Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικές πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Πτωτικό «γύρισμα» για τον Γενικό Δείκτη, με τις τραπεζικές μετοχές να καταγράφουν σημαντικές απώλειες. Βαρίδι για τον δείκτη και η ΔΕΗ. Ξεχωρίζουν ανοδικά Ελλάκτωρ και Σαράντης. Μέτριος αλλά υψηλότερος από χθες ο τζίρος.

Τραπεζικές πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Πιέσεις εκδηλώνονται στις τραπεζικές μετοχές μετά τις 12:00, με συνέπεια το πτωτικό «γύρισμα» και για τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα των 920 μονάδων.

Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδιδε: 

Ανοδικά ξεκίνησε η συνεδρίαση στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, προς τις 925 μονάδες συνεχίζει ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ. Από νωρίς τα futures στη Wall Street παραπέμπουν σε θετικό ξεκίνημα και νέο ιστορικό υψηλό, πρόβλεψη που λύνει τα χέρια των long σε Φρανκφούρτη κ.λπ. Στις 3.350 το συμβόλαιο του S&P 500, «βλέποντας» πάνω από τις 3.388 μονάδες. Στις 13.565 ο DAX, αντιδρώντας κατά 0,65%, νωρίτερα.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, που σε αυτή τη φάση (εβδομαδιαία) διευκολύνει τους αγοραστές, στο ελληνικό χρηματιστήριο ζητούμενη είναι η επανενεργοποίηση περισσότερων funds, η αύξηση συναλλαγών και τζίρου, η ανάληψη μίας ουσιαστικής προσπάθειας για πειστική προσέγγιση και υπέρβαση των 950 μονάδων.

Μέτριες οι συναλλαγές και η αξία, στην αρχή, ωστόσο συγκριτικά με χθες σε καλύτερα μεγέθη. Ομως παραμένουν αισθητά κάτω από τον ελάχιστο στόχο των 80 εκατ. για συνεχόμενες 2-3 συνεδριάσεις. Για να δούμε εάν η αρχική ένδειξη θα έχει συνέχεια, θα γίνει τάση, για σήμερα-αύριο.

Στην περιοχή των 2.310 μονάδων ο FTSE25, με 0,35%, με 0,70% προς τις 840 ο τραπεζικός. Μετά από καιρό, έστω και μικρή υπεραπόδοση για τον ΔΤΡ έναντι των ΓΔ και FTSE25.

Στο επίκεντρο, από τον κλάδο, η μετοχή της Alpha Bank στο 1,773 με 1,14% και λόγω της επικείμενης έκδοσης του Tier II.

Στα 2,951 η Εθνική, στο 0,835 η Eurobank και στα 3,264 ευρώ η Πειραιώς.

Μεγαλύτερο ποσοστό αντίδρασης για την Alpha Bank, όπου και η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα. Χωρίς προσυμφωνημένες πράξεις ο τζίρος, στα πρώτα 40' της συνεδρίασης.

Στο συν η πλειονότητα των μετοχών του δείκτη αλλά με ποσοστά που δεν ξεπερνούν το 1%, πλην των περιπτώσεων των ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Sarantis.

Ενθαρρυντικό το ότι μόλις 5 μετοχές είναι με μικρές απώλειες, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, Mytilineos και Fourlis.

Πλην όμως, ούτε για τις μετοχές με θετικό πρόσημο ούτε και για εκείνες με αρνητικό, υπάρχει ισχυρή τάση.

Περισσότερο σε συντήρηση δυνάμεων παραπέμπουν παρά σε προετοιμασία για κίνηση προς τη μία ή την άλλη πλευρά. Σημεία αναφοράς μας οι 895 και οι 940 μονάδες. Για τον FTSE25, διάγραμμα και σχετική «μέτρηση» έχει αναρτηθεί στον Εκηβόλο.

Στα 11,89 ο ΟΤΕ, στα 11,49 ο ΟΠΑΠ, που «γύρισε» λίγο χαμηλότερα, στα 33,47 η Coca Cola, στα 4,274 η μετοχή της ΔΕΗ.

Στις 53/17 η σχέση ανοδικών/πτωτικών αλλά και με 113 χωρίς μεταβολή.

Για Βιοκαρπέτ, Doppler, AVAX, Centric, ΕΛΤΟΝ η μεγαλύτερη άνοδος αλλά με υποτονικό το κλίμα -κάτι που αποτυπώνεται στην ισχνή συναλλακτική δραστηριότητα- για αρκετές μετοχές από τη μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v