Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στις δημοπρασίες κρίθηκε το πρόσημο

Κράτησε τις δυνάμεις του ο ΓΔ με αγορές τελευταίας στιγμής. «Βάρυνε» η έκθεση της Goldman Sachs για τον τραπεζικό κλάδο. Με θετικό πρόσημο έκλεισε η μετοχή της Alpha Bank μετά την επιτυχή έκδοση ομολόγου Tier II.

ΧΑ: Στις δημοπρασίες κρίθηκε το πρόσημο

Μετά την χθεσινή συνεδρίαση, όπου ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου υποαπέδωσε εμφανώς, σε σχέση με τους δείκτες των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, ακολούθησε η σημερινή συνεδρίαση που βύθισε έτι περαιτέρω την ψυχολογία των συγκρατημένα αισιόδοξων και οι οποίοι πόνταραν σε συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης, αν αυτό επέτρεπε η εικόνα των Διεθνών Αγορών.

Αντ΄ αυτού, σήμερα και μετά τις αρχικές εναλλαγές προσήμων, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. “φόρεσε τα κόκκινα” και χρειάστηκε η διακριτική παρέμβαση των λίγων αγοραστών, προκειμένου το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης να “παιχτεί” στο τελευταίο 15λεπτο των συναλλαγών και στις τελικές δημοπρασίες, με αποτέλεσμα το κλείσιμο με απόλυτα οριακά κέρδη.

Την ίδια ώρα, ο τζίρος συνέχισε την “νότια” πορεία του (ο χαμηλότερος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων), ακόμα μία ένδειξη εμφατικής απουσίας από τα θεωρούμενα μεγάλα Ξένα Χαρτοφυλάκια.

Συμπερασματικά, την θετική ψυχολογία που δείχνει να επιστρέφει στις Αγορές του εξωτερικού, δεν δείχνει να την συμμερίζεται το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Τραπεζικό κλάδο να παραμένει, παρατεταμένα, αδύναμος και τα περισσότερα από τα μη Τραπεζικά blue chips να έχουν “τεντωμένες”, σύμφωνα με τους Αναλυτές, αποτιμήσεις, κάτι που επιβεβαιώνουν και οι μικρές μεταβολές στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη.

Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης βρέθηκε ο τίτλος της Alpha Bank (+1,14%), ο οποίος κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, καθώς άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης από την Τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφορές που έχουν ήδη υποβληθεί είναι άνω των 5,5 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο να υποχωρεί στο 4,25%.

Από την άλλη, όλο και περισσότεροι από τους Διεθνείς Οίκους, βάζουν “αστερίσκους”, όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη πορεία των Τραπεζικών μετοχών, μην αυξάνοντας τις τιμές – στόχους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τις μειώνουν κιόλας (!)

Έτσι, μετά τις επιφυλακτικές αναλύσεις από JP Morgan και BofA, ήλθε η σημερινή “μπαλταδιά” από την Goldman Sechs (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου), που επιδείνωσε έτι περαιτέρω το επιφυλακτικό κλίμα στο Τραπεζικό ταμπλώ.

Όλα τα παραπάνω εν μέσω, όπως προαναφέρθηκε, επιφυλακτικά θετικού κλίματος, όσον αφορά την εικόνα των κυριότερων Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, ενώ νέα σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων σημειώνεται στην Αγορά ομολόγων (στο 1,132% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Alpha Bank (+1,14%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Εθνική (-0,14%), Eurobank (-0,24%) και Πειραιώς (-2,39%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 843,54 (+1,14%) και 825,15 μονάδων (-1,06%). Στις 17.00 είχε “αναδυθεί” στις 832,45 μονάδες (-0,19%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 833,77 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,03%.

Όσο ο εν λόγω δείκτης επιμένει να κινείται μεταξύ 800 (ισχυρή στήριξη) και 888 μονάδων (ημερήσιο “stop short”), τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, καλό θα ήταν να κρατήσουν “αποστάσεις ασφαλείας” από το Τραπεζικό ταμπλώ.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “αλλαγές εκ βάθρων δρομολογούνται το 2020 για τους Δανειολήπτες μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, καθώς από το σύνολο των 32 δισ. ευρώ NPEs που οδεύουν από τις τέσσερις Τράπεζες (Eurobank, Alpha Βank, Πειραιώς και Εθνική) προς τιτλοποίηση, τα 13 δισ. ευρώ είναι στεγαστικά και από αυτά, τα 10 δισ. ευρώ φέρουν ως εγγύηση πρώτες κατοικίες. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ‘Euro2day.gr’, τα 13 δισ. ευρώ στεγαστικά αντιστοιχούν σε 185.000 δάνεια, εκ των οποίων τα 142.000 έχουν εγγύηση την 1η κατοικία του Δανειολήπτη. Ο μέσος όρος του υπολοίπου των εν λόγω δανείων ανέρχεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στις 70.000 ευρώ”.

Χαρτοφυλάκιο με ιδιόκτητα και ανακτηθέντα Ακίνητα ετοιμάζεται να βγάλει προς πώληση η Eurobank, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων, που έχουν αναλάβει οι Εγχώριες Τράπεζες έναντι του Επόπτη, για μείωση του όγκου των Ακινήτων, που κρατούν στα βιβλία τους. Το χαρτοφυλάκιο θα περιλαμβάνει πολλά μικρής αξίας Ακίνητα (γραφεία, καταστήματα, βιοτεχνικές εγκαταστάσεις και κατοικίες) με τρέχουσα εμπορική αξία άνω των 50 εκατ. ευρώ. Το μέγεθός του δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, καθώς ενδέχεται να μπουν και μερικά μεγαλύτερης αξίας Ακίνητα, που θα λειτουργήσουν ως “κράχτης”. Ο διαγωνισμός αναμένεται να ξεκινήσει εντός Μαρτίου και να ολοκληρωθεί μέσα στη χρονιά.

Από την άλλη, “η Ελληνική Οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται και ενισχύονται οι πιθανότητες, η ΕΚΤ να αγοράσει Ελληνικό χρέος βάσει του προγράμματος APS”, τόνισε η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, αξίζει να σημειωθεί ότι με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΔΜΗΕ (+0,63%), Viohalco (+0,95%), ΔΕΗ (+0,23%), ΕΕΕ (+0,27%), Ελλάκτωρ (+0,34%), Motor Oil (+0,16%), Jumbo (+0,38%), TITC (+1,52%), Μυτιληναίος (+0,53%), ΟΤΕ (+0,79%), Τέρνα Ενεργειακή (+1,42%) και αμετάβλητος ο τίτλος της Lamda Development.

Ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε ότι 2.900 Δικαιούχοι Μέτοχοι, ασκώντας το σχετικό δικαίωμά τους, επέλεξαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα επανεπένδυσης του έκτακτου μερίσματος, με αποτέλεσμα την έκδοση 13.084.373 νέων κοινών, ονομαστικών, μετά ψήφου μετοχών.

Σύμφωνα με τις σχετικές εντολές των Δικαιούχων Μετόχων, το ποσό που επανεπενδύθηκε στην Εταιρεία ανήλθε συνολικά σε €147.329.649,52, ενώ το υπόλοιπο ποσό των €162.934.806,32 (καθαρό καταβλητέο ποσό) θα καταβληθεί στους Δικαιούχους Μετόχους σε μετρητά.

Η συνολική υπέρ το άρτιον αξία των ως άνω νέων μετοχών, ύψους €143.404.337,62, μεταφέρθηκε στον λογαριασμό “Διαφορά από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο”.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον τίτλο της Viohalco (+0,95%), αλλά και πέντε μήνες με κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 4,00 ευρώ (τελευταίο κλείσιμο υψηλότερα των 4,00 ευρώ στις 11/9/2019 - 4,025 ευρώ). Ακριβώς ένα cent χαμηλότερα από τα 4,00 ευρώ και πιο συγκεκριμένα στα 3,99 ευρώ το ημερήσιο “stop short”, ενώ ιδιαίτερα ισχυροποιημένη δείχνει η πρώτη ζώνη στήριξης στα 3,48 – 3,435 ευρώ.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και για τον τίτλο της ΕΕΕ (+0,27%) και νέα υψηλά 7μηνου (το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 3/7/2019 - 35,09 ευρώ). Εξαιρετικά ισχυρή δείχνει η επόμενη ζώνη αντίστασης στα 35,00 – 35,20 ευρώ. Στα 29,38 ευρώ το ημερήσιο “stop long”. Να σημειωθεί ότι η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της ΕΕΕ (12,34 δισ.), είναι το 1/5 της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. (!)

Μεταφερόμενοι στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, έπαυσε η διαπραγμάτευση του δικαιώματος της Άβαξ, συμμετοχής στην πρόσφατη ΑΜΚ με καταβολή μετρητών. Ημερομηνία λήξης άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίστηκε η 10/2/2020.

Από εκεί και πέρα, έδωσε ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 0,91 ευρώ η Doppler (+10,61%), όμως σε όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις, δείχνει ότι είναι τίτλος που αρέσκεται στην μεταβλητότητα, με ελάχιστες συναλλαγές και τους αγοραστές πολύ χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο συνεχίζει ανοδικά ο Logismos (+9,45%), ενώ για να αλλάξουν τεχνικά επίπεδο, θα ήθελαν κλείσιμο υψηλότερα των 1,845 ευρώ η Έλτον (+1,42%), υψηλότερα των 1,86 ευρώ η Mevaco (+0,56%) και υψηλότερα των 0,2720 ευρώ η Centric (+1,61%).

Ξαφνική αύξηση των συναλλαγών στην Fieratex (+8,62%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, χωρίς πειστικό “bid” για Βιοκαρπέτ (+5,74%) και Mediterra (+0,51%), ενώ “τριολέ” ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε και ο Άβακας (+4,14%).

Ανηφορίζουν αλλά με τους αγοραστές σημαντικά χαμηλότερα Μινέρβα (+6,03%) και Ιντεάλ (+2,42%), ενώ σημαντική αύξηση του όγκου και πυκνές συναλλαγές στα 5,14 ευρώ, σημειώθηκαν στην Space (+7,58%), όπου θα χρειαστεί προσοχή αν δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 5,88 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, για τον Γενικό Δείκτη, ενεργοποιήθηκε το “stop long”, το οποίο αναιρείται μόνο με κλείσιμο υψηλότερα των 950 μονάδων. Σε περίπτωση που οι πωλητές συνεχίζουν να δείχνουν καλύτεροι, οι επόμενες στηρίξεις στις 897, 888 και 878 μονάδες.

Σχετικά καλύτερη η εικόνα στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που παραμένει σε ημερήσιο “long” με “stop” στις 2255 μονάδες. Άφησε πίσω του, έστω και οριακά, την πρώτη αντίσταση στις 2305 μονάδες και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στις 950 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Το πρώτο σημείο στήριξης βρίσκεται στις 910 μονάδες και τα σημεία αντίστασης βρίσκονται στις 923 μονάδες (ΚΜΟ 20) και στις 930 μονάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ πρόκειται άμεσα να άρει την απαγόρευση αυξημένων αγορών ομολόγων από τις Ελληνικές Τράπεζες, που είχε επιβληθεί το 2015. Τότε η ΕΚΤ είχε περιορίσει το όριο αυτό στα €8 δισ. αποκλείοντας έκτοτε τις Ελληνικές Τράπεζες λόγω συστημικού κινδύνου”, επισημαίνει η Merit Sec.

“Παρά τον αυξανόμενο αριθμό θυμάτων εξαιτίας του κορωνοϊού, οι προσδοκίες για γρήγορη ανακάλυψη κατάλληλων φαρμάκων και εμβολίων καθησυχάζουν τις Αγορές, οδηγώντας σε νέα ρεκόρ τους δείκτες στη Wall Street. Θετικές προσδοκίες λοιπόν για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τη συναλλακτική αναβάθμιση να αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση, για συνέχιση της ανοδικής κίνησης του ΓΔ”, τονίζει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Ένα μίγμα θετικών εξελίξεων επανάφερε τους βασικούς διεθνείς μετοχικούς δείκτες στα προηγούμενα υψηλά, με τον MSCI World Index να καταγράφει τρεις συνεχόμενες ημέρες ανόδου και να βρίσκεται εκ νέου πάνω από τις 2400 μονάδες. Συγκεκριμένα, αν και δεν έχουμε ουσιαστική βελτίωση από το μέτωπο του ιού, η ανακοίνωση της Κίνας ότι θα μειώσει τους δασμούς σε Αμερικανικές εισαγωγές, μαζί με ενθαρρυντικά στοιχεία από την Αγορά εργασίας των ΗΠΑ, πυροδότησαν αγοραστικό ενδιαφέρον. Παρόμοια ήταν και η εικόνα στο εσωτερικό, αλλά με αρκετά χαμηλότερη δυναμική, πρέπει να προσθέσουμε. Αξιολογούμε τα επίπεδα τιμών κατά περίπτωση, αλλά παραμένουμε συνολικά επιφυλακτικοί, βραχυπρόθεσμα. Κρίσιμη η πορεία των Τραπεζών το επόμενο διάστημα”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

Η εμφανής κόπωση που παρατηρείται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο τις τελευταίες ημέρες, συνεχίστηκε και σήμερα, παρά την επιτυχή υπερκάλυψη του 10ετους ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης της Alpha Bank, με κυριότερες δικαιολογίες, την υποβάθμιση των στόχων των Ελληνικών Τραπεζών από την Golman Sachs, την, για πολλοστή φορά, μετάθεση των υποσχέσεων, για μείωση των συμφωνημένων πρωτογενών πλεονασμάτων από Ιούνιο & βλέπουμε, μαζί με την υπόσχεση για μερική χρήση των ANFA’s σε επενδυτικά προγράμματα, την (ορθή) Τραπεζική επίσπευση της διαδικασίας τιτλοποίησης 13 δισ. € ‘κόκκινων’ δανείων (NPL’s), που θα οδηγήσει σε εκποίηση 142.000 κατοικίες, αλλά και πιθανές κοινωνικές προστριβές το επόμενο διάστημα”, επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Στον αντίποδα, οι Ξένες Αγορές, παρά την συνεχιζόμενη εξάπλωση του νέου ιού (corona virus) εκτός Κίνας, σε όλα τα πλάτη & μήκη της Υδρογείου, επανήλθαν στα ιστορικά υψηλά τους επίπεδα, αγνοώντας τις παρενέργειες που θα έχει ο ιός στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Οι βασικοί λόγοι επικεντρώνονται, στην αθώωση του Προέδρου Trump από την Γερουσία για τις κατηγορίες περί κατάχρησης εξουσίας και η απρόσκοπτη συμμετοχή του στις επερχόμενες εκλογές, με πολλές πιθανότητες επανεκλογής, στη μείωση των δασμών σε $75 δισ. Αμερικανικά Προϊόντα & την τεράστια παροχή ρευστότητας από την Κινεζική Κυβέρνηση, για την στήριξη των Αγορών και στα θετικά οικονομικά αποτελέσματα αρκετών Αμερικανικών Εταιρειών, που συνεχίζουν να ανακοινώνονται.

Καθοριστικοί παράγοντες για την μετέπειτα πορεία των Διεθνών Αγορών θα αποτελέσουν τα πρώτα στοιχεία κάμψης της εξάπλωσης του ιού, καθώς και η αρνητική οικονομική επίδραση που έχει υποστεί η Κινεζική Οικονομία, που αν και οι κεντρικοί τραπεζίτες εκφράζουν σειρά ανησυχιών & επιφυλάξεων, αντιμετωπίζεται με συνεχή παροχή ρευστότητας από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας.

Για τις Αμερικανικές Αγορές επισημαίνουμε ότι, οι insiders από τα μέσα Νοεμβρίου εμφανίζονται πωλητές, οι αγορές Ιδίων μετοχών το τελευταίο 3μηνο είναι αρκετά μειωμένες, η άνοδος επικεντρώνεται στον Τεχνολογικό κλάδο, κυρίως λόγω κλεισίματος πωλητικών θέσεων (short covering). Οι δε αποτιμήσεις, βάσει θεμελιωδών μεγεθών, είναι πάνω από τον μέσο όρο 20ετιας.

Όμως η Ελληνική Κεφαλαιαγορά για άλλη μια φορά δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί την αντίδραση των Διεθνών Αγορών. Πρόδρομοι μακροοικονομικοί δείκτες εμφανίζουν κόπωση της πραγματικής Οικονομίας και παρά τις θετικές μακροοικονομικές προβλέψεις, το βελτιούμενο οικονομικό κλίμα αλλά & τις αναμενόμενες αναβαθμίσεις Οιστοληπτικών Οίκων, κρατούν τους Ξένους Επενδυτές σε στάση αναμονής μέχρι νεωτέρας, με ελεγχόμενες “αψιμαχίες” αγοραστών - πωλητών.

Αντίθετα οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων, συνεχίζουν να παραμένουν κοντά στα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά επίπεδά τους σε όλη την καμπύλη, υποβοηθούμενες από την πρόσφατη επιτυχή έκδοση 15ετους διαρκείας, αλλά και την στροφή των Επενδυτών σε χαμηλότερου ρίσκου Επενδυτικά Προϊόντα. Αντιθέτως ο Σκληρός Πυρήνας των Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσιάζει αύξηση των αποδόσεων των Κρατικών χρεογράφων σήμερα.

Η θετική εικόνα υποβοηθά και τις νέες εκδόσεις εταιρικού χρέους, όπως την σημερινή της Alpha Bank. Οι υψηλές όμως υπερκαλύψεις συνοδεύονται με αλμυρά προσφερόμενα επιτόκια (4,5% - 5%), που απέχουν αρκετά από τις Κρατικές εκδόσεις και δεν διευκολύνουν τους στόχους για χρηματοδότηση της Ελληνικής Οικονομίας με ανταγωνιστικά επιτόκια.

Ειδικά για τον ΟΠΑΠ το μεγάλο ποσοστό επανεπένδυσης του μερίσματος (47,5%), μπορεί να του δημιουργήσει προσωρινές πιέσεις μέχρι την τιμή εξάσκησης (11,26 €) στο εγγύς μέλλον. Η ελαφρώς θετική σχέση ανοδικών (58) / καθοδικών (52) τίτλων, δεν αντικατοπτρίζει την συνολική εικόνα της σημερινής συνεδρίασης.

Στο Γενικό Δείκτη, τα πρώτα σημεία στήριξης οριοθετούνται στην ζώνη 912 - 907 μονάδων, με επόμενες γραμμές αμύνης τις 900, 882 & 862 μονάδες. Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 930, 950 & 970 μονάδων. Σημειώνεται ότι ο ΚΜΟ expo 50ημ. εντοπίζεται στις 921,53 μον., ενώ των 200ημ στις 853,64 μον.

Αντίστοιχα για τον FTSE25 η κοντινή στήριξη εντοπίζεται στην ζώνη 2280 (ΚΜΟ expo 50ημ) -2270 μονάδων. Επόμενες στηρίξεις δημιουργούνται στις 2264, 2243 & 2220 μονάδες. Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 2320, 2344 & 2370 μονάδων. Εφιστούμε την προσοχή στο επίπεδό των 2260 μονάδων που πρέπει να κρατηθεί απαραβίαστο σε κλείσιμο, καθώς και στο γεγονός ότι ο 200 ημερών ΚΜΟ expo (2145) απέχει από τα τρέχοντα επίπεδα.

Συμπερασματικά, η σημερινή εικόνα της Αγοράς και οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών δείχνουν την τάση αναμονής, αυξάνοντας την νευρικότητα & την ανησυχία στους Συμμετέχοντες, αλλά δεν έχει χαλάσει ακόμα την μακροπρόθεσμη τεχνική εικόνα της.

Αν & παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι για μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις & εξωστρέφεια, διατηρούμε σε επιφυλακή τα αντανακλαστικά μας & τις “stop-loss” στρατηγικές μας, προσπαθώντας να προστατεύσουμε τα κεκτημένα..

Για αγορές σε σημαντικές τεχνικές στηρίξεις, απαιτείται συνεννόηση με τους Επενδυτικούς Συμβούλους.

“Το τελευταίο διάστημα η Αγορά μας συνδέεται απόλυτα μόνο στις πτωτικές συνεδριάσεις με τις Διεθνείς Αγορές, χωρίς να ισχύει το ίδιο φαινόμενο και στις ανοδικές αντιδράσεις τους”, τονίζει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, περίπου η ίδια θετική εικόνα και στις πρώτες ώρες συναλλαγών στην Wall Street.

Οριακά χαμηλότερα Πετρέλαιο και Ευρώ.

Προσπαθούν για ανοδική αντίδραση Χρυσός και Ασήμι, προς τα $9800 ανηφορίζει το Bitcoin.

Τους δασμούς που είχαν επιβληθεί ως αντίποινα σε Αμερικανικά Προϊόντα μειώνει το Πεκίνο. Οι δασμοί θα μειωθούν στο 5%, από 10% προηγουμένως και στο 2,5%, από 5%, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινεζικού Υπουργείου Οικονομικών. Οι περικοπές αφορούν εισαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αξίας $75 δισ.

“Επιβράδυνση της Κινεζικής Οικονομίας, αναμένεται να προκαλέσει το τρέχον τρίμηνο η επιδημία ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός στην Κίνα”, προειδοποίησε σε σημείωμά του ο Οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings.

Αρνητικά κινήθηκαν οι εργοστασιακές παραγγελίες της Γερμανίας στα τέλη της περασμένης χρονιάς. Οι παραγγελίες για “made in Germany” Προϊόντα υποχώρησαν κατά 2,1%, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Φεβρουάριο και ενώ οι προβλέψεις έκαναν λόγο για 0,6% άνοδο. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα υποχώρησαν κατά 8,7%, με την πτώση να είναι η πιο μεγάλη από το 2009.

“Η Βρετανία σχεδιάζει να αναπτύξει ένα νέο πρόγραμμα δασμών που θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2021 και θα αφορά Προϊόντα από Χώρες σε όλο τον Κόσμο, με τις οποίες δεν θα υπάρχουν άλλες εμπορικές συμφωνίες”, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Κυβέρνηση.

Μερίδιο 3,1% κατέχει, πλέον, η Capital Group στην Deutsche Bank, δίνοντας ώθηση στις μετοχές της μεγαλύτερης Γερμανικής Τράπεζας, η οποία έχει δεχθεί πλήγμα από ζημιές και σκάνδαλα για παρατυπίες.

Η Capital Group, με έδρα το Λος Άντζελες, έχει $1,9 τρισ. υπό διαχείριση assets.

Η Capital Group δεν έκανε κάποιο σχόλιο.

O αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας στο τέλος Ιανουαρίου, υποχώρησε σε πολυετή χαμηλά επίπεδα. Οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διολίσθησαν κατά 15.000, στις 202.000, την εβδομάδα που έληξε την 1η Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε η Κυβέρνηση. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν μέτρηση στις 215.000.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “μία απόφαση για την αλλαγή χρήσης των κερδών από ANFAs και SMPs θα μπορούσε να ληφθεί τον Ιούνιο, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελληνική Οικονομία θα συνεχίσει να κινείται στη σωστή κατεύθυνση και εφόσον συνεχίσουν να τηρούνται οι δεσμεύσεις, δήλωσε ο Κοινοτικός Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι, μετά τη συνάντηση με τον Χρήστο Σταϊκούρα στο Υπουργείο Οικονομικών”.

Σε “sell” υποβάθμισε τη σύσταση της Πειραιώς η Goldman Sachs, τονίζοντας ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος διάχυσης στους υφιστάμενους Μετόχους (dilution). Για την Εθνική και τη Eurobank, η σύσταση παρέμεινε “neutral”. Η Goldman Sachs διατηρεί, τη σύσταση “buy” της Alpha Bank, μειώνοντας, ωστόσο, την τιμή - στόχο.

Οι νέες τιμές - στόχοι είναι: Πειραιώς €1,85, Εθνική €2,60, Eurobank €0,82 και Αlpha Βank €2,13.

Η Goldman Sachs αναφέρει πως οι στόχοι για μείωση των NPEs παραμένουν ουσιαστική πρόκληση για τις Ελληνικές Τράπεζες, καθώς υπάρχει ένα κεφαλαιακό κενό 3,4 δισ. ευρώ, που πρέπει να καλυφθεί μέχρι το τέλος του 2023.

Από την άλλη και σύμφωνα με ανακοίνωση της Lamda Development, “η ενδεχόμενη εισαγωγή στο Χ.Α. της Θυγατρικής Εταιρείας ‘Lamda Malls Α.Ε.’ αποτελεί μία από τις πολλές και πιθανές επιλογές, που η Εταιρεία εξετάζει, στα πλαίσια του στρατηγικού της σχεδιασμού, χωρίς ακόμα να έχει αποφασισθεί”.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 926,88 (+0,64%) και 917,04 μονάδων (-0,43%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 920,72 (-0,03%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 921,45 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,05%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 52,2 εκατ., από τα οποία τα 3,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ), ενώ ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΜΥΤΙΛ και ΜΠΕΛΑ απασχόλησαν το 75% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η ΑΛΦΑ δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Δεν “πρασίνισαν” καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΧΑΕ και ΟΛΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Jumbo και Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό τα Ελ. Πετρέλαια.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά ουδέτερων συναισθημάτων η τελική εικόνα με 58 ανοδικές μετοχές, έναντι 52 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακών κερδών και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή άνοδο στο συμβόλαιο του δείκτη και υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (16.079 συμβόλαια).

Στα 9.368 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 9.400 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 829, 784 για τον Φεβρουάριο και 45 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.304,5) κινήθηκε μεταξύ 2.295 και 2.318,5 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (26.223 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.492), Alpha Bank (3.253), Πειραιώς (3.298), ΔΕΗ (492), Ελλάκτωρα (473), Μυτιληναίο (806), MIG (2.022), Cenergy (131), Εθνική (2.716), ΓΕΚ (146), ΟΤΕ (183), ΟΠΑΠ (120), ΑΔΜΗΕ (103), Ιντρακόμ (164), Lamda Development (236), Viohalco (153).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 57.099, Alpha Bank 46.223, MIG 83.907, Εθνική 38.260, ΔΕΗ 14.393, Ελλάκτωρα 22.971, Μυτιληναίο 14.122, Πειραιώς 29.044.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                                   Name of Issuer                 NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,55%

2020-01-22

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 42.112.553 τεμ., (από 42.103.285 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 17.995.259 τεμ. (19.273.582), ΔΕΗ 3.298.119 τεμ. (3.292.619), Eurobank 56.428.866 τεμ. (56.391.584), ΟΠΑΠ 1.292.892 τεμ. (1.291.607), Εθνική 11.212.089 (11.208.381), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v