενα. Για την ΤΕΝΕΡΓ, τα 8,67 αποτελούν «νέα υψηλή τιμή», με την αποτίμηση της εισηγμένης μόλις 17 εκατ. λιγότερα από το σημαντικό όριο του 1 δισ. Επιπλέον, με τη μετοχή της ΔΕΗ κατά 1,08% χαμηλότερα, στα 4,224 ευρώ, η ΤΕΝΕΡΓ περνά στη 15η θέση της σχετικής κατάταξης και γίνεται επικρατέστερη να περάσει πρώτη το επίπεδο του 1 δισ.

Στις 40/60 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, στα 21,4 εκατ. ο τζίρος λίγο μετά τις 14:45.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v